2015.09.29. 11:30 – Hirdetés

Tudatos, okos, mégis érzéki produkció az A38-on

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

bea1991.jpg

Két, egészen különleges énekesnő, mindketten az intim, személyes hálószobapop és az elektronika határvidékéről. A rejtélyes holland díva, Bea1991, akinek füstös artpopja elbűvölte a Vice vagy a Guardian kritikusait is, illetve Dányi Krisztina, azaz morningdeer, aki idén jelentette harmadik nagylemezét.

Beáról, vagy ahogy magát nevezi, Bea1991-ről a művésznevébe foglalt születési évén kívül nem sokat lehet tudni. A 23 éves dalszerző-énekesnő gondosan homályba borítja életrajzi adatait, csak annyi biztos, hogy Amszterdamban él. Valósággal a semmiből robbant be első EP-jével, és a fantasztikus atmoszférájú, az elektronikát, art-popot, smooth jazzt, triphopot egészen egyedi módon ötvöző Breadwinner előtt leborultak a legmenőbb magazinok. A Dazed, a Fader, a Vice (pontosabban a Noisey) euforikus kritikákban ünnepelték "Amszterdam új hangját". Tegyük, hozzá, Bea teljesen megérdemli a hájpot: nagyon kevés ilyen tudatos, okos, mégis érzéki produkció létezik manapság. 

Bea hangjáról és hangvételéről eszünkbe juthat Sade, zenéjében ott bujkál valahol a nyolcvanas évek smooth jazzpopja. Ugyanakkor van az egész jelenségben valami naiv kislányosság, a művésznő Tumblrjét elborítják a nyuszik, animált vizslák, béna animgifek és homályos, szinte tárgynélküli amatőrfotók. Ezzel együtt Bea időnként bepróbálkozik a szexistennő imidzzsel, testhez tapadó húsdresszben vagy fehér frottírtörülközők között elomló femme fatale-ként fotóztatva magát.

"Nem segít, ha kategorizálsz, a címkék félrevezetnek" - mondja egy interjúban, pedig sokan (az említett magazinok) úgy ünneplik, mint a korszellem megtestesítőjét. Bea pont attól zseniális, hogy 23 évesen pontosan tudja, mit akar, elképesztően érett anyagokat jelentet meg, és magabiztosan játszik imidzsével, anélkül, hogy gigantikus, amerikai típusú PR-gépezet lenne mögötte. Nem véletelen, hogy elég hamar megtalálta igazi szellemi-művészi társát a hozzá hasonlóan autonóm Dev Hynes, azaz Blood Orange személyében - tényleg az ő attitűdje és zenéje áll a legközelebb Beáéhoz. Hynes több interjújában az egekig magasztalja Beát, aki egyébként a következő Blood Orange-lemezen is közreműködik.

Bea koncertje az év egyik legkülönlegesebb fellépése lesz az A38-on, egy nagy jövő előtt álló öntudatos lány és elsőrangú művész bemutatkozása a magyar közönség előtt.

Dányi Krisztina dalszerző-énekesnő 2010-ben kezdett morningdeer név alatt felvételeket készíteni. Az art-rock, barokk pop és lo-fi zajzene határmezsgyéjén mozgó első albuma, a Days 2011-ben jelent meg a makrohangból ismert Nagy Gergő, valamint Godzsák Dávid közreműködésével. Új számai leginkább St. Vincent, Regina Spektor, a korai CocoRosie vagy a Hálószobaprojektjét négytagú együttessé alakítva rövid, ám annál sikeresebb koncertsorozattal lépett élőben a közönség elé, 2012 nyarán viszont már fel is oszlatta kvartettjét, és új hangzáson kezdett dolgozni. Ennek eredménye a Concert on a Twig című lemez, amely 2013 nyarán jelent meg Japánban, Nagy-Britanniában és Amerikában a Whereabout Records gondozásában.

Az első kettőhöz hasonlóan Krisztina a 2015 májusában megjelent harmadik lemezét, a poposabb, de még mindig bátran kísérletező, elektronikával erősen átitatott Blue for B-t is egymaga alkotta, némi produceri segítséggel: a Radiohead hangulatait juttathatják eszünkbe. Ezzel együtt megújult koncertzenekara is, és A38-as fellépése igazán különleges élmény lesz majd.

Bea1991 (NL)

morningdeer

Liveurope

október 5., hétfő 20:00

A38 Hajó Koncertterem – Petőfi híd budai hídfő

Jegyár: 1900 Ft, elővételben: 1500 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.

A koncert az európai tehetségeket támogató Liveurope program keretében valósul meg. A koncert támogatója a Holland Királyság Nagykövetsége.


hír morningdeer bea1991Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.