2013.05.03. 14:18 – _fá_

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! - !!!-koncertkritika

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

!!! @ A38 Hajó, 2013.05.02.

IMG_1801.jpgIgazán nem lehet mondani, hogy a Google keresőjének kedvenc zenekara, a !!! az idei év legaktuálisabb magyarországi fellépője lenne, de ettől függetlenül az igazán népszerűvé még a legnagyobb sikerei idején sem váló dancepunk egyik legjobb zenekararáról van szó. A !!! (ejtsd: csk-csk-csk) ráadásul kevesebb, mint egy hete adta ki ötödik albumát Thr!!!er címmel, amin fényesen bizonyítják, hogy még akkor is minden hangjukban benne van az eszetlen nagy bulizás lehetősége, ha már nem ők a nyugati hipszterek kedvenc zenekara. (Fotók: Podobni Mihály)

Az, amit a house-os alapokra punkos, funkos és néha pszichedelikus !!! csinál a koncertjen pontosan bemutatta, miért volt ennyire jó gitárzenéért rajongani a 2000-es években. Rendelkezik azzal az önmagát sem túl komolyan vevő attitűddel, ami például az LCD Soundsystemet is naggyá tette, ugyanakkor minden daluk azt a célt szolgálja, hogy a közönség táncoljon, ugráljon, dobálja a sört és érezze magát a lehető legjobban. A 2007-es Szigeten ez már egyszer itt is sikerült, olyan maradéktalanul, hogy én például a pár perces kötelező jellegű beletekintés helyett az egész fellépést végigbólogattam, és a végén még kimondtam az “ilyen a nyár bazmeg” mondatot is.

IMG_1828.jpg

Az A38-as koncert persze más. Egyrészt nincs fesztivál, dolgozni kell, és el is telt már azóta hat év. Az egyetemi nyári szünet helyett munka után kell odacsoszogni a színpadhoz azzal a tudattal, hogy ha itt eldurvulnak a dolgok, akkor nagyon szarul leszek másnap. Igaz, azóta már a töményitalokat sem szeretem annyira, és a sört sem szeretem eldobálni tánc közben, mert nem akarok megint sorbaállni. Sőt, különösebben táncolni sem szeretek. A !!!-kel kapcsolatos szép élményeim is inkább nosztalgikusak lettek, ami épp úgy tehet jót egy koncert megítélésének, mint ahogy tönkre is teheti azt.

A kérdés itt az volt, hogy visszatekintés lesz-e a soktagú zenekar fellépése, vagy az a felszabadultság, amit a viszonylagos csúcson hoztak, van-e annyira kortalan, mint a zenéjükben felhasznált stílusok egyenként. Az egyébként is felhőtlen hangulatot teremtő, leginkább Beckből és társaiból építkező Socalled értelmiségi klezmer-hiphopja után végül a második jött össze, de nem a várt módon: egy !!!-koncert olyan, mint egy házibuli, amin túl sok idegen gyűlt össze. Az első felében ment a kínos tapogatózás és jópofizás, amit leginkább az új lemez dalai jelentettek, hogy aztán az alkohol fogyásával egyenes arányosságban elszabaduljon a dili.

IMG_1814.jpg

Ehhez fontos volt a hangi adottságokkal rosszul álló, frontemberségből viszont jelesre vizsgázó Nic Offer jelenléte, aki egy sima fekete pólóban és egy arcképes tesinadrágban lépett színpadra olyan mozgással, mintha a bizonyítási kényszer nélküli Mike Pattonnek kellett volna táncolnia a környék legergyább melegbárjában. Az egy dolog, hogy úgy rázta a seggét, mint a Hajógyárin látható lányok a legszebb napjaikban, de még a szánalmasan kevés néző ellenére is belement abba, hogy felálljon kicsit pózolni az italospultra, az ajándékba kapott sört pedig ízlésesen a fejére öntse.

A fél 11-től már folyamatosan pörgő koncertnek ezzel a lassú építkezéssel sikerült elérnie, hogy a végére tényleg mindenki elhiggye, hogy egy jó házibuliban van, ahol Offer a házigazda. A beszélgető hipszterekből diszkótáncosok lettek, a fanyalgó kritikus pedig átment !!!-rajongóba. A sört azért így sem dobtam be a közönségbe, mert igazából elég paraszt dolog.

buzizas.gif

Szerintünk: (4/5)
Szerintetek: (2,3/5)

!!! a38 dancepunk koncertbeszámoló



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása