2015.03.01. 14:00 – Magyar Ádám

Ismeretlen rock és közismert hip-hop – Hazai újdonságok

dalmegosztás

Úgy alakult, hogy az aktuális dalmegosztást a rock könnyedebb műfajai dominálják. Nevezetesen van itt indie a Popeye-től és a Jáde Nyúltól, garázsrock a Foreheadstől, pop rock a Half Note City-től, és blues rock a No Added Sugartól. A lista híres előadói mégsem ebből a műfajból jönnek, hiszen alább megtaláljátok a Punnany Massif és a Red Bull Pilvaker (ebben az esetben Halott Pénz, Diaz, Wolfie és Fábián Juli) új dalát is.


magyar dalmegosztás2015.02.28. 15:15 – SCs

Régen minden jobb volt - 1. Granicus – Granicus (RCA, 1973)

granicus.jpg

Egy frászt volt régen minden jobb. Amikor egy jugoszláv nyomású nagylemezért néha hónapokig kellett könyörögni anyunak, hogy megvegye? Amikor a Petőfi Rádió hétfő délutáni, 2-től 5-ig tartó kívánságműsorából legalább egy óra eltelt, mire felhangzott valami normális rockzene? Amikor az ABBA és a Boney M közül az utóbbit voltam kénytelen választani, hogy ebben is ellent tudjak mondani a nővéremnek? Ugyan már! Ettől függetlenül jugó vinylről (akkor még: bakelit) vált örök kedvenccé a Black Sabbath, a rádióban hallottam először Deep Purple-t meg Led Zeppelint, és ma már büszkén vállalhatom, mennyire jó zenekarnak tartottam mindig is az ABBA-t. Egyben azonban biztosan nem különbözik a húsz-harminc-negyven évvel ezelőtti és a jelenlegi időszak: akkor is, most is előadók százai, ezrei tűntek, tűnnek el érdemtelenül a semmiben, nem hagyva mást az utókorra, mint néhány albumot, esetleg elsüllyedt honlapot. A Régen minden jobb volt cím alatt mostantól jobbára ilyen szinte vagy teljesen elfeledett (főleg rock)zenekarokról, lemezekről lehet olvasni koncepció nélkül, válogatásszerűen. A kommentekben pedig nem tilos hasonlókat ajánlani.


régen minden jobb volt granicus2015.02.28. 09:00 – Hirdetés

Ma este Bad Manners az A38-on

A nyolcvanas évek nagy ska hullámának - a Madness, a Specials és a Selecter mellett - lefgontosabb zenekara, a zseniális frontember, Buster Bloodvessel vezette Bad Manners sok-sok év után újra Budapesten! A közel negyvenéves zenekar régi slágerei, a zakatoló 2 Tone dalok és persze Bloodvessel ikonikus nyelvöltögetései a tél legforróbb klubkoncertjét ígérik.


ska hír bad manners2015.02.27. 19:09 – dankógábor

Így játszik hard rockot az Anthrax főnöke

Nem hallottál még a Motor Sisterről? Nem csoda, csak idén tűnt fel a supergroup, ahol az Anthraxes Scott Ian és felesége, a vokalista Pearl Aday mellé olyanok szálltak be zenélni, mint a Cultból ismert John Tempesta, a Mother Superior énekes-gitárosa Jim Wilson illetve az Armored Saint és a Fates Warning basszusgitárosa, Joey Vera. Egy hét múlva jelenik meg az első nagylemezük, a Lángolón viszont már most meg lehet hallgatni ezt a 12 számos glames, bluesos hard rocknak hívható anyagot. Ian persze nem tud kibújni a bőréből, néhány téma akár az Anthraxben is elférne, persze thrashes hangzással, plusz van itt több szám a Mother Superior-életműből is. (Ők voltak ugye két lemezig a Rollins Band zenészei is, mikor a főnök megunta a régi felállást.) Na, de a lényeg, itt az album alább.


hír hard rock motor sister2015.02.27. 15:38 – Lángoló

A cégek mentik meg a zenészeket

markoesagyerekek.jpg

(x) Bő egy évtizede minden zenekar és zenész új pénzforrásokat keres a megszűnő lemezeladások és a koncertek mellett. Ezt általában a sok kicsi sokra megy elv alapján akarják megoldani, kicsi iTunes, kicsi Spotify, kicsi Deezer és így tovább, de van egy igazán nagy bevételi forrás is. Három kérdés, és Linczényi Márk megmondja hogyan juthatunk hozzá.


majdnem híres rocksuli2015.02.27. 11:50 – Hirdetés

Ma kezdődik a Lajkó Félix-maraton fináléja

Két és fél hónap, 20 koncert itthon és külföldön: fináléjához érkezett a Lajkó Félix maraton, amelynek lezárása február 27-28-án lesz a Müpában világhírű vendégekkel. A hegedűvirtuóz 40. születésnapja alkalmából két új lemez anyagával, négy formációval turnézott, köztük a bécsi Konzerthausban és Berlinben lépett fel; a fináléra pedig a Müpában kerül sor február végén, ahol két nap alatt három koncerten fejti ki Félix azokat a zenei gondolatokat, amik most éltetik.


folk hír lajkó félix2015.02.27. 10:16 – dankógábor

Idén Dunaújvárosba költözik a Rockmaraton

Pécs meg a környéke szép hely, tényleg, tuti megyek megint Orfűre is például, de az a helyzet, hogy a környékbelieken kívül mindenkinek nagyon messze van. Nem tudom ez vezérelhette-e a Rockmaraton szervezőit, de a fesztivál 2015-ben ideiglenesen elköltözik, közelebb kicsit a központhoz, de a pécsieknek sem túl messze (baranyai lakcímkártyával a jegy is olcsóbb). Ráadásul vízpartra, egész pontosan Dunaújvárosba, a Szalki-szigetre. Azt mondják a szervezők, hogy itt lesznek betonutak, rengeteg parkolóhely, és telepített vizesblokkok zuhanyzókkal és angol WC-vel. Tiszta mennyország. És strand is lesz a holtágnál, plusz pecázni is lehet a környéken. Nyaralás ezerrel. Mellesleg egy rocker szívét a zenei felhozatal is erősen megdobogtatja. Most csak azokat sorolom, amiket én is megnéznék, pedig én már rég elárultam a metált (ugye, Kanye West?): Mayhem, Dark Funeral, Exploited, Biohazard, Darkest Hour, Death Angel, Destruction, Kataklysm. De valószínűleg máskor sem unatkoznék július 13 és 19 között. Itt a plakát az eddig bejelentett fellépőgárdával.


fesztivál hír rockmaraton