2012.09.14. 14:03 – Lángoló Gitárok

Steve Albini szerint Amanda Palmer egy idióta

steve-albini-592.jpgA Dresden Dolls énekesnője, Amanda Palmer körül mostanában elég nagy a felhajtás: először összeszedett 1.2 millió dollárt a Kickstarter, közösségi finanszírozással foglalkozó honlapon, hogy valahogy elkészíthesse új lemezét, majd a nagy port kavart Flaming Lips-videót forgatták újra vele, ahol meztelenül fürdőzik. Az előadó most épp az említett lemezzel turnézik, és egy felhívást intézett hangszeren játszani tudó rajongóinak, hogy csatlakozzanak hozzá a színpadon. Az alkalmi fellépők gázsit helyett sört, merch-cuccokat, öleléseket és pacsikat kapnak. A látszólag egészen jópofa ötletre Steve Albini legendás producer kissé keményen reagált, aki szerint Palmer az adomány-, és szívességrendszerével igazából csak azt bizonyítja, hogy egy totál idióta, erről pedig egy hosszabb fórumbejegyzésben értekezik a többek között a Nirvana In Utero lemezén is dolgozó zenész. Az egyik gondolatmenetében Albini a közösségi finanszírozást és az ingyenes vendégzenélést ahhoz hasonlítja, mintha lemennének egy vidéki koszfészekbe és metamfetamint illetve orális szexet árulnának egymásnak. Palmer a New York Timesban reagált Albini kirohanására, aki egész egyszerűen abszurdnak tartja a producer reakcióját, és nem érti mi a baj azzal, ha a rajongói örömmel kapcsolódnak be a produkcióba.


hír amanda palmer steve albiniKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Mizantróp_ 2012.09.15. 15:16:25

Én se értem. De még valószínűbb, hogy Albini sem/nem érti Palmert és általában a művészetet.

Hogy lehet ezzel baja? Palmer az elmúlt tizenpár évben szó szerint az utcáról (utcazenélésből, farce-ból, pantomimből) kapaszkodott fel oda, ahol most tart. Ami nem sztárság, de elismertség, elismerése az aktivitásnak, a bátorságnak, az egyéni hangnak. És hogy ebbe bevon másokat is? Hát csak rajta!

A művészet és a szórakoz(tat)ás nem egy csoport monopóliuma. Bárki csinálhatja. Az ősember a barlang falán körbeköpte a kezét, a kisgyerek a babával dobol a legósvödrön, Pollock részegen festéket csorgatott a vászonra, Zámbó Jimmy meg romantikusan szirénázott.

Az, hogy melyik mennyit ér, lehet vita tárgya most és a jövőben is, de ettől még mindegyik beletartozik az emberi (ön)kifejezésbe és a szórakoz(tat)ásba.

Ha pedig van hozzá partner és van rá kereslet, akkor ki az a Steve Albini, hogy az elefántcsonttornyából megmondja, hogy ez így nem helyes? Az ember azt hinné, hogy ennél nyitottabb gondolkodásra képes ez a figura...

jolbirom 2012.09.16. 12:16:07

Steve egy vénülő irígy elitista pöcs.

lickmyhorse 2012.09.16. 13:14:11

@_Mizantróp_: @jolbirom:

Nekem is furi, hogy egy ilyen arc, akinek a fellépései inkább performasznak illenek be fenn van ezen akadva. Mindenesetre a zenéje legalábbis a Shellac-al csinál zseniális.