2015.06.06. 14:00 – Nihil_AK

Ajánld a lakhelyed! - Kecske (Tesco Disco)

Ívelés Pécsett

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

profil.jpg

Mostantól szombatonként virtuális országjárásra hívunk titeket. Az Ajánld a lakhelyed! a Lángoló Gitárok nyomtatott kiadásából talán ismerős lehet néhány olvasónknak. A sorozatban a magyar zenei élet résztvevői mutatják be Magyarországot, hol, merre és mit érdemes csinálni. Természetesen időnként külföldre is kitekintünk majd, ahogy a nyomtatott magazinban is elsősorban volt. Az első részben a Tesco Discó-s Szalai Attila, azaz Kecske mutatja be szülővárosát, Pécset.

aal_2000x150.jpg

Látnivaló: Körpanoráma a TV-toronyból vagy punkabbaknak a 25 emeletes tetejéről, Király utca – Jókai tér – Ferencesek utcája, Szent István tér és a pécsi székesegyház, Gyugyi gyűjtemény a Zsolnay Negyedben, felszabadulási emlékmű, RunDMC garázs. Aki a természetbe vágyik, annak irány Orfű, új bringaút épült ki az amúgy is csodás erdőben, és akkor a medvehagyma szedést még nem is említettem. Ha ez nem elég, jöhet Villány, Palkonya vagy a Mecsek, különösen a keleti része

Tennivaló: Az a biztos, ha valahol felkapsz egy Made In Pécset, itt mindig megtalálható minden érdekes aktualitás, aztán indulhat a város felfedezése. Meló után, közben vagy helyett sör vagy kávé a Nappaliban vagy a Csinosban, kora este fény a Szobában, utána tánc az Amperben, vagy a Nappaliban, vagy koncert az Est Caféban. A buli után hajnalban sültkolbász fokhagymás disznónyelvvel és csípős savanyúsággal a Vásárcsarnokban, vagy a Vásártér vasárnap délelőtt. Csak a szolid miheztartás végett, ez utóbbi az a hely, ahonnan a Macskajajban feleséget akartak venni, de persze a lótól, a szőrmével bélelt birkabőr bekecsen át, az eredeti űrhajófutómű alkatrészig bármi beszerezhető innen. Ha már a lónál tartunk a legfrissebb információim szerint a Leszbi lányok és a ló című természetfilmet is meg lehet vásárolni, természetesen másolt DVD-n. Másnap délutáni józanodás és környezettudatos bióskodás az Aszpikon, csakis biciklivel érkezve. Színház után - vagy helyette meccsnézés - a Blöffben pár sörrel. Kaja és borozás a Neozinban. Júliustól wake-board a Tüskésréten. Apolló mozi, ami ráadásul anno az ükapámé volt, vagy nyáron Borutca, a POSZT idején garantált celebspottinggal és akkor is emlékezetes berúgással, ha egyáltalán nem így tervezted. Ezek bármelyikén egy random sör Gróf Balázzsal, aki egész biztosan megmutatja legújabb képregényét vagy szívesen útbaigazít, hogy merre van a Szenes, a Nevkó, a Melinda garázssor vagy hol próbált először a Kispál vagy az Ipszi. 

Ennivaló: Miután bezárt Pécs legjobb étterme, a Csillag, ahol Közép-Kelet Európa legjobb pacalpörköltjét lehetett elfogyasztani, amit még a marcona metálban utazó Crowbar tagjai is elégedetten igazoltak egykoron, nehéz mit mondani, maradnak az urbánus megoldások. Jókai Bisztró, Zsolnay Étterem, Pezsgőház, aztán a legjobb olaszok a Ciao Italia, a Grano és az Elefántos. Kihagyhatatlan a Lezser, és persze a Jókai Cukrászda. Hamburger a Streatben és/vagy a Bohémiában. Ebédidőben a Főnix és a Puspa Konyhája, vagy a hagyományos ízek kedvelőinek a Barna Söröző menüje javallott. Még hagyományosabb megoldásként pedig ott az István pince, ami szinte már egy intézmény. 

Este pedig jöhet egy könnyű vacsora az Egyletben, tizenkét csapon magyar kézműves sörök grillezett csevap, pljeskavica. Ha valaki inkább fine dining üzleti vacsorára vinné a Qaestor munkatársait az a Susogót  válassza. Ha fontos a kilátás, ott a Bagolyvár, ezt egy tettyei-havihegyi sétával is lehet közösen abszolválni. Onnan csak egy köpés a Tüke Borházat, ahol kizárólag a pécsi borvidék borait mérik, ráadásul pazar a kilátás a Havihegyre és Rátgéber László házára is.

Az étellelőhelyek listájáról nem felejthetem ki az azóta már bezárt Stángli Sándorné lángossütő kisiparos, az egykori Rák Cafe mellett elhelyezkedő bódéját sem, aminek két nevezetessége volt. Először is lehetett wimpit kapni, igen WIMPI. Ez egy pécsi gasztronómia csemege, egy nagykiflit kell bevágni, beletenni 2 virslit és gazdagon meglocsolni a Globus szentháromsággal, ketchup, mustár, majonéz és már kész is. Ínyenceknek reszelt trappistával bolondítható meg még ennél is jobban. A hely másik nevezetessége pedig az anno távolsági buszsofőrként dolgozó Stángli úr volt, aki mindig az éjszakai órákban érkezett járművével, diszkréten körbenézett, majd gyors szökellő mozdulatokkal a pultnál termett és gyorsan be is adta nejének a húszliteres gázolajos kannát. Ha szeretnél még egy hülye nevű pécsi ételkülönlegességet megkóstolni, akkor csakis a stifolder jöhet számításba, ez amúgy tényleg nagyon finom, valójában egy egyenes, rúd alakú vastagkolbász, amit a Hulda városából betelepített svábok kezdtek készíteni, innen a szép, magyaros név. Nyers italozáshoz kihagyhatatlan a Káptalan borozó közismert nevén Papucs, vagy a Barlang Söröző, ahol a törzsvendégekkel még akár sakkozni is lehet, a tét természetesen ital, és úgy nyomják, hogy valószínűleg Polgár Judit gatyája is rámenne. Igényesebbeknek ott a Művész presszó kézműves sörökkel és persze nem maradhat el a villányi bortúra sem, ahol leginkább a még nem túl ismert Lelovits Tamás borait ajánlom, higgyétek el ver minden (általam) ismert nagy nevet. 

Ha végképp aljasodni szeretnél, ott a Monte Cristo, a pultnál egy igazi pécsi legendával, Papával, akivel egyszer egy áprilisi éjszakán annyira vidámra poharaztuk magunkat, hogy másnap spontán május elsejei felvonulásba torkollt a hajnal, ami annyira jól sikerült, hogy a Nagy Lajos Király útja egyik szomorú panelházának ablakából egy úr is bekapcsolódott lepedőnyi szovjet zászlót lengetve.

Hallgatnivaló: Mint köztudott, Pécs a magyar Manchester, zenekarokból Kispál és a Borz, Kiscsillag, 30Y, Hétköznapi Csalódások, Punnany Massif, Halott Pénz, Takács Eszter, Volkova Sisters, Psycho Mutatnts, D.O.G., Mongooz and the Magnet, KIPU, Rokokó Rozé, Black Hourglass, Spaceshit, singer-songwriterekből Zanzinger és a Dunántúl Asaf Avidianja, Járai Márk, DJ-kből mindenek előtt csakis cOp, aztán a többiek Sirmo, Bergi, Péló, Saab, OJ Petya, Space Inhalerzék, bocsánat, ha valaki kimaradt, de ha egyet kell javasolnom, akkor menjetek el egy rendes őszinte, tökös Junkie Jack Flash-koncertre, pláne, ha az Immigrantsal játszanak. Utána meg vállalok egy Tesco Discót.

(Fotók: Wikipedia.hu, Pecsma.hu, Pecsiujsag.hu)


utazás tesco disco kecske turisztika ajánld a lakhelyed



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása