2013.03.16. 15:57 – Németh Marcell

Hogyan jövök én ahhoz, hogy Hamlet legyek?! – Nagy Feró-interjú

Húsz éve leköltözött vidékre, de továbbra is hordja a bőrdzsekijét a Beatrice idén 67 éves énekese, aki szerint a magyar rockzenészek megérdemlik a sorsukat, és nem sajnálja, hogy nem az ő együttese lett az új Ramones. Milyen veszélyt látott a Beatrice közönségében az államhatalom, és mi köze volt a lengyel hajógyári munkásnak a zenekar ellehetetlenítéséhez? Miért viseli rosszul, ha előítéletesek vele szemben, és mi állt az elhíresült Hal a tortán-balhé hátterében? Március 16-án jubileumi koncertet ad a Beatrice, Nagy Feróval ebből az alkalomból beszélgettünk csövesekről és almaborról, az időzített társadalmi bombákról, a látens alkoholista Gertrúdról, valamint arról, hogy egyáltalán nem mindegy, hogyan sír a szaxofon a szép arcú Quasimodóért. (Fotók: Barakonyi Szabolcs/Index)


interjú rock beatrice nagy feró



2013.03.16. 13:38 – Sajó Dávid

Diszkóbaleset - dalmegosztás

jammin-roller-disco-3.jpgA mostani dalmegosztást teljes egészében az elektronikus zenének szenteltük, így jut bőven mára glich-hopból és nu discóból is. Megmutatjuk AMB Opiuo-remixét illetve egy-egy új dalt iamyanktól, Dntétől és one hand claptől. Amoeba új zenéjében Judie Jay és iLLspokinn is közreműködik, Karányi pedig Fehér Balázzsal dolgozott együtt a Carbonfoolsból. Az előző évtized hazai electro színterének főszereplői ismét feltalálják a discót, a We Plants Are Happy Plants Daft Punkot remixelt, TMX Linczényi Márkóval kezdett új projektbe Thomas Mark néven, de a Tits & Clits sem akar kimaradni a '70-es évek végéből, de van új Anima Sound System-dal is. Vasárnap pedig folytatjuk a dalmegosztás a második résszel.


elektronikus anima sound system karányi judie jay we plants are happy plants amb tits & clits nu disco iamyank dnte amoeba glitch-hop dalmegosztás one hand clap thomas mark tmx



2013.03.15. 11:34 – Lángoló Gitárok

Sport és csipetnyi erotika a VHS-en - Itt a Thomas Mark első klipje (videóbemutató)

thomasmark_layout.jpgElkészült a Kollektiva fejeként is ismert Papp Tamás/TMX (vagyis Thomas ) és a kétszeres MTV Awards díjas Kolin-frontember Linczényi Márkó (vagyis Mark) együttesének, vagyis a Thomas Marknak az első klipje, a Jean Paul, amit a Lángoló Gitárok olvasói láthatnak először. Sport, stílus, lendület, éteri dallamok és csipetnyi erotika, jó adag humorral VHS szalagon. Így foglalható össze a videó, amiben Thomas és Mark egy jól felépített, iskolás squash oktatás keretében ismerkednek meg a sport alapjaival a kimérten bölcs Jean Paul (Wayne Brett) segítségével, aki alakításával garantáltan elvinné a Kelet-Közép Európai Tom Selleck díjat. A hangalámondásos B filmek aranykorát is idéző dinamikus oktatófilm végül egy hatalmas fordulattal zárul, amit a Thomas Mark kacéran sikkes imidzsképéről ismert hölgy színre lépése hoz el. Aki nemcsak az alább nézhető, Kostil Luka által rendezett klipre kíváncsi, hanem az elsők közt szeretné meghallgatni a Thomas Mark debütálását, az szombaton menjen el a Kollektiva 6. Születésnapjára, ahol élőben nézheti meg a csapat első fellépését a kultikus Magician előtt.


premier hír exkluzív electro thomas mark



2013.03.14. 15:16 – Lángoló Gitárok

Ráerősít a világzenére a Sziget

Calexico1.jpgMiközben a Songlines, az egyik legfontosabb világzenei magazin a legjobb fesztiválok közé sorolta a Szigetet, a rendezvény idén még jobban ráerősít műfajra a fölöslegesen hosszú nevű OTP Bank Világzenei Party Nagyszínpadon. Jön a mexikói mariachit rockkal vegyítő Calexico, az algériai Rachid Taha, de a Szigeten kifejezetten közkedveltnek számító Emir Kusturica And The No Smoking Orchestra illetve a Leningrad is visszatér. Lesz katalán rumba a LA Pegatinának köszönhetően, pánafrikai tánczene a Mokoombától és Új-Zélandról érkezik a Moana & The Tribe. Bemutatkozik a Fanfara Tirana és a Transglobal Underground közös projektje, a Kabatronics illetve a dán és szerb tagokból álló Tako Lako. Lesz még macedón rap egy teljes rezesbandával, majd balkán rock az olasz Figli Di Madre Ignota és a bosnyák Dubioza Kolektiv előadásában. A helyszín külön figyelmet szentel a közép-kelet-európai együtteseknek, ilyen az ukrán DakhaBrakha, a lengyel R.U.T.A. és a Warsaw Village Band és a cseh Cankisou. Természetesen hazai produkciók is helyet kapnak a színpadon, fellép még a Csík Zenekar, a Söndörgő, a Besh o droM, a Parno Graszt na meg a Pannonia Allstars Ska Orchestra.


fesztivál sziget hír világzene calexico



2013.03.14. 13:55 – sajó d.

Még mindig nagyon szomorú az Artisjus Youtube-listája, és még mindig Majkát nézik a legtöbben

alex2_1.jpgHarmadik alkalommal is Majka Belehalok című száma a legnézettebb hazai zenés videó a Youtube-on, legalábbis az Artisjus három havonta kiadott nézettségi listája szerint. Majka klipjét a télen majdnem három milliószor nézték meg az emberek, de ezen kívül még másik három dallal szerepel a harmincas listán. Egymillió fölötti nézőszámot az utóbbi hónapokban csak Radics Gigi Vadonatúj érzés című klipje tudott produkálni, harmadik helyre pedig Carameltől a Jelenés került, míg ByeAlex eurovíziós felvételét 800 ezerszer nézték meg alig fél év alatt. Természetesen a mostani lista is legalább annyira szomorú, mint az eddigi összes többi. Érdekes módon az Irigy Hónaljmirigy a kutyát se érdekelte és egy Youtube-feltöltésük se kerül be a legjobb harmincba, pedig három hónapja még négy videójuk is szerepelt a listán, abból három az öt legnézettebb között, hasonló módon járt az ország másik irritáló paródiacsapata, a Pamkutya is. Mint később a sajtószövegből kiderült, a 2012-13-as téli szezontól az Artisjus YouTube-toplistája már csak eredeti zenei alkotásokat tartalmaz, így külön kategóriába sorolják a paródiavideókat, de az Irigy Hónaljmirigy és Pamkutya helyett most egy újabb, szintén home video típusú felvételekkel jelentkező figura azért bekerült: Pempi. A roma zene is hiányzik innen a legutóbbi listához képest, látszólag télen kissé lehűlt a vére azoknak, akiknek ősszel még felpezsdült Jolly, Kis Grofó vagy Nótár Mary dalai hallatán, őket egyedül LL Junior tizedik helye vigasztalhatja.


youtube artisjus hír majka kasza tibi mr busta byealex



2013.03.14. 12:47 – Lángoló Gitárok

Együtt gitározhatunk Slash-sel

07Ugyan az Anastasia című Slash-dalra már kijött egy sima Youtube-videó, de most olyan bónuszt adott ki hozzá a gitáros, ami emeli a szimpla koncertklip értékét. Mármint azok számára, akik tudnak gitározni, ugyanis a videó alatt realtime-ban látható a gitártab, így rögtön játszhatja bárki, amit Slash nyom a színpadon. Aki ilyet nem tud, annak ott a karaoke gép az énekléshez. Hajtás után az interaktív cucc.


rock hír slash



2013.03.14. 10:32 – Lángoló Gitárok

Újabb stúdióvideó a Black Sabbath-tól

black-sabbath-seria-um-dos-headliners-do-coachella-2012.jpgMost már végleges, hogy június 11-én jelenik meg a 13, a Black Sabbath új nagylemeze Ozzyval. Ennek a bejelentésnek örömére újabb stúdióvideót készített a zenekar, amelyben Rick Rubin producer instruálja az együttest és pár részlet is elhangzik az új dalokból. Az egyre ijesztőbben kinéző producer konkrétan egy franciaágyon fekve dirigál a Black Sabbath-nak a videóban olyan természetesen, mintha minden ember hálószobájában ott lakna egy Ozzy. A videóban egyébként Brad Wilk, a fenti képen bal oldalon álló Bill Wardot váltó Rage Against The Machine-dobos is megszólal illetve valaki rúgja már meg Rick Rubint, amiért a saját ágyában forgolódva hallgathatja a Black Sabbath új lemezének stúdiómunkálatait, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne. A majdnem háromperces felvételt megmutatjuk a hajtás után.


metál hír black sabbath rick rubin



2013.03.13. 17:40 – Lángoló Gitárok

Jason Newsted, Stanton Warriors és Koan Sound a Hegyalján

newsted_nagy.jpgVolt már arról hír itt a Lángoló Gitárokon, hogy Jason Newsted volt Metallica-basszusgitáros újra aktivizálta magát, úgyhogy nem a semmiből jön az a hír, hogy a képünkön is látható Newsted nevű csapat fellép majd a Hegyalja fesztiválon is. Kérdés persze, hogy az eddig csak egy EP-nyi dalt kiadó metáltrió mit játszik majd a maradék időben, de reménykedjünk benne, hogy nem Metallica-dalokkal fog haknizni a zenész. Rajta kívül újdonság még a mostani bejelentésből, hogy jön a brit breakbeat Stanton Warriors, illetve a bristoli dubstep Koan Sound, illetve olyan magyar csapatokat láthatunk majd Tokajban június végén, mint a Leander Rising, az Anna and the Barbies, a Punnany Massif, a Brains, az Irie Maffia valamint a szlovák Konflikt.


fesztivál hír hegyalja