2013.08.13. 14:00 – m_barna

Milyen lesz Lady Gaga nagy visszatérése?

A tervezett megjelenés előtt egy héttel, már augusztus 12-én kijött Lady Gaga új száma, az Applause (Taps). Ez az első dal az Artpopról (ez lesz Gaga új albuma), amely majd csak novemberben érkezik. Biztosat még alig tudni Lady Gaga nagy visszatéréséről – tények és spekuláció következik.

A kontextus

A rajongók már nagyon várják az új albumot, ami egyben Gaga nagy visszatérése is: feburárban volt egy elég komoly balesete, ami miatt meg kellett műteni a csípőjét. Ezután teljesen eltűnt a közéletből, félbeszakította a turnéját, és a weblapja is alig frissült. Ráadásul már a baleset előtt is keveset lehetett róla hallani, hiszen új száma utoljára 2011 februárjában jött ki (akkor jelent meg a Born This Way). Lady Gaga tehát lényegében azóta nem alkotott semmi újat, hogy Adele híres lett. Ráadásul amikor a Born This Way megjelent, még nem tudtuk ki az a Nicki Minaj, vagy hogy létezik Lana Del Rey.

Ami biztos

Lady Gagának tehát a visszatéréssel kétszeresen is nehéz dolga lesz. Először is, három év után ismét új zenét kell írnia (ezen a krízisen azért reméljük, hogy már túl van) másodszor, úgy kell ismét relevánssá válnia a popvilágban, hogy közben megjelent egy csomó új előadó, akik egyszerre több területen is fenyegethetik korábbi egyeduralkodását. Lana Del Rey például ugyanolyan komolyan veszi a mítoszteremtést és a színpadias szerepekből való ki-be ugrálást mint ő, Nicki Minaj pedig, bármit is vesz fel Lady Gaga, mindig elő tud állni valami még őrültebbel.

1074390_10151837340189574_10238785_o.jpg

Íme, amit röviddel a megjelenés előtt biztosan tudunk Gaga új számáról:

  • Az Artpop albumról az első szám augusztus 12-én jelent meg váratlanul, egy héttel a tervezett előtt, miután valahogy kiszivárgott előbb a netre. A címe Applause (Taps). A hozzá tartozó klip minden bizonnyal augusztus 19-én jön majd ki, és Gaga az új számot először augusztus 25-én adja majd elő élőben, az MTV VMA-en.  
  • Az új album novemberben 11-én jelenik meg. Közben kijön egy kísérőapp is mobiltelefonra, ami arra lesz jó, hogy a rajongók egymást izzítsák be rajta.

Nagyjából ennyi. A slágeres kislemez ellenére nem tudjuk, milyen számok lesznek az új albumon, nem tudjuk, lesz-e koncepció vagy csak egymásra dobált dalok, de még azt sem tudjuk, hogy milyen hosszú lesz.

Amit azért sejtünk

Ettől függetlenül az azért valószínű, hogy Gaga tovább építgeti maga körül azt a színpadias, túlesztétizált, giccsesen komolykodó mítoszt, amin 2009 óta folyamatosan dolgozik. Ez a borítóból, a címből, és az elmúlt néhány hétben tett nyilatkozataiból is egészen egyértelmű: az Artpop cím a "pop art" kifejezés megfordítása, és az Andy Warhol által kitalált, popkultúra-botrányok-giccs témakörben mozgó iskola neve. Gaga új albuma, csak úgy mint az előző, ebbe a műfajba tartozik majd.

És ha valakinek a cím nem lett volna elég utalás, Gaga az albumról saját facebookján azt írta, hogy "visszafordított warholi kísérlet", és a "dühöngő, elektromos téboly ünnepe", egy portréban pedig olyanokat mondott, mint "ott vagyok minden ikonban", és arról beszél, hogy gyógyulás közben barátaival "alkotói ajándékokat cseréltek", hiszen ez a legtöbb, amit egy művész adhat. Ezen a videón, ami állítólag egy Artpop-videoklip forgatásán készül, épp egy műkezet nyalogat.

A nagy művészkedés mellett Gaga valószínűleg megmarad másik nagy kedvenc témájánál, a társadalmi ügyekben való markáns részvételnél is. Utoljára épp a New York-i melegfelvonuláson hallhattuk énekelni (június végén), ahol az alkalomhoz illően szivárványszallagot szorított a keblére, és miközben az amerikai himnuszt énekelte, sírva is fakadt.

És amiről csak találgathatunk

Néhány napja kiszivárgott ugyan az internetre egy másik szám is, ami állítólag rajta lesz az Artpopon, de egyrészt ennek sem tudni biztosan a címét (Burka vagy Aura), másrészt pedig, bár tényleg Lady Gaga énekel rajta, egyáltalán nem biztos, hogy ez végleges változat, vagy hogy egyáltalán felkerül majd az albumra. Ráadásul elég fura is, úgyhogy egyelőre nem foglalkoznánk vele (és csöndben reméljük, hogy ezt a számot akkor sem kell majd elemeznünk, ha kijön az album, például azért, mert nem lesz rajta. Vagy csak a B oldalon. Vagy legalább lesz mellette egy csomó jó szám is.)

A legvalószínűbb, hogy az Artpop számai hangzásvilágukban különböznek majd ez eddigi kettőtől (Fame / Fame Monster, Born This Way). Ez lenne a logikus folytatása annak a trendnek, ami Gagát 2009 óta jellemzi: a Fame techno-popos hangzása után a Born This Way sokkal kevesebb autotune-nal és basszussal, és sokkal több diszkóhatással és sci-fi-effekttel jelentkezett, sőt, némi eltolódás még a Fame és a Fame Monster között is volt (pedig a kettő ugyanaz az album, csak az utóbbin volt néhány új szám). A cinikusabbak azt mondhatnák, hogy a Gaga a késő 2000-es évek után a 80-as évek előadóit nyúlta le: nagy kérdés, hogy most merre indul tovább, és lesz-e akkora a változás, mint az előző két album között volt.

Az is kérdéses, mihez kezd majd Gaga azokkal a dolgokkal, amik a kezdetektől jellemezték, és amik az utóbbi három év során azért jócskán veszítettek erejükből. Amikor például egy fesztiválon, még hosszú platinaszőke, egyenes parókában először ült le egy zongorához, hogy eljátssza a Poker Facet, jóval nagyobb volt a meglepetés, mint amikor a Born This Way számainak klasszikus feldolgozásával állt elő. Reméljük, Gaga három év alatt talált magának újabb zenei mentorokat – vagy legalább megtanult egy másik hangszeren.


beharangozó lady gaga fame artpop fame monster applauseKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Roulez 2013.08.13. 14:44:38

Nem hinném, hogy problémája lenne a visszatéréssel. Egyrészt nem tűnt el teljesen, mivel a turnéja révén eléggé köztudatban tudott maradni. 98 állomás, több, mint 180 millió dolláros box office, ráadásul úgy, hogy az USA-ban szinte meg se lett tartva. Azonkívül ez a nő 2008-09 környékén gyakorlatilag a semmiből lett pár hónap alatt a világ legnagyobb sztárja, úgyhogy kizártnak tartom, hogy ne legyen bombasiker az új lemez, még ha az utolsónak voltak is megbicsaklásai (talán a Marry the Night volt az, amit a kiadó visszahívott a rádiókból mérsékelt sikerekre hivatkozva).

Engem inkább az érdekel, hogy folytatja-e az Artpoppal azt a tendenciát, ami eddig is albumról albumra megfigyelhető volt, magyarán a rádióbarát slágerekből megy-e még tovább az egyedi műalkotások felé és ha igen, akkor meddig? Azért a legutolsó albuma kapcsán már megmutatta a 7 meg 13 perces videoklipjeivel, hogy magasról tesz a 3:30-ra optimalizált zenecsatornák elvárásaira is, ez az albumcím pedig szintén elég beszédes szerintem. Elviekben minden adott számára, hogy valami igazán nagy és egyedi dolgot tegyen le az asztalra. Tehetsége, pénze megvan már hozzá, emberekre gyakorolt hatása alighanem a legnagyobb jelenleg a popszakmában. Minden rendelkezésére áll ahhoz, hogy azt csináljon, amit akar, minden ahhoz, hogy mostantól maga formálja a kommersz popzenét a saját elképzelései szerint.

hmmmovo 2013.08.13. 18:32:26

@Neumark: maximálisan egyetértek :)

rockjano 2013.08.13. 18:32:30

Amikor egy szál zongorán játszik és énekel az zseniális. a többi sem rossz de az elég átlagos. Vagy persze az is lehet hogy én vagyok már öreg :-)

Gabi san 2013.08.13. 18:50:41

Mindig kíváncsi voltam, hogy miféle remekművekre gondol az, aki arról beszél, hogy Gagarin művészi értéket képvisel. A "po-pop-po-po", vagy az "rá-rá-rommámáá", esetleg az "e-e-e-e-e-e-e-e-eeeee" az, ami felülpozicionálja őt az átlaghoz képest? Vagy hogy tud hangszeren játszani? Mert Tori Amos is zongorázik, no meg párezer énekesnő szintén. Nagy a hatása mint jelenség, ezt aláírom, de a zene az, ami utoljára szóba kerül, ha a jelentőségét taglaljuk. A klipek, a ruhák és a meglengetett pöcse előbb jut eszembe róla, mint a minőségi popzene, de ez legyen az én bajom:) Adele több albumot ad el nála, Rihannának több slágere van, tehát még csak nem is a legsikeresebb énekesnő napjainkban, ha a kézzelfogható eredményeket nézzük s nem a fanatizált tinirajongóit. A nagy elődhöz, Madonnához mérve pedig még kell 25 sikeres év a bizniccben, no meg 550 millió eladott lemez és pár rekordbevételt hozó turné és szubkulturális korlátok ledöntése.

kultúrpesszimista 2013.08.13. 20:06:35

Lady Kaka??? Remélem, örökre elsüllyed a könnyűzene pöcegödrében ez a silány, szélhámos celeb, a korszellem emblematikus szégyenfoltja.

Tuvalu 2013.08.14. 00:48:24

Egyesével válogatható török katona?

(bocs, ezt nem bírtam kihagyni)

Perseus X 2013.08.14. 13:49:59

Remélem megbukik. Ki nem állhatom ezt a nőt. Csúnya és tehetségtelen.