2015.02.22. 11:11 – m.adi

Visszatérők és furcsaságok

dalmegosztás – különkiadás

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Különleges résszel jelentkezik a dalmegosztás, ugyanis ezúttal nem csak a hazai zenekarok újdonságait találjátok meg a posztban, hanem két különleges előadót is, akik érdemesek a figyelemre, és akiket a szerkesztőség tagjai javasoltak bemutatásra. A sztenderd részben egyébként több olyan előadó is feltűnik, amelyekkel a korábbi posztokban már találkozhattatok, ilyen a VAGER, a Ghost Toast és a Feel Good is. Rajtuk kívül szerepel a listán punk rock a Pygmaliontól, grunge a Karmageddontól és elektró Nrbrttől. Az igazi ínyencségek pedig ezután következnek, Musica Moralia és a Berosszulás képében.

Kezdjük a Ghost Toasttal, ami még tavaly jött ki egy új EP-vel, akkor írtam is róla. Most ezen kislemez egyik számához, a Legacy-hoz készült fekete fehér, a srácokat zenélés közben mutató klip. Azt még nem mondtam, hogy a zenekar alapvetően instrumentális rockzenét játszik sok behatással és kisebb szövegbetétekkel. A Legacyban is van szövegbetét, konkrétan Ray Lewis egykori NFL-játékos egyik, még az NIT egyetemen előadott öltözői motivációs beszédét hallhatjuk a szám végén, ami ettől függetlenül is a lemez egyik legjobb dala főleg a zongorának köszönhetően, úgyhogy érdemes megnézni a klipet is.

A VAGNER a legvisszatérőbb visszatérő az egész listán, a kaposvári rockzenekar ugyanis már háromszor szerepelt korábbi dalmegosztásban, klipmegosztásban. Legújabb daluk az Itt is emberek élnek, aminek legjobb része pont a cím és környéke, de amúgy teljesen rendben van: a szövegben is vannak frappáns megoldások, a zene is szórakoztató, és bár sablonos, ez ebben a laza stílusban engem egyáltalán nem zavar.

Szintén visszatérő az elektronikus zenében nyomuló Feel Good, ami ezúttal BΛЖΛ-val egészült ki, és ismét egy harmonikus dallal jelentkezik Believers címmel. Nekem mondjuk a bemutatkozó daluk jobban tetszett, ebben meg kicsit túl sok számomra a vartyogás, de azért ez is messze van a gagyi lakossági elektrótól.

Nrbrt, azaz Norbi nagyon érdekes történettel rendelkezik, eredeti tervei szerint ugyanis valamilyen technikásabb metálzenekarban képzelte el zenei pályafutását, de három akkord után rájött, hogy ehhez bizony túl sok időre és gyakorlásra lenne szükség. Így aztán hat évvel ezelőtt inkább leült a laptop elé, és elkezdett elekrót csinálni, bár továbbra is nagy hatással volt rá például Björk vagy a Meshuggah. 2013-as első lemeze után idén is kijött egy albummal, melyről a legérdekesebb szám az alább hallható Questions, ami már erősen a kísérleti elektró kategóriájába sorolható. Akinek tetszik, az az első albumot itt, a másodikat meg itt tudja meghallgatni.

Kovács Kristóf (ex-Just Four) és Riba Gergely (Naturus, ex-Philosopher) még 2007-2008-ban írt egy pár számot Above the Under név alatt, de nem jelentették meg őket, egészen mostanáig. A duó most Karmageddon néven nyomul, a régi dalokat lehozó lemez pedig a Preborn címet kapta, itt meg is hallgatható. Alább az Alcohol in Veins című számhoz készült klipet találjátok, ami a keményebb zenéket kedvelők számára igazi felüdülés lehet a listában, ugyanis tök jó grunge-os, stoner rockos dal, nekem leginkább a Metallica Load lemeze jutott róla eszembe.  Na jó, az ének azért ront egy kicsit a számon, aminek a klipje egyébként egy Gogol-novellát dolgoz fel.

Politikai-közéletű témájú dalhoz hozott klipet a Pygmalion, ami amúgy eklektikus punk rockot játszik. Egészen pontosan azt emeli ki a dal, hogy sokszor csak azért nem tudunk előrelépni, mert nem tudunk szembenézni önmagunkkal. A témához kapcsolódóan tartalmaz is a Saving Face klipje egy betétet a YouTube legviccesebb politikusbakis videóiról, Angela Merkellel, George Bush-sal és persze Borisz Jelcinnel, aki ilyen téren a legnagyobb király volt. Sajnos ezzel a legjobb dolgokat el is mondtam az egészről, igazából a szám sem túl ütős a refrénben megtörő ritmussal együtt, meg a klip is kicsit béna, ahogy Budapest ezerszer látott helyei előtt végigmutogatja a csapat énekese a dalt.

És most jöjjön az egyik kolléga által ajánlott előadó, a Berosszulás, ami még január elején hozta ki hatszámos demóját. A kislemez egy kb. nyolc perces noise punk zúzás, a tömör utálat és méreg kifejezése az egész világ felé, és éppen ezért jó. Külön megkapják a rendőrök és maga az ország is, de nekem a kedvencem a Féreg, ami tökéletes szám arra, hogy egy nagyon mérges pillanatunkban elküldjük annak, akit legjobban utálunk, a biztonság kedvéért külön leírva a szöveget is, hátha nem értené a rekedt ordítást.

Szintén kolléga ajánlotta a fenti képen látható Musica Moraliát, akinek a hangja a borzasztóan idegesítő és a pont eléggé érdekes és különleges között ingadozik. Vagyis nem is a hangja, hanem az az ember hozzáállása változik így a Rock and Roll alatt, ami mindenképpen egyedi, sőt megosztó az énekesnő hangjával együtt, de néhány hallgatás után már úgy érzem, hogy értékes dal. Egyébként az az érdekes, hogy bár korábban sosem hallottam róla, mégis úgy tűnik, mintha a Rock and Roll egy nagyon hiteles összefoglaló lenne arról, milyen igazából az énekesnő.


magyar dalmegosztás



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása