2013.01.07. 02:14 – Sajó Dávid

Bulizás, világvége, másnaposság - 2012 legjobb magyar videoklipjei

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

popkids.jpgTermékeny éve volt 2012 a magyar videoklipek tekintetében, amit mi sem bizonyíthat jobban, hogy két-három klipmegosztást többször is külföldi videók nélkül raktunk ki. Ezért hát összeszedtük 2012 legjobban sikerült klipjeit és még sorrendet is állítottunk fel közöttük, amiből kiderül, melyik zenekar készítette a legjobbat tavaly. A top 20-ban vannak csajozós parasztlegények, másnapos rapperek meg erdei varázsgombák, de egy alkalommal még a Föld is elpusztul egy meteorbecsapódás következtében.

20. We Are Rockstars - Magasban

A We Are Rockstars tavaly összesen három klipet is megjelentetett, mi pedig egy ideig vacilláltunk, hogy a Magasban és a Lift Me Up közül melyiket válasszuk, és végül a valamivel ötletesebbnek tartott Magasban mellett tettük le a voksunkat.

Legjobb jelenet: 0:21-től a dobozfejű lakása

19. neo - We Are All Heroes

Kisgyerekek szerepeltetésével általában nem lehet mellélőni, így van ez a neo videójában is, ahol a zenekar junior szakosztálya ad koncertet egy egész iskolának, miközben az együttes tagjainak a tanári pálya szomorú sorsa jutott.

Legjobb jelenet: 1:11-nél a metálvillázó kisfiú.

18. Fran Palermo - No, Never Go Back

Itt egy kicsit gondban voltunk, mivel tavaly a Blahalouisiana két hasonló akusztikus videót is forgatott, de végül mi a Fran Palermo mellett döntöttünk, köszönhetően a helyszín kreatív felhasználásának.

Legjobb jelenet: 3:15-től, amikor belépnek a fúvósok is a képbe.

17. Vicc Beatz - Másnaposok közr. Zomblaze

A Vicc Beatz videójában látottakkal szinte mindenki tud azonosulni, aki egyszer is komolyabban a pohár aljára nézett a Másnaposok című film helyett vagy csak annyira megnyomta a szilvesztert, hogy még mindig tapló nyelvvel és fájós fejjel fekszik otthon ezeket a sorokat olvasva.

Legjobb jelenet: 1:20-tól a szubjektív kameranézet.

16. Hó Márton és a Jégkorszak - A haverok már nem vártak meg

Ha nem lenne hang Hó Mártonék videójához, akkor valószínűleg fél perc után elkattintanánk, mivel szinte semmi említésre érdemleges nem történik a képernyőn. De mégis, a dal mizantróp hangulata tökéletesen illeszkedik a klip ingerszegénységéhez, amiből csak a földre szórt színes papírpingvinek tudnak minket kizökkenteni.

Legjobb jelenet: 2:07-től emlékezzünk azokra a szép időkre, amikor még lehetett dohányozni beltérben.

15. Shapat Terror - 4 szín

Ahogy az előző, úgy a Shapat Terror videója sem működne igazán zene nélkül, így viszont a vészjósló gitárriffek nagyszerűen hatnak, amikor különböző katonai légi járművekből bombáznak egy várost. Ráadásul a hangulatos videoklip munkálataiban a zenekar tagjai is részt vettek és még arra is figyeltek, hogy az élő felvételek színvilága valamennyire alkalmazkodjon a háborús jelenetekhez.

Legjobb jelenet: 3:35-től a harci helikopter.

14. Pluto - A boldogság várótermében

A Plutónál nagyon figyeltek arra, hogy ha már a dal szerint a boldogság várótermében álldogálnak, akkor rohadtul senki se merjen mosolyogni a forgatás alatt. Ez sikerült is, az énekes olyan apatikus fejet vág folyamatosan, hogy azon még egy frenetikus Matolcsy-beszéd sem tudna javítani.

Legjobb jelenet: 2:38-től az arcközeliek, azok közül is a csíkos pólós, fülbevalós fazon, aki az egész klip alatt olyan fejet vág, mintha a másnapi öngyilkosságához keresne ihletet.

13. Funktasztikus - Szívvel, lélekkel

A borsodi szöveggyárosnál jobb érzékkel kevesen nyúlnak itthon a lakótelepi miliő témájához, ami még a sokadik hasonló videó után is egyszerűen jól áll Funktasztikusnak. Arról nem is beszélve, hogy mi eddig még nem láttunk  senkit légycsapóval hadonászva rappelni.

Legjobb jelenet: nem tudunk dönteni, hogy a biciklilopás a viccesebb 2:25-nél vagy amikor kiderül 2:02-nél, hogyan is került Funktasztikus egy jachtra.

12. Heaven Street Seven - Nem elég

A HS7 több videóval is esélyes volt a top 20-ra, végül mi a legutoljára megjelent Nem eléget választottuk egyszerűen azért, mert ilyen felszabadult röhögést kevés klip váltott ki belőlünk idén, mint amikor Szűcs Krisztián frontember vad táncolásba kezd a sátánnal, miután szedett magának egy kosár varázsgombát. A jó zenész pedig nem csak az örömön, bánaton és a nőkön osztozik a többiekkel, hanem a hallucinációin is.

Legjobb jelenet: 1:24-től a sátánnal táncolást vagy 15-ször megnéztük egymásután.

11. Mongoose feat. Mira - Comin' Alive

Mongoose és Mira videója a nagyszerű példa arra, hogyan lehet ügyes utómunkával és érdekes képkivágásokkal egy viszonylag egyszerű ötletet is érdekesen kivitelezni úgy, hogy közben a menetelős glitch hop daltól egészen epikus hangulata lesz a végterméknek.

Legjobb jelenet: 2:54-től szétrobbanó szereplők..

10. Kodály Method - Keleti Blokk - All Tomorrows Parties

A Kodály Method tavaly több remek zenei etűdöt is készített, de ezek közül mindenképpen kiemelkedik a Keleti Blokk próbaterem komplexumban zenélő együttesek közreműködésével készült Velvet Underground-feldolgozás. A majdnem 10 perces rövidfilm mindössze egy hosszú, ötletesen megtervezett snittből áll, amelyben szinte végigjárják a teljes épületet, ahol aztán egy-egy előadó vagy zenekar csatlakozik a közös zenéléshez.

Legjobb jelenet: 7:26-nál még a hideg is kirázott minket a nagy össznépi zenélésnél.

9. The Moog - Seasons Change In The Underground

Ha az ember túl sokat bukik egy kártyapartin és nem tud fizetni, annak általában mindig szomorú vége van, kivéve ha az embert Terrence Hillnek hívják, természetesen. A Moog énekesének sem volt túl jó a lapjárás, ezért már lélekben felkészült, hogy a víz mélyén végzi betoncsizmában, helyette azonban valami teljesen más történik.

Legjobb jelenet: 2:38-nál Szabó Tamás énekes arckifejezése, amikor rátalál a zenekar többi tagja.

8. Turbo - Nebulosus

Nem feltétlenül kell túl mozgalmasnak lennie egy kliphez ahhoz, hogy lenyűgözzön minket, erre remek példa a Turbótól a Nebulosus. Gyönyörű lassított felvételek és a dalszöveghez precízen illeszkedő kies táj határozza meg a klip elveszettségéből fakadó reménytelen hangulatát.

Legjobb jelenet: 1:48-nál van a kedvenc képkivágásunk.

7. Pilvaker All Stars - János Vitéz

A hiphopnak is meg volt idén a maga össznépi örömzenélése igaz, itt közös jammelés helyett ismert hazai rapcsapatok tagjai udvarolnak parasztlegénynek öltözve. Mi egyszerűen képtelenek voltunk vigyorgás nélkül végignézni, ahogyan bugyogós nadrágban csajoznak a rapperek, miközben kilóg a szalmaszál a szájukból.

Legjobb jelenet: 2:35-től az a sor, hogy: "Hajtsd le a fejed, ringatlak, te ritka szép Iluska / főzök, mosok helyetted, csak maradj mindig kussba" és a kaján vigyor a Punnany Massifos Wolfie arcán.

6. Hangmás - Luna

Ahogyan a Kodály Methodnél, úgy az a:normal sessionsnél is választanunk kellett, hogy melyik klip kerüljön be a tavalyi szórásból. A Hangmás lett végül a nyerő, köszönhetően az elmeszanatóriumból megszökő beutaltat játszó színésznőnek, a kissé zavart, sötét hangulatnak és a remek operatőri munkának.

Legjobb jelenet: 3:14-től a kameramozgás Minda Endre énekes fejéről a zenekaron át az éppen megszökő lányig.

5. Mayberian Sanskülotts - Nagyon szőke lány

Az újév nálunk egy Mayberian Sanskülotts-klippremierrel kezdődött, de 2012-ben két remek kis videót is láttunk tőlük, nekünk a Nagyon szőke lány tetszett a legjobban, egyszerűen azért, mert nem csak az alapötlet volt nagyon kreatív, hanem a megvalósítás is első osztályúra sikeredett.

4. Indygo - Armageddon

Amikor először láttuk az Indygo zenekar klipjét, csak tátott szájjal bámultunk. Látványos, profi és láthatóan komoly szakértelemmel elkészített kisfilm, ami azon ritka egyedek egyike, ahol a számítógépes effektek és trükkök láttán eszünkbe sem jut megnézni a technológia szavatosságának lejártát. Ritka madár az ilyen itthon, ezért minden egyes percét imádjuk az Armageddonnak, kezdve a romantikus pikniket megzavaró meteorbecsapódástól a szétroncsolódott Holdon át a vadember megjelenítéséig. Vitán felül az év egyik legjobb videója, ahol a készítők megérdemlik az őszinte gratulációt.

Legjobb jelenet: aki egy nagyon szép hátteret keres a számítógépére, az állítsa meg a videót 1:02-nél.

3. The Qualitons - Life Awaits

Ha nem csúszunk egy kicsit a magyar klipes listával, akkor lemaradtunk volna 2012 legdögösebb hazai videójáról. A Qualitons ugyanis egészen szilveszterig várt a Life Awaits megjelenésével, aminek láttán-hallatán minden eszünkbe jut, amihez Jack White-nak köze van, a White Stripestől a Raconteursig. A stylistnak pedig külön piros pont, hogy a visszavonult kokainbáró karakter mindegyik archetípusához sikerült megfelelő ruhát találnia.

Legjobb jelenet: 0:22-től bajuszigazítás.

2. Headshotboyz - Sweet Cabbages

A legrövidebb videó a listán, mégis majdnem az első helyre került a 2012-es hazai klipek közül. Pedig nincs benne semmi extra, csak egy kéz nyomkod mindenféle műanyagtubusokat, amikre valami szót vagy szöveget írtak. A képi világ mégis egészen magával ragadó, a teljesen értelmetlen tevékenység nagyszerűen illusztrálja a Headshotboyz infantilis wonkyjának a hangulatát, ráadásul mindegyik kép külön-külön ki van találva rendesen, ami alapján ez ugyanúgy lehetne egy ötletes Flying Lotus-videó, mint egy magyar stáb alkotása.

Legjobb jelenet: 0:51-nél nem fröccsen ki semmi a toronyból.

1. Mary PopKids feat. Punnany Massif - Mosoly

Már akkor megmondtuk, hogy ez lesz az év legjobb magyar videója, amikor először írtunk róla az egyik szeptemberi klipmegosztásunkban. A történet egy hatalmas házibuli másnapjával kezdődik, ahol aztán szép lassan mindenki újult erővel folytatja, amit előző este abbahagyott. A lassított felvételek nagyon jól működnek. minden egyes jeleneten látszik az aprólékos munka. Valahogy így kell magas színvonalú, mindenki számára befogadható popvideót csinálni, szóval most mindenki nézze meg a Mosolyt és vegyen példát róla.

Legjobb jelenet: 3:22-nél a baltát dobáló Scooby Doo-jelmezes csávó és az érthető módon eléggé lesokkolt, csúcsos csöcsű csajszi (az utolsó három szót tessék tízszer elmondani egymásután gyorsan).


toplista turbo 2012 neo heaven street seven mira the moog hangmás keleti blokk shapat terror pluto indygo headshotboyz funktasztikus mongoose qualitons hó márton punnany massif vicc beatz mary popkids we are rockstars mayberian sanskülotts kodály method fran palermo pilvaker



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása