2012.09.23. 22:07 – Németh Marcell

Arra a két hétre leállt a magyar filmgyártás – interjú az 1986-os budapesti Queen-koncertfilm magyar producereivel

QUEEN_koncertfilm_jelenetfotok_7.jpgAz állami koncertszervező hallani sem akart róla, Schmitt Pál viszont támogatásáról biztosította a haldokló szocializmus korszakának emblematikussá vált budapesti gigakoncertjét. Az angol együttes teljesíthetetlen igényekkel állt elő, de cserébe megkapták a hazai filmes szakma legjavát, a szervezők pedig a filmgyár összes fellelhető világítóberendezését. Miért nem voltak rendőrök a Népstadionban, és mit keresett a Queen egyik tagja hetekkel a koncert előtt egy vidéki kocsmában? A Hungarian Rhapsody: Live in Budapest című koncertfilm szeptember 21-től digitálisan felújított változatban, 5.1-es hangzással megspékelve forog az Eurocenter–Sony moziban, de szeptember 27-én és 28-án a Corvin moziban is látható lesz. Ebből az alkalomból beszélgettünk a film hazai producereivel, a Queent hazánkba csábító Hegedüs László koncertszervezővel, valamint az InterCom-alapító Mihály Györggyel.

A nyolcvanas években a magyar főváros még nem volt bejáratott név a nemzetközi koncertszervezésben. Hogyan tudták felvenni a kapcsolatot a Queennel?
Hegedüs László: 1982-ben kerestem meg Bill Grahamet, a Rolling Stones turnémenedzserét, mert a bécsi koncertjük után szerettem volna egy budapesti Stones-bulit szervezni. Sajnos az ötletet az együttes biztosítója fúrta meg azzal a kifogással, hogy nem kötnek biztosítást kommunista országra a turné kellős közepén, de Graham megígérte, hogy kárpótlásként elhozza Santanát. A koncertre a gitáros németországi fellépéseit szervező promóter, Fritz Rau és stábja is ellátogatott hozzánk – pusztán azért, mert kíváncsiak voltak, hogy mi fog történni a „vadkeleten”. Rögtön összebarátkoztam vele, és ő hozott össze egy bizonyos Julie Gloverrel, aki a Queen menedzsmentjénél asszisztensként tevékenykedett, de valójában sokkal több volt egyszerű titkárnőnél, mert a szervezési és üzleti kérdésekben ő tartotta kézben a szálakat. 1983 decemberében kaptam tőle egy hívást, hogy Jim Beach, a Queen menedzsere szívesen fogadna engem Londonban. Egy Budapest Sportcsarnokban rendezendő koncertsorozatról tárgyaltunk Jimmel, de csakhamar kiderült, hogy az általunk felajánlható összeg fényévekre állt a Queen költségeitől. Ők már akkoriban tizenhat kamionnyi felszereléssel turnéztak, ami egy elképesztően hatalmas produkciót jelentett, saját színpaddal és gigantikus világítással. Nagyon szerettük volna elhozni őket, de végül nem tudtunk megegyezni.

Mi történt ezután?
HL: Amikor 1985-ben Mark Knopfler és Ed Bicknell, a Dire Straits együttes menedzsere meghívtak a Live Aid koncertre a londoni Wembley stadionba – ahol a szervezők befogtak dolgozni a backstage-ben – a büfében ismét összefutottam Jim Beachcsel és Brian Mayjel, a Queen gitárosával. Euforikus volt a hangulat. Jim azt mondta, ugorj be hozzám, mert lehet, hogy jövőre csinálunk valamit.

Live_in_Budapest_premiere0001.jpg
A film budapesti bemutatója a Kongresszusi Központban. A fotón balról jobbra: Jim Beach (a Queen menedzsere, a film vezető producere), Brian May (a Queen gitárosa), Mihály György (a film producere), Zsombolyai János (a film rendezője), Hegedüs László (a koncert rendezője, a film vezető producere). Fotó: Endrényi Egon

Hogyan sikerült az együttes hatalmas igényeit a szerényebb budapesti lehetőségekhez igazítani?
HL: A Queen a Live Aid-koncert átütő sikere után már csak stadionbulikat akart adni, akkora lett az érdeklődés irántuk. A technikai igényeik ráadásul megduplázódtak azzal, hogy már nem egy arénakoncertben gondolkodtunk, így továbbra is kétségbeejtő szakadék tátongott a feltételeik és az általunk felajánlható lehetőségek között. Végül arra jutottunk, hogy az igényeiknek körülbelül a harmadát tudtuk volna teljesíteni – ráadásul a színpadi technika jó részét még így is az együttes hozta volna magával. Ez messze nem volt elég, és meg is akadtunk a szervezésben. Egy londoni megbeszélésen kellett valamit bedobnunk, amitől vonzóvá válik a dolog a Queen számára is. Először felvetettem, hogy vegyünk fel egy élő albumot is, mire Jim azt felelte, hogy azt egy mobilstúdióval bárhol elkészíthetnék, de egy tévéfelvételt már jobb ötletnek tartott volna. Ekkor teljesen pofátlanul előhozakodtam azzal az érvvel, hogy László Kovács és a többi magyar operatőr találta fel a modern filmes vizualitást, és az általa felvett Szelíd motorosokat kézenfekvő volt példaként felhoznom, mert azt mindenki szerette. Persze mindehhez hozzá kellett tennem azt a lelki bátorítást is, amely ahhoz kellett, hogy higgyenek abban, Magyarországon olyan kiváló filmes szakemberek dolgoznak, ami képes lesz pótolni a technikai hiányosságokat. Szerencsénkre Jim nagy filmrajongó volt, ismerte és szerette a korszak magyar filmjeit. Ekkor jött Gyuri a képbe, mert ő volt a koncertről készült film munkálatainak a motorja.

QUEEN_koncertfilm_jelenetfotok_2.jpg

Volt különbség az önök koncepciója és a között, amit a zenekar szeretett volna a filmvásznon látni?
Mihály György: Jim Beach nagyon jól tudta, hogy a kreatív erőket nem korlátozni, hanem segíteni kell. Azt mondtuk neki, hogy László Kovácsot, Zsigmond Vilmost és Jean Badalt (Badal János világhírű filmoperatőr – a szerk.) ugyanaz a mester, Illés Gyuri bácsi tanította, mi pedig a hazánkban tevékenykedő tanítványai legjavát fogjuk felkérni arra, hogy leforgassák a filmet, mégpedig 35 mm-es nyersanyagra, ami a korabeli elektronikus rögzítéshez képest hatalmas minőségbeli ugrást jelentett.
HL: Tudomásom szerint a Led Zeppelin The Song Remains the Same című alkotása volt addig az egyetlen 35 mm-es alapanyagra rögzített koncertfilm, amely valóban híres is lett.
MGY: Ez valóban újdonság volt, ráadásul eleve tudtuk, hogy Kelet-Európán kívül ezt a filmet csak videokazettán fogják forgalmazni, és 35 mm-es filmen forgatni VHS-re valami elképesztő minőséget jelentett. Rendezőnek rögtön Zsombolyai Jánosra esett a választásunk, aki már korábban is készített zenés filmet – A kenguru című 1975-ös roadmovie-t Gálffi László és Tarján Györgyi főszereplésével –, ráadásul operatőrként kezdte a pályáját, és erre a főként vizualitásra épülő munkára egy operatőr-rendező telitalálatnak tűnt. Zsombolyai beszélt angolul, megnyerő személyiség volt, ezért egyből nagyon jól kijöttek Freddie-vel. Az volt a legfontosabb, hogy ez a két ember megértse egymást. Közben elkezdődtek a tárgyalások is, mert ne felejtsük el, hogy a rendszerváltás előtt magas szintű állami engedélyek voltak szükségesek egy koprodukciós film gyártásához, ráadásul a mi esetünk meglehetősen példa nélküli volt. Marx József, a Mafilm akkori vezérigazgatója állt az engedélyeztetési folyamatok élére, aláírtunk egy koprodukciós szerződést a mi cégünk és a Mafilm között, majd elkezdtük felkutatni az operatőröket. Ragályi Elemért szemeltük ki vezető operatőrnek, mellette pedig ott voltak a tévénél dolgozó akkori fiatalok – például Gulyás Buda, Szabó Gábor és Zentay László –, akik egyik nap focimeccset vagy koncertet közvetítettek, máskor játékfilmet forgattak, így elképesztő rutinnal rendelkeztek azon a téren, hogy miként lehet elkapni egy koncert megfelelő pillanatait.

Voltak ellenséges hangok is az esemény szervezése körül?
HL: Egyetlen cég, illetve személy próbálta fúrni a koncertet, az ORI (Országos Rendező Iroda – a szerk.) igazgatója, aki fölállt az indító megbeszélésen, és azt mondta, ameddig nincs elég devizás gyógyszer a patikákban, addig elítéli, hogy bárkinek kifizessünk ennyi valutát egy koncertért.

QUEEN_koncertfilm_jelenetfotok_3.jpg

Hogyan tudták felkészíteni a Népstadiont, egy alapvetően sportrendezvényekre szakosodott intézményt egy ekkora zenei eseményre?
MGY: Ahhoz, hogy a nézőtér a színpad elképesztő fényerejével szemben is jól látsszon a filmen, föl kellett szerelnünk a Mafilm komplett lámparaktárát. Szó szerint kell érteni, a mécsesektől kezdve az 5 kilowattos lámpákig ott volt minden! Valószínűleg egy nagyobb város átlagos áramfogyasztását produkálhatta aznap a Népstadion. Minden, az országban elérhető 35 mm-es kamera – szám szerint tizenhét darab –, objektív, kameramozgató berendezés és segédoperatőr kint volt abban a két hétben, amikor a film készült, szerintem minden más magyar filmes produkció szünetelt közben. Leállt az élet, kijött Illés Gyuri bácsi is, az ott dolgozó operatőrök professzora. Szerintem annyi filmnyersanyagot használtunk el azon a bulin, mint amennyit az összes magyar filmre abban az évben elforgattak.
HL: Nekem az volt a legfélelmetesebb az egészben, hogy összesen tízpercnyi nyersanyag fér el egy filmkazettában. Attól rettegtem, hogy nehogy kimaradjon pár perc, amikor a tizenhétből egy kamera sem működik, mert éppen mindegyiken kazettát cserélnek.
MGY: Én ott szoktam le a dohányzásról. Elköltöttük a cégünk utolsó filléreit is, miközben nem volt szerződésünk az együttessel, ugyanis az ügyvédek az utolsó napokig dolgoztak rajta. A próbán egyszercsak ráeszméltem, hogy tizenhét operatőr dolgozik körülöttem, és jaj istenem, mi lesz ebből? Rosszul lettem a gondolattól. De Jim Beach és Laci kézfogásának sokkal nagyobb ereje volt, mint bármely papírnak, amelyet alá lehetett volna írni.

Freddie Mercury kifejezetten kultúraéhesnek tűnik azokon a felvételeken, amelyek egy szentendrei galériában készültek, miközben az énekes épp műtárgyakat vásárol magának.
HL: Freddie lelkes artdeco-műgyűjtő volt, több régiségkereskedésbe is elvittük Pesten és Szentendrén. A menetrend mindig az volt, hogy jött a személyi titkára, az élettársa (Mercury a hetvenes évektől kezdve hivatalosan korábbi főiskolai évfolyamtársával, Mary Austinnel élt párkapcsolatban – a szerk.), a barátja, a biztonsági főnök, a sajtófőnök, a tolmács, elöl-hátul négy-négy testőr, valamint az őket szállító sofőrök – ez összesen húsz ember és öt autó. Olyannyira profi módon működött a felhajtás, hogy akárhová léptünk be, mire kijöttünk, már akkora lett a tömeg, hogy rendőrt kellett hívnunk. Szentendrén például kifejezetten gyorsan terjedtek a hírek, az egész város összeszaladt pillanatokon belül, és három-négyszáz ember gyűlt össze a szűk utcákban. Filmes szempontból mindez persze nagyon jól nézett ki.

QUEEN_koncertfilm_jelenetfotok_4.jpg

A pesti rakparton is kisebb tömeg várta a zenekar Bécsből érkező szárnyashajóját. Felkeltette a magyar hatóságok érdeklődését is, hogy egy nyugatról érkezett társaság ennyi embert csődít össze?
MGY: Nem is ott kötöttünk ki, ahová eredetileg terveztük, mert ott már annyian voltak. Amikor kiderült, hogy ezrek várnak a hajóra a fővárosban, elintéztük, hogy a határőrök már Komáromnál beléptessék a bandát az országba, mert mire Budapesten végeztünk volna ezzel a procedúrával, a fél város odasereglett volna.
HL: Segítőkészek voltak a hatóságok, és a politika is nagyon hamar magáévá tette a dolgot. Müllner Jenő, a Népstadion főigazgatója kezdte intézni a koncert engedélyeit a pártközpontban, és a minisztérium is áldását adta a rendezvényre. Schmitt Pál, akit addigra a sportért felelős miniszterhelyettessé neveztek ki, már akkor támogatta egy Népstadionban rendezendő koncert ötletét, amikor még az intézmény élén állt. A társszervezők – Kiss Imre, a Tavaszi Fesztivál igazgatója, valamint Hidasy Eleonóra, az IRI (Ifjúsági Rendező Iroda – a szerk.) művészeti vezetője – is sokat segítettek nekünk. Valószínűleg a szocialista „gőzkiengedési stratégia” része volt a meglepő politikai támogatottságunk, és míg az idősebb nemzedék Hofit nézhette a tévében, a fiataloknak ott voltak a rockkoncertek.
MGY: Azt a kérésünket is rögtön elfogadták, hogy ne küldjenek rendőröket a stadionba. A korábbi koncertek tapasztalatai alapján tudtuk, hogy az egyenruha borzasztóan provokálta a fiatalokat. Megállapodtunk a hatóságokkal, hogy az általunk toborzott és felügyelt sportolókkal és egyetemistákkal biztosítjuk a rendet, de három percre tőlünk, a készenléti rendőrség laktanyájában bevetésre készen áll pár száz rendőr, hogy közbe tudjanak lépni, ha valami borzasztó dolog történne. Nem történt semmi ilyesmi.
HL: Inkább a szervezett rendzavarástól tartottunk. Az 1984-ben tartott szabadtéri Iron Maiden-koncerten egy nagyjából hatszáz fős keletnémet motoros banda – akik úgy döntöttek, hogy inkább sörre fordítják a jegyre szánt pénzt – áttörte a kordonokat, és a negyvenezer engedélyezett nézőn kívül bejutott még isten tudja, hány ember. A tömeg nyomása rendkívül veszélyes a színpad előtt állókra, ezért a Népstadionban szerettük volna szigorúan betartani az engedélyezett nézőszámot.

QUEEN_koncertfilm_jelenetfotok_1.jpg

Volt a zenekar tagjaiban érdeklődés a magyarok iránt?
MGY: A Queen mindig előreküldte az egyik tagját tájékozódás céljából, mielőtt egy számára ismeretlen országban lépett volna fel. Hozzánk Brian May és két kísérője érkezett jó egy hónappal a koncert előtt. Éppen őket vártam az Intercontinentalban – ugyanis az egyik fontos dolog, amiről meg akartak bizonyosodni, hogy a helyi szervezők meg tudják-e védeni az inkognitójukat –, amikor hívást kaptam. Angolul szólt bele egy hang, és elmondta, hogy lerobbant a limuzinjuk, de eljutottak valahogy a legközelebbi falu kocsmájáig. „Merre vannak?” – kérdeztem rémülten. „Valami bájatorbegi a hely neve” – hangzott a válasz. Tehát a biatorbágyi kocsmához kellett hajtanom lóhalálában, miközben lelki szemeim előtt már a falu teljes lakossága rárontott Brian Mayre, és a ruháit tépkedte. Berohantam a helyre, ami egy lepukkant, füstös vidéki kocsma volt, férfiak üldögéltek az asztaloknál a hosszúlépésükkel, szemben pedig egy mindenféle kilöttyintett lőrétől nedves fémpult, amin három, tetőtől talpig bőrruhába öltözött ember könyökölt. És hihetetlenül boldogan vigyorgott! Egy fillér nem volt náluk, csak hitelkártya, a kocsmáros meg vállon veregette és megkínálta őket keverttel, Brian még évekkel később is emlegette, hogy milyen finom volt a kevört. Megvendégelték anélkül, hogy bármi sejtelmük lett volna arról, hogy ő a Queen gitárosa, és ez rendkívüli boldogsággal töltötte el.

Az önök számára mi volt ennek a munkának a legfontosabb tanulsága?
HL: Számomra ez egy kivételes, és sajnos megismételhetetlen élmény volt. Eltökéltség kellett hozzá minden oldalról: a Queen részéről, a magyar szervezők, a Mafilm és a Hungarofilm oldaláról, a devizakeretet biztosító Magyar Nemzeti Bank és az állami szervek részéről is. Egy isteni pillanat volt, mert ennyi jóindulat és szeretet rettenetesen ritkán találkozik.
MGY: Az egyik legizgalmasabb dolog számomra az volt, hogy analóg technikával, perforált filmszalagra dolgozva kellett a tizenhét kamera képét összevágnunk, ami szinte fizikailag lehetetlen kihívást jelentett. Végül Gulyás Buda vagy Szabó Gabi ötlete nyomán a tizenkét legfontosabb kamera felvételét egy videoképre montíroztuk fel, és ez segítette a vágást. A munka másik tanulsága az volt, hogy egy ilyen heterogén, számos operatőrből és más szakemberből álló társaság mindig elő tud állítani valami különlegeset és egyedit. Most, ahogy elkezdtünk róla beszélgetni, kedvem lenne folytatni!


interjú film rock queen hungarian rhapsody live in budapestKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mc Master 2012.09.24. 09:46:56

@Rosszindulatú Vászka: Akkor csak azt mond meg, hogy akkor voltak-e inkább saját határaink, vagy ma érezhetjük jobban úgy, hogy miénk ez az ország?
:) ---[ vagy inkább :( ]

Arra emlékszem, hogy a nyolcvanas években, amikor "Csehbe" jártunk vásárolni - Zólyom, Léva, Besztercebánya, stb. - akkor hazafelé mindkét oldalon elég komoly vámellenőrzést kaptunk. Pedig ők baráti ország voltak, vagy nem? Hmmm, piros útlevél. Micsoda, kék? Olyat én nem kaptam! - Csak '88-ban.

Bogyó 2 2012.09.24. 09:47:56

@Rosszindulatú Vászka: Szerintem nem biztos, hogy azt akarták mondani, hogy a Szovjetunió részei voltunk, csak azt, hogy mi is a szovjet blokkhoz tartoztunk. Azt szerintem tudták Nyugaton, hogy vannak csatlós országok a SZu mellett. De így tudták elhelyezni.
Láttam egyszer egy Queen filmet, abbannis a történetüket feldolgozva benne volt, hogy jártak Budapesten is, és persze a bevágások között a városképekből vörös csillagos, meg hasonló jelképeket is betettek. Ez volt az ő koncepciós látásmódjuk, ha mi csináltunk volna akkor 10 bármilyen országról filmet, akkor a miénkbe biztosan nem tettünk volna ilyesmit, mert egyszerűen nem érezzük tipikusnak, jellegzetesnek. Nekik a többihez képest az volt, de koncerteztek volna Bulgáriában, Lengyelországban meg Romániában is, akkor már nyilván nem. A SZu-ban ez valóban tipikus volt. De ekkor a vasfüggönyön túli jelleget hangsúlyozták ki, nem a valódi magyar sajátosságokat, mert ezt tartották érdekesnek, s valamilyen szempontból valóban ez volt a kuriózum, meg az érdekes nekik.
Az egész koncertnek

Mc Master 2012.09.24. 09:51:13

@Bogyó 2: Ennyi erővel '86-ban csinálhattak volna ugyan ezek a személyek egy másik koncertfilmet is, mondjuk az Omegáról, vagy az LGT-ről, amint fellépnek Londonban, aztán a film elejére odaírták volna: Part of USA. Mit szóltak volna ehhez az angol emberek? :O

Void Bunkoid 2012.09.24. 09:53:55

@Baluci: bezonyám, néha egy kicsit amúgy visszasírom a hétfői adásszünetet, akkor mindig volt a családoknak ideje egymásra, mi mindig társasjátékoztunk, kártyáztunk, énekeltünk(!), meg ilyenek.

Ha nem volt kedvünk ilyesmire, akkor bejött jó hangyásan a szlovák kettes, volt rajta estimese, csillaggyújtogató bácsival meg az aranyos kiskutyájával, ez az ő "tévémacijuk", tán még most is létezik ugyanebben a formában - sokkal jobb, mint a mi felújított fészbukoló tévémacink...

Bogyó 2 2012.09.24. 09:57:01

@Moka_Miki: A rockzene messze nem egyenlő a két akkorddal, sőt. Mercury disco-számai lényegesen egyszerűbbek, mint May néhány rocknótája. Nyilatkozott is egyszer az "eldobható" dalokról. Nem a két akkordos leragadás volt a lényeg, hanem az üzleti siker és természetesen Mercury sokszínű érdeklődése, nagy művészi nyitottsága, amiben a többiek is partnerek voltak, minden veszekedés ellenére is. Taylor is eléggé különböző számokat írt. De Mercuryt valóban gúzsba kötötte volna May rockersége, s jobban vonzódott a bonyolultabb felépítésű, dallamosabb zenéhez, mint a szimpla rockhoz. De jól előadta azokat is. (We will rock you, Hammer to fall, Gimme the prize stb.) Ő a poposabb, disco-s irányba indult el egyszerűség terén a 80-as években, de azért mégis lerakott olyanokat az asztalra akkor is, mint a Who wants to live forever, Show must go on stb.

Bogyó 2 2012.09.24. 10:00:34

@Moka_Miki: Az érzés csalóka. AZ ellenőrzés azért volt, mert nem bíztak bennünk, nem azért, mert miénk volt az ország. itt lévő szovjet laktanyákkal, logikusan gondolkodva nem érezhette annyira magáénak az ember az országot. A mostani határellenőrzés-nélküliséget én szabadságként, s nem az országunk elvételeként élem meg. Hogy úgy egyébként burkoltan jogos-e a szuverenitás miatti aggodalom ma is, az más kérdés.

Bogyó 2 2012.09.24. 10:02:47

@virgo: Ez igaz, csak egy csóró gimis nem feltétlen engedhetett meg magának minden jó zenekartól lemezeket. Én is sokáig gyűjtöttem némelyikre. Nagy igény volt akkoriban a rádióból való dalrögzítésekre.

Zoreszk 2012.09.24. 10:03:25

Sziasztok.

Én biatorbágyi lakos vagyok és az eset valóban megtörtént.
Egyik barátomék a szomszéd, akkori KISZ házban gyakoroltak a zenekarukkal és a házzal szemben lévő kocsmából mentek ár hozzájuk, hogy itt van a Queenből Brian May. Ők persze nem hitték el és elhajtották az fickót. Fél óra múlva átmentek ők is a kocsmába mikor befejezték a gyakorlást és leesett az álluk, hogy tényleg itt van Biatorbágyon a Gede kocsmában Brian May.
Ez már csak az én véleményem, hogy felhajtás azért nem lett belőle mert egy pár órát lehettek csak ott, vonalas telefon is csak ott volt a településen. Ha el is terjedt volna akkor is ugyan úgy mint most itt alig hitte volna valaki el. Azok akik ott voltak el voltak foglalva a saját fröccsükkel vagy sörükkel és nem érdekelte volna őket az se ha a teljes királyi család ült volna mellettük.

Zorka

Mc Master 2012.09.24. 10:03:39

@Bogyó 2: a "két akkorddal" nem a rockzenét minősítem, egyszerűen csak tömören akartam fogalmazni. Amúgy meg szerintem ugyanarról beszélünk és hasonló a véleményünk: a Queen zseniális. Ha szeretjük, ha nem. Én jobban szeretem az egyszerűbb rockot, de mivel sokat hallgatok zenét, ezért széles repertoárból kell merítenem, hogy ne unjam meg. Így mindenféle zeném van (hadd ne soroljam fel őket, mert csak oltári röhögés lenne belőle), de ha valaki megkérdezi, akkor "rocker" vagyok.

Rosszindulatú Vászka 2012.09.24. 10:05:05

@Moka_Miki: azért ez eléggé súlytalan volt :)

@Void Bunkoid: ha csak az adásszünet miatt volt nálatok családi élet, akkor voltak ott gondok rendesen. No meg sztem nagyon szomorú volnál, ha rizsás cseszkó állami tévét kéne nézned, akár csak hetente egy alkalommal is. És bizony, régen még a régen jobb voltozás is jobb volt :)

Le Orme 2012.09.24. 10:06:18

levi: A Genesis egy másik világ, másik dimenzió a Queenhez képest.

Bogyó 2 2012.09.24. 10:06:34

@Moka_Miki: Azért Anglia szuverenitása kissé másképpen állt mint a miénk.
Valljuk be, itt sokkal több mindent volt muszáj egyeztetni Moszkvával, mint Londonnak Washingtonnal.
Persze nyilván igazad van, benne van a kissé tudatlansággal vegyes nagyképűség is ebben, s talán megérdemeltek volna egy ilyen szembesítést, de azért a két helyzet mégsem teljesen ugyanaz.

Mc Master 2012.09.24. 10:06:52

@Zoreszk: Azóta a kocsmát átnevezték: "Rádio Gede" (a Radio Gaga hatására).

Mc Master 2012.09.24. 10:08:46

@Rosszindulatú Vászka: annyira mindenképp, hogy nem is tudtál rá érdemben válaszolni. Úgyhogy én :D.

Bogyó 2 2012.09.24. 10:10:12

@Void Bunkoid: "bezonyám, néha egy kicsit amúgy visszasírom a hétfői adásszünetet, akkor mindig volt a családoknak ideje egymásra,"

Elég baj, ha kényszerből van csak idejük a családtagoknak egymásra. Ma se kötelező tévézni.Persze, tudom, nehéz ezt megcsinálni, könnyebb mondani, de nálunk ez nem probléma, vagy ha igen, akkor nem a TV miatt. Én szeretem ha magam döntök, s igyekszem ezzel élni is, pl. hogy nem nézek/nézünk TV-t, meg lehet oldani.

régen még a régen jobb voltozás is jobb volt :)
DDDDD

Rosszindulatú Vászka 2012.09.24. 10:11:12

@Bogyó 2: továbbá nyilván minden brit közszolgálai híradás eldicsekedett volna vele, hogy immár közkívánatra náluk is járt a méltán világhírű és közismert kettő banda a dallamos rock fellegvárából, egészen Agyarországból :)

Bogyó 2 2012.09.24. 10:11:53

@Moka_Miki: Értem. Azt hiszem én is, egy nézőponton vagyunk.

andzsin 2012.09.24. 10:12:45

Igen a Queen zseniális és elsősorban Freddie. A legjobban az tetszett - már mindenki ismeri - ,amikor meg akarta venni a magyar parlamentet , by the way, lehet jobban járnánk, ha koncertteremnek használnánk.

Mindenesetre 70-es generáció jó néhány tagjának- akiknek időközben benőtt a feje lágy, mint pl. nekem:) - egy örökre fájó élmény marad, hogy nem ment ki a Queen koncertre, mert azt akkoriban az idősebbek szerették. Nem volt egy trendi zenekar a fiatalok körében, arra ott voltak mások.

Ilyenek az örökre elpuskázott lehetőségek. Én így jártam a Guns koncerttel is, az meg még akkor nem érdekelt:( Na ezek már nem jönnek vissza soha. Ezért megyek el Lionel Richie koncertre pl. lehet soha többet nem jön.Szegény Chris Reát is megnézem minden évben, ki tudja melyik lesz az utolsó?

A fiataloknak üzenem, hogy ne hagyják ki ezeket a lehetőségeket, mert a popsztárok gyorsan halnak...És élőben mennyire más látni és hallani, mint a konzervet hallgatni a kocsiban.

Bogyó 2 2012.09.24. 10:14:47

@Rosszindulatú Vászka: Illetve nem végre, mert az Omega, az Illés is volt már egészen korán is Angliában. Az LGT-t nem tudom, talán az is, Amerikában egészen biztosan zenéltek.

SakmaN · http://www.sargakazi.hu 2012.09.24. 10:17:15

OTT VOLTAM!! Még a jegyem is megvan!!! Egészen a bal szélső tribünre kaptunk csak jegyet, az árára nem emlékszem (elő kéne venni a jegyet), de mindegy. Elkezdték az első számot, még csak a zene szólt, sötét volt a színpadon, mi meg láttuk, hogy lenn a küzdőtér bejárat felől páran szaladnak befelé a tömegbe. Gondoltuk hátha beengednek mindket is, ha nem, max visszajövünk a tribünre. Péter barátommal leszaladtunk a kapuhoz, a rendezők meg kiabálva tessékeltek be minket, hogy gyerünk-gyerünk, futás befelé! Nem volt kérdésünk, rohantunk mint az állat! Egészen a bal oldali hangszórókig tudtunk bemászni a tömegbe, ahova Freddy is kijött néha, kb. 10 m-re voltam tőle! Iszonyat jó koncert volt, végigcsápoltuk ahogy kell! 18 voltam.. hú de rég volt... :-D

zotyikaa 2012.09.24. 10:17:25

ÉS miért nem lehet épp magyarországon megnézni a filmet mikor mexikóban is 30 moziban játtszák???

Bogyó 2 2012.09.24. 10:19:57

@andzsin: Nem tudom, én 16 voltam és a gimiben nagyon sokan szerettük a Queent, akkoriban ment a Hegylakó. De előtte 1-2 évvel is az akkor divatos video-discókban is ment az I want to break free, nem a 30-asoknak.

Sajnos a koncertre nem tudtam eljutni én se, pedig ronggyá olvastam az akkoriban megjelent kis vékony Queen könyvet. Aztán Maiden, Scorpions, Peter Gabriel sikerül, később a Guns és sok más is már felnőttként. Ma már mindenkit láttam, akit még lehet és fontosnak tartok, bár néha ezért külföldre mentem. De már nincsenek elérhető koncertvágyaim. Már csak olyanokat szeretnék még látni, akik valahol fent zenélnek...

Rosszindulatú Vászka 2012.09.24. 10:22:12

@Bogyó 2: igaz, monnyakle.

Azért be kell látni, szép gesztus volt tőlünk, hogy az igénytelen jenki-nigger meg ritmendblúz silányságok zsinnyagtetésének béklyában veregődő brit fiataloknak megmutattuk, milyen is egy igazi popkoncert, még szép, hogy direkt elhallgatták és filmre se vették, bezárhatták volna a lemezkiadóikat.

Mc Master 2012.09.24. 10:32:25

A Live Aid szervezésekor a következő párbeszéd hangzott el:

- Come on Freddie, play with your band on the Live Aid!
- Ok, ok, but do not you miss a letter?
- ???? Which one?
- The "S", ......Live Aids.

Ok, egy kicsit morbid volt...Tudom,a K anyámat...

cuko 2012.09.24. 10:36:32

Lenne egy kérdésem a filmmel kapcsolatban, ami régebb óta foglalkoztat.
Részlet:
www.youtube.com/watch?v=tNoSCiPFcts#t=20m45s
"How many bedrooms? Do they have enough servants' quarters? Ooh, not a good thing to say in this country.."
Ez abban a feliratozott változatban, ami nekem megvan, így lett feliratozva:
"A Parlament? Eladó? Mennyibe kerül? Itt nem túl jó, ha ilyenekről beszélünk, majd vágjátok ki!"
Valaki tudja esetleg, hogy miért?
Így lehetett átfordítani a legjobban? Át kellett menteni egy viccet?

Lille havfrue 2012.09.24. 10:42:51

@Fedor: Valóban, '87 februárjában volt a nagy havazás és a My Fair Lady-t adták hétfőn este, rendkívüli adásnapon.

átlátó 2012.09.24. 10:50:30

@laikus123: Az évtizedek tompítják, meg vastagíjják a dobhártyát is és a szcenikus hangteknikusok is kaphattak azóta szürkehályogot is@civil polip: az aranyerük mellé, meg lehet el is váltak azóta... emlékeim szerint egy tisztességesen elvégzett munka volt, ahogyan a bítzenekar is ezt tette, oszt jónapot, - pakoltak és mentek. A magyar ródok végezték azt a munkát, amit mindig az új vendég a stábban. Irány a mosogatódézsa. :)
@Ez is csak egy nick_: Az alakját sosem néztem. Szerintem nem vót még 2 mázsa.
@Moka_Miki: Régi történet ez...miért ne lenne meg? Olyan, mint a mesekönyv, elővesszük, visszatesszük. :)

linyutang 2012.09.24. 10:53:23

Ezen a koncerten váltam mindörökre Queen-rajongóvá. Koncert után felkerestem a Queen-klubot, ma is tagja vagyok az egyesületnek (ha valakit érdekel www.hqfc.hu). Nagyon szuper kis közösség volt, együtt mentünk a Wembley-ben megrendezett emlékkoncertre 1992-ben, előtte koszorút vittünk Freddie "sírjához" 1991-ben, rajongói találkozót szerveztünk Brian May Petőfi Csarnokban tartott koncertje alkalmából 1998-ban, stb. Szóval minden lehetőséget megragadtunk, hogy találkozhassunk Velük. Az esküvőmön is Queen-re vonultunk be.:) Soha nem múló "szerelem" ez.:)

átlátó 2012.09.24. 10:54:31

@civil polip: Bizony. De ne a kukacokkal foglalkozzunk, amikor itt van még problémának nekünk a pina.
@laikus123: valami rendszer problémám adódott, a rendszerekkel mindig problémám adódott. A beugrott közénk a polip. :)

Bogyó 2 2012.09.24. 10:59:06

@Moka_Miki: "egy kicsit morbid volt.."

Igen, az.

virgo 2012.09.24. 11:03:52

@andzsin: Én meg a Queensryche bulival vagyok így, meg a Black Crowes-zal, de legalább láttam Santanát, a Jetrhro Tull-t meg a Depp Purple-t, Iron Maident (ott is mekkora felhajtás volt, kis híján agyontapostak)

tapangász 2012.09.24. 11:17:59

@laikus123: Jól szólt minden, csak a koncert volt - ahogy már többen említették - valahogy olyan lagymatag. A közepe táján teljesen szétestek, a közönség nemigen reagált Brian May egyszál-magam-vagyok-a-színpadon-így-tépem-ám-a-gitárt előadására. Utána viszont a Crazy little thing called love-ra összerázódtak és utána már jó volt az előadás.
Egyébként a Tavaszi szél-re sem igazán reagált a közönség, fel sem fogták, hogy mit énekel Mercury, aki azt várta, hogy erre mindeki vele énekel...
A film - akkori emlékeim szerint és szerintem - borzalmas lett, mert mindenáron mindent akartak mutatni, és a 17 kamera képei között pár másodperces snittekkel ugráltak...Egy gitárfutamot nem bírtak egyben megmutatni.

Ettől még a Queen-t imádom ma is.

Valaki említette a Genesis koncertet, az koncertként tényleg sokkal jobb volt.

Rosszindulatú Vászka 2012.09.24. 11:24:59

@tapangász: a gitáronanizálésa még csak elment, de az szintizsinnyegtetése kifejezetten ingerszegény volt. Sztem.

Mind. Amp. 2012.09.24. 11:29:50

@andzsin: szívemből szóltál.

Én 13 éves voltam akkor és csak gimiben lettem Queen rajongó.

Máig fájó élmény, hogy nem voltam ott a koncerten.

dr. mesterséges színezék 2012.09.24. 12:22:05

@Ez is csak egy nick_: Csak egy, de egy igen buta és agresszív nick - bár, ahogy a görög bölcs is tartja: arrogance and ignorance go hand in hand.

Megmondó1 2012.09.24. 12:23:07

A koncertfilmet elnézve ma már vicces (és hihetetlen), hogy a közönség egyik számot sem énekli a Queen-nel. Hiába, az ott lévők közül, ha 200 ember tudott angolul és ismerte is a szöveget. De szerintem ezek jó része is az éppen Pesten lévő külföldi túristák közül került ki.
Ez még az a korszak, amikor a magyarok angoltudása a "csikidám" szintján volt. Sajnos, hozzá kell tenni, hogy ma sem vagyunk ennél magsabb szinten:)

Megmondó1 2012.09.24. 12:28:37

@Fandor:
Kedves, megmosolyogtató történet, de van benne egy-két mellébeszélés. Szerintem a kommentelőt a jóindulat vezérelte, vagyis nem kamuzni akart.

Az egyik:
Aczél györgy nem vett részt a koncertfilm bemutatóján. Ez amolyan utólagos "beleképzelés": vagyis a kor egyik meghatározó hazai eseményéhez társítasz egy korabeli meghatározó személyt.
A másik:
Az, hogy a kereskedelmi miniszter jegyét kaptad, az vicces, illetve erős naivitásra utal nálad:) Ilyen nem lehetett, azokat a jegyeket más vonalon terjesztették. Minden bizonnyal ez a "mindent elintézős" haverod kamuzta be neked, hogy ő mekkora ember, hogy egy ilyen jegyet tud szerezni.

Megmondó1 2012.09.24. 12:34:35

@tapangász:
valóban zeneileg ez egy gyenge koncertnek számított. Itt inkább a misszió jellege volt nagy: hogy a vasfüggöny mögött léptek fel.
Elengedhetetlen része ugyanis egy jó hangulatú, vad koncertnek, hogy a közönség együtt énekel a bandával. Namost a filmen látni, hogy a magyarok csak idétlenül csápolnak, senki nem énekli velük a szöveget (angolul se tudtak akkoriban). A reakciók is egészen mások, mint akkoriban nyugaton vagy ma itt egy koncerten: néha bevágják a közönséget és látni, hogy kb. úgy viselkednek mint egy focimeccsen: hullámoznak, stb.
Most itt sokan leírják, hegy mekkora Queen rajongók voltak, pedig nagyon kevesen ismeték a számaikat. Az óriási érdeklődés nem a Queen zenéjének szólt, hanem annak, hogy eljött egy világsztár nyugatról. Ez lehetett volna akár a Michael JackSon vagy a Madonna is: ugyanazok az emberek mentek volna el.

cso zsi 2012.09.24. 12:41:54

Queen klub? Anno a klubtagoknak másoltam pár audio, és videokazettát, majd valami megromlott a klubban, és a koncertre már nélkülük mentem.
Azt hiszem, egy "picit" rajongója lehettem az együttesnek, ha a Vöcsök II-t (szárnyashajó) úgy vártam a rakparton, hogy a két gyerekemet a babakocsiban tolva rohangáltunk a vélt, és valós kikötő között.

dr. mesterséges színezék 2012.09.24. 12:41:58

@Megmondó1: "A koncertfilmet elnézve ma már vicces (és hihetetlen), hogy a közönség egyik számot sem énekli a Queen-nel"

A '88-as Maiden koncerten sem volt sokkal rózsásabb a helyzet. Nem is volt csoda, ha Paksi "Dickinsont játszom mostan" Endre versenyénekeltetésének messze nagyobb foganatja lett, mint az igazi Dickinsonénak.

Amúgy a Queen az Queen oszt kész - amely ugyanúgy pályára orientálta James Herfieldet, John Petruccit, mint dízséjtökömtuggyakicsodát.

kverti 2012.09.24. 12:42:08

Ez is csak egy nick: Anyád.

cso zsi 2012.09.24. 13:02:58

@Megmondó1: Bár akkoriban még nem tudtam beszélni angolul, az éneklés ment "hallás" alapján. Körülöttem többen is énekelték a számokat, pedig majdnem a tribün tetejére kaptunk jegyet.
Ma sem más a helyzet? Az utóbbi években voltam pár nevesebb együttes koncertjén itthon, és a közönség együtt énekelt az előadókkal.

Megmondó1 2012.09.24. 13:05:39

@cso zsi:
itt inkább arra gondoltam, hogy a magyarok nem beszélnek angolul (arányában nagyon kevesen). De ez már messzire vezető téma

Megmondó1 2012.09.24. 13:08:21

@Moka_Miki:
te is tudod, hogy ez nem egy adekvát hasonlat: te mennyire tudod megkülönböztetni Azerbajdzsánt Örményországtól vagy Grúziától??
Na pont ilyen Magyarország egy nyugatinak.

kennyking 2012.09.24. 13:16:25

@Megmondó1: " Az óriási érdeklődés nem a Queen zenéjének szólt, hanem annak, hogy eljött egy világsztár nyugatról."
annyiból alátámaszthatom ezt, hogy én is így voltam vele.Itt egy világsztár , plusz kaptam egy ingyenjegyet.De azért akkoriban már azért járkáltak világsztárok ide.Például az akkor jó névnek számító Saxon, Iron Maiden többször is, Motörhead, Genesis, a pályájának csúcsán lévő Scorpions, vagy 87-ben szintén a csúcson lévő Helloween, 89-től meg már automatikusan Budapest benne volt a nagyobb zenekarok turnéterveiben.Ma már minden hétvégére jut egy sztár, csak pénz nem jut a belépőkre.Most lesz, ( vagy volt) a Pecsában Thin Lizzy.A nyáron cseszkiben láttam őket.Kibasz...tt jó volt, nem gondoltam volna, hogy a nyugdíjasok ennyire jól pörögnek még ma is.

naat2 2012.09.24. 13:36:15

Aki azon gondolkodik, hogy Brian May-t fel kellett-e volna ismerniük az embereknek a biatorbágyi kocsmában, annak ajánlom a "Joshua Bell experiment (Washington Post)" tanulmányozását.

viranyi.evrali 2012.09.24. 14:23:01

Valószínűleg helytelenül feltételezem azt, hogy 1986-ban nem volt mert nem lehetett elég hangos a koncert.. Vajon a hátsó sorokban is hallották? Nem volt szél, nem "fújta el" a hangot..?
Nincs semmilyen mániám, szokásom, szenvedélyem.. De a Queen az. A fenti gondolatok pedig tizenéve kínoznak. És most végre itt az alkalom ezt megszüntetni :)
Tehát amit kérdeznék Tőletek, akik kint voltak: Szólt ez rendesen? Volt mély-magas, minden? És legfőképpen: volt HANGERŐ?
Láttam h fentebb más is kérdezett hasonlót, de azt is látom h nem sokakat foglalkoztat ez.
Kééérlek... Valaki....

cso zsi 2012.09.24. 14:37:10

@viranyi.evrali: www.freestate.hu/photo_galleries/gy_illustrations/pic_nepstadion_sectors.jpg

Valahol a 14-15 szektorban lehettem, a reflektor lábának közelében. Pocsék volt fotózni, mert a rácsok mindig belelógtak a képbe (nem volt szabad, de attól még ...). A zenét viszont lehetett élvezni ott fent is.

tapangász 2012.09.24. 15:49:33

@Megmondó1: Lehet, de 86-ban már lehetett hallgatni a Radio Luxemburg-ot és a Szabad Európát sem zavarták...
Misszió ügyben meg inkább nézd meg a Paul McCartney moszkvai koncertjét (koncertként inkább a ráadás leningrádit, az sokkal jobb, mert nem tépi cafatokra a sok riport). Az sokkal nagyobb "misszió" volt. Nekem még megvan 45-ös kislemezen a Kogda Mnye Sesztgyeszjaty Let (bocs a szörnyű átírásért :))

GRX 2012.09.24. 15:49:44

Oszt a '88-as Human Rights koncertről nem mesélne-e valaki, hogy milyen volt? Sting, Springsteen, Peter Gabriel, Tracy Chapman...engem kis gimisként nem engedtek el a szüleim vidékről (azóta is bánom), de mindenkire erős hatást gyakorolt, akivel beszéltem róla...

Rosszindulatú Vászka 2012.09.24. 16:03:32

@viranyi.evrali: 86-ba még nem voltak jogaik a lakóknak, meg hangerőkorlát sem. Ahogy így visszaemléxek, sok koncertről mentem haza úgy, hogy másnap reggelig csengett a fülem, szal hangerőporbléma nem nagyon volt akkoriban.

Nem emléxek, hogy pontosan hol ültem, a jegy még megvan valahol, de tribün volt és szembe a színpaddal, valahol középtájt fent. Techhmikai gond nem volt, volt mély, meg magas, meg nem hullámzott, nem volt torz.

Jól szólt, annak ellenére, hogy elég béna számokat nyomtak :)

@GRX: szar idő volt, többször elment a hangosítás. Valami mutatványosok ott gajdoltak, nem volt nagy etvasz :)

linyutang 2012.09.24. 17:11:45

@GRX:
"Oszt a '88-as Human Rights koncertről nem mesélne-e valaki, hogy milyen volt? "
Ezen a koncerten is ott voltam, a zenei élményen felül arra emlékszem, hogy olyan okosan oldották meg a kivonulást, hogy kb. két kaput nyitottak ki, ahol elkezdett egyszerre kinyomulni a több tízezer ember, komolyan halálfélelmem volt, amikor megindult a tömeg. Ha elestünk volna, annyi. Szerencsére többen voltunk, együtt valahogy talpon tudtunk maradni. Tudom, nem ezt kérdezted, de ez az élmény a legerősebb bennem ezzel kapcsolatban. Még annyi, hogy Hobo is fellépett a világsztárokkal, nagyon nem értettem mit keres ott. Hozzáteszem ma már nagyon is kedvelem Hobot, de akkor még nagyon fiatal voltam.:)
Tracy Chapman-t, Sting-et és B. Springteen-t imádtam.
Erre emlékszem:) :
"Get up, stand up: stand up for your rights!
Get up, stand up: don't give up the fight!"

szvob. 2012.09.24. 17:20:24

@Fandor:
"az I want to break free csalódás volt, mert senki nem énekelt, ez látszik a filmen is."

Ezt nem értem, már hogy a viharba ne énekeltek volna? Ráadásul a dalt nem a lemezes hangszerelésben játszották, hanem full-élőben!

Vagy hogy a közönség nem énekelte?

fülesmackó 2012.09.24. 17:56:02

Kár, hogy kimaradt az életemből ez a koncert: én akkoriban csak 9 éves voltam.

Fandor 2012.09.24. 18:04:30

szvob: igen, úgy értettem, hogy a közönség nemigen vette a lapot.

Megmondó és Ez is csak egy nick: egyrészt örülök, hogy a hosszú kommentem körül kialakult némi vita, különösen a hétfői adásszünet ügyében :-) Bár úgy látom a többség nekem ad igazat, ez olyan apró részletkérdés, amiben nem törnék össze ha netán mégsem nekem lenne igazam.

Másrészt, ezt én egy visszaemlékezésnek szántam, és mint olyan, nem a kamuzás volt a cél, hanem az, hogy aki ott volt, velem együtt emlékezzen, aki pedig nem, az lássa, hogy milyen is volt. Nem egy politikai párt választási ígéretei ezek, hogy ezerrel toljam a kamut...
De álljon itt némi magyarázat:
- a ki volt ott a decemberi filmbemutatón? Egyrészt szögezzük le, hogy 17 éves voltam, és 26 éve történt. Az biztos, hogy a szervezők kötelessége volt meghívni különböző párt- és kormányfunkcikat, nekem speciel az volt a benyomásom, hogy a közönség 80%-a abszolút nem odavaló káder volt, gondoltam is, itt bizony nem lesz tapsolás a Radio ga-ga-ra.....

Ott volt-e Aczél György? Nekem úgy rémlik, hogy igen, az életemet nem tenném rá, de ha nagyot akartam volna kamuzni, azt is mondhattam volna, hogy Kádár- Lázár - Losonczi elvtársakkal ültem a páholyban.... Még Berecz János rémlik, illetve az akkori médiaarcok közül Aczél Endre biztosan ott volt - aki nyáron a magyar televízió interjút készítette Freddie-vel. Az est háziasszonya Petrányi Judit volt....
- hogyan szereztem a jegyet? ez sem kamu, bár valóban nem a kereskedelmi miniszter, hanem a külügyminiszter jegye volt. Ugye nyilván a szervezők a Külügynek is küldtek egy pár jegyet, amelyek sorsa valószínűleg a következő volt: a miniszternek nem kellett, utasította a titkárnőjét, hogy x elvtárs rendelkezzen a jegyek további sorsáról, és így a hierarchiában két jegy eljutott a barátom apjához, aki főosztályvezető volt. Így került a barátomhoz, de itt jön a lényeg: neki meg kellett mondania, hogy kit visz magával, nekem pedig be kellett mennem a minisztériumba a papával találkozni, bizonyítandó, hogy nem valami csöves huligánt fog bevinni a jeggyel :-) Meg is kért minket, hogy rendesen öltözzünk fel, és ideadta a jegyeket, a borítékon pedig kézírással figyelt a "Várkonyi Péter" név... ő volt akkor a külügyminiszter....

Dani77 2012.09.24. 19:18:16

A Queen hivatalos oldalán és facebook oldalán is több rajongó felháborodva írja, hogy gyalázatos a hang. Többen azt is írták, hogy visszakapták a mozijegy árát, mert 10-15 perc után tömegesen hagyták el a termeket a nézők. Aki látta a filmet, az hogy vélekedik a hangról?

Rosszindulatú Vászka 2012.09.24. 20:11:05

@Dani77: nemtom jársz-e moziba mostanság, de még az elvileg prémiumkategóriás IAMX termekbe is pocsék rossz a hang, sokszor a szövegértés kárára menően torz, de legalább túl hangos - a mai mozik biztos, hogy nem zenére kihegyezett hangrendszerrel rendelkeznek, ahogy a sok-pont-egyes házimozi hangrendszerek sem zenehallgatásra valók, de legalábbis nem a filmezéshez megszokott beállításokkal.

Nem beszélve arról, hogy alig hiszem, hogy az eredeti TV-s hangot újrakeverték volna a mai igényeknek megfelelően - ahogy a Deep Purple Concertoval, vagy a Dal ugyanaz maraddal megtörtént, igaz, azokhoz megvolt az eredeti, jó minőségű, sokcsatornás hangfelvétel.

Dani77 2012.09.24. 20:26:25

@Rosszindulatú Vászka: A hangot elvileg újrakeverték, gondolom ezért is volt felháborodás. Bár lehet csak a "hülye angolok, angol hülyék" hisztiznek.

harger 2012.09.24. 21:32:46

@Rosszindulatú Vászka: már hogy a fenébe ne keverték volna újra az eredeti TV-s hangot. Hogy merül ez fel? Ez akkora baromság, hogy ennyi erővel lehetne azt is terjeszteni, hogy csak egy tribute zenekar magyarországi fellépését vetítik a mozikban, 2006-ból, retróruhás közönséggel, nem?
Amúgy a Milla Triós csajok mindent visznek! :-)

alf (törölt) 2012.09.24. 21:42:27

@Rosszindulatú Vászka: Nos, én pedig akkoron a kerítés másik oldalán álltam, például a Queen koncerten is olyan státusban, ahonnan igen jó "rálátásom" volt a technikára.
De ennél többet nem szívesen árulnék itt el, jó? :)
Maradjunk annyiban, hogy az adott koncertek technikai rendszereit igen-igen alaposan és közelről volt szerencsém tanulmányozni. :)

Rosszindulatú Vászka 2012.09.24. 22:19:04

@alf: én értelek, de te nem vagy hajlandó engem. Kérlek ess neki még egyszer az olvasásnak.

Akkor még egyszer, hátha így átmegy, figyelem, idézet tőlem:

"Apukám vitt el rá, azt mondta az első nyugati banda, aki a saját hangosítását hozza és nem az Omega cuccot bérli, ezt hallani kell."

Szóval nem állítottam semmi olyasmit, amit a szememre hánysz, se semmi olyasmit, amivel vitatkozol velem, mindössze azt írtam, hogy nekem mit mondtak akkor, ott - stzinte előre fokozva az élményt. Röstellem, hogy ez neked ekkora problémát okoz.

Esetleg a kedvedért, beízzítom a Fluxus-kondenzátort, belerúgok az Apámba a kedvedért. Így jó lesz?

mirabilis 2012.09.24. 23:59:05

@one armed scissor: Abból kiindúlva, hogy az unokahúgom egész normális lett, tényleg tulzott óvatosság volt édesanyádtól a koncerttől való távolmaradás. Talán még jót is tett volna!;) Gondolom te is valamikor decemberben születhettél. (Azt hiszem rátok Csernobil kicsit veszélyesebb volt, mint a Queen koncert, főleg, hogy az nem volt szabadon választható opció...)
A gyakorlatban a félidős terhes kismamával való koncertlátogatás úgy zajlott, hogy még nem is láttuk a Népstadiont, de a nővéremnek már pisilnie kellett, így betértünk az első útbaeső kocsmába a Kerepesi - Hungária sarkán. Persze már tele volt, főleg a női wc előtt hosszú sor, aztán egy harcos amazon kisajátította a férfi wc-t is, ez kicsit segített a helyzetünkön, bár a pasik (az a néhány, aki arra tévedt) ezt annyira nem díjazták, mint mi. A következő felvonás már a stadion kerítésén belül következett, kedvenc nővéremnek megint pisilnie kellett, mert az a fránya kölyök nyomta a hólyagját. Nagy élmény volt az újabb, most már tényleg nagyon hosszú sorban állás valami konténer budinál. A nővéremet meg is fenyegettem, hogy most már pisilje ki magát rendesen, mert nem vagyok hajlandó még egyszer sorban állni vele, nem ezért jöttem/tünk. A sógorom (hárman voltunk) közben megpróbálta a küzdőtéri jegyünket lelátóira cserélni, hiszen nem voltak ők annyira felelőtlen kismama/kispapa, mint elsőre tűnik, egy jó kis hasbarúgást azért nem akartak megkockáztatni. Persze ez nem jött össze, mármint a jegycsere, így fogtuk magunkat és felsétáltunk a középső lelátóra és a gömbölyödő pocakra hivatkozva bekéredszkedtünk a nagyjából legjobb helyre. Jó fejek voltak az ügyelők/beengedők (gondolom többön kellett átjutnunk, de csak az utolsóra emlékszem, szó szerint félrenézett), simán beengedtek, még rendes ülőhely is jutott egymás mellé.
Amire még pontosan emlékszem, hogy a közelünkben volt egy srác két csajjal, ő közöttük ült és hol az egyikkel, hol a másikkal csókolódzott. Meg is állapította a sógorom, hogy ezek szerint ő valamit rosszul csinál...

Többen kérdeztétek, hogy milyen volt a hangzás. Pontosan már én sem emlékszem, de nagyon rossz nem lehetett, arra emlékeznék. A hangerővel sem lehetett gond, fent a tribünön nem volt hiányérzetem. Hozzáteszem, akkor még nem volt összehasonlítási alapom, hiszen nekem is az első ilyen nagy koncertélményem volt, mint gondolom a jelenlévők 99%-ának. A koncert viszont biztos nem volt egetrengető, mert bár akkor non plus ultrának éreztem, de olyan sok mindenre nem emlékszem belőle. A kis 16 éves csitri lelkemnek a Who wants to live forever nagyon bejött. Fent a tribünön a Tavaszi szél is átjött, meg persze a magyar zászló. Összességében nagyon nagy élmény volt.
Aztán '87-ben a Genesis mindezt messze überelte, pedig őket nem is nagyon ismertem.

potyus 2012.09.25. 03:11:07

Milyen jó dolog visszaemlékezni, ugye? Én akkor 42 éves voltam, és nem voltam jelen. Sőt másféle zenéket kedveltem. De amikor fiatalabb ismerőseim beszéltek erről a csodáról, elkezdtem érdeklődni a Queen iránt. Pillanatokon belül rajongó is lettem. Különösen Freddie Mercury volt hatással rám. Óriási arc volt, nagyon nagy kár érte. Ha bánatom, vagy rossz kedvem van, előkeresem zseniális felvételét a "Barcellonát" Monserat Cabalierrel. és libabőrözök rendesen.

mitfahrer78 2012.09.25. 04:02:05

@Dani77: ma kép- és hangpróbáztunk két teremben is: a doku hangos (és nagyon rosszul van keverve), a koncert halk. Bónuszként más-más a képformátum is... Ha ezekre nem figyeltek oda a vetítésnél, akkor nem csoda, hogy csalódottan jöttek ki a rajongók a teremből...
Ha viszont rendben vannak a beállítások, akkor a koncert eszeveszettül jól szól...! (de arra így is fel kell készülni, hogy 35milles átiratról van szó, azaz a kép szemcsés...)

Dani77 2012.09.25. 07:27:48

@mitfahrer78: Köszönöm szépen az infókat.

alf (törölt) 2012.09.25. 10:15:57

@Rosszindulatú Vászka: Bocs, eszem ágában sincs senkit ilyesmire rávenni, továbbá emlékeimben sem megcáfolni.
Pusztán csak leírtam, hogy anno én a másik oldalról láthattam a dolgokat mivel a munkámhoz tartozott, sőt ennyi év után még azt is szabad elárulnom azt hiszem, hogy egyfajta "ipari kémkedés" is a célom, célunk volt. Vagyis lestünk ezeken a koncerteken, hogy a hang- és fénytechnika mitől olyan amilyen és miért nem olyan ipari hulladék mint az "omega cucc". Sok tapasztalatot szereztünk aminek következtében például az Első Emelet koncertek hangosítása sokkal nívósabb lehetett mint egyéb hazai pop és rock eseményeké.

Köny 2012.09.25. 11:14:47

@linyutang:
Az az 1991-es Brian May koncert nem 1993-ban volt a Kisstadionban?

AttiM 2012.09.25. 13:14:09

Azt érti valaki, hogy miért csak 5 előadást sikerül adni (Corvin Budapest Filmpalota és a Mi Mozink Óbuda)??? Egy magyar vonatkozású, magyar film, amit sokan élőben átéltek annak idején - vajon mennyi látogatóra lehet(ett volna) számítani, mennyi embernek lehet(ett volna) egy jó estét szerezni és nem utolsó sorban: mekkora bevétel lehet(ett volna) szert tenni????
Magyarország - én így szeretlek!?

mitfahrer78 2012.09.25. 13:54:16

@AttiM: Mert amikor egyre kevésbé jönnek moziba az emberek és egyre nagyobb a nyomás a filmforgalmazók részéről, hogy a digitális termekben az ő anyagaikat nyomjuk, akkor a két előadásért is komolyan meg kellett kűzdeni...
Ráadásul kiadós gyomorgörccsel vittük fel...: Jönnek majd rá vagy sem?
A Corvin most 4 előadásban adja a filmet (2-2 ea csütörtökön és pénteken), de szeretnénk még később is műsorra tűzni. Nagyon remélem, hogy sikerül...

AttiM 2012.09.25. 14:59:18

@mitfahrer78: Köszönöm a bennfentes válaszod! Értem az érvelést, de meglep a bátortalanság. Nem vagyok egy jós, de le merném fogadni, hogy sokan elmennek megnézni - az akkori korosztályból biztosan (én elvinném a most tini lányaimat is, csak épp táborban lesznek ezen a héten).
Amúgy mostanra lényegében elfogytak a jegyek - én is csak a 3. sorba kaptam, ami azért nem a tuti... de legalább ott leszek!

Rosszindulatú Vászka 2012.09.25. 16:01:26

@alf: dögöljön meg a lovam, ha értelek, ha értelek.

"Bocs, eszem ágában sincs senkit ilyesmire rávenni, továbbá emlékeimben sem megcáfolni."

mitfahrer78 2012.09.25. 19:03:26

@AttiM: Igazán nincs mit. :)
Annyit tudok ígérni, hogy "nyomom" a projektet... Ha rajtam múlik, akkor lesz még vetítés! ;)

Mc Master 2012.09.25. 23:22:35

@Megmondó1: hidd el, én ezt nagyon jól tudom és értem is: az átlagember olyan hülye mindenhol, hogy nem várható tőle el, hogy ilyen dolgokat tudjon. Illetve az átlagnál értelmesebb és tájékozottabb ember sem feltétlenül követi a világ összes sarkában a történéseket. A mai világ nem is erről szól, hiszen a Gugli a barátunk, a lexikális tudás helyett fontosabb a problémamegoldó készség. (Amúgy a példád ebben a pillanatban nem is annyira jó, hiszen most a csapból is ez a két ország meg a Baltazár folyik, de igen, sokszor meg kell néznem nekem is, hogy akkor hol is van Tajvan és Thaiföld, vagy Korea hol helyezkedik el Vietnámhoz képest.)
De itt egy "profik" által készített film feliratáról van szó = rossz himnuszt játszani az olimpián. Igenis, ha valaki felveszi a zsét a munkája után, akkor azt végezze el rendesen. Nem?

Mc Master 2012.09.25. 23:27:59

@Bogyó 2: Látod, ebben is egyetértünk. Gondolkodtam is, hogy ne küldjem el, de mivel akkor találtam ki, inkább közkincsé tettem. De én is érzem, hogy övön aluli volt, nem is vagyok én ilyen igazából. Mindegy, arra jó volt ez az egész, hogy azóta párszor meghallgattam a legjobb számaikat.
Az RnR örök!

alf (törölt) 2012.09.26. 07:32:22

@Rosszindulatú Vászka:
"Esetleg a kedvedért, beízzítom a Fluxus-kondenzátort, belerúgok az Apámba a kedvedért. Így jó lesz?"
Ezt írtad, erre válaszoltam azt, amit.
Azzal meg én nem tudok mit kezdeni, hogy édesapád hajdan mint közönség mit tapasztalt, milyen emlékei voltak. Én csak leírtam, hogy mint az események másik oldalán álló, azaz az említett koncerteken a technikai személyzethez tartozó dolgozó, milyen valós információkkal rendelkezem.

Rosszindulatú Vászka 2012.09.26. 10:57:38

@alf: ez kissé megzavart, értelmezhetetlen számomra.

"... emlékeimben sem megcáfolni.""

De alaposan túlbeszéltük a dolgot, meg leginkább elbeszéltünk egymás mellett. Sebaj, ez a kommentelés éke-fénye :)

Világbéka!

linyutang 2012.09.28. 19:33:21

@Köny: 1991-es Brian May koncertről nem írok: "előtte koszorút vittünk Freddie "sírjához" 1991-ben".
De amúgy igen, 1993-ban volt a Kisstadionban és 1998-ban a PeCsában.

mitfahrer78 2012.10.01. 17:54:25

@AttiM: Jó hír: csütörtöktől egy héten keresztül minden nap egy előadásban műsoron lesz 19:30-tól a Corvin moziban! :)

AttiM 2012.10.02. 08:15:19

@mitfahrer78: Köszönöm az infot! Ez tényleg jó hír! Pénteken megnéztük (tömve volt a mozi), nagy élmény volt! Viszont az első fél óra (?), a riportokkal legalább egy feliratozást igazán kaphatott volna. Nyilván sokan perfektek angolul (???), én kb. középszinten vagyok, de sok mindent nem értettem... :-(

zem 2012.10.02. 08:46:29

Mennyi lehet az esélye annak, hogy egy vidéki moziba is elhozzák ezt a filmet? Mondjuk Pécsre?

mitfahrer78 2012.10.02. 21:42:53

@AttiM: A hozzászólásod első részének örülök. Jó tudni, hogy nem csak nekem volt nagy élmény! :)
A dokut tényleg jó lett volna feliratozni, de erre most sajnos nem volt lehetőségünk... :(

mitfahrer78 2012.10.02. 21:46:11

@zem: Mindenkinek, aki játszani szeretné, önállóan kell megállapodia a jogtulajdonossal. Igazából csak a mozin múlik, hogy szeretné-e vagy sem.
Magyar forgalmazó nincs, a jogok a More2Screen-nél vannak: www.more2screen.com/

laikus123 2012.10.07. 19:57:09

Szombathelyen játsszák hamarosan :)

zem 2012.11.03. 02:13:55

@mitfahrer78: bár kicsit későn, de köszi a választ, felveszem velük a kapcsolatot.

queenkat 2013.01.17. 10:31:08

én és a kedvesem is kinn voltunk a koncerten. Nekünk egy élmény volt. A koncertfilmet is elmentünk megnézni - kicsit nosztalgiáztunk.
A teremben együtt énekeltük a dalokat.

queenkat 2013.01.17. 10:36:10

@Zoreszk: tényleg a Gede kocsmában mulatták az időt Brian-ék? Mit nem adtam volna érte ha én is ott lehettem volna.

queenkat 2013.01.17. 10:37:41

Van valakinek abból az időből ujságcikke, fényképe a Queen együttesről? Ha igen kérem legyen szíves írjon nekem.

piqu 2013.01.25. 11:02:51

@Fandor: @Rosszindulatú Vászka: @Ma Ő, holnap Te vagy Én ?: @deadlist: @levi7777: @Megmondó1: @SakmaN: Sziasztok! Én a szakdolgozatomban többek között ezzel az eseménnyel foglalkozom:). Nagyon tetszenek a visszaemlékezéseitek. Hozzájárulnátok ahhoz, hogy felhasználjam ezeket a kommenteket/vagy bizonyos részüket?

Fandor 2013.01.25. 16:41:51

@piqu: részemről is OK! :-)
majd küldj belőle példányt ha kész, komolyan érdekelne!!!!

piqu 2013.01.25. 16:59:12

@Fandor: Köszi mindkettőtöknek:)
Fandor, küldj egy e-mail címet!

Mc Master 2013.01.27. 22:11:25

@piqu: "Hozzájárulnátok ahhoz, hogy felhasználjam ezeket a kommenteket/vagy bizonyos részüket? " . a sok plágiumbotrány eredménye :D Lehet, hogy miniszterelnök vagy köztársasági elnök akarsz lenni később ???

piqu 2013.01.28. 08:31:37

@Mc Master: Ó dehogyis! Még csak az kéne!:) Lehet hogy meg fog jelenni itt-ott néhány részletem. Szerintem így korrekt, ha megkérdezem, mert én sem szeretnék szembe találkozni a saját hozzászólásommal máshol.

Miklós Gáspár 2016.02.01. 19:43:52

A barátommal együtt segítettünk nekik eljutni a 100-as útról a kocsmába telefonálni! A történetben az a csavar,hogy akkor mi még nem tudtuk ,hogy ők kik is valójában mert akkor csak 15-évesek voltunk!