2013.02.09. 10:10 – [MTI] Lángoló Gitárok

Akusztikus progfolkrock a Both Miklós Folkside-tól (exkluzív premier)

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

both_miklos_folkside.jpgA hazai dzsessz és világzenei színtér kiemelkedő zenészeinek részvételével készített lemezt Both Miklós, a Napra zenekar frontembere. A Both Miklós Folkside Csillagfészek című anyagát ma este mutatja be a Fonó Budai Zeneházban, mi pedig ízelítőnek három dalt is meghallgathatóvá tettünk a lemezről. "Ebben a formációban mindenki ismert, elfogadott zenész, joggal várható tőlünk, hogy jó lemezt csináljunk. A közös munka alapvetően nem a bravúros megoldásokról szól, hanem drámák vannak benne, lírai részek és egységében erős zene lett" - mondta Both Miklós, az elsősorban etno-rockban utazó zenész. 

A zenekart alkotó öt zenész először 2011-ben a koppenhágai WOMEX fesztivál nyitókoncertjén játszott együtt, és az egyszeri alkalomból a közösen kialakított új és érdekes hang miatt lett folytatás. A gitáros-énekes frontember mellett a csapatban Lukács Miklós cimbalmozik, Szokolay Dongó Balázs fúvós hangszereket szólaltat meg, Dés András ütőhangszereken játszik, Novák Csaba pedig bőgőzik. "Az ember mindig új kihívásokat keres, ez tartja életben a belső működést, más kérdés, hogy a közös zenélés valóban nem várt fordulatokat hozott elő a zeneiségemben, ami külön öröm. Nehéz meghatározni, pontosan mi is született és mennyiben kapcsolódik a korábbi zenéimhez. A Kárpát-medence különböző muzsikái voltak hatással az anyagra, de másképpen, mint a Naprának írt dalaimban, ráadásul a Folkside-ban akusztikus hangszereken játszunk" - fejtette ki a gitáros. Both Miklós szerint a zenekarnak annak ellenére komoly esélye van a hosszabb távú közös munkára, hogy tagjai szinte megszámlálhatatlanul sok formációban dolgoznak folyamatosan. Both a Napra mellett tagja a Rendhagyó Prímástalálkozó projektnek, Lukács saját kvintettjén kívül például a Dresch Quartetben és a Mitsourában, Szokolay Dongó Palya Beával és Bolya Mátyással, Dés András Szalóki Ágival és Lantos Zoltánnal, Novák Csaba pedig Frankie Látóval és Balogh Kálmánnal zenél. 

Ami a gitáros fő zenekarát, a Naprát illeti, a csapat legutóbb tavaly tavasszal jelentkezett anyaggal, egy háromszámos EP-vel Naiv címmel, amintek szintén itt a Lángoló Gitárokon volt a premierje. "Őszre tervezünk új stúdiólemezt, több szám már készen van". 

A zenész hamarosan ismét Kínába utazik (az elmúlt években ez már a harmadik útja lesz), ahol a helyi népzenét fogja tanulmányozni. "A Gryllus Kiadónál megjelenő kiadványomhoz többféle tevékenységet kombinálok. A Kínai utazólemez egy színes fotóalbum lesz, benne egy CD-melléklettel, ami a kínai népzene ihletésére születik. Mintegy tíz éve fotózom komolyabban, és el akarok jutni Kína különböző területeire, ahol autentikus népzenészekkel élek együtt, megtanulom a dalaikat. Hagyom, hogy a közeg átitasson. Hiába éljük a tömegkommunikáció korát, Kínával és általában Ázsiával kapcsolatban ma is nagyon nehéz bármilyen információhoz jutni Európában. Sokféle nép él ott, sokszínű a zene is, a mostani utamat a korábbi utamon szerzett ismeretségeim alapozták meg. Lesznek koncertjeim is és valamikor nyár elején térek haza Magyarországra" - mesélte Both Miklós. Valami ilyesmit kell várni a kínai projekttől:


premier folk rock hír exkluzív both miklós folksideKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása