2014.02.13. 11:11 – Lángoló Gitárok

Hardcore hip-hop, egyelőre gitárok nélkül – Dope D.O.D.-interjú

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

dope_1.jpgA csótány címmel megjelent sikerlemez, színes kontaktlencse, féloldalasra borotvált fej, némi vérfürdő és őrület a klipekben, dubstep basszusokkal operáló audió-agresszivitás. Ők a holland Dope D.O.D., a XXI. századi hardcore hip-hop leghíresebb európai képviselői, akik csütörtökön újra Budapesten lépnek fel, ezúttal a Corvintetőn. A hosszú kérdésekre a csapat három MC-jének egyike, a fenti képen középen álló Jay Reaper válaszolt röviden.

Mikor először hallottam a zenéteket, a különleges flow-ról, amivel rappeltek, rögtön olyan mára elfeledett horrorcore csapatok jutottak eszembe, mint a Flatlinerz, vagy a Hyenas In The Desert. Inspiráltak benneteket a 90-es évek ilyen típusú hip-hop előadói?

Nem kimondottan ezek a csapatok, de azt bátran állíthatod, hogy bennünket alapvetően a kilencvenes évek hip-hopja inspirált.

A What Happened videója volt az első nemzetközi sikeretek, és úgy tűnik minden klipetek jól átgondolt és kidolgozott. A klipeké a jövő az audió tartalommal szemben? Tudatosan fektettek ekkora hangsúlyt a lemezeiteket kísérő videókra?

Abszolút! Van egy filmesekből álló csapatunk, akik pontosan tudják, hogyan ragadják meg az erejét a zenénknek, és szeretünk velük dolgozni. Úgy gondolom a mozifilmek iránti szeretet adja a klipjeinkben, az alapvető Dope D.O.D.-érzést.

A Hullajó! (Braindead), a Terminátor, a Texasi láncfűrészes mészárlás. Rengeteg filmes utalással dolgoztok. Filmrajongók vagytok?

Igen, imádjuk a filmeket! És szeretünk rájuk reflektálni a zenénkben. Például a Psychosis videójában, - amit Sean Price-szal forgattunk – Skits Vicious eljátszik egy adott jelenetet a Terminátorból. Vagy a The Brutality Series Trilogy videónk, azt teljes egészében filmek inspirálták.

A hip-hop aranykorának olyan előadóival dolgoztatok együtt, mint Redman, az Ultramagnetic MC’s egykori vezére Kool Keith, vagy a Heltah Skeltah egyik fele, a szólóban is sikeres Sean Price. Hogyan jöttek létre ezek az együttműködések? Van emlékezetes sztoritok? Kool Keith-ről például híresen őrült dolgokat hallani.

Kool Keith éppen az egyetlen, a közreműködő művészek közül, akivel a való életben nem találkoztunk, de komoly pillanataink voltak Sean Price-szal és Redmannel. 

Az Onyx tagjaival nem csupán a saját lemezeteken dolgoztatok együtt, hanem a 2014-es visszatérő single-jükön is közreműködtök. Milyen érzés megélni, hogy egy korábbi ikonotok kér fel a közös munkára?

Hihetetlen érzés! Számunkra az Onyx a leghardcore-abb hip-hop csapat, ami valaha is létezett. Szóval több, mint megtiszteltetés őket a mi oldalunkon tudni.

A felsorolt amerikai előadók mind klasszikus boom-bap hip-hopban utaznak. A ti attitűdötök is kifejezetten az, de a zenei alapok tekintetében teljesen máshol jártok. Az elektronikával, a súlyos dubstep basszusokkal átszőtt hip-hop lenne az újiskolás, XXI. századi boom-bap?

Tetszik ez a leírás! Közel áll ahhoz, ahogy én látom a zenénket. Klasszikus boombap hip-hop és egy adag napjaink zenéjéből. Mint a kilencvenes évek hip-hopja, mi is a szövegre helyezzük a hangsúlyt, de azt mindig egy ütős beattel együtt jelentetjük meg.

Négy országból származó, észak-európai hip-hop előadók már 2000-ben felvettek közösen egy egész albumnyi anyagot. Ti nemrég a német a Snowgoons-szal dolgoztatok együtt. Hollandia szerves része az európai hip-hop színtérnek?

Igen, van Hollandiában is egy egyre gyarapodó színtér, de azt gondolom, hogy messze jár attól, hogy üzletről vagy művészetről beszélhessünk vele kapcsolatban. Ez egy nagyon kicsi hip-hopszcéna, ami sosem látott hasonló magasságokat, mint a német, vagy a francia. És úgy érezheted a legtöbb holland hip-hop előadó nagyon félti a pozícióját ezen a szcénán belül. De emellett rengeteg tehetség is van Hollandiában, például Mulu.

Olyan metal, nu-metal zenekarok előtt játszottatok stadionokban, mint a Korn, vagy a Limp Bizkit és DopeD.O.D.-val kapcsolatos minden vizualitás akár egy súlyos metal zenekar kampányának is lehetne a része. Ennek ellenére sosem szerepel a zenétekben metal-zenei elem. Terveztek valaha egy hasonló együttműködést, mint mondjuk az Onyx-é volt a Biohazarddal?

Hát hogyne! Ha ütős cucc lesz a végeredmény, benne vagyunk.

A zenétek különösen lendületes, óriási energia árad belőle. Azt viszont nehéz elképzelni, hogy egy turnéról hazaérve, fáradtan is hasonlóan durva zenéket hallgattok. Mit tesztek fel a lemezjátszóra otthon, ha lazulni akartok?

Bármit, ami számomra jól hangzik. Lehet az Yellowman vagy egy kis Pink Floyd stb. Van egyfajta modern hippi ízlésünk.

Interjú: Boros "Venom" Gábor


interjú hiphop rap Gábor Boros dope dod "Venom"



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása