2013.03.27. 13:15 – Lángoló Gitárok

David Guetta zárja az idei Szigetet

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

sziget_600244_10151819657288975_1665702114_n.jpgAz idei Sziget új koncepciója alapján a esemény fesztiválköztársasággá válik, ami nem csak új programelemekkel és az eddiginél nagyobb óriáskerékkel jár, hanem egy nagyonszabású záróbulival, ahol személyesen David Guetta szolgáltatja majd az aláfestő zenét. Ez az End Show lesz a Sziget utolsó napjának záró attrakciója, látványos pirotechnikával, tűzijátékkal és fényeffektekkel. Az erdős részek is külön dekorációt kapnak, Disco Erdő és Para Erdő néven lesz két ilyen helyszín, az egyik a Nagyszínpad melletti fás rész, amit teleraknak diszkófényekkel és stroboszkópokkal, a másik pedig a K-híd bejarát után található erdős terület, amit működdel fújnak be, majd világítják be ijesztő fényekkel. Most először lesz szabadstrand a Sziget területén a vízminőség javulásának köszönhetően, de a tavalyi óriáskerék helyére is egy új, a világ egyik legnagyobb szállítható látványossága kerül. A Kelet-Európai Vurstli megidézi majd a 60-as 70-es évek hippikorszakát, illetve lesz Color Party is, ahol a bulizó egymást kenhetik össze különböző színű festékporral. Külön cirkuszi sátra is lesz a Szigetnek, ahol a külön a fesztiválra készült új előadásai lesznek láthatóak a Reicrquel társulattól, de külön Romkocsma Negyedet is kialakítanak a Szigetre kitelepülő budapesti szórakozóhelyek. Gerendai Károly főszervező elmondta, hogy a grandiózusabb látványvilágra a fesztiválokat kedvezően érintő áfatörvény-módosításból származó pluszbevételből tudnak mintegy egymillió eurót költeni, tehát nem más program rovására történik a fesztivál látványosabbá tétele.

„A szabadság mindig is kulcsszó volt nekünk, és ha az induláskor még nem is tudtuk, milyen egy igazi fesztivál, azt gondoltuk, éreztük, hogy csakis olyan lehet, ahol ez emberek kényszer és kötöttség nélkül, a hétköznapok nyűgeit maguk mögött hagyva, boldogságban, békességben tölthetnek együtt egy egész hetet" – emlékszik vissza Gerendai a kezdetekre. „De az önfeledt nyaralás mellett másmilyen szabadságélményt is akartunk nyújtani az akkori fiataloknak, ez pedig a választás szabadsága" – folytatja a Sziget-alapító. „Egy olyan közösségi helyet terveztünk, ahol, megtalálható minden, ami szemnek és fülnek ingere és persze szájnak és testnek, hiszen azt terveztük, hogy ez az egy hét együttlét egy felejthetetlen élményt nyújt majd az érkezőknek minden téren egyaránt. Azt mondtuk, hogy a Sziget nem csak egy fizikai értelmében önálló földdarab, hanem a kivonulásunk szimbóluma. Egy önálló szigetország, egy városállam, a Szabadság Szigete, ami egy hétre kinő a semmiből és aztán újra eltűnik a föld színéről."

Fotó: Barakonyi Szabolcs/Index.hu

„Sok minden megváltozott az elmúlt 20 évben, nyilván mi is" – mondja Gerendai - „Ezért úgy döntöttünk, hogy újra elővesszük a régi receptet és álmodozunk, mégpedig egy fesztiválköztársaságról a szabadság szigetéről, ami már ránézésre igazán elüt a valódi országoktól, vagy más rendezvényektől, ahol különleges installációk, világítások, szobrok és számtalan egyéb meglepetés, látványosság fogadja a látogatót" – avat be a részletekbe a főszervező. „Egy olyan képzeletbeli országot alkotunk, ahol mindenki otthon érezheti magát, ahol mindent szabad és semmit se muszáj, ahol a sokszínű, nemzetközi forgatagban mindenki megtalálhatja a számára kedves programokat."

Gerendai újságírói kérdésre a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy gondoltak ugyan arra, hogy az Emigrálj egy hétre jelmondat lesz, akinek nem tetszik, de reménykedik abban, hogy egy olyan országban élünk, ahol ezt nem kell megmagyarázni, ugyanis a Sziget mindig is erről a külön világról, egy kvázi külön országról szólt. A főszervező kiemelte, hogy a Fesztiválköztársaság működési modellje "az anarchoszindikalista bázisdemokrácián alapszik, egy vezető nélküli demokratikus működési forma, ahol a társadalom minden tagja, legyen őslakos vagy bevándorló, ugyanolyan jogokkal és kötelezettségekkel rendelkezik."

Sziget Fesztiválköztársaság 03.27 fin-001.jpg


fesztivál sziget hír



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása