2014.06.14. 10:28 – Lángoló Gitárok

A természetből, a Napból a szélből a Földből és a levegőből - Gogol Bordello-interjú Eugene Hütz-cel

Szombat este a Gogol Bordello lép fel a Budapest Parkban. A buli biztos, hogy jó lesz, új dalokat is játszanak majd, szóval ismét egy táncos este várható a nemzetközi zenekartól. Alább egy rövid beszélgetés Eugene Hütz frontemberrel.

Mit gondolsz az aktuális politikai helyzetről Ukrajnában?

Szerinted hány lehetőség van, amit gondolhatok? Nincs sok opció. Borzasztó az ami éppen ott történik, ne is beszéljünk róla.

Szerinted felnyithatod az emberek szemét a zenéddel?

Csak azokét akik egyébként is már nyitottak arra, hogy valaki jöjjön és felnyissa a szemüket. Vannak persze akik szemellenzősen nem is szeretnék, hogy valaki rávilágítson a kérdésekre. Ők azok, akiket semmivel sem lehet kizökkenteni és teljesen elzárkóznak attól, hogy ész érvekkel meggyőzhetőek legyenek, mindegy hogy mindezt a zenéddel vagy a művészeteddel mondod el nekik, vagy egy beszélgetés alatt.

Voltál Magyarországon az 1990-es években mielőtt Amerikába költöztél?

Elég hektikus időszak volt, amikor én is csak a saját kis világomba voltam bezárva, ezért olyan nagyon nem emlékszem rá. De a magyar kultúrát és a zenét elég jól ismerem a családom, azon belül is a nagyapám révén. Mindig is körülvett a magyar zene, állnadó jelenléte volt a mi családunkban. Nagyon sok Omegát, LGT-t vagy Generált hallgattunk és le voltam nyűgözve mennyire rohadt jó zenét csináltak. A mostani zenekrokban is megvan az erő szerintem, de kevesebb a bátorság. Annak idején olvastam, hogy az LGT mekkora turnékba vágott vele csak kisérletezés képpen a zene szeretete miatt és mentek nem csak hasonló bandákkal, hanem  elvetemült fúziós rock zenekaroktól elkezdve jazz zenekarokon át mindenkivel bárhova, csak hogy játszhassanak és közben hagyták, hogy minden impulzus akár zenei akár másmilyn élmény hasson a zenéjükre. Na ez nekem nagyon bejött és a mai napig tetszik ez a mentalitás. Ha hallgatom őket még mindig nem hiszem el, hogy ez a zenekar a Keleti Blokkból jött.

Mikor megérkeztél először Amerikába hogyan láttad az országot?

Nem úgy álltam hozzá mint egy turista. Nem mentem körbe fényképezőgéppel és fotózgattam, a nevezetességeket is pont leszartam. Két dolog érdekelt. Az egyik, hogy hol vannak punk-rock bulik, a másik meg hogy hol vannak csajok. Csak azért mentem a belvárosba, hogy az első utamba kerülő punk-rock arcokhoz csapódjak, megkérdezzem hova járnak bulizni, és mentem velük. Aztán néhány hét múlva már ilyen arcokkal laktam és mentünk együtt Fugazi koncertre. Nekem a Fugazi volt nagyjából az a zene, ami kicsit visszavitt Európába, mert egyszerre volt amerikai, ugyanakkor nagyon európai is. Annyit jártam a koncertjeikre, hogy meg is ismerkedtem a zenekarral. Azóta is ha Washington D.C.-be megyünk mindig találkozom Iannel és elfogyasztunk egy csésze teát. Nem iszik, úgyhogy marad a tea.

Akkor hátha tudod, összeállnak még szerinted valaha?

Nem vagyok benne biztos. Ne aggódj, mikor találkozom velük én is mindig noszogatom, hogy ideje lenne, de mint látod eddig nem jártam túl nagy sikerrel az ügyben.

Hol élnek a világ legdurvább Gogol Bordello-rajongói?

Vannak nagyon elszántak, de nem lehet összehasonlítani őket. Amiben szerencsésnek érzem magam, hogy annyi ajánlatunk van, hogy hogyha szeretnénk, akkor 365 napot végig tudnánk turnézni az évben.

Sosem fáradtál még bele, hogy minden este fellépj és kiadd magadból a maximumot?

Ez az életem, persze ha minden este futni járnék és ugyanennyit mozognék biztos nem lenne kedvem, de koncerten ez teljesen más. Azt sosem unom meg.

Honnan van az energiád hozzá?

A természetből, a Napból a szélből a Földből és a levegőből.

Többször játszottak Magyarországon. Melyik volt a legjobb?

A Szigetet is szerettük, de a klub bulik is nagyon jók voltak. Mindegyik jó volt a maga nemében, nem tudnék egyet is kiemelni. 


interjú folk pop rock gogol bordelloKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.