2013.02.26. 12:56 – Lángoló Gitárok

Egy normális családban sincs főgyerek és side gyerek - Konyha-interjú Szepesi Mátyással

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Konyha1.jpgTavaly év végén jelentette meg bemutatkozó nagylemezét a Konyha, akiktől az előző három évben több klipet is bemutattunk (ezt, ezt és ezt). A zenekar a korábban betegség miatt elmaradt lemezbemutató koncertjét pótolja március elsején budapesti Iskola Klubban, amelynek apropójaként Szepesi Mátyás énekes-gitárossal beszélgettünk.

Tavaly legalább három videoklipet is készítettek, ami egy viszonylag új zenekartól azért nem számít szokványosnak, pláne Magyarországon. Ez egy tudatos építkezés része volt, amivel kicsit nagyobb hírverést csaptatok az új nagylemezeteknek vagy egyszerűen ennyire szerettek forgatni és továbbra is 2-3 havonta terveztek új klipet megjelentetni?
Legyen két és fél klip. Az első még tudatos volt, utána viszont mentünk az ötleteink után. Hiszünk a spontán dolgokban, ez eddig mindig bejött. A Mindenkinek jobb lesz így című dalunkhoz készült videón például az látható, ahogy először játsszuk el együtt a dalt - előző este írtam és a buszban mutattam meg az akkordokat. A Veszprémi Utcazene Fesztiválra tartottunk épp és pont velünk volt egy operatőr barátunk, mivel fel akartuk venni a bulinkat egy lemezelőzetes videóhoz. A koncertanyag sajnos használhatatlan lett - a spontán ötletből viszont készült egy nagyon klassz videó egy parkolóban, a közelgő vihar előtti utolsó másodpercekben, valódi villámokkal (trükkfelvételként biztos rengeteg pénz lett volna). A kérdésre visszatérve: mivel a lemez csak három hónapja jelent meg, valószínűleg lesz még hozzá kapcsolódó videó.

Mennyire vagytok elégedettek a Konyhanyelvvel, amely az eddigi első albumotok és Lovasi András Megadó Kiadójánál jelent meg.
Most még nagyon, hiszen egyrészt az ember ilyenkor nagyon büszke, másrészt annyira közeli még az élmény, hogy nem tudunk elfogulatlanul nyilatkozni. Egy hónap múlva biztos azt fogjuk mondani hogy túl rövid lett a lemez, fél év múlva azt hogy máshogy kéne szólnia és egy év múlva utálni fogjuk, de ez egy egészséges folyamat, hisz máskülönben az ember nincs motiválva hogy új lemezt csináljon.

A zenekar tagjai más együttesekben/zenei projektekben is érintettek. Ettől függetlenül a Konyha most a fő produkció vagy ez csak egy side project nektek?
Miért ne lehetne valakinek több zenekara? Egy normális családban sincs főgyerek és side gyerek, nem?

Több helyen is olvasom, hogy nagy hangsúlyt fektettek a koszos gitárhangzásra és a '60-as, '70-es rockzenéjének megidézésére. Mitől lesz a Konyha több, mint egy sokadik revival együttes, aki sokadjára felfedezte magának a blues rock hőskorát?
Ezt csak a hangzásunkra írtuk/írták, viszont a dalok sokkal sokrétűbbek: van a lemezen a punkos számtól a funkos fúvósbetéten át a triphopig sokféle téma. A lemezkritikákban gyakran előkerül a "magyar alternatív zene legjobb hagyományai" címke is, amit először furcsállottunk, de ha ez azt jelenti, hogy jók a szövegek és a saját ruhatárunkkal nem jutnánk be a tévés tehetségkutatókba, simán vállaljuk!

Viszonylag rövid idő alatt bekerültetek a hazai rádiós és koncertes körforgásba. Nem féltek esetleg attól, hogy egyesek majd koncertszervezői és menedzseri kapcsolataidnak tulajdonítják ezt?
A közönségünk 99.9%-ának fogalma sincs erről és úgy vettük észre: nem is nagyon érdekli őket, a rosszindulatúakkal meg úgysem lehet mit csinálni. Azt, hogy mennyire lesz sikeres a zenekar, úgyis az fogja eldönteni hogy az emberek szeretik-e azt, amit csinálunk vagy sem. De legalább az első öt buliért nem kellett senkit sem megdugnunk, sem lefizetnünk!

A nagylemez után mi a következő lépése a zenekarnak?
Először is: március 1-én pótlólagos lemezbemutatót tartunk az iSKOLA klubban - az eredeti koncertet decemberben elsodorta néhány kitartó Streptococcus baktérium. Tartogatunk pár csemegét erre a bulira, például néhány szám erejéig kiegészülünk a Subicz Gábor (PASO) vezette háromfős fúvóskarral, akikkel lemezhű verzióban játsszuk el Kitakar című dalunkat - és kicsit megcsavarva néhány másikat is. A lemezbemutató után is folyamatosan koncertezünk, igyekszünk minden koncerten meglepni valamivel a közönségünket és magunkat. Az album megjelenése óta pedig gyűjtjük az új ötleteket. Megírni egy tucat dalt és lenyomni 30-40 koncertet még csak az út eleje, most kezdünk ráérezni mi az, amiben jók vagyunk együtt. A következő lépés az, hogy még jobb dalokat akarunk írni úgy, hogy nem a már kitaposott ösvényeken indulunk el újra és újra.


rock konyha szepesi mátyás



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása