2015.11.10. 10:05 – Hirdetés

Zseniális kotyvalék - Jaga Jazzist az A38-on

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

 jaggajazzist.jpg

A skandináv nu jazz egyik legfontosabb zenekara, a norvég Jaga Jazzist idén új albummal, díszdobozos életműkiadással és persze európai turnéval ünnepli huszadik születésnapját. A Starfire szintén a Ninja Tune-nál jelent meg, és éppoly változatos, szórakoztató, mint elődei.

A skandináv nu jazz rengeteg nagyszerű zenekara között is zászlóshajó az idén húszéves elektro-spacerock-jazzbigband, a Jaga Jazzist. Az egykor még a tizenéves Horntveth testvérpár által alapított, rendkívül változatos zenét játszó együttes a kerek évfordulót új lemezzel, díszdobozos életműkiadással, és természtesen nagyszabású turnéval ünnepli. 

A Jaga Jazzist szinte már indulásakor óriási sikereket aratott. Első, csak Norvégiában megjelent, és  a hivatalos diszkográfiákban nem is nagyon feltüntetett lemeze, a Jævla Jazzist Grete Stitz egyfajta játékos jazz-hiphop paródia volt. Ám az első teljes értékű Jaga Jazzist nagylemez nem csupán Norvégiát tarolta le, hanem a BBC éves szavazásán is a legjobb jazzlemez lett.

Pedig a Jaga Jazzist nem is igazán jazz. Sokkal inkább zseniális kotyvalék, amiben ott keveredik az elektronika, a lounge, némi elszállós space-rock, progresszív fúziós rock, filmzene, szving, tubán prezentált szolid techno, Jean-Michel Jarre-os szintibugyborékolás, new wave meg még ki tudja, mi minden...

A Horntveth testvérek, gyakran cserélődő zenésztársaikkal együtt ebből a zenetörténeti káoszból formálnak biztos kézzel valami egészen eredetit és összetéveszthetlent. Szégyentelen popzenei klisék találkoznak meghökkentően eredeti megoldásokkal - ebből áll össze a Jaga Jazzist nem mindennapi és végtelenül szórakoztató világa.

A fáradhatatlanul dolgozó nagyzenekar indén jelentette meg ötödik stúdiólemezét - sorrendben a harmadikat a nu jazzben és az elektronikában is komoly névnek számító Ninja Tune-nál. A Starfire európai turnéján pedig Budapestre is ellátogat a zenekar, hogy az A38 Hajón adjon nagyszerűnek ígérkező koncertet.

Külön érdekesség, hogy a Horntveth testvérek 2004-ben egy sajátos hangvételű elektro-pop-jazz projektet is létrehoztak The National Bank néven. A slágerlistás produkció énekese, Thomas Dybdahl (a Jaga Jazzist koncerttől teljesen függetlenül) november 9-én lép fel az A38 Hajó szervezésében a Gozsdu Manó Klubban.

A Best Bad Trip tagjai húsz év körüli fiatalok, akiknek a komolyzene komplexitása nem képvisel se több se kevesebb értéket, mint a punk egyszerű nyersessége. Ugyanolyan szívesen építenek be zenéjükbe egy-egy groove-os funkytémát, mint az irányított improvizációt vagy egyéb kortárszenei stratégiát. Zenéjükben egymást szorosan követik a kemény és lágy, az egyszerű és bonyolult, a rendezett és kaotikus, a keleti és nyugati hangzások. Mivel a Best Bad Trip tagjai főként jazzt tanulnak, annak hagyományát felhasználva nagy szerepet kap az improvizáció. Ugyanakkor zenéjükre jellemző a sokszor bonyolult és igen összetett kompozciós szerkezet.

Jaga Jazzist (N)

The Best Bad Trip

november 13., péntek 20:00

A38 Hajó Koncertterem – Petőfi híd budai hídfő

Jegyár: 3900 Ft, elővételben: 3500 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.


jazz hír jaga jazzist the best bad trip



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása