2014.01.02. 14:30 – Dankó Gábor

Zenélni akarsz? Vegyél laptopot! - Vakondok: Út a felszínre

vakondok02.jpgMit csinál egy ember, aki kitalálja, hogy márpedig ő mostantól zenélni fog, és ráadásul még nem is olyan, mint Kurt Cobain, aki egyes pletykák szerint nem nagyon tudta elviselni, hogy szeretik őt, hanem még be is akar futni? Vagy legalábbis törekszik arra, hogy minél több emberhez szóljon. Szóval mit csinál ez az ember? Hogyan kezd bele a legegyszerűbben? Vesz egy laptopot.

A technológia fejlődése egyszerre két dolgot csinált: megölte a zeneipart, mert ma már senki nem vesz lemezt, és borzasztó olcsóvá tette a zene előállítását. Ahogy a Vakondok dokumentumfilm-sorozat harmadik részében, az Út a felszínre címűben is elhangzik, a hatalmas, többszobás stúdiók ma már laptop méretűre zsugorodtak, simán készíthető velük olyan felvétel, amiről meg nem mondja senki, hogy egy hálószobában rakták össze. Damon Albarn például ezt odáig vitte a Gorillaz eddigi utolsó albumával, hogy egy Ipaden írta és rögzítette az egészet egy turné alatt (majd mellesleg ingyen szórta ki a netre).

Röviden, tömören ez a Vakondok 3 - Út a felszínre című dokumentumfilm alap kiindulópontja. Ma már bárki könnyen előállíthat, akár nagyon jó zenét, az viszont más kérdés, hogy ez hogyan jut el a közönséghez, mert a fióknak (merevlemeznek) nem akar gyártani senki, aki nem Kurt Cobain.

vakondok01.jpg

A Matusik Szilárd és Csépai Gábor filmje konkrét választ erre nem ad, vagy legalábbis nem szájbarágósan adja, hanem inkább rövid történeteken keresztül meséli el, hogy egy-egy zenélni vágyó ember mit tett azért, hogy minél nagyobb közönség előtt játszhasson. A rock- és metálzene ugyan teljesen kimarad a filmből, de kapunk helyette beatbox előadókat, szkreccselő és nem szkreccselő lemezlovasokat, producereket és hogy azért hangszeres zene is legyen, a Random Trip improvizálóit. Ők mondják el saját élményeiket, hogyan szerettek bele az adott dologba, hogyan utaztak el beatbox versenyre, hogyan vették meg első lemezjátszóikat a szülők segítségével, hogyan mérkőznek egymással és hogy hogyan próbálnak az undergroundból kitörni, hogyan akarnak minél több emberhez szólni.

Az utóbbi is egy fontos kulcskérdése az Út a felszínre filmnek. Megszólal benne Dub FX is, aki már szinte hazajár Magyarországra, minden évben van itt fellépése, akár több fesztiválon is. Ő mondja el, hogy egyrészt borzasztó kitartónak kellett lennie. Neki, személy szerint éveket kellett az utcán tölteni egyrészt ahhoz, hogy megéljen a CD-i eladásából, másrészt azért, hogy felfigyeljen rá egyáltalán valaki. A figyelem felkeltése Dub FX-nek a Youtube-on keresztül sikerült. A videómegosztón kezdtek el terjedni a zenéi, ott kezdték el megosztani az emberek, és emiatt zenélhet ma már ezreknek egy-egy fellépése alatt.

Szerinte és a dokumentumfilm megszólalói szerint is az önmenedzselésen van a hangsúly. Egy zenélni vágyó embernek ma már nem elég megalkotni a zenét, futtatnia is kell saját magát. Erre is megvan minden eszköze bárki számára az internet képében, tehát ha valaki jót, különlegeset csinál és kitartó, akkor egyszer talán az ő zenéje is megszólal egy amerikai rádióban.

vakondok03.jpg

A dokumentumfilm szereplői amúgy többnyire elégedettek a jelenlegi helyzetükkel. Dj Savage például csak csinálja, amit szeret, ha más is bírja, az csak a hab a tortán, de a legtöbben ugyanígy vannak ezzel. Egyedül talán Devol Jávor Random Trip-dobos szidja túl szenvedélyesen a mainstreamet és a fogyasztói társadalmat, pedig hát, ha nem ilyen lenne a világ, akkor senkinek nem kellene a Random Trip.

Az undergroundot egyébként maga a Vakondok sorozat is remekül szimbolizálja. Egyszerű, kevés pénzt felemésztő módszerekkel, de mégis lebilincselően, szimpatikusan rakja elénk a nem szájbarágós mondanivalót, és még a vicces átkötések sem erőltetettek. Tisztára mintha a haverod filmjét néznéd egy házibulin.

A Vakondok egy dokumentumfilm-sorozat, az első részben öt szubkulturális arcot mutattak be, a második részben a demoscene kultúrát járták körbe, és itt lehet megnézni teljes hosszában, Itt egy kis kedvcsináló az új epizódhoz:


film electro dub vakondokKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Richie21061 · http://www.zeneszbazis.hu/profile/RakoczaRichard 2014.01.02. 15:25:39

MINDENKI zenész MINDENKI újságíró MINDENKI fotós MINDENKI stand-up comedy-s MINDENKI szakács-könyvíró MINDENKI operatőr MINDENKI színész MINDENKI MINDEN MINDENKI MINDEN MINDENKI MINDEN MINDENKI MINDEN MINDENKI MINDEN MINDEN MINDEN MINDEN MINDEN MINDEN !!!! TE IS LEHETSZ M I N D E N ! ! ! ! faszom

parajos tank 2014.01.02. 15:26:36

és dolgozni ki fog? :D

dravidanyuszi 2014.01.02. 16:00:55

muszáj összekeverni a "zenélni" és a "zenét csinálni" szavakat? zenélni csak élőben lehet (akár számítógéppel is). zenét csinálni teljesen mást jelent.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.01.02. 16:14:54

Jellemző fordulat a mai zenészeknél, hogy itthon senki se ismeri őket vagy legfeljebb havonta egyszer játszanak 1-2 órát valamelyik szórakozóhelyen, de közben külföldi felkérések érkeznek hozzájuk.

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2014.01.02. 16:20:16

Én akartam csinálni MacBook-Billy-t. Azon lenne az erősítő, az effektek, minden, és egy bárszéken lenne a MacBook Pro mellettem, világító almával kifelé. Csak az autentikus billy rajongók lincselnének meg Gorilla koncert alkalmával.

SH4M3N · http://www.soundcloud.com/shamen 2014.01.02. 16:26:54

@Richie21061: Ha van kellő kreativitásod és persze önbizalmad és nem utolsó sorban kitartásod ahhoz,hogy ez legyen az az önkifejezési mód, amit a többiek elé társz. Én sem születtem annak, ami most vagyok és hidd el,hogy most sem érzem magamat annál többnek, mint egy átlag polgár Magyarországon. Számomra is 20 év kellett,hogy egyáltalán arra a szintre jussak,hogy igenis, van felvevő piaca mindannak amit csinálok és érdekes,hogy még jó is. Rengeteg kritika ért és ér is a mai napig. Egyszerűen szeretem csinálni és kész. Az,hogy ez másnak nem tetszik, legyen az ő baja. Speciel nem akarok a mainstream közegbe tartozni. Néha a kevesebb több! @Online Távmunkás: Itthon az a tuti helyzet van,hogy meghívnak zenélni majd mikor közlöd,hogy számodra ez kiadásban mennyiben fáj, rögtön közlik,hogy nem tudnak fizetni., Így ha megtudod magadnak teremteni azt a plusz anyagi forrást (remixek készítése és egyéb hanganyagok készítése médiumok számára) akkor nyitott kapukkal várnak. De volt már rá precedens,hogy arra a bulira is belépőt kellett fizetnem,ahol éjjel zenéltem...Jah és ellenszolgáltatás nélkül. Sokszor ez csak barterben működő opció. De azért ajánlom a filmet megtekinteni. Van sok fonákság itthon, ami külföldön igazából fel sem merül egy szervező fejében. ;) Üdv SH@M3N a filmben fellelhető egyik alkotó és zenebuzerátor...

Vadkeleti Bölcs 2014.01.02. 16:27:48

@Richie21061: És neked miért fáj, ha valakinek efféle hobbija van? Nem lehet mindenki focista.

McKinney 2014.01.02. 17:03:25

á vábpáb a lubáp á vápbembom!

rock_lobster 2014.01.02. 18:06:03

Szerintem zene az, amit hangszerekkel állítanak elő. Minden más csak zaj.

nyikk 2014.01.02. 18:41:40

@rock_lobster: így van, és az én hangszerem a laptop...:)

Vadkeleti Bölcs 2014.01.02. 18:51:36

@nyikk: A laptop messze nem olyan, mint egy "valódi" hangszer, amit hús-vér módon szólaltatsz meg és hosszú éveket töltesz el, mire valamilyen alap szintű zenét tudsz vele csinálni. Persze ettől függetlenül igazad van, a laptop is hangszer, csak kicsit más.

dirceu 2014.01.02. 19:05:20

@Richie21061: Ennyi! A valódi művészeknek meg esélye sincs...

Ötperces Nickregisztráció 2014.01.02. 22:02:34

@SH4M3N: Ahhoz képest milyen kreatív vagy, még a neved se a sajátod:

www.discogs.com/artist/7297-Shamen-The

De már ezzel is gyönyörűen mutatod hogy mi a fő probléma veletek, leptopdídzsékkel
Húsz éve zenélsz? Higyjem is el :DDD

Üdv, egy "csak" zenész, aki szarik a laptopra és a vasaknak él

SH4M3N · http://www.soundcloud.com/shamen 2014.01.03. 00:14:14

@Ötperces Nickregisztráció: Nem szeretném hosszasan kifejteni,hogy honnan fejlődött a zeneszerkesztés amikor elkezdtem. Felesleges lenne. A nevem pont azért az ami, mivel 1992-ben a The Shamen frontembere vízbe fulladt egy klip forgatása közben.(amúgy van még pár név az elektronikus zenei ágban olyan személy, aki azonos néven fut!) 2010-ig, én is így használtam a nevem, (shamen). Ellenben jogi problémák támadtak, amit az Angol The Shamen magamentje nehezményezett és azonnali cserét kért. Nos 2010 óta, így használhatom a nevem így ezzel senki érdeke sem sérül. Továbbá, nem vagyok laptop dj. Végképp nem dj! Mivel nincs olyan,hogy laptop! (gyk.:notebook) De mivel az a gép eléggé csillagászati áron van jelen a piacon amibe én is áldoznék, inkább maradok az asztali gépek mellett a bővíthetőségük miatt. De tudom,hogy nem lehet nyáklemezzel sem sata kábellel zenét írni. Nyugtasson meg a gondolat,hogy igen, képeztem magam zeneileg, tudok zongorázni, bármilyen hihetetlen. És mivel anno itthon nem volt meg az a támogatás (ahogy most sincs) ahhoz,hogy az ember elinduljon egy zenei pályán, így külföldön próbáltam szerencsét. Érdekes,hogy kint egy zenei kiadónak nem az a fontos,hogy hányszor tudsz valakinek behajolni, hanem az a számára igenis fontos, hogy eladható dolgot tudj kreálni. Összegezvén, Ha majd megnézed a filmet, (bár erősen kétlem) akkor talán eljut maga a mondanivaló és eltudsz vonatkoztatni attól az egyszerű ám szemellenzős dologtól,hogy csak hangszeres zene a zene. Az ősember amikor fákat és csontokat ütött össze és egy alap ritmust gondolt a saját tudati szintjén zenének, akkor az mi is volt? Ha sikerül felnőni a feladathoz, akkor ne azt nézd soha,hogy mi volt amivel készült, hanem azt, hogy mit tudott az embereknek adni! Természetesen azokra gondolok, akik hallgatták. Bocsánatot kérek ha nyers lettem volna, de megkívánta a viszontválasz a stílust, hiszen a tények elferdítésénél semmit sem utálok jobban! És igen, ezért tartunk ott, ahol. Mert a Magyar ember, a Magyarnak a farkasa! Köszönöm a lehetőséget és most lehet utálni!

rock_lobster 2014.01.03. 01:59:29

Ma olvastam egy regényt a notebookomon, akkor a notebookom hívhatom könyvnek? Hívhatom, de mindenki tudja hogy k*rva messze fog állni az elnevezés a valóságtól.
Ugyanígy van ez azzal is, hogy a notebook egy hangszer.
Hogy is van a folyamat a notebookon való zajkeltéssel? Unatkozik az ember, közbe hallgatja az óra-hosszú repetitív mixeket, aztán egyszer csak gondol egyet, hogy "ez menő, de jó lenne ha tudnék én is ilyet". Jobb esetben vesz valami erre írt szoftvert, rosszabb esetben letölti aztán nekiáll tanulmányozni a programot, bontogatja szárnyait, összevagdos különböző mintákat, aztán formálja picit. Bár nem ismerem az efféle szoftverek bonyolultságát, de 1 hónapnál nem tarthat tovább kiismerni, ha az emberünk nagyon ráfekszik. Aztán már csak gyártani kell futószalagon a dolgokat.
Hogy megy a folyamat egy hangszeren, mondjuk egy gitáron? Leül az ember gitározni, rájön, hogy bűn béna rajta, inkább leteszi. Aztán előveszi, elkezdi tanulmányozni az akkordokat, közbe egész jól megszokja a gitárt a balkeze, a jobbkeze (ha jobbkezes csókáról beszélünk) meg elkezdi megtanulni a húrok elhelyezkedését és a pengeti tartását. Jönnek az első akkordok és vele együtt az első dalok. Nem tudom ki milyen tempóban halad, a tanulással, de ez már önmagában nem 1 hét, persze időtől függően...és még mindig csak ott járunk, hogy ismer az ember pár alapvető akkordot, tudja, hogy kell tartani és pengetni a gitárt és talán eltud játszani egy-két pár akkordból álló számot. A többi az még odébb van és nem hetekkel, hónapokkal, hanem évekkel, netalán évtizedekkel.
Ezért is tudom jobban értékelni a hangszerekkel előállított zenét. Persze, tudom ez nem a nehézségről szól. Sokkal inkább arról, hogy a zenét az csinálja aki a hangszeren játszik és igenis, benne van a rontás, ritmus tévesztés lehetősége (ami akár lehet szépség is). Míg egy notebookon beállítod mi menjen, milyen sebességű ritmus legyen stb., aztán megy. Ebbe én egyszerűen nem látom meg a szépséget.

@SH4M3N: Attól függetlenül, hogy most tényleg notebookokról beszélünk, van olyan, hogy "laptop". :)

Egy szó mint száz, ne áltassátok magatokat, a laptop/notebook sosem lesz hangszer (végképp nem billentyűs hangszer, höhö:D).
S, mielőtt jön a támadás, hárítok: nem amiatt írtam ezt a hosszú hozzászólást, mert zavar, hogy vannak a világon valakik, akik a zenéhez hasonlatos dolgokat kreálnak a notebookjukon, hanem csak furcsa, hogy ezek a valakik azt hiszik, hogy hangszert "kezelnek".

MrZombieEater 2014.01.03. 10:25:24

@rock_lobster: Ne erőltesd. Ez nem arról szól, hogy mennyire nehéz megtanulni mondjuk gitározni, vagy megtanulni használni valami zeneszerkesztő programot. Ez arról szól, hogy milyen kibaszott nehéz egy jó számot kitalálni. Hiába tudsz gitározni már évek óta, attól még nem fogsz tudni jó számot írni. Az teljesen külön dolog, külön kell tanulni függetlenül a hangszertől.

rock_lobster 2014.01.03. 14:27:16

@MrZombieEater: Te se erőltesd. Beleírtam, hogy "persze tudom, hogy ez nem erről szól".

Ötperces Nickregisztráció 2014.01.03. 18:46:37

@SH4M3N: "A nevem pont azért az ami, mivel 1992-ben a The Shamen frontembere vízbe fulladt egy klip forgatása közben.(amúgy van még pár név az elektronikus zenei ágban olyan személy, aki azonos néven fut!) 2010-ig, én is így használtam a nevem, (shamen). Ellenben jogi problémák támadtak, amit az Angol The Shamen magamentje nehezményezett és azonnali cserét kért. Nos 2010 óta, így használhatom a nevem így ezzel senki érdeke sem sérül."

Pontosan ismerem Colin történetét (már akkor ismertem), épp ezért tartom vérlázítónak a névválasztásodat. Az oké hogy az embernek vannak példaképei, de az hogy a helyükre képzelje magát vagy nicknévnek, pláne művésznévnek válassza őket az egy idő után egyrészt ciki, másrészt félrevezető az ősrajongók felé. Bár végülis igazad van, hiszen lehetnél Blaxa Bath meg L3d 23pp3l1n is, hisz azok sincsenek így ebben a formában levédve. Lehet használni ezeket is, de nem egészen korrekt. Nem azzal viszed tovább a kedvenced hagyatékát hogy a neve alatt csinálsz zenét, amikor meg leszól a menedzsment, kicserélsz pár karaktert. Ha érted amit mondok, jó, ha nem, az is.

"Továbbá, nem vagyok laptop dj. Végképp nem dj! Mivel nincs olyan,hogy laptop! (gyk.:notebook)"

Tudod hogy mire céloztam, nem véletlenül utaltam a császár előd műsorából lett fogalomra. Laptop DJ-nek neveznek titeket szélesebb körben is, ezután a videó után meg még inkább így fognak. Nekem is ugyanúgy leptopdídzsé aki mp3-akat rakosgat egymás után egy buliban warezolt Traktorral (vagy Ableton Live-val) meg az is aki "zenét szerkeszt" ezeken egy kétoktávos midibillentyűzettel. A zenész vagy a DJ az egy másik kategória. DJ mondjuk Palotai vagy Shadow, zenész meg mondjuk egy Herbie Hancock vagy egy Vangelis, egy Jimmy Page. Ezek nyilván nagy ugrások, de hogy értsd: ami közös bennük az az alázat meg a hozzáértés a zene és a hallgató felé.

"De mivel az a gép eléggé csillagászati áron van jelen a piacon amibe én is áldoznék, inkább maradok az asztali gépek mellett a bővíthetőségük miatt."

Húsztól kétszázezer forintig (de inkább olcsóbban) kaphatsz brutális vasakat itthon használtan aminek HANGJUK is van és meghálálják a törődést. Amit te mondasz az ugyanúgy lejátszódott húsz éve a Gravis meg más hangkártyákkal és a hozzájuk vehető ilyen-olyan kiegészítőkkel. Aki többet akart, az már akkor (20 éve) rájött hogy egy Moog, DX7, JX3P vagy urambocsá Hammond patch NEM úgy szól mint az eredeti, arról nem is szólva hogy kis tököléssel ezekből a cuccokból bármit ki tudsz csiholni, nem csak azt amit CD-n adtak ajándékba a hangkari mellé, mert az kb. semmi. Akkoriban dívtak ezek a "Te is lehetsz Vangelis"-könyvecskék is amiket elolvasott az ember és utána rájött hogy mi mindent NEM írtak le bennük.

Érdekes hogy ez a magyarozás mindig előkerül a külföldön próbálkozóknál. Vigasztaljon a tudat hogy a külföldi fórumokon ugyanezt mondom mindenkinek aki azzal jön mint te, országtól függetlenül. Ha egy angol fórumon angolul, ugyanezzel a névvel mondtad volna mindezt, akkor is ugyanezt írtam volna neked csak angolul. BTW eleve azért vagytok itt mert valaki "behajolt". Nálatok nagyobb nevekkel meg tehetségesebb kezdőkkel sem foglalkoznak mindig az LG-n.

Én meg képzeld itthon maradtam és gyűjtögetem a hangszereket amik elég messze vannak a csontütögetéstől. Egyébként azzal sincs semmi baj, mert lehet egyszerű eszközökkel is zenélni, ahogyan Fast Trackerrel meg Amigákkal is született sok remek dal. A lényeg, ha nincs benne a zenész munkája (vagyis lelke), akkor hiába kopipészteled a loopokat egymás után, egy követ ütögető bennszülött is érdekesebb lesz nálad. És így is van, mert laptopja és internethozzáférése ma már mindenkinek van (tehát "egyszerűbb", de legalábbis elterjedtebb eszköz mint keresni egy jól szóló fát meg csontot), önálló ötlete és tehetsége már nem annyira.

Minden _csak_ PC-n készült cuccnak szar ("lapos", élettelen, stb.) a hangzása, ezért használják inkább szerkesztésre és nem main instrument-ként. Betölthetsz mindenféle vintage preseteket, de az nem olyan mint amikor egy rendes szintit (vagy többet) átküldesz egy Neve (vagy Yamaha vagy Allen & Heath) mixeren, elvégzed rajta a simításokat és felveszed egy jó hangkártyával (vagy szalagra). Ha meg a PC-s zenédet átteszed mp3-ba vagy FLAC-ba, ott még jobban kijön mindez.

"Nyugtasson meg a gondolat,hogy igen, képeztem magam zeneileg, tudok zongorázni, bármilyen hihetetlen. És mivel anno itthon nem volt meg az a támogatás (ahogy most sincs) ahhoz,hogy az ember elinduljon egy zenei pályán, így külföldön próbáltam szerencsét."

Neked ezek szerint összejött. Örülj neki, sok szerencsét, hiszen a stílusod (felkiáltójelek, Angol mint jelző nagybertűvel, stb.) alapján még fiatal vagy, így van hova fejlődnöd. Idővel talán rájössz, hogy csak a hangszeres zene a zene.

Addig is:

i.imgur.com/J5hLB.jpg

MrZombieEater 2014.01.03. 19:34:17

@Ötperces Nickregisztráció: "Minden _csak_ PC-n készült cuccnak szar ("lapos", élettelen, stb.) a hangzása, ezért használják inkább szerkesztésre és nem main instrument-ként. Betölthetsz mindenféle vintage preseteket, de az nem olyan mint amikor egy rendes szintit (vagy többet) átküldesz egy Neve (vagy Yamaha vagy Allen & Heath) mixeren, elvégzed rajta a simításokat és felveszed egy jó hangkártyával (vagy szalagra). Ha meg a PC-s zenédet átteszed mp3-ba vagy FLAC-ba, ott még jobban kijön mindez."

Igen, mondjad ezt egy átlag srácnak aki zenét akar csinálni. Ez az egész lényege, hogy mostanra már nem kell, hogy pénzed legyen, elég ha tehetséges vagy és kreatív.
A zene a lényeg, nem az hogy mivel lett felvéve és hogyan.

Ötperces Nickregisztráció 2014.01.03. 19:48:25

@MrZombieEater: Az általad kiragadott bekezdés fölöttit is olvasd el. Segítek:

"lehet egyszerű eszközökkel is zenélni, ahogyan Fast Trackerrel meg Amigákkal is született sok remek dal. A lényeg, ha nincs benne a zenész munkája (vagyis lelke), akkor hiába kopipészteled a loopokat egymás után, egy követ ütögető bennszülött is érdekesebb lesz nálad. És így is van, mert laptopja és internethozzáférése ma már mindenkinek van (tehát "egyszerűbb", de legalábbis elterjedtebb eszköz mint keresni egy jól szóló fát meg csontot), önálló ötlete és tehetsége már nem annyira."

BTW nem "átlag" srácról beszélünk hanem egy kiadóval kapcsolatban (szerződésben?) levő, 20 éves zenészi múlttal rendelkező felnőttről. Neki mondtam, és azért mert ha már kiadnak valamit az nem szólhat szarul, és egy megjelenéshez nem elég a PC hangzás.

Web789 2014.01.03. 22:01:03

Srácok, a filmet amúgy láttátok? Mert a hozzászólásokat végigolvasva úgy tűnik, hogy nem biztos. Akkor viszont a legnagyobb ostobaság bármilyen véleménynyilvánítás, és csak azt bizonyítjátok, hogy tök mindegy mit mondanak a filmben a témáról, mert ti csak a saját vakvéleményeteket hajtogatjátok. Nem a vélemény tartalmára célzok, hanem hogy van-e bármi valóságalapja a filmmel kapcsolatban, mert szerintem nincs. Sőt szerintem pont a ti nézőpontotokat képviseli a film abból a szempontból, hogy hiába a csúcstechnika, és a gombnyomással készülő zenék, az önmagában semmit nem ér. Viszont ha valaki belerak egy csomó időd és energiát bármibe, legyen az egy gitár vagy egy laptop lehetőségei akkor tud értékeset alkotni, tök mindegy mivel készül az adott mű. És szerintem a filmben bemutatott arcok mind ilyenek. Lehet, hogy nem tetszik a zenei stílus amit képvisel, de azt nem mondhatja rájuk senki, hogy néhány gombnyomással hírnévre törekvő kis p*cs*k lennének, mint sokan ma, akikre nézve jogos a ti kritikátok és a film kritikája, mert pont ugyanez hangzik el a filmben is. Vagy, hogy ne tennék bele minden idejük és energiájuk, hogy fejlődjenek. Nézzétek meg a filmet, és azután jogosan tudtok kritizálni, ha valamivel nem értetek egyet.

Ötperces Nickregisztráció 2014.01.04. 13:26:19

@Web789: Igazad van, jogos. A filmbe belenéztem, a Vinyl Warriors-t jó volt újra látni, a Random Trip szintén jó, a többi nagyon nem az én stílusom, a mcdonalds-zenében meg önmenedzselősdiben továbbra sem hiszek, pont az itteni Bëlga-interjúban mondták maguk a srácok hogy mi a gond mindezzel. Ettől függetlenül ha bármelyiküknek összejön valami, sok sikert.

BTW közben eszembe jutott hogy nem Colin hanem Will Sin halt meg, és nem 92-ben hanem 91-ben, így jár aki munka közben szól hozzá. My bad.

drrodopszin 2014.01.07. 17:56:01

@rock_lobster
Videóválasz:
www.youtube.com/watch?v=eNwBwYXS3f8

Hosszabb válasz: tizenix éve gitározom és kb. azóta rakok is össze zenéket a "gépen". Kb. ugyanígy vélekedtem, amíg egyszer nem akartam összedobni a vicc kedvéért egy prosztó house alapot.

Véletlenszerű dolgok, amik eszembe jutnak, hogy miért kell hozzá tehetség:
- lehet, hogy nem te játszod a lábdobot, de ki kell választanod sok száz minta közül azt, ami a legerősebben szól
- ezt a (és talán még pár másik) mintát be kell pontosan lőnöd (milliszekundumokat, fázisokat vadászva!) - kurva nehéz ám!
- vagy te írod magadnak a cineket, vagy fel kell túrjál egy hangulatban illeszkedő menetet
- ebben a zenében nem lehet megúszni a hangszerelés nem ismeretét (mikor mi NE szóljon), ugyanis nagyon könnyen fogatlanná válik (eltűnik a lábdob pl. vagy az egész meghatározhatatlanul erőtlennek tűnik: meghallgatsz egy szalondubstepet és nevetségesnek tűnik, amit egy hét alatt összenyomkodtál...)
- jó, ha tudod, hogy egy hangszer (pergő dob, fúvós, stb.) milyen karakterisztikákkal rendelkezik (lecsengés, hány milliszekundom az attakja stb. mik a legfontosabb frekvenciái)
- nem elég zenélni, a saját hangmérnököddé kell válni
- ha nincs hallásod ugyanolyan hamar bohóccá válsz (vagy hát nem tudom, hallottam én már vérgyenge remixet, amit mindenki istenített, de azért sosem lett népszerű)

Ez van baszki. Ahhoz, hogy üssön és ne legyen "gagyi robot", rengeteget kell dolgozni. Az megint más kérdés, hogy milyen tudatállapotra írják a monoton mixeket.

tomigonzo 2014.01.08. 21:05:54

a Vakondok nem elerheto veletlenul youtubon vagy Vimeon??? mert az a semmirekello g.ci sz.r inda minden csak nem inter es leginkabb nem net, hogy az kedves edesanyjar ne mondjak semmi rosszat mert ugyis mindenki tudja
koszi