2013.10.05. 18:22 – kovács m. dávid

Barátságos ifimeccs, dán győzelem - Iceage-koncertkritika

Iceage @ Dürer Kert, 2013.10.03. 

IMG_6447.jpg

Aktuális turnéja eddigi leghosszabb – kb. háromnegyedórás – koncertjét adta az ifjú dánokból álló Iceage a Dürerben. Két évvel ezelőtti debütálásuk után a nemzetközi könnyűzenei szaksajtó hajlamos volt a punk- és/vagy rockzene megmentőiként tömjénezni a négy koppenhágai fiatalembert. Aztán jöttek a pletykák, és egyre többet lehetett hallani, illetve olvasni a zenekar gyatra koncertteljesítményéről, Zara-zakós ripacskodásáról és nemtörődöm pepecseléseiről. Rövidesen persze megérkeztek a jóindulatú cáfolatok is: a srácok időközben megtanultak zenélni, egyre jobb számokat írnak, elég csak megfülelni az idei You’re Nothing című lemezüket stb. A budapesti koncertre is sokan kétségekkel, szkeptikusan, ám rendkívül kíváncsian érkeztek. Félő volt, hogy a koncert során kidurran a lufi, és  kínos momentumok szemtanúiként adhatjuk fel rockzenébe vetett hitünk utolsó végvárait is. (fotók: fenytkepezo.tumblr.com)


punk rock koncertbeszámoló iceage broken cups der tanz2013.10.04. 16:00 – Lángoló Gitárok

Bezzeg a kurva Beckek - Megint csak úgy kel (kisfilmpremier)

A 30Y most pihen, de a Beckek nem. Van ez a Bezzeg a kurva Beckek nevű projektük, amiben Zoltán és Zaza vannak benne értelemszerűen, és ma jelenik meg a nagylemezük. Ezen van az a Megint csak úgy kel című dal, amihez készült kisfilm is, ez fentebb látható. Van a videó alatt leírás is, ezt most berakjuk ide változtatás nélkül: "a hetvenes években születtünk először. eleve minimum kétszer: az elején meg a végén. csináltunk a dalokhoz olyan filmeket, amik akár az életünket is felvehették volna. az életünk képzelt filmjeit nem tudod megnézni. a képzelt életünk filmjeit igen, ezek a beckek filmjei: super8, vhs, iphone, go-pro - ha nagyjából kronologikus rendben akarod." Az Iphone-nal készült videóval kapcsolatban pedig ezt írták: "bali szigetén senki se hallott a beckekről, se a 30Y-ról, se általában magyarországról. alex (aki a barátunk) balin járt, nála a beckek első premixe meg egy mobiltelefon kamerával. Találkozott egy hosszú nevű sráccal, akinek megtetszett ez a szám, ő Suastika Putra Sandi Nengga Pucak." Ma még volt másik két dalpremier, az egyik a Recorderen, a másik a Quarton.


pop rock bezzeg a kurva beckek2013.10.04. 14:00 – Hirdetés

Teho Teardo és Blixa Bargeld a Trafóban

teardo.jpgAz avantgárd alternatív rock legnagyobb német kultuszfigurája, Blixa Bargeld – aki az 1980 óta működő Einstürzende Neubauten frontemberi vezetése mellett 2003-ig még Nick Cave zenekarának, a Bad Seedsnek is gitáros-vokalista alaptagja volt, és mindkét minőségében is többször fellépett Magyarországon – ezúttal egy különleges produkcióval tér vissza hozzánk: az olasz multiinstrumentalista-komponista Teho Teardo társaságában készített Still Smiling c. új albumának anyagát mutatja be a Trafóban.


hír blixa bageld2013.10.04. 13:19 – Dankó János

Slágermetál - Five Finger Death Punch-kritika

5FDP-Wrong-Side-Vol-1-.jpgFive Finger Death Punch - The Wrong Side of Heaven and the Righteous Side of Hell, Volume 1
(Universal)

A 2005-ben alakult Five Finger Death Punch az amerikai metálzene élvonalában ülve új kihívásokat keresett. Az új lemezük írása közben nem álltak meg egy albumnyi dalnál, rögtön összeraktak két lemezt, ami azonban (talán szerencsére) nem együtt jön ki. Az első rész alapján egyébként az sem lett volna elveszett ötlet. Sikerült változatos és csak kis üresjáratokat tartalmazó dalokat írni, bár kilencven perc talán már sok lenne a slágermetálból. A bónusz számok nélkül alig 45 perces lemez nem akad a torkunkon, de az lett volna a csoda, ha igen.

Utolsó lemezüknél még mi is kerestük azt a pluszt, azt a fifikásságot, ami talán mélyebbre hatna, mint az átlag, de a jól megírt dalokon túl nem találtunk semmit. Ennyi a recept, és ha valaki ezt elfogadja, már csak a zenekar fokozatosan kialakult stílusát kell megkedvelnie. Ehhez el kell fogadni a szinte szünet nélkül taposott kétlábdobot, a kissé kiszámítható durva-dallamos váltott éneket, a sztenderd dalstruktúrákat, és a – kár kerülgetni – kifejezetten prosztó és egyszerű hangulatot. A The Wrong Side of Heaven and the Righteous Side of Hell, Volume 1 ezekre az alapokra épül, amellett, hogy néha tovább nyújtózik. Van itt pl. egy LL Cool J feldolgozás is, ami egyébként rádöbbenthet mindenkit, hogy a kilencvenes években mekkora rapszámok születtek, a manapság kissé felhígult színtérhez képest. Más kérdés, hogy ez a feldolgozás csak keményebb gitárokat ad az eredetihez, semmi mást.

Szerintünk: (3,5/5)
Szerintetek: (2,9/5)

lemezkritika metál five finger death punch2013.10.04. 12:26 – Lángoló Gitárok

Lars Ulrich fia is zenét csinál?

Kissé nagy a kavarodás a fenti Pusha T-dal körül. Maga a rapper sem igazán tudja, hogy most kitől is érkezett az a beat, ami a szövegelése alatt megy. Először azt mondta, hogy  Joaquin Phoenix színész készítette neki, később viszont már azt nyilatkozta, hogy ha nem téved, akkor Lars Ulrich Metallica-dobos rakta össze az alapokat. Elvileg most Phoenix öntött (némileg) tiszta vizet a pohárba, mikor elárulta, hogy a beatet egy nagyon jó barátja fiától kapta, ezt küldte el a Mindenható Kanye Westnek, aki tovább passzolta azt Pusha T-nek. Mivel a színész nem árulta el kiről van szó, ezért a raper nyilatkozott arról, hogy Ulrich fiáról. De persze ez sem biztos, szóval inkább tessék meghallgatni a dalt, vagy itt a teljes lemezt.


hiphop hír rap lars ulrich pusha t2013.10.04. 12:13 – Szponzoráció

Klubszemle 4. - Granárium Zebra Klub, Szarvas

Rezangyal_Klubszemle_Small_2.jpg

Klubszemle rovatunkban minden pénteken egy olyan szórakozóhelyet mutatunk be nektek, ahová nem csak hétvégi bulizás miatt érdemes lemenni.  A sorozatban megismerhetitek az adott hely történetét, fő profilját, zenei kínálatát, valamint néhány mostanában aktuális programot is ajánlunk nektek. Ma az ország egyik legpatinásabb vidéki klubja, a szarvasi Granárium Zebra Klub mutatkozik be, kérdéseinkre Kiss György programszervező válaszolt.

1993_waszlavik.jpg


ajánló program szponzoráció szarvas rézangyal klubszemle zebra klub2013.10.04. 09:09 – Lángoló Gitárok

Hangszerek helyett énekhangok szólnak - Budapest Voices-interjú Warnusz Zsuzsával

BudapestVoices (1).jpgEgyik napról a másikra robbant be a hazai zenei életbe a magyar underground slágereket előadó Budapest Voices. A kórus ez idáig Tankcsapda-, Quimby- valamint Kispál és a Borz-átdolgozással állt a nyilvánosság elé. A hétvégi Hangfoglaláson is fellépő Budapest Voices művészeti vezetője, a dalokat hangszerelő és azokat a kórusnak betanító Warnusz Zsuzsa nyilatkozott a Lángoló Gitároknak.


interjú pop rock kórus budapest voices2013.10.04. 08:37 – [MTI] Lángoló Gitárok

Mától Hangfoglalás a Syma-csarnokban

maxresdefault.jpg

Ma kezdődik és vasárnapig tart a 8. Hangfoglalás hangszer-, hang-, fény-, színpad- és stúdiótechnikai kiállítás a budapesti Syma-csarnokban. Több száz ingyenes program, rockmúzeum és több tízezer hangszer várja a vendégeket. A három nap során koncertet ad a Magna Cum Laude, a Póka Egon Experience, a Rudán Joe Akusztik, Nagy Feró és a Beatrice, Heincz Gábor Biga, a ZBB, a Roy & Ádám Trió, a Special Providence, Csemer Boggie és a Budapest Voices kórus. Idén a Hangfoglalás kiemelkedő programja a Zenélni konferencia és díjátadó, valamint a klubfesztivál.


hangfoglalás2013.10.03. 14:56 – Lángoló Gitárok

DVD, jubileumi turné Ákostól

jövőre nem lesz koncert

Ákos szintirock-koncertsorozata másfél éven át tartott. A turné repertoárja a 2084 című stúdióalbum anyagából, valamint a legismertebb Ákos- és Bonanza-dalok újrahangszerelt változataiból állt össze. Az előadásokat több mint kétszázezren látták országszerte és a külföldön is. „Az eddigi leglátványosabb koncertsorozatunk kisebbfajta diadalmenet volt, mindenütt szeretettel, lelkesen fogadta a közönség, ennyi embert talán még egyetlen turnén sem mozgattunk meg. Nagy munka volt, megható eredménnyel, kár, hogy vége." – nyilatkozta Ákos a turné kapcsán. A felvételek dupla DVD-n kaptak helyet. Az első korong a múlt decemberi, Aréna-beli 2084-lemezbemutató teljes anyagát tartalmazza, a második korong pedig a jubileumi, 20. Sziget Fesztiválon adott koncert kibővített változatát, kiegészítve számos eddig kiadatalan felvétellel. Emellett sok extra tartalom került a második korongra: werkfilmek, a 2084 albumhoz kötődő összes videóklip, valamint rejtett extra is található rajta. A kiadvány ezúttal is Super Jewel Boxban, rengeteg fotót megjelenítő kísérőfüzettel jelenik meg. A DVD hanganyagát amúgy már az Ituneson is meg lehet vásárolni.


pop hír ákos2013.10.03. 11:55 – Juhász Edina

Leginkább magunkban vagy a cuccainkban keletkeznek károk - Dillinger Escape Plan-interjú Ben Weinman gitárossal

A Dillinger Escape Plan arra az A38-ra tér vissza több év után, amin egyszer annyira elszabadították a poklot, hogy Greg Puciato énekes bőven a közönség feje fölött szakította le az álmennyezetet. A rendkívül intenzív koncertjeiről, és a kifejezetten komplex dalairól ismert hardcore-zenekar október 6-án mutatja be a hajón az idén megjelent One Of Us Is The Killer című nagylemezét. Ben Weinman gitáros-főnökkel beszélgettünk (a képen ő jobbról a második). 


interjú punk metál hardcore dillinger escape plan2013.10.03. 11:00 – Lángoló Gitárok

Itt az új Európa Kiadó-lemez, hétvégén koncert

europa_kiado_annakiskell_borito_vegleges.jpgElkészült a kisebb-nagyobb megszakításokkal már harminc éve működő Európa Kiadó friss, Annak is kell című CD-je. Az albumon hat új dal, és a Három Judit négy Zsuzsa című klasszikus számuk aktuális feldolgozása hallható. A felállásában is megújult zenekar több mint húsz év után jelentkezett olyan kiadvánnyal, amelyen új szerzemények is szerepelnek. Az együttes ősszel országos turnéra indul, melynek első állomása, egyetlen budapesti helyszínként, az A38 Hajó. A lemezt a HVG oldalán akár végig is lehet hallgatni. A zenekarvezető Menyhárt Jenővel készült tavalyi nagyinterjúnk itt olvasható.


pop rock hír európa kiadó