2014.01.19. 10:58 – _Hóember_

Az igazi black metal – Szafari az afrikai metálszíntéren

Az afrikai zene kapcsán az embernek óhatatlanul is a vidám kalimbákkal és bongókkal tarkított afro-pop ugrik be, amelyre fűszoknyás lányok táncolnak, széles mosollyal az arcukon. Afrika azonban hatalmas, és még az okostelefonok korában is joggal mondhatjuk ismeretlennek. A Fekete Kontinens zenéje korántsem annyira homogén, mint amennyire azt hisszük, és hagyományos törzsi ritmusokból táplálkozó afro-popon, valamint hiphopon és r&b-n kívül Afrikában virágzik a metál. (Címlapfotó: Frank Marshall)


afrika metál black death heavy metálcore2014.01.18. 15:10 – dankógábor

Szombat délutánra pont jó lesz a Manes válogatása

A fenti képre klikkelve elindul a Manes Teeth, Toes and Other Trinkets című válogatáslemeze tele ritkasággal, tehát nem best of album. A Manes egy norvég zenekar, akik ottani népi szokás szerint black metallal kezdték, majd elmentek egyfajta elektronikus, experimentális rock irányba, amibe még hiphopot is kevertek. Ebben a korszakban adták ki a tökéletességet súroló nagylemezüket Vilosophe címmel (ennek már több mint tíz éve), majd még egy ep jött, majdnem ugyanilyen minőségben [view] címmel. Az eddigi utolsó sorlemezük, a How the World Came to an End már annyira nem volt jó, fel is oszlottak teljesen, hogy aztán egy kis black metalos nosztalgia után (Manii név alatt történt mindez) ismét elkezdjenek új zenét írni. Előtte viszont kiadták ezt a kis válogatást, hogy ne a semmibe érkezzen az új anyag. Akinek van Spotifyja, lentebb meghallgathatja a Vilosophe-ot, illetve azt is megmutatjuk, milyen volt, amikor még black metalosan károgtak.


hír experimental manes2014.01.17. 17:00 – dankógábor

Henry Rollins is zenélt már a Black Flag előtt

soa.jpgEzt sem gondolta volna senki, ugye! Rollins a Black Flaggel lett híres punk/hardcore-énekes, de előtte neki is volt zenekara, amivel csupán pár dalt adtak ki, majd kilenc koncert után fel is oszlottak. Akkor még születési nevén, Henry Garfieldként futott amúgy Rollins, de ez mellékes. A csapat neve S.O.A. (azaz State of Alert) volt, és egy lemezük jelent meg Ian MacKaye Fugazi-főnök Dischord kiadójánál 1981-ben. Most ugyanez a kiadó adja majd ki a First Demo 12/29/80 című nyolcszámos cuccot márciusban. Igazából újdonságot nem hallanak majd a hardcore-rajongók rajta, mert vagy újra lettek véve a dalok a No Policy kislemezhez, vagy kijöttek már válogatáson. Érdekességnek mindenesetre elmegy. Itt egy dal róla.


punk hardcore hír henry rollins soa state of alert2014.01.17. 16:16 – dankógábor

Dave Grohl már a középiskolában is zenélt

BUF3J7ICMAAsNcM.jpgKi gondolta volna, ugye? A Foo Fighters főnökének egy Dain Bramage (nagyon mókás) nevű zenekara volt Washingtonban, ami szerencsére demót, sőt, lemezt is vett fel I Scream Not Coming Down címmel. Utóbbira könnyen rátalálni, előbbiből viszont most ásott elő az Antiquiet pár dalt, lentebb pedig meg is lehet hallgatni a nyolcszámos cuccot. A két évig létező csapatban Grohl dobolt, a másik két tag pedig Reuben Radding és Dave Smith voltak. Ők hárman amúgy a mai napig jóban vannak, tavaly ősszel került fel róluk kép a Foo Fighters Twitterére (ez látható fent), de arról nincs szó, hogy összeállnának. Grohl amúgy 1987-ben szállt ki a csapatból, hogy belépjen a Screambe, a két tag pedig inkább letett a zenélésről, mert, ahogy azt Radding nyilatkozta, "miután eltöltesz két évet Dave Grohllal egy csapatban, könnyen azt érezheted, hogy nincs más dobos a világon." Alább a nagyon rossz minőségű, de élvezhető 1986-os demó.


rock hír dave grohl dain bramage2014.01.17. 15:36 – dankógábor

Itt is van Frusciante és Rodriguez-Lopez új zenekarának első dala

A volt Red Hot Chili Peppers- és Mars Volta-gitárosok Kimono Kult nevű zenekara kiadta első dalát, a Todos Menos El Dolort. A teljes ep, ahogy azt már itt írtuk, március 4-én jelenik meg. A dalt spanyolul énekli Teri Gender Bender, aki elmondta, elsősorban azért, mert szép nyelv, de amúgy mindegy is lenne milyen nyelven van, mert szabadon lehet a szöveg alapján asszociálni bármire a hangulat alapján. Az énekesnő számára éppenséggel egy alien történetét meséli el, aki macskát akar enni, de a sok fájdalom miatt inkább vegetáriánus lesz. Hát, illik a csaj a két gitároshoz, az biztos.


jazz rock hír miegymás kimono kult2014.01.17. 14:58 – SCs

A grunge él! Legalábbis a Kabala Baby élteti

artworks-000065938948-99dt2l-t500x500.jpgKabala Baby – elég rossz név, sokkal inkább asszociálunk róla egy 90-es évekbeli lányzenekar valamelyik seggriszálós tagjára, semmint egy zenekarra. A zene azért jobb, stoneres, grunge-os klasszikus rock, amelyet kockás ingben és kopott farmernadrágban eljátszani a legautentikusabb. Az éneket, mint oly sok megosztó lemeznél, szokni kell, de megéri a fáradozást. Magyar és meglepően értelmes szövegek, kellemes vokálok, szépen megírt dalok, hallatszik, hogy sok meló van benne. Ha a Polly Is Dead feltámadna, remek közös koncerteket adhatnának a Kabala Babyvel. De ha már nincs Polly, a Bálnalovas is jó lesz, például a most szerveződő májusi Nagy Grunge Buli kitűnő alkalom lehetne.


rock hír grunge kabala baby2014.01.17. 12:33 – Lángoló

A világ egyetlen calypso big bandje, azaz a Lord Mouse And The Kalypso Katz a Művészetek Palotájában

Mielőtt bárki azt hinné, valami elavult műfajt ajánlgatunk, tegyen egy próbát Egér Úrral és a Kalipso Cicákkal, ha másért nem, mert ez az a zenekar, aki képes volt ebbe a régi trinidadi tánczenébe új életet lehelni. Friss bemutatkozó lemezüket, a Go Calypsonian-t rongyosra játszották a világzenei rádiók, és beindult a koncertezés is, méghozzá egy nagy létszámúra duzzadt zenekarral. Az Amerikából Berlinbe települt Lord Mouse első körben egy szolidabb társaságra gondolt, de aztán nem volt szíve visszautasítani a sok tehetséges jelentkezőt, így most tizenheten alkotják a teljes zenekart, hét nemzet fiai és leányai a világ egyetlen calypso big bandjeként! Összességében teljesen tradicionális muzsikát tolnak, kerülnek bármiféle modern fúziót és elektronikát, nehogy bármi belerondítson az aranykori életérzésbe. A legjobb ajánlat február elsejére: Lord Mouse And The Kalypso Katz, Fesztivál Színház, február 1. 19.30, Müpa.


hír program Lord Mouse And The Kalypso Katz2014.01.17. 11:20 – Lángoló Gitárok

Tényleg haldoklik a rockzene?

1-musictimelineoverview.pngTöbbek között erre próbál választ adni a Google Research. Az új kutatás összerakott egy interaktív Music Timeline grafikont, ami megmutatja, hogy egyes műfajok mikor lettek népszerűek, majd mikor felejtették el azokat, mi tartott ki töretlenül, mi volt csak egy rövid ideig a favorit. Mindezt a Google Play Music adatiból nyerték ki, úgyhogy nem kell csodálkozni, ha az egész össze van kötve a zeneáruházból való vásárlási lehetőséggel is. A marketinget leszámítva egyébként tényleg izgalmas böngészni a grafikonokat, még akkor is, ha vannak furcsa műfaji besorolások egyes csapatoknál. Például a Led Zeppelin Physical Graffitije valamiért klasszikus metál lett, illetve a Lamb Of God is bekerült a black/death metal kategóriába. De legalább a Judas Priest a helyén van, a klasszikus heavy metalnál. Vannak egyéb nyalánkságok is, de ennek felfedezését nem szeretnénk elvenni az olvasótól, tessék bátran klikkelgetni a grafikon mélyére! A címbéli kérdésre pedig a válasz: nem. A Google Research szerint ugyan a rock borzasztó népszerű volt a hetvenes években, és azóta folyamatosan csökken, de még mindig ez az egyik leghallgatottabb műfaj, még ha a hiphop, az alternatív, illetve a pop meg is előzi valamennyivel. (A grafikon néha nehezen jön be. Alább pár screenshot róla.)


google hír google music2014.01.17. 10:00 – Lángoló

Pornós limuzinban forgatott a Kerekes Band

15.jpgA Kerekes Band 2013-ban jelentette meg Folklore Man című albumát. Az ehhez készült első klipet, a Cpt. Space Wolfot, mi is szerettük, olyannyira, hogy az ötödik helyen végzett a legjobb 2013-as magyar klipek versenyében. Az idei évet is egy hasonlóan magas színvonalú klippel kezdte az ethno funk csapat, azonban az űr helyett most a kisvárosi, lepattant Elvis-imitátorok hétköznapjaiba kalauzolnak el bennünket. Hogy, hogy jön össze a Kerekes Band és Elvis, arra amúgy nem jöttünk rá. Az a kép viszont, amikor Elvis egy limuzinban furulyázik, miközben Erős Pistát tol, legalább annyira hungarikum, mint az, hogy utcát neveztek el Budapesten a Királyról. A szám címe Lazy, a klip főszerepét pedig a zenekar frontembere, Fehér Zsombor alakítja. A Kerekes Band többi tagja is feltűnik a videóban, mint a sztárt kiszolgáló személyzet: testőr, sofőr, csapos és egy ellen-Elvis, aki aztán kap egy vállból indított jobb csapottat. Mellesleg több más imitátor is megjelenik úgy, mint John Lennon, Elton John és egy másodpercre a zenekar példaképe, Jimi Hendrix is. A kliphez werk is készült, amiből megtudhatjuk, hogy a teljes videó a zenekar szülővárosában, Egerben készült, és kiderül az is, hogy a limuzin korábban Magyarország legismertebb pornórendezőjének a tulajdona volt.


folk rock hír kerekes band2014.01.16. 15:34 – Lángoló Gitárok

Megtalálták a Quantum Cowboys énekesnőjének holttestét

IMG_3203.jpgA zenekar rövid posztban írta ki Facebookjára, hogy Brady Orsolya holttestét a Dunában találták meg, a hozzátartozói szerdán azonosították az énekesnőt. A Quantum Cowboys még november 13-án írta ki oldalára, hogy a BradyO művésznevet viselő énekesnőjük három napja eltűnt. Brady személyes holmiját a Duna rakpartján találták meg. Pár nappal később látni vélték az énekesnőt, de a hatóságok és a hozzátartozók már akkor úgy gondolták, hogy Brady öngyilkosságot követett el. A Bors akkori információi szerint az énekesnő már többször is megpróbált véget vetni az életének, ezért pszichiátrián is kezelték. Ennek okát azzal magyarázták, hogy Brady pár hónappal korábban saját maga talált rá az öngyilkosságot elkövetett szerelmére. A Quantum Cowboys önmagát a new wave-es electro punk műfajba sorolta. 2006-ban alakultak, egy nagylemezük és egy ep-jük jelent meg, de van egy felvett, megjelenésre váró anyag is BradyO énekével.


new wave hír electro quantum cowboys