2013.12.29. 10:19 – _Hóember_

Régen a hiphop is jobb volt? – Nosztalgiavonat a 90-es évek elfeledett rapzenéihez

09697yq4bj-960x460.jpgLehet, hogy sokak számára hihetetlennek tűnik, de a 90-es évek amerikai rapzenéje nem csupán 2Pacből és Biggie-ből állt, sőt, nem is csak Snoop Doggból és Dr. Dreből. Kétség nem fér hozzá, hogy fent nevezett urak igen jó zenéket toltak annak idején, ám a manapság a magyar tinik közt tomboló hiphopőrület valamiért minduntalan olyan végkifejlettre jut, hogy a mai rappek semmit sem érnek, holott még az általuk olyannyira dicsőített kor ikonjait se ismerik. A gyökerek ismerete nélkül pedig nem lehet megítélni helyesen korunk zenéjét. A teljesség igénye nélkül íme egy kis válogatás a nagy elődökből, méltatlanul elfelejtett rapperekből, és stílusteremtőkből. A cikkből kiderül, hogy nem egy MC volt, aki megelőzte korát, és több lelemény szorult egyetlen dalába, mint a túlértékelt Notorious BIG egész diszkográfiájába.


hiphop rap nosztalgia2013.12.28. 12:00 – Kőváry Zoltán

Pörgesd fel a hüllőagyad - Imperial State Electric-lemezkritika

ISE cover.jpgImperial State Electric – Reptile Brain Music
(Psychout Records)

Paul MacLean neurobiológus 1960-as években kidolgozott modellje szerint az emberi agy három rétegből épül fel, amely az evolúció három lépcsőfokához köthető. A legfiatalabbnak tekinthető agykéreg és az emlősökkel közös limbikus rendszer alatt található a legősibb formáció, a hüllőagy, ami az ösztönös viselkedésért, az agresszióért, a territoriális viselkedésért és a dominanciáért felelős. De mi köze ennek a rockzenéhez?! Hát az, hogy az Imperial State Electric, a legendás svéd Nicke Andersson (ex The Hellacopters, ex Entombed) aktuális bandája sorrendben harmadik lemezén – a címe alapján – pontosan a hüllőagyunkat veszi célba. Ám aki ennek nyomán AC/DC-féle földbe döngölő 4/4-eket, vagy háromakkordos Ramones-nótákat vár, az csalódni fog. A dalokban ugyanis Nickétől megszokott módon a primitív ösztönök mellett a limbikus rendszer érzelmei és a neocortex agyafúrt megoldásai is fontos szerepet kaptak.

Szerintünk: (4/5)
Szerintetek: (3,3/5)

lemezkritika pop rock ezt hallgasd imperial state electric2013.12.28. 10:56 – dankógábor

Jön az új Kamchatka-lemez

Ez ugyan Magyarországon vagy tíz embert, ha érdekel, de azért elmondjuk, hogy a Kamchatka zenekarnak februárban megjelenik az ötödik nagylemeze The Search Goes On címmel. A svédek bele vannak teljesen őrülve a hatvanas évek végének, hetvenes évek elejének blues rock zenéjébe, szóval aki meg akarja hallgatni, milyen lenne mondjuk a Cream mostanában, annak ajánljuk a 12 éve létező Kamchatka bármelyik albumát. Ja, amúgy élőben is láttuk őket a Clutch előtt Bécsben, úgy is nagyon jók, sőt. Alább egy új dal.


rock hír blues kamchatka2013.12.27. 14:59 – dankógábor

Kellemes hallgatnivaló így pihenőnapra: Kéknyúl - The Wind Plays Me

Többször foglalkoztunk már a Kéknyúl zenekarral. Például itt volt egy premier, illetve egy Stenk-videó is készült a témába vágóan. Szóval most nyugodt szívvel ajánljuk Premecz Mátyásék friss nagylemezét is, amit alább lehet meghallgatni, de innen akár le is lehet tölteni. Ja, és aki élőben is vágyik egy kis dzsesszes, soulos, funkos, bluesos könnyűzenére, az menjen el december 30-án az A38-ra. Ugyanezt a lazaságot kapja ott is.


pop hír soul kéknyúl2013.12.26. 18:00 – Lángoló Gitárok

100 évig készült a Quimby új klipje

quimbybuster.jpgEz persze túlzás, de az biztos, hogy különleges videó készült a zenekar Kaktuszliget című új albumán hallható Senki se menekül című számhoz. A zenekar tagjait a némafilm-hőskor környezetébe helyezte a speciális rendezői koncepció és a legmodernebb filmes technika. Kiss Tibi például mint Buster Keaton, a legendás Mary Pickford partnere tűnik fel a vásznon. Az új klip a zenekar különleges év végi ajándéka a Quimby-rajongóknak, és a Lángoló Gitárokon látható először.


rock hír quimby2013.12.26. 12:52 – Lángoló Gitárok

A zenész is hallgat zenét - 2013-ban ezeket

Na akkor lessünk még listákat. Most éppen zenészekét, mert bármilyen hihetetlen, ők is hallgatnak zenét, és nekik is volt kedvencük 2013-ban. Megkérdeztünk párat nyilatkozzanak erről, el is küldték nekünk a top akárhanyas listáikat, mi pedig ezeket ahogy jöttek, bemásoltuk ide alább. Igen, tudjuk, hogy sok zenész hiányzik innen, de idén az alábbiak kerültek sorra, jövőre majd jönnek a kimaradtak.


lista hír lista20132013.12.25. 14:27 – Lángoló Gitárok

Tényleg Kanye West a világ királya

kanyewest_1.jpgÍgy, év végén mindenki csinált listát. Mi is, többet, és még lesz is, de a világ neves könnyűzenei oldalai is összeállították, hogy szerintük kik készítették el az év legjobb lemezeit. Ugyan ránézésre megállapítottuk, hogy Kanye "Én Vagyok Az Isten" West mindenkinél nagy király volt, azért a biztonság kedvéért fogtunk tíz olyan listát, amiket minden Nagy Zenei Megfejtőnek illik emlegetni ilyen-olyan kontextusban, összefésültük őket, és kihoztunk belőle egy globális, mindent megmondó top 20-at. Ennek az eredménye olvasható alább. Na ki min lepődött meg?


lista hír2013.12.24. 16:00 – Lángoló Gitárok

Morzsák - Előzetes az új ZUP-nagylemezről

Idén márciusában jelent meg a ZUP zenekar első nagylemeze (Füstjelek szélcsendben), a fent hallható Morzsák címet viselő dal pedig már a következő korong előfutára. "Bár erőteljesen ünnepekbe nyúlik a szonett megjelenése, mégsem karácsonyi ihletettségű, hanem sokkal inkább a keserédes magyar valóság lenyomata optimista felhangokkal, vagy úgyis mondhatnánk, hogy a csikidám stílus újragondolása. Az első percben hallható csizmadobogás kiválasztását alapos kutatómunka előzte meg. 100 hortobágyi csikós csizmájának hangmintája közül került ki a győztes." - mondta a csapat a dalról. Aki szeretne találkozni a zenekarral, az látogasson el december 28-án a Gozsdu Manó Klubba, a két ünnep között Debrecenbe, illetve Nagyváradra vagy Szolnokra, ahol a Vad Fruttik vendégeként játszanak.


premier pop hír zup