2014.12.14. 11:37 – m.adi

A gitár a legjobb hangszer – Kilenc hazai újdonság

dalmegosztás

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

November végét és december elejét eléggé megnyomták a hazai zenekarok, úgyhogy ezúttal kilencszereplős lett az aktuális dalmegosztás. Öröm és boldogság. Ráadásul ezúttal olyan bejáratott nevek legújabb alkotásait is meghallgathatjátok, mint a Zagar, a Middlemist Red vagy a fenti képen is látható Fran Palermo. Rajtuk kívül pedig ismét vannak feltörekvő fiatal előadók, akik közül hárman hoztak olyan műfajokat is, amilyenekkel még nem is találkozhattatok az újraindult dalmegosztásban. Hogy pontosan milyeneket, azt csak az tudhatja meg, aki lejjebb teker, merthogy meglepetés. Na jó, annyit elárulok, hogy mindhármuk esetében fontos szerepet kap a gitár.

Kezdjük is a lista legnagyobb nevének számító Zagarral, akik egy igen szép új klippel jelentkezik. A 2013-as Light Leaks lemezről ezúttal a Dream of a Machine kapott videót, ami egy tipikusan zagaros dal, akkor is megmondanátok, hogy ők csinálták, ha nem árultam volna el az előbb. A videó egy elhagyatott, társadalomból kivetett gyerekkommuna életéből szemezget, és tényleg hangulatos képekkel operál. Szóval aki szereti a Zagart, az ezt a számot és klipet is szeretni fogja.

Az új Middlemist Red-lemez megjelenése után azt írtam, hogy a Single Switcheroo mellett a bemutatkozó anyag legjobb dala a Multicoloured Drive. Úgy néz ki, hogy hasonlóan gondolkozik a zenekar is, legelső klipjüket ugyanis épp ehhez a számhoz forgatták. A klipnek sikerült elég jól alkalmazkodnia a szám hangulatához, egy fura szerelmi történetet ábrázol, amelynek női szerepét Hőrich Lili Nóra játssza. Igazából sok mindent nem érdemes még hozzátenni, ez még mindig egy tök jó szám, és nem rontotta el a klip sem, amit egyébként a Toldi moziban mutatott be a zenekar.

És akkor jöjjön első kuriózumként az Organism zenekar, ami az ötvenes-hatvanas évek Amerikájához nyúl vissza, hiszen az ekkor népszerű Hammond-orgonára épülő trió felállást vették alapul. Az eredeti orgona-gitár-dob kombináció mellett a zenekarban feltűnik még egy énekesnő és egy fuvolás is. Debütáló EP-jük, a Pictures of a Day az utolsó álmosabb dal kivételével igazán színvonalas alkotás, és simán érdekes lehet a popzenét kedvelőknek is. A lemezen főleg az instrumentális részek ütnek, leginkább talán a Here’s To Usban, de több király gitárszóló is van rajta. Igazából az egész lemez olyan, mintha egy füstös jazzbárban szólna, ahol nagyon jó lehet ücsörögni.

A Fran Palermo zenekarról egy évvel ezelőtt még az a hír járta, hogy feloszlik. Pár nappal ezelőtt viszont kijött egy új daluk, amit követni fog még több is, december 28-án pedig ki is hoz egy friss EP-t a zenekar egy lemezbemutató koncerttel megtámogatva, úgyhogy feloszlásról már szó sincs. Maga az EP pedig egy album első fele lesz, ami tavasszal folytatódik majd. Az első fecske erről az EP-féllemezről a Sun in Splendour, ami a csapat szerint olyan, mintha egy mexikói fúvós zenekar egy hawaii bandával találkozott volna össze. A spanyol zenei hatások tényleg eléggé érződnek rajta, és igazából elég jó is lett, szóval a folytatás is érdekes lehet.

És a cikk írása közben, csütörtökön meg is jött a folytatás, ami a Not Penny’s Boat címet viseli. Nem rossz ez sem, úgyhogy tessék ezt is meghallgatni!

A Vasárnapi Fiúk szinte olyan, mint a Berényi Kft, hiszen tagjai közül hárman is testvérek, akik egyébként mindannyian vasárnap születtek. Csakúgy, mint a csellista, aki viszont nem tagja a rokonságnak. Legújabb klipjüket az Itt a helyem című dalhoz forgatták, ami egy korrekt rádióbarát popszám. Na jó, annyival azért több ennél, hogy van benne egy csellószóló. Ezen kívül leginkább azért érdemes megnézni a klipet, mert szép old-timerek vannak benne.

A különleges műfajok között a Maszat zenekarral megyünk tovább, ami szintén olyan zenét csinál, amilyen még nem nagyon szerepelt a dalmegosztásban. Nevezetesen egy gitáros alapra előadott verset hallgathattok meg a szöveg alatt. Nekem általában nem nagyon szoktak tetszeni az ilyen próbálkozások, de ez kifejezetten jól sikerült. Az Ősz egy szép melankolikus szám, főleg a gitár működik benne, és persze leginkább a szövegbetét miatt nem szoktam szeretni az ilyesmit, de itt most azzal sincs baj. Leginkább azért nincs, mert el tudom hinni neki, hogy a dal tényleg egy őszi erdőben tett séta alatt született. Szóval az a közhelyesség, ami egy ilyen dalban meg szokott lenni, pláne ilyen komoly témájú szöveggel, egyáltalán nem érződik az Őszön, és ez nagy pozitívum.

A Pills zenekar már 2006 óta létezik, amit kicsit meglepődve olvastam, mert még mindig elég fiatalok. Ennyi idő és ilyen korán történő megalakulás után persze a tagság sem maradhatott állandó, de most a csapat felfrissült állománnyal és zenével, vagyis konkrétabban egy új EP-vel áll újra a közönség elé. A Let’s Kick the Walls rendben van, az indie rockból a rock and roll irányába tett váltás úgy néz ki, hogy jól áll a zenekarnak. A hangzást egyébként megtámogatták szaxofonnal, trombitával és még Hammond-orgonával is, ami itt eléggé más környezetben szól, mint a fentebb bemutatott Organismnál. A legjobb szám a kislemezről a Stop the Time egyébként, ha csak egy dalra van időtök, azt hallgassátok meg.

Nicolaus Hans Arnold a szürke hétköznapokon egy The Unbroken Promise néven futó metalcore zenekarban játszik, de úgy döntött, hogy a zenekar stílusába nem illő ötleteit megvalósítja szólóban is. A projekt első dala nemrég látott napvilágot Stop Talking… címmel, és szövegét egy nagyon közeli barát elvesztése ihlette. A dalhoz klip nincs, de érdekes próbálkozás az akusztikus hangszerelést vegyíteni Arnold éneklési stílusával. Nekem eleinte nem is nagyon tetszett, de a refrén tök jó, úgyhogy érdemes meghallgatni ezt is.

Végül pedig újra itt van egy kevésbé mainstream stílusban nyomuló előadó, Stringsgirl, akitől egy instrumentális dalt hallhattok. A civilben Katona Reni névre hallgató gitáros csaj Lifelong Dream című dalával azt a folyamatosan megújuló örömforrást akarta bemutatni, amit a zene képvisel az életében. A három és fél perc alatt Reni nem játszik túl virtuózan, inkább a kellemes dallamokon van a hangsúly a dalban. 


magyar dalmegosztás



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása