2014.06.17. 19:05 – KirschAndrás

Muzikális kőgolyók helyett piros baseballsapkák - Az Aerodrome fesztiválon jártunk

Június 16-a komoly dilemmát jelenthetett azok számára, akiknél a lemezgyűjteményben megfér a német gerontorock, a New Orleans-i hurkatöltő fitneszdoom, valamint a piros sapkás nu metal. A Hősök terén ugyanis Klaus Meine irigyelte Kóbor János hajhagymáit, az A38-on a Crowbar hajigálta muzikális kőgolyókkal az egybegyűlteket, a Budapest Parkban pedig három (plusz egy beugró) formáció idézte fel azokat az időket, mikor a súlyos zenék rajongói közül szinte mindenki három számmal nagyobb ruhákat hordott a méreténél. Mivel a Crowbarhoz már vagy háromszor volt szerencsénk, az ingyenes szabadtéri koncert pedig a technikatanár külsejű családapák és a kergetőző gyerekek melegágya, az Aerodrome fesztivál egyértelmű választásnak bizonyult.

A Powerman 5000 szerzeményei annyira karakteresek, mint a regionális tévéken futó tetőcserépreklámok zenéje. Színpadi munkájuknak köszönhetően azonban sikerült elfeledtetniük, hogy ez a sudribunkó groove-okkal telepakolt nu metal annyira lejárt szavatosságú, hogy már-már az ÁNTSZ hatáskörébe tartozik. Az egyébiránt hót’ szimpatikus zenekar tűző napfényben is lelkesen zúzott, Rob Zombie Son Goku-frizurás öccse pedig haverként kezelte a közönséget. Összefont karral abszolvált bólogatáshoz a Powerman laikusok számára is több volt, mint tökéletes. A Megadeth helyett beugró Battlecrosst sem fenyegeti az a veszély, hogy egyszer valaki bíróság elé cibálja őket vérlázító egyediség vádjával. Ezek a thrashes, olykor metalcore-os témákat már többször és többen lőtték el, mint a Kék a szeme című örökbecsűt a kankóvizslási murcifesztiválon. Egyébiránt a fesztivál fellépői körül egyértelműen őket illette a legelőnytelenebb színpadképért járó Arany Shane Embury-díj is. A Kyle „Gumby” Gunther énekest csak harci törpéket idéző szakálla különböztette meg egy biológiaszertár csontvázától, a sárga pólóban feszítő basszeros pedig úgy festett, mint Máris szomszéd Mercyful Fate-rajongó korában. Mentségükre szóljon, hogy igen meggyőzően játszottak, és miközben majd’ meghaltak a színpadon, Gumby, mint főállású önbizalomcsászár többször is megköszönte, hogy senki nem fütyülte ki őket.

Rob Zombie nem az a fajta frontember, aki Thomas farmerben és ELTE-gólyatábor feliratú pólóban áll ki a közönség elé, ugyanakkor a színpadi show sem elhanyagolható elem performanszain. Mindemellett már csak egyénisége is megkövetelte volna, hogy ne világosban kelljen koncerteznie. Ellenben egy Dragula-Superbeast-Living Dead Girl kezdéssel akkor is képes lett volna elfeledtetni a zavaró körülményeket, ha az Agárdi Popstrandon lép fel fecske fürdőnadrágos taták előtt. Showelemként volt keresztre feszített Nosferatut formázó mikrofontartó, farkasemberes-frankensteines-ős-kingkongos háttérdíszlet, és mindehhez négy poszt-apokaliptikus fosztogatónak álcázott zenész, akik ötvenhez közel is huszonévesnek érezték magukat. Rob zenéje otthoni hallgatás közben is arra ösztönzi az embert, hogy fejszével hasogassa fel a parkettát, nos, élőben ezen energia tízszeresét kaptuk az arcunkba. A setlist nem volt ugyan tökéletes, A Diamond Head-féle Am I Evil, valamint a dob és gitárszóló helyett nagyobbat ütött volna a Feel So Numb vagy a Mars Needs Women, de azért a More Human Than Human és a Thunder Kiss ’65 című White Zombie-alapvetésekért nagyon is jár a köszönet. De legfőképpen a Sick Bubblegumért, ahol a „rock, motherfucker” sort a Zombie-dalszövegekből felmentett koncertlátogatók is bátran üvölthették.

A kevésbé béketűrő zenepajtásoknak nem kell különösebben megerőltetni magukat, hogy zsigerből rühelljék a Limp Bizkitet. Tegye fel a kezét, aki szíve szerint nem hányna epét a DJ-pult mögé, ha egy rockdiszkóban 2014-ben felcsendül a Rollin’, a Take A Look Around, vagy a szintén fossá játszott My Generation! Emellé pedig társul egy énekes, aki legrokonszenvesebb megnyilvánulásával is rászolgálna, hogy egy Zaporozsec féltengelyével verjék agyon. Ezen tények (vagy legalábbis tényként kezelendő ismeretek) tekintetében ezen sorok írójának iszonyúan meg kellett emberelnie magát, hogy magára tudja ölteni az objektív szemlélődő szerepét. Márpedig a negatív érzelmek lecsendesítése után nem mondhat mást, mint hogy a Limp Bizkit egy pazar koncertzenekar. A szakállat növesztett Fred Durst új külsejével úgy festett, mint egy jóllakott Kris Kristofferson, de showmanként így is remekelt. Wes Borland groove-jai pedig élőben rohadtul működnek, a tömeg kb. a keverőig ugrált egy emberként. A fent említett slágerek élőben sem voltak kevésbé alkalmasak kínvallatásra, azért a Nookie, a Break Stuff, valamint az időhúzó feldolgozásblokk alatt az ellentábor sem szenvedhetett oly látványosan.


fesztivál koncertbeszámoló rob zombie limp bizkit aerodromeKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hmmmovo 2014.06.17. 19:43:21

a limp bizkit koncert sajna halk volt, ez a kritika pedig bocsi, de kritikán aluli.. remélem valami gyakornok írta

Magilla Gorilla 2014.06.18. 08:31:41

ha valaki olyan írja a LB-ről, hogy jó volt aki utálja, akkor gondolhatja mindenki, hogy tényleg jó show-t nyomtak, csak tényleg szar a park hangosítása...

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2014.06.18. 08:59:23

@Magilla Gorilla: A Zombie hangosítása szerintem oké volt, Bizkitnél voltak csak gondok.

NZperX 2014.06.18. 11:08:40

Ha nem tobzódnának annyira a cikkben az erőltetett és felesleges hasonlatok, mint a kínrímek a kanócrötyögői alsósok versíró szakkörében ugye, hogy stílszerű legyek, akkor jóval kevésbé lenne fárasztó az olvasása.

evil. 2014.06.18. 12:11:26

Csak azt nem értem, hogy mi a faszért megy valaki olyan koncertre, amit rühell, csak, hogy utána leírja, h szar volt.

blah 2014.06.18. 13:28:29

@pechtol.a: a rob zombie-t nem láttam de a limp bizkit tényleg gyengén szólt. pár éve voltak a volt-on ott viszont királyul szólt.

Cinkes 2014.06.18. 13:31:29

@nausea: igaza van, elég ciki ilyen erősen beleszőni ellenszenved egy élménybeszámolóba.

fomallyknownasmojokinguntilsixxfuckedmeout 2014.06.18. 13:40:10

@NZperX: Sajnos +1. Neha meg sixxnek sem all jol a tulzasbavitt alliteracio.
@nausea: Bocs, de a kevesebb neha tobb. Esetedben sajnos mindenkepp. Orulok, hogy tetszett a koncert, de ne akarj mas borebol es mas tollaval irni...

M.Á.G.W. 2014.06.18. 13:50:33

Öcsém, ilyen beszámolót... Az első gondolatom az volt, hogy ilyet max. egy pc mögött szocializálódott, frusztrált kocka írhat.

Viszont a képek profik lettek, mentettem is őket azonnal. Hatalmas köszönet a készítőjének.

A gitárosoknak: John 5 kiemelkedően jól játszott, de ahogy Wes Borland hozta a Starfish riffjét az nagyon rendben volt.

mala90 2014.06.18. 13:54:15

könnyem kicsordult olvasás közben, így tovább ember!

fomallyknownasmojokinguntilsixxfuckedmeout 2014.06.18. 14:28:43

@nausea: ahogy erzed. A kritika epeito jellegu volt. Ha elfogadod csak javul, ha nem, hat nem...

Ata1981 2014.06.18. 15:59:21

Maximum annak volt szar a Limb Bizkit fellépés, aki utálja, egyébként akkor meg mi a faszt keres ott???
Frankón kimegy bárki is, csak azért, hogy utána leírja hasonló cikkekben mint ez, hogy szar, idejétmúlt és idegesítő?
Ennek kajak mi értelme? Én pl. nagyon nem szeretem a Scootert, de riszpekt azért amit letettek,viszont ettől még nem megyek el fellépésre és utána fikázódni, hogy ez szar....Na ezért utálom a bloggereket (párat kivéve), meg kb. az egész netes újságírást.
:D

KirschAndrás 2014.06.18. 16:36:58

@fomallyknownasmojokinguntilsixxfuckedmeout: Nem fog.
@Ata1981: Ki írta, hogy szar volt a Limp Bizkit-fellépés? Nevezd meg, megveretem. (Egyébként felhívtam az ombudsmant, mondta, hogy Fred Dursttől és egyes Limp Bizkit-daloktól hányingert kapni, és ennek hangot adni mindenkinek Isten által biztosított joga. Nem tuti, hogy így fogalmazott, de ez volt a lényege.)

Cinkes 2014.06.18. 19:05:33

@nausea: egyelőre vesztésre állsz.

Ata1981 2014.06.18. 19:15:57

@nausea:
Ja, hogy a fellépés nem volt szar, de azért a frontembert agyonvernéd egy Zaporozsec féltengellyel...értem.Volt egy videocikk az indexen, nem tudom ki volt ez a h*lye, de az alapkoncepció kb. az volt, hogy a csávó odament egy kamerával pár bebaszott fél-punk/fél-deszkás csávóhoz és megkérdezte őket, hogy mégis mit keresnek ilyen 10 éve lejárt együttes fellépésén mint a Limp Bizkit...Igaz, nem tette hozzá, hogy szar, de fejben nem sok kellett hozzá szerintem.
Szóval nem értem az ilyesmit, oké, hogy hányingert kaptok Fred Dursttől meg pár LB számtól, meg nagyon örülök neki, hogy ezt az ombudsman is megengedi, csak éppen ettől még ezek a cikkezések szarok maradnak.Amúgy no offense, nálam is vannak dolgok amiket nem szeretek, de arról felesleges lenne blogolnom.Nem is akarok veszekedni Veled.
Pl. miért nem olyanról írtok amitől nem kaptok hányingert? :D

KirschAndrás 2014.06.18. 19:38:43

@Cinkes: Nem.
@Ata1981: Olyanról is írtam, az összes többi fellépő rokonszenves volt.

Ata1981 2014.06.18. 19:51:03

@nausea:
Örülök, hogy végül is annyira mégsem érezted magad szarul :).

hambig 2014.06.19. 13:26:14

Nekem nem jött be a bizkit, régen szerettem és mivel még sosem láttam ezért mentem el. Eléggé hervasztó volt.

Pudva · http://www.fatfish.hu 2014.06.19. 18:36:03

Szerintem úgy volt jó az egész ahogy volt!
De igazából az lenne a kérdésem, hogy Wes minek öltözett be aznap?

gabriel666 2014.06.19. 20:40:20

Ezt tényleg én sem értem... ott volt több ezer ember, akik baszottul jól érezték magukat és hatalmasat zúztak a Limp-re, akár azért, mert szeretik, akár nosztalgiából, vagy csak éppen olyan jó volt a buli és a hangulat. Erre jön pár ilyen kis gyökér és lehúzza az egészet... mégis mit képzeltek magatokról? Ez a menő? Így akartok hírnevet szerezni? Vagy mi a tököm?
Van nekem is egy építő jellegű javaslatom: keresd meg az indexes videó kis buzi riporterét, mélytorkozzátok le egymást és soha a büdös életbe ne menjetek többet rock koncertre!! Győzike meg Fekete Pákó, az való nektek, olyan szaros bulvár szenny, mint ti!!

Miss Horror 2014.06.19. 23:04:15

Én is ott voltam a koncerten és mindenben egyetértek az íróval! A Limp Bizkit kritikán aluli volt, pedig vártam ezt a koncertet. Szerncsére Zombie bácsi showja überelt mindent.Az meg, hogy miért megy ki aki nem szereti? Mert ez a munkája! Kiment, leírta a véleményét, ezért pénzt kap, ennyi. Lehet, hogy több ezer ember kint volt, de nem mindenkinek tetszett és nem csak a seggnyaló kritika a kritika! Én személy szerint szeretem Nausea írásait, persze lehet, hogy most magára haragította az Limp Bizkit rajongókat. Gondolom ettől harakirit fog elkövetni :)

NZperX 2014.06.20. 10:09:21

@nausea: Ritka bárgyú húzás, amikor egy gyenge cikk alatti kommentfolyam legaktívabb résztvevője maga a Magasságos Cikkíró, aki lazának szánt kisiskolás görcsösséggel osztja az olvasókat.
Olvastam tőled már jót is, tehát menne, az észrevételektől nem besértődni kell, hanem legközelebb lehetőleg nem ezt a szakkörös színvonalat belőni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.20. 10:22:15

@NZperX: tegyük hozzá, hogy a kommentek is igen gyengék.

"nem szereted, nem-értesz hozzá" stílusú a többség.

RobertThorn_ 2014.06.20. 12:14:17

Magával a cikk mondanivalójával nincs semmi gond, elvégre - már ha jól olvastam - épp azt írja le a cikkíró, hogy még ha sose volt annyira oda a LB-ért, akkor sem lehet nem észrevenni, hogy koncerten viszont nagyon tudják a dolgukat.

Viszont ahogy ez le van írva, az tényleg borzalmas...
És az a baj, hogy ezek a hasonlatok (amik szinte minden esetben tartalmaznak egy kb. 7 szótagnál hosszabb fiktív községnevet vagy egy rendszerváltás előtti, KGST-related terméket, személynevet, vagy aktuális trash celebet) nem egy egyszeri kilengése a cikkíró úrnak, hanem mindent MINDIG így ír, de ha piros hó esik, akkor is.

És még elsőre-másodikra akár tényleg vicces is a dolog. De hogy mi indokolja azt, hogy a már eddig leírt negyvenhat darab - ugyanazt a halálosan unalmas kaptafát követő - hasonlat után megszületik a negyvenhetedik is, istenbizony rejtély..

De igazából mindegy is. Majd erre is ásít egy jót, mert normális válasza az nem lesz.
Bár akkor inkább ki kellene nyitnia az ablakot, mert gyaníthatóan oxigénhiánya van.

KirschAndrás 2014.06.20. 12:53:34

@RobertThorn_: Nem ásít. Most éppen a lelkisegély-vonalat hívogatja, de sajnos foglalt:(

gabriel666 2014.06.20. 14:48:45

Tudod mit? Írok én is egy beszámolót, hátha megérted, miért vagyok felháborodva az írásodon. Azt az elején leszögezem, hogy nem vagyok Limp Bizkit fan. Kicsit sem. annak idején a Sepultura-Pantera-Metallica hármason nőttem fel, az ilyen nu-metal formációkat egyenesen alapkövetelmény volt gyűlölni. Most is egyértelműen Rob Zombie neve csalt az Aerodrome-ra. Hiába utálták sokan a Limp Bizkit-et, a csapból is ők folytak, nem lehetett kitérni előlük és épp ezért mindenki nagyon jól ismerte is őket. És a mai napig ott vannak, nyomják, koncerteznek, új albumok stb. Gondoltam megérdemelnek egy esélyt. Már-már klasszikusok!?
Aztán az intro után, mikor elkezdődött a Why try, és több ezer ember kezdett egyszerre ugrálni, megmozdult a föld! Mi a basszeros előtt zúztunk, látszott a csík szemükön, hogy eléggé fáradtak és valószínűleg pár nappal korábban a Novarockon "kicsit" nagyobb tömeg előtt játszottak. Ez mégsem érződött egy kicsit sem, vérprofin tették a dolgukat, Fred is teljesen barátságos volt és próbált együtt élni a közönséggel, sokat beszélt hozzánk - talán néha túl sokat is. Az összes számukat kívülről fújta (üvöltötte) mindenki és külön utasítás nélkül ment a circle pit, wall of death, mindenki ugrik kombináció. Néha komolyan fostam, pedig nem vagyok kis darab. Iszonyatos hangulat és zúzás volt az elejétől a végéig, kitett magáért a közönség is és a zenekar is. Ekkora kellemes csalódás már rég ért egy zenekar kapcsán, úgy hogy a több ezer ember nevében, aki ott volt és végig ugrálta a koncertet, kikérem ezt az ócska fröcsögést. Bár téged vertek volna agyon három naposan azzal a féltengellyel. Akinek esetleg kimaradt, itt egy jó kis videó, hogy milyen volt a közönség "belülről":

www.youtube.com/watch?v=BdeTs0oU5Tc

Ha legközelebb jönnek, akkor is ott a helyem!

F1Hentes 2014.06.23. 13:54:39

Én örülök, hogy lehúztad. Kicsit féltem, hogy az indexnek/lángolónak bejön ez a koncert, mert az garancia lenne arra, hogy szar volt :)

Meg gondolom, így a klikk számot is összehoztad, ami jó a szponzoroknak.

Éljen a professzionális újságírás! :D
Csak így tovább!

KirschAndrás 2014.06.23. 14:02:18

@F1Hentes: A rossz hírem a következő: pont, hogy nem húztam le, így számodra borítékolhatóan szar lett volna a koncert ;)