2012.09.23. 22:07 – Németh Marcell

Arra a két hétre leállt a magyar filmgyártás – interjú az 1986-os budapesti Queen-koncertfilm magyar producereivel

QUEEN_koncertfilm_jelenetfotok_7.jpgAz állami koncertszervező hallani sem akart róla, Schmitt Pál viszont támogatásáról biztosította a haldokló szocializmus korszakának emblematikussá vált budapesti gigakoncertjét. Az angol együttes teljesíthetetlen igényekkel állt elő, de cserébe megkapták a hazai filmes szakma legjavát, a szervezők pedig a filmgyár összes fellelhető világítóberendezését. Miért nem voltak rendőrök a Népstadionban, és mit keresett a Queen egyik tagja hetekkel a koncert előtt egy vidéki kocsmában? A Hungarian Rhapsody: Live in Budapest című koncertfilm szeptember 21-től digitálisan felújított változatban, 5.1-es hangzással megspékelve forog az Eurocenter–Sony moziban, de szeptember 27-én és 28-án a Corvin moziban is látható lesz. Ebből az alkalomból beszélgettünk a film hazai producereivel, a Queent hazánkba csábító Hegedüs László koncertszervezővel, valamint az InterCom-alapító Mihály Györggyel.


interjú film rock queen hungarian rhapsody live in budapest2012.09.23. 13:11 – Sajó Dávid

Pókember és Scooby Doo együtt partyzik - klipmegosztás


LGklipszemle2_1.jpgErre a hétre annyi magyar videó jutott, hogy most kizárólag belőlük csemegézünk az e heti klipmegosztásban. A Mary PopKids a Punnany Massiffal az év egyik - ha nem a - legjobb klipjét készítette el együtt, amiben egy nagy házibuli pillanatait lassították le. Az Irie Maffia Busa Pista vezetésével sújt le a kockafejűekre, amíg a Pluto videójában mindenki a boldogságra vár. A Hippikiller a kiöregedő zenei újságíró kapuzárási pánikjáról mesél, közben a Blahalouisiana ismét az erdőhöz fordult inspirációért. A keményebb vonalas zenék közül a Tango Underground koncertfelvétellel jön, a Dalriada pedig nagyon szeretne a Csík Zenekar bőrnadrágos cimborája lenni.


irie maffia hippikiller pluto klipmegosztás punnany massif mary popkids blahalouisiana2012.09.22. 13:31 – Sajó Dávid

Minek ide több ember?! - Öt zenekar, akik a következő White Stripes vagy The Black Keys lehetnek

blackkeys4.jpegA 21. századra a klasszikus gitáralapú rockzene szinte teljesen kiveszett a nemzetközi mainstreamből, és csak egy ideig képviselte ott magát komolyabban az indie és a garázsrock pár évig tartó népszerűségével. Utóbbi kategóriába sorolják sokan a White Stripesot, akik a The-s zenekarokkal (Hives, Strokes, Vines) ellentétben mindössze csak egy gitáros-dobos duó, viszont talán pont ezért – na meg a tudásilag az összes felsorolt együttes zenészei közül kiemelkedő Jack White miatt – alakult ki leghamarabb kultusz a két White körül, akik aztán fel is oszlottak, miközben a másik három együttes máig aktív. Azonban ez a blues-alapú, egyszerű dobra és virtuóz gitárra alapuló rockzene jelentette az utolsó szalmaszálat a rock and roll számára, hogy továbbra is releváns maradjon a könnyűzene számára, így jöhetett képbe később a Black Keys, aki mára a világ egyik első számú rockzenekara lettek. 


punk rock dance blues noise white stripes jack white garázs dan auerbach japandroids revival jeff the brotherhood black keys hanni el khatib dz deathrays black box revelation2012.09.22. 11:02 – DankóG

At The Well - Új Neurosis-dal

neurosis-411d36331e2d2c29e9683207ad614b9348075484.jpgOktóber 26-án jelenik meg Honor Found In Decay címmel az új Neurosis-nagylemez, amiről az At The Well című dalt már meg is lehet hallgatni az NPR oldalán, vagy akár alább itt a Lángoló Gitárokon is. Az album producere/hangmérnöke, ahogy a 2000-es Times of Grace óta mindig, most is a beszólós Steve Albini volt, és ahogy ez a szokásos maradt, úgy nem változott a zenekar sem. Az At The Well alapján a szokásos neurosisos, azonnal levetem magam a szakadékba hangulatú poszt hardcore/metál nyomasztást kapjuk, de ezt is várjuk. Talán majd akkor lesz vége tényleg a világnak, ha a Neurosis vidám lesz. Alább a dal és egy trailer az új albumhoz kapcsolódóan.


rock metál hír neurosis poszt hardcore steve albini2012.09.21. 13:32 – sajó d.

A nyáron is Majkába halt bele a magyar

majka.jpgAz Artisjus most második alkalommal készítette el negyedéves jelentését (ami ugye most egybeesik a nyári időszakkal) a legnézettebb magyar zenei Youtube videóinak a 30-as listáját, amelyből kiderül, hogy továbbra is Majka Belehalok című klipje a legnépszerűbb a hazai netezők körében. Olyannyira, hogy az abból készült, borzalmasan humortalan paródiavideó a harmadik helyre került. Ennél is szomorúbb, hogy a második helyre egy hároméves tévéfelvétel került az Irigy Hónaljmirigytől, akik a Gumimaci című, népírtásra abszolút alkalmas valaminek adtak még egy sallert. Az Artisjus-Youtube Közösségi Toplistán nem csak profi videoklipek, hanem paródiák és mozgókép nélküli dalok is helyet kaptak. A felmérésből kiderül, hogy a nézettség és lájkok száma nincs mindig összefüggésben.


youtube artisjus hír majka nótár mary2012.09.21. 12:00 – Lángoló Gitárok

Angol nyelvű zeneipari szókincsfejlesztő tanfolyam indul Budapesten

A magyar könnyűzenei menedzserek és szervezők egyesülete, az Org4Org és a zeneipari képzésekre szakosodott Zeneipari Hivatal szervezésében angol nyelvű szókincsfejlesztő zenei menedzsment tanfolyam indul október 13-án, szombaton Budapesten. Az Access All Areas olyan egyedülálló képzés, amely betekintést nyújt a nemzetközi zeneiparba, annak angol nyelvhasználatába, illetve az ehhez kapcsolódó gyakorlati ismeretekbe A három hónapos nyelvtanfolyam során a hallgatók többek között a nemzetközi konferenciák, koncertszervező irodák és online zenei platformok szókincsét is megismerhetik és szakmai irányelvek szerint zenei marketing és PR anyagokat kell készíteniük, illetve zeneipari anyagokat feldolgozniuk. A kurzus során a zeneiparban használt 360 fokos üzleti modellt bemutató szerződéseket, ridereket, zeneipari tanulmányokat, a lemezipar hivatalos éves összesítőjét, az IFPI által kiadott Record Industry in Numberst és a Music Week című zeneipari lapot is tananyagként hasznosítják.


zeneipar hír szókincsfejlesztés access all areas org4org2012.09.21. 10:59 – Lángoló Gitárok

Dave Grohl a kislányával tervezett pólót

davegrohl.jpgA Yo Gabba Gabba! című gyerekműsor és a Volcom ruhamárka közös projektjének keretén belül zenészeket kérnek fel, hogy tervezzenek egy pólót a műsorral kapcsolatban. Most éppen Dave Grohl volt a soron, aki hatéves kislányával együtt találta ki a tökéletes ruhadarabot és így tett korábban Jack Black, aki fia segítségét kérte a tervezéshez. Rajtuk kívül részt vett még a projektben Wayne Coyne a Flaming Lipsből, Mark Mothersbaugh a Devóból és Biz Markie amerikai rapper is. Az új pólókhoz még egy egészen szürreális videó is készült, ahol Wayne Coyne zongorázik miközben Biz Markie valami egészen groteszk fejjel énekelget, de Jack Black és Mark Mothersbaugh is feltűnik benne. Mindig is gyanús volt nekünk, hogy az ilyen műsorokat egy keményebb LSD-tripen rajtamaradt 40-esek készítik, ami alátámasztani látszik a hajtás után megtekinthető videót is.


hír jack black dave grohl volcom wayne coyne yo gabba gabba2012.09.21. 10:22 – Lángoló Gitárok

Kábítószerbirtoklás miatt tartóztatták le Fiona Apple-t

fiona.jpegLassan érdemes lenne olyan táblákat elhelyezni Texas állam határvonalán, amin arra figyelmeztetik a zenészeket, hogy: "Szívd el vagy rejtsd el rendesen". Most ugyanis Snoop Dogg, Willie Nelson és a Misfits énekese után Fiona Apple bukott le Texasban, pontosabban Sierra Blancában, ahol nagyjából negyvenöt gramm hasist és ugyanennyi füvet találtak egy kék hátizsákban a drogkereső kutyák. Az éppen Észak-Amerikában turnézó énekesnő bevallotta, hogy hozzá tartozik a megtalált kábítószer és azonnal letartóztatták, az éjszakát a rácsok mögött töltötte, de végül 10 ezer dollár óvadék ellenében szabadon engedték. (A képet, ahogy az látszik is, a TMZ-ről loptuk.)


pop drog hír texas fiona apple2012.09.20. 17:25 – Sajó Dávid

Alvópólóból blackmetálosba - Yussuf Jerusalem- és La Secte Du Futur-koncertbeszámoló

Yussuf Jerusalem, La Secte Du Futur @ Trafik, 2012.09.19.

yussuf.jpgElég könnyű olyankor okoskodni, amikor az ember úgy megy koncertre, hogy igazából halvány lila fingja sincs a fellépő zenekarokról. Így történt ez szerda este, amikor is a Trafikban lépett fel két francia garázsrock zenekar, a La Secte De Futur és a Yussuf Jerusalem. A kisszámú közönség ellenére mindkét együttes kifejezetten fasza, zajos előadást tartott igaz, ez kizárólag a zenére és nem a színpadi jelenlétre értendő. (A fotó nem a budapesti fellépésen készült.)


francia hír trafik garázsrock yussuf jerusalem le secte du futur2012.09.20. 16:34 – [MTI]

A budapesti Queen-koncert filmje felújítva, kibővítve a mozikban

queen.jpgA Hungarian Rhapsody - Queen Live In Budapest című, mintegy kétórás alkotás a mozikban 1987-ben bemutatott, Zsombolyai János által rendezett amerikai-kanadai-magyar zenés film (Varázslat - A Queen Budapesten) felújított változata, amelyet a világ mintegy húsz országának, köztük az Egyesült Államok és Nagy-Britannia mozijaiban vetítenek csütörtöktől. Magyarországon péntektől az óbudai Eurocenterben mutatják be a filmet, amely szeptember 27-én és 28-án a Corvin moziban is látható.


budapest mti hír queen2012.09.20. 15:26 – Lángoló

Chuck Loeb szombaton a Millenárison

Pénteken startol a Millenárison a Jazzy Fesztivál, ahol a De-Phazz és a London Community Gospel Noir mellett fellép Chuck Loeb gitáros is. A zenész harmadjára zenél majd Magyarországon, ezen alkalommal szombaton fog színpadra lépni szeptember 22-én. A zenész a Jazzynek egy telefonos interjúban elmondta, hogy alig várja az budapesti fellépést, hiszen ez az egyik kedvenc városa, ahol 15 éve hatalmas élmény volt neki együtt játszani Tony Lakatos szaxofonossal. A rengeteg utazás során számos élménnyel gazdagodik Loeb, aki Kelet-Európában megfordult már Csehországban, Ukrajnában, de még Észtországban is. "Mindenki más és más. Különböző személyiségek vagyunk. Nyilván vannak alapvető különbségek mondjuk a Los Angeles-iek, a New York-iak, a németek és a kelet-európaiak között. Eltérő a hátterünk, de a zenében mégis az a legszebb – a jazz esetében pedig különösen -, hogy a segítségével a világ minden tájáról származó emberek is képesek egymásra találni. Legyen szó budapestiekről, londoniakról, párizsiakról, teljesen mindegy. A lényeg az, hogy együtt játszanak és az, ahogyan a különböző stílusok találkoznak. Úgy vélem, hogy így sokkal gazdagabb, izgalmasabb zenék születhetnek. Ráadásul sokat is tanulhatsz azoktól, akik másként zenélnek és máshonnan jöttek." - nyilatkozta Loeb a Jazzynek.


jazz hír chuck loeb jazzy fesztivál2012.09.20. 14:57 – Lángoló Gitárok

Az Iced Earth elhatárolódik saját kiadója lépésétől

Szerdán írtunk arról, hogy a Century Media kiadó majd' 7500 embert perelt be egy New Jersey-i bíróságon, akik illegálisan letöltötték/megosztották az Iced Earth és a Lacuna Coil lemezeit. Előbbi metálzenekar csütörtökön már egy közleményben reagált is a per hírére, amiben elmondják, hogy az akcióhoz nekik semmi közük, meg sem kérdezték őket, és ugyan megértik, hogy a kiadók szeretnének valamit tenni a kalózkodás ellen, ezt a lépést mindenképpen túlzónak tartják. Jon Schaffer gitáros-főnök (képünkön ő feszít kendőben) elmondta, hogy ők a lehető legjobban próbálnak alkalmazkodni az új helyzethez, felteszik a lemezeiket az olyan oldalakra, mint a Spotify, és annyit koncerteznek, amennyit csak tudnak. A rajongóknak leszögezi, hogy ha a kiadó megkérdezi őket, akkor semmiképpen nem járultak volna hozzá az akcióhoz, amiben ha a bíróság igazat ad a felperes kiadónak, akkor 7500 ember fizethet fejenként 630 ezer forintnak megfelelő dollárt egyetlen lemez letöltéséért.


metál hír iced earth