2015.07.27. 15:33 – Dankó János

Sok a dráma - Lamb Of God-lemezkritika

Lamb Of God - VII: Sturm Und Drang (Nuclear Blast)

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

lambofgod_sturm.jpg

A Lamb Of God karrierjében történt megtorpanásról talán még az is tud, aki soha nem hallgatott semmit a zenekartól. A csehországi incidens az egész metálszínteret megmozgatta, és valójában el sem tudjuk képzelni milyen hatással lehetett a főszereplőre, Randy Blythe-ra. A fickó korábban sem volt egy szimpla metálénekes, mondani is akart valamit, nem csak beleordítani a világba. A vele történtekkel kapott muníciót, és az új lemezén beszél is róla.

Hogy aztán emiatt van, vagy másért, de a VII: Sturm Und Drang vokál tekintetében nagyon erős lett. Nem csak arról van szó, hogy Blythe tiszta hangon is énekel, hanem az ordítós, kiabálós részek is megvastagodtak. Az ének drámát visz az amúgy sem hatástalan zenébe, szinte a torkát fojtogatja az embernek, ahogy mélyről, gurgulázva előtör. Olyan zabolátlan, megállíthatatlan erő van Blythe hangjában, ami manapság igen ritka a metálzenében. És ugye ez még csak az ének.

Szerencsére a hangszeres vonalon is ugyanúgy magas a színvonal. A Lamb Of God az utóbbi lemezein hallhatóan kimatekozta, hogy mit szeretne csinálni, és addig mi volt az, ami működött. Az új lemez viszont kinyitja a kapukat, és a groove-os, száraz riffjeikbe dinamikát, nagy teret és – csak ismételni tudom – drámát vittek. Az egyszerűbb, talán biztonságosabbnak is mondható dalokba is tettek valami csavart, finomságot, lásd az az Erase This vége. Sőt, az olyan számokban, mint az Embers vagy a Torches (ez utóbbi a lemez legjobbja) tőlük szokatlan érzelmek is vannak, és nem szimplán a dallamoktól, hanem attól, ahogy a dallamos elemeket beépítették a karakteres hangzásukba.

A VII: Sturm Und Drang bizonyos szempontból meglepetés, mert a zenekar megtorpanása elég erős volt. Persze nem a nulláról kellett elkezdeni a teljes karriert, de például koncerten látszik rajtuk, hogy még nem állnak száz százalékosan a talajon. Ehhez képest az új lemez egy végletekig magabiztos zenekart mutat. A Lamb Of God ezzel az albummal bizonyította be, hogy nem véletlenül kaptak nagyobb reflektorfényt a többi amerikai groovemetál zenekarnál. Metálfronton eddig a legjobb idén.


lemezkritika metál lamb of god ezt hallgasd



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása