2012.10.31. 09:17 – Rácz Mihály

Fókuszban a lüktetéssel - Trottel Stereodream Experience-videókritika

trottel.jpgTrottel Stereodream Experience - Psychedelic Sound Exploration, Embryo' live at A38 DVD
(Trottel Records)

A Trottel zenekar bár átkeresztelte magát többször is, rövid nevén szólítva ismeri nagyjából az underground apraja-nagyja, de főleg a zenét a punk csináld magad attitűdje felől szemlélők nem is olyan szűk csoportja. Ez a punk dolog a zenéjükben mindig is inkább egyfajta matek vonalat követett, olyan hasonszőrű zenekarokkal alkotva rokonságot, mint a Victims Family, NoMeansNo, de a skót, francia, angol és akár a lengyel anarcho-punk színtér is éppúgy a keblére ölelte, mint a hazai közeg.

Bátran kijelenthetjük, a Trottel világszínvonalú produkció, be is utazták Európát keresztbe és kasba jó sokszor az elmúlt évek, sőt évtizedek alatt. Pár évente kijöttek egy-egy albummal, amelyek mindegyike az új, a következő évekre aktuális irányvonalat jelölt ki, aztán a zenekar rendre kiegészült, átalakult, új vizekre evezett. Az egyetlen állandó poszt természetesen a zenekarvezető, a tört és bonyolult ütemek nagymestere, a basszusgitárt és elektronikát is megszólaltató, sőt az évek óta majdnem teljesen instrumentális banda kevés énekesi részét is bevállaló Rupaszov Tamás. Tamás üzemelteti a Trottel Recordsot is, ami húsz év alatt közel száz kiadvánnyal rukkolt elő a kísérleti és punk színtértől a világzenéig, többek közt az Anima, a Másfél, és a Korai Öröm is itt publikált először albumot, de a VHK is adott ki lemezt náluk.

Most a Trottel Stereodream Experience utolsó sorlemeze , az Embryo kapta meg látható formáját, ami az első hivatalos Trottel DVD. Az Embryo az egyik legizgalmasabb Trottel-lemez, és a banda történetében talán a legmesszebb jutott attól a ponttól, ahonnan a nyolcvanas években indult. Rupaszov Tamás társa a koncerten ugyanaz a két nagyszerű muzsikus, akik a lemezen is játszottak, azaz Papp Dani dobos, valamint Puskás István gitáros és szintetizátoros. Az élő megszólalás követi a lemez világát: széles teret ölel át, messze kalandozó, nagy ívű, de mindig fókuszban a lüktetéssel, feszesen tartva a dalokat. Kifejezetten jót tesz az anyagnak a koncert-energia, szinte sajnálom, hogy nem egy élő verzió jött ki lemezen is. Például a steel-gitár klasszikus gitár effektekre kötve szenzációsan szól, és egyáltalán, a lendületes és mindig izgalmasan szövődő ritmusszekció is jóval túlmutat a rockzenében megszokott szerepén, de ez végül is a kezdetek óta a Trottel egyik védjegye.

A képanyag is kiváló, az A38-as felvételektől megszokott többkamerás, profi anyag, jól követhető minden színpadi esemény és gesztus, és a vágásra sem lehet panasz. Kár, hogy mivel az első Trottel-DVD-ről van szó, nem került rá semmiféle extra, vagy archív anyag, még menü sem, a behelyezés után egyből indul a koncert a hajót pásztázó rövid felvezető képsorok után. Az 55 perces show 2010. november 15-én zajlott, a műfaji veterán Ozric Tentacles előtt, és szívet melengető, hogy a látottak és hallottak alapján a Trottelnek nincs oka szégyenkezni.

A DVD első körben az újságosoknál is kapható október-novemberi Rockinform magazin mellékleteként jött ki, de később önálló kiadványként is piacra kerül.


lemezkritika punk rock electro trottel trottel stereodream experienceKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.