2015.05.17. 11:19 – dankógábor

Magyarok futtatták be B.B. Kinget

Egy-egy nagy zenész halálakor nem meglepő, hogy megugrik az előadó zenéi iránti kereslet. Olyanok is elkezdik hallgatni, akik amúgy sosem foglalkoztak vele, de a Facebookon felbukkanó rengeteg nekrológ hatására kíváncsiak lesznek. Így járt a pénteken elhunyt B.B. King is. Csak a Spotifyon 9800 százalékkal emelkedett a hallgatottsága. Én egy másik szolgáltató százalékát emeltem, de nem is ez a lényeg. Hanem az, hogy gondoltam bővítem a viszonylag felületes B.B. King-tudásom (hallgattam néha, de nagy rajongó nem voltam), meghallgatom az első lemezt. Aztán látom, hogy az 1956-ban megjelent Singin' the Bluest a Bihari testvérek által alapított Crown adta ki. Na de kik azok a Bihari testvérek?


blues bb king lemezkiadó bihari testvérek2015.05.16. 11:17 – dankógábor

Már a B.my.Lake is Zamárdiban lesz

Okokról egyelőre nem tudunk, de az biztos, hogy Balatonvilágosról Zamárdiba, a Balaton Sound és a Strand Fesztivál helyszínére kerül át az elektronikuszenei buli. Persze ettől még marad a Nagyon Balaton rendezvénysorozat része (ahogy a Sound és a Strand is), ami idén a MOL előtagot is megkapta. Persze a Nagyon Balaton nagyjából csak fele részben szól a zenéről, a többi leginkább gasztro és más kultprogram, na meg sport. A teljes programokért tessék ide kattintani, én most csak a fentebb nem említett zenei dolgokat sorolom fel:


fesztivál hír nagyon balaton2015.05.15. 13:30 – Hirdetés

Fesztiválozz és nyerj egy Harley-t!

Mától indul a nyereményjáték

2_1.jpg

A nyár legvagányabb fesztiválját ígérik az Open Road Fest szervezői. Június 10 és 14 között Alsóörsön nem csak kitűnő koncertek várják a látogatókat számos más program mellett, de még egy igazi Harley Davidsont is nyerhet egy szerencsés! A programokról és a nyereményjátékról további információk a hajtás után!


hirdetés játék programajánló harley davidson open road fest2015.05.15. 11:27 – dankógábor

Itt a Nova Rock részletes programja, napokra beosztva

novarocktimetable2015.jpg

Személy szerint engem az érdekel a legjobban az idei Nova Rockban, hogy hogyan oldják meg ezt a "egymás mellett lesz a két nagyszínpad" dolgot. Állítólag nem felváltva megy majd a zene rajtuk, hanem párhuzamosan, szóval még érdekesebb a dolog. Lehet, hogy különleges audioélményben lesz része annak, aki a két színpad között áll. Mixelve a Guano Apes a Mastodonnal. Mindegy, majd kiderül. Fontos hír viszont, hogy a fenti képre kattintva itt a teljes program, időbeosztással, mindennel. Aki nem tudná: az idei Nova Rockon, június 12 és 14 között az osztrák-magyar határon rendezik meg a szokásos helyen, Nickelsdorf közelében. Olyanok lépnek fel idén, mint a Mötley Crüe, a Slipknot, a Die Toten Hosen, a Nightwish, a Scooter, a Rise Against, a Beatsteaks, a Lamb Of God és hasonlók. De minek írom le, mikor minden ott van a táblázatban?


fesztivál hír nova rock2015.05.15. 10:53 – Lángoló

Duff McKagan írja az Alice In Chains-könyvet

duffmckaganbig-700x433.jpg

A régi nagyok közül alig van már olyan előadó, akinek biográfiája nem jelent még meg. Az Alice In Chains ebbe a csoportba tartozik. Most viszont váratlant húztak, hisz nem saját maguk – ami az esetek nagy többségében egy szerződtetett zenei újságírót vagy írót jelent – írnak könyvet, hanem régi barátjukat, Duff Mckagant kérték fel a munkára. Mckagan ugyan lehet, hogy nem újságíró, de nem is teljesen zöldfülű: a napokban jelent meg a második könyve, a How To Be A Man (And Other Illusions) címmel. A könyv az utóbbi években publikált esszéit gyűjtötte össze, míg az első könyve az It's so easy: and other lies című kötet volt. Ezenkívül tényleg sokat nyomhatott a latba az is, hogy Mckagan az Alice In Chains tiszteletbeli tagja, tehát sokkal több olyan információt ismerhet, amit egy mezei újságíró nem.


rock hír alice in chains duff mckagan2015.05.15. 08:38 – Hirdetés

Ismét világsztárok a SZIN-en

A Dubioza kolektiv és Dj Fresh is a fellépők között!

01_2.jpg

Újabb hírek láttak napvilágot a Szegedi Ifjúsági Napokkal kapcsolatban! A szervezők bejelentették, hogy fellép a SZIN-en a neves brit dj, Nick Warren, a boszniai sztárzenekar, a Dubioza kolektiv, valamint Dj Fresh, aki a mai mainstream drum'n'bass kultúra egyik legkiemelkedőbb Dj-je és producere. Megjelent az idei SZIN himnusz, a New Level Empire Son of the Sun című dala, valamint nagy erőkkel készül a SZIN a Szegedi Borfesztiválra is, igazi nyereményeső várja majd a hetijegy vásárlókat.


hirdetés programajánló szin szegedi ifjúsági napok dj fresh dubioza kolektiv2015.05.15. 08:30 – dankógábor

Meghalt B.B. King

bbking.jpg

89 éves korában elhunyt B.B. King, közölte magyar idő szerint péntek reggel a zenész ügyvédje. Kinget, aki talán minden idők leghíresebb blueszenésze volt, álmában érte a halál Las Vegasban. A legutóbbi időkben cukorbetegsége miatt már otthoni hospice ápolásban részesült. Erről szólt utolsó Facebookra kitett üzenete is május elsején, amiben megköszöni a jókívánságokat az érte aggódóknak.


hír gyász blues bb king2015.05.14. 16:14 – Hirdetés

Már csak 60 nap az igazi metálvakációig!

Hatvan nap múlva nyitja meg kapuit az idei Rockmaraton fesztivál. A huszonötödik jubileumát a rendezvény a Duna parton, a Dunaújvároshoz tartozó Szalki-szigeten ünnepli. Az egyhetes metálvakáció alatt négy színpadon százhúsz zenekar lép majd fel, köztük húsz külföldi bandával. Az új helyszínen a városi nyüzsgéstől távol, a természet lágy ölén, ám mégis élhető és higiénikus körülmények között szórakozhatnak az érdeklődők.


fesztivál hír rockmaraton2015.05.14. 14:52 – Lángoló

Így szól az új énekessel a Firkin

firkin_csapatfoto.jpg

A Firkinnel már valószínűleg minden olyan ember találkozott itthon, akit vonz valamennyire a kelta népzenével oltott rockzene. A külföldön is ismert zenekar nemrég jó nagy változáson esett át, ugyanis kiszállt az énekesük. Arra a kérdésre, hogy mindez miért történt meg Péter János, a Firkin producere és fuvolása így felelt:

Kevés magyar zenekar ér el olyan sikereket külföldön, mint a Firkin az utóbbi években. Az ezzel járó munka, feszültség, kihívás, folyamatos tanulás és lemondás megterhelő általában egy zenész számára, kiváltképp, ha nincs erre "kiképezve", nincs országában erre igazán példa, iskola és támogatás. Egy idő után van, aki nem tud minden kihívásnak megfelelni és nem érzi magában az erőt a továbblépésre. Ez történt a Firkinnél is a távozó énekes esetében.

Van viszont már új frontember Kovács Nemes Andor személyében, akivel egy háromszámos EP-t is kiadott a csapat, méghozzá régebbi dalok újraéneklésével. Ez hallható itt alább.


premier punk rock ír hír kelta firkin