2012.09.20. 16:34 – [MTI]

A budapesti Queen-koncert filmje felújítva, kibővítve a mozikban

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

queen.jpgA Hungarian Rhapsody - Queen Live In Budapest című, mintegy kétórás alkotás a mozikban 1987-ben bemutatott, Zsombolyai János által rendezett amerikai-kanadai-magyar zenés film (Varázslat - A Queen Budapesten) felújított változata, amelyet a világ mintegy húsz országának, köztük az Egyesült Államok és Nagy-Britannia mozijaiban vetítenek csütörtöktől. Magyarországon péntektől az óbudai Eurocenterben mutatják be a filmet, amely szeptember 27-én és 28-án a Corvin moziban is látható.

"Elragadtatással tölt el bennünket, hogy a Queen rajongói szerte a világban végre újra átélhetik ezt a számunkra is mesés élményt. Jól tudjuk, hogy a budapesti stadionkoncert igazi mérföldkő volt, és előre senki sem gondolta, milyen jelentőséggel fog bírni az este. A digitálisan felújított kép és hang, valamint a dokumentumfilm fantasztikusan adja vissza, ami a koncert valóban volt: rendkívüli idők az együttes történetében" - fogalmazotta a mostani bemutatóra kiadott közleményében Brian May gitáros és Roger Taylor dobos. Az 1971-ben alakult és Freddie Mercury 1991-ben bekövetkezett haláláig aktív Queen a rockzene történetének egyik legsikeresebb zenekara, világszerte mintegy 170 millió albumot adott el. Az együttes utolsó, 1986-os turnéja keretében mintegy 80 ezer néző előtt lépett fel július 27-én a Népstadionban, a világhírű nyugat-európai zenekarok közül elsőként a vasfüggöny mögött. Az akkor példa nélküli vállalkozás keretében a Queen menedzsere, Jim Beach ötlete volt, hogy filmet forgassanak a budapesti koncertről. 

A koncert máig emlékezetes pillanata volt, amikor Freddie Mercury a közönséggel együtt énekelte a Tavaszi szél vizet áraszt című magyar népdalt. A Queen olyan slágereket játszott el a Népstadionban, mint az A Kind of Magic, az Under Pressure, a Who Wants to Live Forever, az I Want to Break Free, a Bohemian Rhapsody, a Hammer to Fall, a Radio Ga Ga, a We Will Rock You vagy a We Are the Champions. A koncerten a Queen előzenekara a Z'Zi Labor és a Veresegyházi Asszonykórus volt. A film az 1986-87-es mozibemutató után később videókazettán is megjelent Queen Live In Budapest címmel.

A filmben a koncert teljes felvétele mellett az együttes budapesti tartózkodása során készített jelenetek is vannak, például a megérkezés Budapestre szárnyashajóval, szentendrei és budapesti séták, gokartozás a Hungaroringen. A negyedszázaddal ezelőtti filmváltozat a digitális megújulás - nagy felbontású kép- és 5.1-es hangminőség - mellett most kibővül egy 25 perces dokumentumfilmmel is, amely a Queen útját mutatja be az 1985-ös Live Aid-től a budapesti koncertig, korábban soha nem látott felvételekkel zenei próbákról, interjúkkal.


budapest mti hír queen



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása