2012.11.22. 15:05 – [MTI]

Vokál nélküli elektronika, szokatlan akciókkal a Sonar zenekarnál

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

A fővárosi Gozsdu Manóban játszik pénteken a SoNaR, az instrumentális elektronika egyre markánsabb hazai képviselője, amelynek érett zenéjét és szokatlan akcióit a külföld is kezdi felfedezni. "Tavasz végén jelent meg On Air című albumunk, amelyet a közönség és a média is kedvezően fogadott, elsősorban ennek számait fogjuk pénteken játszani, akárcsak a három évvel ezelőtti anyag, a Celluloid néhány darabját. Rövid koncerteket szoktunk adni, mert a zenénk meglehetősen intenzív, de ez most egy másfélórás szett lesz" - mondta Kovács Marcell, a SoNaR egyik alapítója, programozója, szintetizátorosa.

A 2004-ben alakult SoNaR a szintetizátor és a gitár együttes hangzására épülő, lebegő zenét játszik, olykor Jean-Michel Jarre, a hetvenes-nyolcvanas évek szintetizátor-varázslója hangulatait idézve. "A popzenéhez túlságosan borúsak és vadak vagyunk, a posztrockhoz viszont túl lágyak. Nevezzük posztpopnak, amit csinálunk".

A billentyűs elmondta, sokáig kerestek énekest a csapatba, sőt, még ma sem adták fel, hogy találnak egy megfelelő frontembert, ám ez egyelőre nem sikerült. Az előrelépést több tagcsere is késleltette. "Maradtunk végül az instrumentális zenénél, ami a 2009-es Celluloidon még pszichedelikusabb volt, a delay-es gitár nagyobb szerepet kapott. Mostanában viszont az elektronika egyenrangú lett a gitárral, amitől talán modernebb lett a hangzásunk, és ez egyre több embernek tetszik" - fejtette ki Kovács Marcell.

A SoNaR rendszeresen meghökkentő akciók keretében népszerűsíti zenéjét, lemezeit. Korábban a nemzetközi vásárlásmentes napon "csempészték be" kislemezüket nagyáruházak polcaira, próbatermi koncertjüket élőben közvetítették az interneten, néhány hete pedig friss remixanyagukat, az Airmx-et pendrive-okon Budapest három különböző pontjain befalazva rejtették el, majd megadták a földrajzi koordinátákat, és indulhatott a keresés.

"A zene terjesztése befalazott pendrive-okon, mint módszer New Yorkból indult néhány éve, onnan terjedt tovább. Mi három pendrive-ot rejtettünk el, közülük egyet el is loptak. A file-jaink ugyan ezzel az eszközzel nem jutnak el túl sok emberhez, de az akcióra sokan felfigyeltek. Tervezzük, hogy jövőre megismételjük ezt a játékot vidéken és környező országokban is" - idézte fel a zenész.

A falakba rejtett pendrive-okon öt előadó remixe szerepelt, és rajta van Seress Rezső klasszikusa, a Szomorú vasárnap angol nyelvű koncertverziója is, a Gloomy Sunday, amelyet Lantos Zoltán hegedűművész és Tabbouch Lina énekes közreműködésével játszottak el.

Kovács Marcell elmondta, hogy az utóbbi időben külföldi fellépési lehetőségek is adódnak számukra, és ezekkel megpróbálnak minél jobban élni. "Jövő évre már körvonalazódik egy turné a környező országokban, és jó lenne a nagy fesztiválokon is megmutatni magunkat". Kitért arra, hogy sokat köszönhetnek a fővárosi Keleti Blokk alkotóközösségnek, ahol saját stúdiójuk is működik, és sokan készítenek felvételeket náluk.

A SoNaR-ban a két alapító tag, Kovács Marcell és Szabó Bálint (gitárok) mellett jelenleg Gossányi Tamás játszik basszusgitáron, Velkei Rudolf pedig dobol.


pop hír sonar



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása