2014.02.08. 15:50 – mista

Ilyen Lauryn Hill, amikor Beatlest énekel

David Letterman késő esti show-műsorában a Beatles amerikai debütálásának (és lényegében világsztárrá válásának) ötvenedik évfordulója alkalmából Beatles hetet tartottak, ennek részeként az elmúlt napokban a legendás zenekar egy-egy dalával fellépett a Broken Bells és a Flaming Lips is, péntek este pedig, ahogy az a fenti videón is látható, Lauryn Hill adta elő a Something című George Harrison-szerzeményt az Abbey Road albumról. És hát ez a nő még mindig csodálatos.


pop hír soul beatles lauryn hill george harrison david letterman2014.02.08. 09:45 – mista

A Get Lucky nélkül már olimpiát sem lehet megnyitni

Tegnap hivatalosan is elkezdődött a szocsi téli olimpia, ahol a megnyitóünnepségen bevetették az orosz rendőrkórust is, akik a frenetikus tavaly őszi videójuk után itt is előadták a Get Luckyt. Nyilván az egyébként rettentő kínos és unalmas ünnepség legszórakoztatóbb része ez a produkció volt, a jogtulajdonosok azonban folyamatosan távolítják el a róla készült felvételeket a videómegosztókról, úgyhogy, aki kíváncsi, gyorsan kattintson.


pop hír olimpia daft punk2014.02.07. 18:02 – dankógábor

Post-hardcore a Fishingen

Ez persze nem akkora durranás, minthogy az idei Fishing On Orfűn lesz Kispál és a Borz-koncert, de mivel bírtuk ezt a lemezt, ezért elmondjuk, hogy lesz Letlive (hivatalosan leírva: letlive.) a Pécs melletti fesztiválon. Azt nem tudjuk, hogy a háromlemezes posthardcore-zenekar felbukkanása keményedést is jelent-e az alternatívzenei fesztivál életében, de majd kiderül. Aki közelebbi ismertségbe szeretne kerülni a Letlive zenekarral, olvassa el a kritikát, vagy nézze meg mondjuk a fenti klipet. Vagy a lentit.


punk metál fesztivál hír kalinka fishing on orfű harcore letlive2014.02.07. 16:18 – dankógábor

A svédek is nyitnak zenei múzeumot ABBA-val, Roxette-tel és Entombeddal

Fene se gondolta volna, hogy az MTI-ben ráakadok az death metal Entombed nevére. Pedig az egyik csütörtöki hírükben van egy ilyen mondat: "Tizenkét kimagasló együttes és előadó, az ABBA mellett Ebba Gron, a Roxette és az Entombed metálzenekar került be a svéd zenészlegendákat megörökítő intézménybe." Nahát. Ugye a svéd nép világszinten is elég jelentős zenei nemzet, úgyhogy kicsit furcsa, hogy csak most (március 20-án) nyílik meg a Svéd Hírességek Csarnoka, közvetlenül az ABBA-múzeum szomszédságában. A szabály hasonló, mint az amerikai Rock And Roll Hall Of Fame-nél: 20 évnek kell eltelni a jelölt első albumának megjelenése óta. A Csarnok vezérigazgatóját meg úgy hívják, hogy Charlotte Wiking. Wiking azt mondta, hogy "a zene képes nemzetet építeni, és a zene az, amely Svédországot nemzetközivé teszi, a zene a svéd kulturális örökség része és fontos svéd exporttermék." A MagyaRock Hírességek Csarnokának pedig ez a szlogenje: "A múltat a jelenen keresztül visszük át a jövőbe!" Ráadásul mi be is előztük a svédeket, már szombattól látogatható a RaM Colosseumban látható relikviagyűjtemény.


hír2014.02.07. 15:15 – Dankó János

Egy adag spleen – Vad Fruttik-lemezkritika

Vad Fruttik - Darabok (Megadó Kiadó)

81719131212051613_vf-darabok_cover_web.jpgA Vad Fruttik a magyar zenekarnevek közül talán a legrosszabbat viseli. Nagyjából egy szinten van a Depresszióval. Nem is azzal van a baj, hogy nem jelentenek semmit, vagy utóbbi esetén nagyon is mondanak valamit, hanem hogy az a mondanivaló semennyire sem kapcsolódik a produkció komolyságához és erejéhez. A Vad Fruttik már jó ideje építi magát, és ez nem csak a külsőségeket jelenti, hanem a zenei irányt. Mostanra az egyik leginkább mai, aktuális gitárpopzenekar lettek Magyarországon, már ha az aktualitást a brit színtér jelenti. A Darabok minden hibája ellenére, szintén komoly produkció.

Szerintünk: (3/5)
Szerintetek: (4,1/5)

lemezkritika pop rock vad fruttik2014.02.07. 13:52 – Gitárok

Ismét Budapesten a Gogol Bordello

Tavaly jelent meg a Gogol Bordello Pura Vida Conspiracy című nagylemeze, úgyhogy épp itt az ideje, hogy ismét Budapesten koncertezzen az vegyes nemzetiségű cigánypunk-zenekar. Ráadásul népszerűek is errefelé, szóval evidens volt ez a lemezbemutató. A koncert maga június 14-én lesz a Budapest Park színpadán. Ez egy szombati nap, szóval tényleg sokan ugrálhatnak majd Eugene Hütz nyolctagú csapatának pogózva mulatós zenéjére. Alább meg is mutatjuk milyen ez pontosan.


folk punk rock hír gogol bordello2014.02.07. 10:46 – Dankó János

Ma 20 éves a Troublegum

Unásig ismételhetnénk, hogy a kilencvenes években minden jobb volt, de a mai fiatalokat nehéz lenne erről meggyőzni. Még azzal sem, ha öregzenéket mutogatunk, de mi akkor is azt fogunk mutogatni. Hihetetlenül hangzik, de a Therapy? máig legsikeresebb lemeze, a Troublegum ma húszéves. Megjelenésekor egy ilyen albumnak még slágerszámok kellettek, amik aztán eladták az egészet (ma már egy album és egy sláger csak a koncertezéshez ad segítséget). A Troublegum egy stílusokon átívelő slágergyűjtemény, hiába emelkedik ki róla a Screamager vagy a Nowhere. Aki szereti ezt a lemezt, valószínű, hogy havonta előveszi meghallgatni, de ez az évforduló arra is jó, hogy mások is ezt tegyék. (Aztán hallgassák meg az Infernal Love-ot is, mert az nem kevésbé zseniális.)


hír therapy troublegum2014.02.06. 16:47 – Dankó János

Júniusban Alter Bridge-koncert lesz Budapesten

Pletykák ugyan szóltak róla, de most már biztos, hogy 2013 egyik legerősebb rock- de inkább metállemezét összerakó Alter Bridge Magyarországon koncertezik júniusban. A Creed hangszeresei és Myles Kennedy együtt még sosem voltak nálunk (Kennedy is csak Slash zenekarával), és szerencsére nem fesztiválkoncertre érkeznek. Az ugyan még nem tiszta, hogy a Pecsa fedett csarnoka vagy a szabadtéri színpada lesz-e a helyszín, sőt az sem, hogy előzenekar is érkezik-e velük, de a dátum már biztos: 2014. június 11.


rock metál hír alter bridge