2014.07.12. 09:07 – dankógábor

Meghalt Tommy Ramone, az eredeti Ramones legtovább túlélő tagja

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

tommyramonesolo2012_638.jpg

65 éves korában elhunyt Tommy Ramone, a Ramones alapító-dobosa. Az Erdélyi Tamás néven Budapesten született zenész volt az utolsó még életben lévő tagja az eredeti Ramonesnak. Tommy Ramone New Yorkban, egy epevezetékrák-kezelést követően hunyt el.

A dobos eredetileg a Ramones menedzsere lett volna, de miután nem találtak megfelelő dobost, ő ült be a felszerelés mögé, még ha saját bevallása szerint ő sem volt tökéletes. Teljesen leegyszerűsített játéka alapjaiban határozta meg a Ramones hangzását, ezen pedig azután sem változtattak, miután már nem ő dobolt a punkzenekarban. Tommy három lemez után, 1978-ban szállt ki a dobok mögül, de mint producer, egy ideig maradt a csapatban, és később is feltűnt körülöttük. 

Az utóbbi időben feleségével, Claudia Tienannel közös bluegrass-zenekarával turnézott. A Wikipedia szerint Ramone-ként utoljára 2004 őszén lépett színpadra a Ramones Beat Down On Cancer rendezvényen, de Budapesten is járt 2008-ban, ahol a Ramones Mania koncertjén egy számban vendég volt, de önálló, bluegrass-koncertet is adott. Sajnos ő sem győzte le a rákot, ahogy a zenekar gitárosa Johnny és énekese Joey sem. Az eredeti basszusgitáros Dee Dee drogtúladagolásban hunyt el.

Sok dalt nem írt a Ramonesnak, de amit szerzett, az legalább legendás lett. Ő írta ugyanis a Blitzkrieg Bop nagy részét a halhatatlan Hey Ho, Let's Go! sorokkal. Ezzel indul az egész Ramones-életmű, és ezzel is búcsúzunk tőle.

Itt pedig a másik, egyedül általa jegyzett Ramones-dalt adja elő:


ramones hír gyász tommy ramone



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása