2013.07.15. 15:56 – Hirdetés

Heti programok a Zöld Pardonban: DJ Shadow, Paddy and the Rats, Belga és még sokan mások

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

djshadow-4.3.2013.jpgA Balaton Soundot kipihenve már is itt vannak a heti programok a Zöld Pardonhoz. Ma este az ír kocsmapunk hazai helytartói, a Paddy and the Rats zenél, rákövetkező napon pedig az amerikai DJ Shadow, akit szokás a triphop keresztapjaként is emlegetni. Szerdán a Turbo és a Grand Mexican Warlock lép fel, hogy csütörtökön már a Belga váltsa őket. A hetet Odett és A kutya vacsorája zárja pénteken, szombaton pedig a Nemjuci és az Uzipov koncertezik. Részletes programajánló a hajtás után.

Paddy and the Rats - Július 15. 20:00. Belépő: 600 Ft.

A saját bevallásuk szerint kozmopolita rock’n’rollt játszó Paddy And The Rats 2008-ban alakult Miskolcon, azóta hazai és nemzetközi sikerre is szert tett. Teltházas koncerteket adnak klubokban és fesztiválokon egyaránt. Tavaly pedig az MR2-Petőfi Rádió Akusztik című műsorában is megmutatták magukat, ideiglenesen áthangszerelve a csendes-ülősnek amúgy sem igazán mondható, energikus punk-rock nótáikat. Az alapításkor létrejött vegyes társaságnak köszönhetően Paddyék több zenei világot vegyítve hozták létre saját stílusukat. Dalaikban az ír népzene keveredik folk, punk és rock elemekkel, de kelta motívumok is színesítik az amúgy is maximálisan kitöltött hangsávokat. Bár elsőre kaotikusnak tűnik mindez, mégis kidolgozott és feszes alkotásokról beszélhetünk, amelyek még a laikus fül számára is vérpezsdítően hatnak. A könnyed táncra vagy éppen vad pogóra invitáló ritmusvilág mellett az énekes-dalszerző Paddy O’Reilly az, aki könnyed angol szövegeivel és kellemes hangjával bárkit képes bevonni a koncerteken – vagy otthon a laptop előtt görnyedve – a közös éneklésbe.

Harmadik lemezük készítésekor sikerült a zenekarnak rátalálni az arany középútra, ahol az ugrálós punk és a fülbemászó népzenei vonal – amit leginkább Sam McKenzie hegedű, bendzsó, skótduda vagy síp témái szolgáltatnak – kiegészítik egymást.

Az első két albumon digitálisan megfestett kalóz-patkányok kacsintgattak a lemeztulajokra, a Tales From The Docks borítóját viszont már egy esztétikusan elkészített grafika díszíti, amely egy ír kalózbrigád zászlajának is beillene (koponyás horgonytól dinamikusan szerteágazó zöld-szürke sávok). A Paddy And The Rats esetében a vizualitás taglalása sem kihagyható, hiszen a pub’n’roll érzés egy kocsmában, koncert közben érezhető át igazán. Ahogy albumborítóik egyre kifinomultabbak lettek, úgy a srácok megjelenése is változott, a kezdetekben kicsit szedett-vedett pozőrség óta színpadi lételemükké vált a patkányokká történő külső átvedlés.

Guinness rekorder világsztár a Zöld Pardonban - DJ SHADOW (USA) - ALL BASSES COVERED (DJ SET), CADIK (HU) Július 16.

kedd, 19:00. Belépő: 800 Ft.

Egyenesen Amerikából érkezik hazánkba DJ Shadow, akire joggal mondhatjuk, hogy igazi műfajteremtő az elektronikus zene világában, hiszen a ’90-es évek elején az ő egyik dalával kapcsolatban használták először a trip hop kifejezést. Másodjára jön Magyarországra DJ Shadow, aki művésznevével ellentétben valójában nem is egy klasszikus értelemben vett lemezlovas, inkább egy producer. A Zöld Pardonban azonban mégis DJ minőségben mutatja be „All Basses Covered” című setjét az elektronikus zenék fanatikusainak. A Josh Davis néven született amerikai fiatalember 1996-ban adta ki első saját lemezét, az azóta az elektronikus zene alapköveként emlegetett „Endtroducing” című albumot, ami annak idején még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint az első olyan lemez, ami csak és kizárólag hangminták felhasználásával készült. Az anyag kimagasló kritikákat kapott a zenei sajtóban, az olyan neves magazinok, mint a Rolling Stone és a Time minden idők legjobb lemezei közé sorolták, a világhírű Radiohead zenekar pedig a rájuk az egyik legnagyobb hatást gyakorló albumnak tartotta. Shadow természetesen azóta is jelentet meg lemezeket, illetve producerként dolgozik olyan előadókkal, mint a Rage Against The Machine énekese, Zack De La Rocha, vagy a rapper/színész Mos Def. A Sziget Fesztiválon már volt fellépése, akkor a többezres helyszín ellenére többen kint ragadtak. A trip hop és az alternatív, instrumentális hip hop atyjaként emlegetett DJ Shadow július 16-án kedden este kápráztatja el a ZP közönségét. A felvezetést 19 órától egy speciális szettel DJ Cadik végzi.

Turbo, Grand Mexican Warlock július 17. 19:00. Belépő: 600 Ft.

Az angolul éneklő magyar Turbo 2005-ben alakult, az alapító tagok közös rock and roll iránti szerelméből. A zenészek ismerhetők korábbi formációikból (pl.: Fresh Fabrik, Warpigs, The Carbonfools, Rémember), a zenekar stílusa pedig leginkább modern rocknak nevezhető - grunge, progresszív, pszichedelikus és garage jegyekkel - nagyjából a Wolfmother, a Jet, a Mars Volta és a Foo Fighters vidékéről. 2006 elejétől folyamatosan koncerteznek - főleg budapesti klubokban - amelynek eredményeképpen a Turbo mára ismerős név. A zenekar, melynek első hangzóanyaga - egy EP - 2007 tavaszára készült el Boarman Sessions címmel, néhány tagcserén is átesett, ám felállása jó ideje stabil A formáció - mely 2009 elején a Groningeni Eurosonic Fesztiválon is fellépett - 2009 márciusában hozta ki Vol. 1 című debütáló nagylemezét, melyet  2011 áprilisában követett a második, Lost measure címmel. A srácok azóta csináltak egy speciális realtime videót a Kodály Method megbízásából, majd kiadtak egy albumon nem szereplő, magyar nyelvű akusztikus dalt igen hangulatos klippel (Nebulosus), majd nemrég stúdióba vonultak hogy felvegyék harmadik albumukat. A hagyományok szerint pedig a stúdiózás közben adott koncertek mindig fergetegesen sülnek el a „gombnyomkodás“ közben felgyülemlett feszültség miatt J. Előzenekar a progrock vonal másik nagyágyúja, a nemrég komplett európai turnét lebonyolító Grand Mexican Warlock.

Bëlga július 18. 20:00. Belépő: 400 Ft

A csapat alapító tagjai: Bauxit, Még5lövés és Tokyo mindannyian a buddhista főiskola hallgatói voltak. A Tilos Rádió egyik műsorában találkoztak, ahol megismerték DJ Tituszt, és Sickratmant. 2003 tavaszán Sickratman és Lord Cursor elhagyta a csapatot. Az első fellépésük a Pepsi Sztárcsináló című tehetségkutató műsorban volt, ahol egészen a döntőig jutottak el az Ovi című számukkal. A 2002-ben megjelent Majd megszokod című album hozta meg az ismertséget a csapat számára, az album egyik kislemeze a Nemzeti hip-hop című szám a nacionalista nézeteket kifigurázó szövegeivel híresült el (egy városi legenda szerint az azóta megszűnt Pannon Rádió – mivel ők komolyan vették – egyik kedvelt dala lett), de az Ovi, A gyaloglás vége és a Kalauz is sikereket ért el. 2004-ben megjelent a Jön a gólem című album egy kicsit poposabb hangzású mint előde, amely aranylemez lett. Az album kislemezei: Hazakísérlek, a Királyok a házban, az Az a baj és a Képviselő boogie. 2005 októberében megjelent a csapat harmadik, dupla albuma, ami a Bokorpuszta illetve a Zsolti a béka címeket viseli. Érdekesség, hogy míg a Bokorpuszta felnőtteknek, a Zsolti a béka a gyerekeknek készült. 2007-ben látott napvilágot a következő Belga album, a Zigilemez. 2008. november 15-én megjelent a hatodik albumuk, mely az Élő 2008 nevet kapta és 21 koncertfelvételt tartalmaz.

2010-ben négy albumuk jelent meg. Az első politikai témájú az Arany nevet kapta; a második „oktatási segédanyag”, címe Platina. A harmadik album, amely „hagyományos” Belga-dalokat tartalmaz, a Gyémánt címet viseli. A negyedik album a Farost címet kapta, 2010. június 4-én jelent meg. Mind a négy album letölthető ingyenesen az együttes honlapjáról – a csapat már a kezdetektől támogatja a szabad zenemásolást. 2012 decemberében megjelent a Stég FM 84 című album.

A csapat 2007 óta állandó vendége a ZPnek, csináltak már itt „búcsú-koncertet“ (körhintával, vurstlival), minden bulijuk külön élmény, garantált hogy most is kitalálnak valamit.

Odett, A Kutya Vacsorája,  július 19. 19:30. Belépő: 400 Ft.

A kortárs magyar könnyűzene egyik legüdébb jelensége Odett, aki édesapja, Polgár Péter (ex-Sziámi) gitáros-zeneszerző révén elég hamar bekerült a popzenei vérkeringésbe. 2008-ban megjelent első lemezén Müller Péter Sziámi írta a szövegeket, és közreműködött rajta Takáts Eszter és Varga Zsuzsa is. Odett ekkor még tulajdonképpen a Go Girlz! nevű együttes énekes-frontleánya volt, de 2010-től már szólókarrierbe kezdett – immár saját nevén.

Odett 2011-ben megjelent Hanyatt, homlok, egyenes lemezéről a Hanyatt című szám már közel jár az egymilliós letöltéshez. Odett közben egy évig a Realistic Crew énekesnője is volt.

Szólólemezének producere, Takács Zoltán Jappán és Kovács Geri, vagyis a Soerii & Poolek duó írta meg Odettnek a Ne engedj el című számot, ami bekerült a magyar Eurovíziós válogató, A dal döntősei közé. Lemezek: Pontos; 2008, Pötty a kockán EP; 2010, Hanyatt, homlok, egyenes; 2011.

Előtte A Kutya Vacsorája. A zenekar lelke, Varga Livius nagymamája szerint a zenélés az "a kutya vacsorája". A nagymamának - főként ismerve a hazai zenei viszonyokat - minden bizonnyal igaza van...

Nemjuci, Uzipov, július 20. 19:20. Belépő: 400 Ft.

Az ez év januárjában 5. születésnapját ünneplő Nemjuci országos turnéra indult. Kedvenc klubjaik mellett olyan állomásokat is érintenek, ahol eddig még élőben nem tapasztalhatta a közönség mindazt a magával söprő energiát,  100%-os odaadást és nem utolsó sorban Juci elképesztő vonzerejét, amitől a banda ritka csemegének számít a magyar zenei palettán. A Nemjuci zenei világát és színpadképét az énekesnő kiváló zenésztársai is meghatározóvá teszik, a dob-basszus páros Vasaló és Matyiő, illetve a gitáros poszton az alapítótag Faragó Tamást követő Szőke Barna.

Emellett a Nemjuci mondhatni mára már nem csak zenei, hanem egyedi ötletek birtokosa és megvalósítója is. Ideológiájuk, ami a környezetvédelem, a tudatos vásárlás és az újrafelhasználás köré épül, különleges hozzávalókkal ízesíti a bandát. Ilyen például a Nemjuci Turi, - Juci által turkált ruhák, apró Nemjuci logóval – amely a koncerteken utazó butik formájában található meg, de még ennél is elragadóbb az énekesnő tavaly év végén nyitott tündéri butikja,  Nemruci a főváros szívében, ahol különleges darabokhoz juthatnak a nem multitámogató, egyedi kinézetre vágyó lányok és fiúk. A Turihoz hasonlóan itt is minden egyes ruhadarabot, dzsekit, nacit, sapkát és kiegészítőt Juci maga válogat a város különböző turkálóiban, s a darabokat nem egyszer Nemrucisítja, átalakítja.

Természetesen a zenekarhoz hűen, a környezettudatos gondolkodás megjelenik a Nemjuci második nagylemezének borítóján is, ami tulajdonképpen egy hulladékból készült tokba rejtett, újrahasznosított papírra nyomott poszterrel egybecsomagolt nagyszerű album.

Előzenekar az Uzipov, melynek kőegyszerű az önmeghatározása: „a sok bonyolult, összetett muzsika után egy egyszerű 200-as szeg a pofánkba.”


hirdetés zöld pardon dj shadow



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása