2014.09.07. 12:33 – m.adi

Hollywoodoo, Aurora és a többiek – nyolc hazai újdonság a közelmúltból

dalmegosztás

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Megérkezett a nagy visszatérő dalmegosztás rovat második része, azaz újra itt van nyolc olyan friss magyar zene, amiről megjelenése pillanatában nem írtunk külön, de mindenképpen méltó a figyelmetekre. Alább találtok ismertebb neveket is a Hollywoodoo és az Aurora személyében, rajtuk kívül pedig van itt popos metál, elektrós indie rock, hip-hopos downtempo, posztpszichedelikus sanzon, gitáros-szintis trash pop, és mindenfélerockos instrumentális zene.

A lista egyik legismertebb zenekara a Hollywoodoo, amely június után ismét új számmal jelentkezik, ezúttal a junkiesos Szekeres Andrással karöltve. Az Ezen a nyáron egy fülbemászó, kellemes szám. Igazából ennyit lehet mondani róla, de ez elég is. Hamarosan jön több dal is.

A Döngölöm zenekar Kecskeméten alakult 2013-ban, de tagjai már évek óta együtt játszottak különböző együttesekben. A banda alapvetően dallamos és kicsit metálos popot játszik, és eltökélt abban az értelemben, hogy kizárólag a saját lábán áll – nincs sem menedzserük, sem bármilyen szponzoruk, aki beleszólhatna abba, hogy mit hogyan csinálnak, de természetesen azért barátaiktól és családjuktól ők is sok támogatást kaptak. Ezt fontosnak tartották elmondani. Terveik szerint nemsokára felvesznek egy kislemezt, aztán ha már lesz elég daluk, elindulnak koncertezni. Addig is Tóth Olivér segítségével és saját ötleteiket felhasználva készítettek egy klipet Részlet című számukhoz, ami tényleg olyan metálos pop (vagy inkább popos metál), mint amilyennek mondják magukat. Vagyis kicsit olyan, mint az énekes, aki időnként hörög, és közben Simpson-családos póló van rajta.

Új dallal jelentkezett a magyar punk-rock alapvetés, az Aurora is. A Nem történik semmi című szerzemény egy vidám és lendületes punk-rock szám, amihez klipet is forgatott a zenekar a tagok főszereplésével. A videónak központi látványeleme egy óra számlapja, ami egyrészt utal a dal szövegére (arra, hogy az idő gyakorlatilag megállt, és nem történik semmi), másrészt pedig tök jól néz ki, amikor a pergőre vetítik. 

A múltkori összeállítás után ismét fel kell hívni a figyelmet egy instrumentális előadóra, ez pedig a debreceni Ghost Toast zenekar. A banda 2008-ban alakult azzal a céllal, hogy megvalósítsák szerteágazó ötleteiket, teljesen szabad stílusban. A zene alapvetően instrumentális, sok-sok behatással, például progresszív- pszichedelikus- és posztrockos elemekkel. Nemrégiben már a második lemezük jelent meg, amit itt alább érdemes is meghallgatni, mert tök jól sikerült. A változatos zenét olyan szövegbetétek dobják fel, mint például Ray Lewis volt NFL-játékos egyik öltözői lelkesítő beszéde, vagy egy 1938-as Orson Welles-rádiójáték részlete, vagy egy örmény népdal. Az anyag elején jóval több a fülbemászó téma, és bár ezek a végére elfogynak, érdemes próbálkozni vele.

A Sunbabiez Eslie szólóprojektje, aki igazi polihisztor, elsődleges szakmája nem is a zene-, hanem a filmipar, amiben szerkesztőként és operatőrként dolgozik. Ezek után nem is meglepő, hogy a saját számához ő készítette az amúgy elég jól sikerült klipet, méghozzá Szakács Tibor ceruzarajzait felhasználva. Akinek megtetszik ez a többek között elektronikus elemeket is felhasználó, de leginkább indie rock-os dal, az a márciusban megjelent első Sunbabiez-lemezt itt végighallgathatja.

Az Aga Utca All Stars a kilencvenes évek trashpop-slágereinek újrahasznosításával foglalkozik. Ezúttal az egyik legnagyobb nyári pophimnuszt, a 4F Club Balatoni lázát hangszerelték át gitárra és szintetizátorra, és új klipet is forgattak hozzá. A kilencvenes évek életérzése nagyon erősen átjön a videóból, már az első húsz másodpercben feltűnik egy Kispolski, egy Eskimo-napernyő és egy Michael Jordan-mez. A kitűzött cél megvalósult, ez a dal is hasonlóan gagyi, mint az eredeti változat, és így kellemes, nosztalgikus élményt nyújt annak, aki meghallgatja. Csak az a kukoricamaradék a srác arcán nem kéne oda.

Aki nyugodt zenére vágyik, annak itt van Cuttoothtól a For Your Love, amit az alkotó Rahellel együtt készített el. Ez egy jazzes downtempo szám, ami hip-hopos beatekkel van felturbózva, és leginkább egy éjszakai, esős autóúthoz illik, de csak olyan finom esőhöz, hogy az ablaktörlő ne járjon túl gyorsan. Azért nem ez a legszuggesztívebb ambient szám, amit valaha hallottam, de nem is rossz.

Végül pedig itt van egy háromszámos EP a tök jó nevű Electric Jaywalk Boogie Orchestra előadásában. A saját bevallás szerint posztpszichedelikus sanzonokat tartalmazó Delitescent Cicada elsőre nem igazán lépi át az ingerküszöböt, de azért pár hallgatás után közelebb lehet hozzá kerülni, pláne, ha az ember felfedezi, hogy az utolsó számban tetten érhető egy kis Tame Impala-behatás is.


magyar újdonság dalmegosztás



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása