2012.03.04. 12:30 – Kovács M. Norbert

Levágott fülek reggelire – klipmegosztás (18+)

Eheti videoklip-válogatásunkban újra bepillantást nyerünk a Gorillaz magával ragadó univerzumába, Santigolddal misztikus-egzotikus perceket élhetünk át, a Supernem frontemberével pedig már megint váratlan dolgok történnek a szemünk láttára. Emellett itt van a napokban új albumokkal jelentkező Napalm Death és a Corrosion of Conformity egy-egy klipje is, amik közül az egyikkel nincs különösebb gond, a másikkal viszont annál inkább.


klip klipmegosztás2012.03.04. 11:30 – Lángoló Gitárok

Meghalt Ronnie Montrose

Március 3-án, szombaton elhunyt Ronnie Montrose, az amerikai hard rock egyik legfontosabb gitárosa, akire olyanok mutogattak mindig, ha a hatásukat kellett megnevezni, mint Eddie Van Halen, Slash vagy Zakk Wylde. A zenész már öt éve harcolt a prosztatarákkal. Montrose-nak Van Morrison mellett indult be a karrierje, szólózenekarát 1973-ban alapította meg, és ugyan csak három évig működött, mégis a mai napig hivatkoznak rá, ha az amerikai hard rock szóba kerül. A zenekar első lemezén az a Sammy Hagar énekelt, aki később a Van Halen tagjaként lett világhíres. A Montrose még három lemezt kiadott, majd feloszlott, a gitáros pedig előbb a Gamma tagjaként, illetve szólóban jelentetett meg albumokat. Szórványosan még az utóbbi években is koncertezett, a 2009-es turnéján pedig még azt is elmondta a közönségnek, hogy sikeresen felvette a harcot a rákkal szemben. 64 éves volt.


rock hír gyász hard montrose2012.03.03. 14:15 – Hó Márton

Ösztönösen kezdtem új projekteken agyalni - Kodály Method-interjú Szimler Bálinttal

Már két év eltelt azóta, hogy a 2010-es Filmszemle legnagyobb hatást kiváltó alkotása lett az Itt vagyok című kisfilm, amely nemcsak a Szemle legjobb kisjátékfilmért járó díjat nyerte el, hanem több rangos európai fesztiválra és Cannes-ba is eljutott. A film rendezője, Szimler Bálint nem dőlt hátra a nemzetközi és országos sikerek után, hanem új projektbe kezdett az Itt vagyok operatőrével, Rév Marcellel: a Kodály Method sorozatban aktuális hazai zenekarokat mutatnak be korántsem megszokott módon.


interjú videó klip kodály method2012.03.03. 07:00 – Lángoló Gitárok

Abraham’s Daughter - Új Arcade Fire-dal

Nem, nem jön most hirtelen új Arcade Fire-lemez, csupán a The Hunger Games című filmhez készült Songs from District 12 and Beyond válogatáslemezen szerepelnek a kanadaiak egy dallal (a filmben plusz egy szerzeményük is felcsendül). Az Abraham’s Daughtert most akár itt a Lángoló Gitárokon is meg lehet hallgatni, illetve alább felsoroljuk a T-Bone Burnett felügyelte filmzenelemez összes előadóját is.


indie folk rock hír arcade fire2012.03.02. 14:30 – Lángoló Gitárok

Lionel Richie Budapesten

November 21-én a Papp László Sportarénában ad koncertet Lionel Richie, aki idén megjelenő, Tuskegee című nagylemezét mutatja be nálunk is. Tuskegee egy város Alabama államban, ahol Richie felnőtt, az első zenei hatások is itt érték, melyek főleg a gospel, R&B és a country stílus jegyeit hordozták magukban. A lemezen az énekes újra felfedezi ezeket a zsánereket, a rajta található 14 dalban pedig olyanokkal dolgozza fel saját slágereit, mint Shania Twain, Kenny Rogers, Willie Nelson, Pixie Lott vagy Jennifer Nettles. A koncertről sem kell majd természetesen hiányolni az olyan dalokat, mint a Hello, a Say You, Say Me vagy a Dancing on the Ceiling, bár valószínű Twain nélkül kell majd hallanunk az Endless Love-ot. Richie 1968-ban kezdett zenélni a Commodores tagjaként, majd 1982-ben sikeres szólókarrierbe kezdett, és legfőképpen a szívhez szóló balladáival lett híres. Például azzal, amit most a tovább után is meg lehet hallgatni.


pop hír soul lionel richie2012.03.02. 13:45 – Lángoló Gitárok

Guns N' Roses az Exiten

Idén nyáron már a Szerbiában fesztiválozók is megtapasztalhatják, hogy milyen az, amikor Axl Rose épp nem érzi egészen hangulatban magát ahhoz, hogy időben a színpadra keveredjen. Koncertet ad ugyanis a 2012-es Exit fesztivál egyik napján az újvidéki Péterváradi erődben a Guns N' Roses. A még mindig nagyon népszerű rockzenekar mellett többek között fellép még a fesztiválon a Gossip, a Wolfmother és Richie Hawtin, illetve már írtunk a New Order ottani bulijáról is. Mindez július 12 és 15 között.


fesztivál hír exit guns n roses2012.03.02. 11:50 – Lángoló Gitárok

A The Ting Tings Lana Del Reyt játszik

A héten új lemezzel jelentkezett The Ting Tings duót is megérintette Lana Del Rey zenéje, méghozzá annyira, hogy a BBC Radio 1 Live Lounge műsorában el is játszották az énekesnő Born To Die című dalát, persze kissé áthangszerelve. A felvételről videó is készült, amit mi most megmutatunk a Lángoló Gitárok olvasóinak, plusz, hogy ne árválkodjon ez a szegény klip itt egyedül, berakjuk alá a The Ting Tings Sounds From Nowheresville lemezének deluxe kiadásáról származó Ain't Got Shit dalt is.


pop hír the ting tings lana del rey2012.03.02. 10:30 – Rácz Mihály

A Fonó 15 év után

A népzene, világzene és dzsessz nemzetközileg is elismert magyar intézménye a Fonó, ami a jelenlegi igazgató szerint elsősorban a műfajok „prémium” produkcióinak színen tartásában érdekelt. Kívülről kicsit úgy látszik, mintha a ház háttérbe szorult volna az elmúlt években, aztán kiderül, hogy talán mégse. Ezt próbáljuk kicsit körüljárni.


jazz folk világzene fonó2012.03.02. 09:30 – Lángoló Gitárok

Hatalmas az érdeklődés a Monkees iránt

Óriásit ugrott a Monkees dalai utáni érdeklődés a Spotify közleménye szerint az együttes frontemberének halála óta. Az online zeneszolgáltató statisztikája alapján a Davy Jones halálhírének megjelenését követő 24 órában több mint 3000%-ban nőtt rendszerükben a lejátszott Monkees-dalok száma. Az esemény nem meglepő, ilyesmi gyakran történik híres zenészek halálát követően, a Monkees esetében inkább az ugrás mértéke számít különlegesnek. Davy Jones halálhírének következtében egyébként várhatóan a zenekar lemezeladásai is újra meglendülnek majd, ahogy az ilyenkor lenni szokott. Ahogy arról korábban itt írtunk, a hatvanas években óriási népszerűségnek örvendő amerikai zenekar brit énekese február 28-án súlyos szívinfarktus következtében került egy floridai kórházba, ahol aztán nem sokkal később életét vesztette. Az egykor egy tévésorozat kedvéért producerek által létrehozott, majd később ettől függetlenül is sikeres Monkees ezidáig több mint 65 millió lemezt adott el világszerte.


pop lista rock hír monkees davy jones