2015.03.08. 15:08 – Lángoló

Mire gondolt a költő? - Gypo Circus-verselemzés

2015 elején, az Irodalmi Jelen jóvoltából egy meglehetősen érdekes válogatás jelent meg a világhálón, amely az előző év legirodalmibb dalait tartalmazta. E összeállítás mentén a 1G Records kötelékéhez tartozó Gypo Circus Feledd, és táncolj című dalát igyekezzük most irodalmi szempontok alapján egy kicsit közelebbről megvizsgálni. Tehát itt most nem a lemezkritikákra jellemző, főleg zenei benyomások leírásával operálunk majd, hanem az Irodalmi Jelen-cikk nyomán teljesen lekorlátozzuk érdeklődésünket a dal szövegére.


folk punk rock verselemzés gypo circus2015.03.06. 11:10 – dankógábor

Vízforralót vágott be a közönségbe az Antemasque énekese

Van az a klasszikus, hogy minek megy Mayhem-koncertre az, akit váratlanul ér, hogy esetleg megdobják disznófejjel. Volt ilyen, be is perelték a zenekart, de ha jól tudom, akkor nem büntették meg őket, mert számítani kellett volna ilyen eseményre. Na most, aki volt már At The Drive-In- Mars Volta- vagy Antemasque-koncerten vagy látott ilyenről videót, az észrevehette, hogy Cedric Bixler-Zavala énekes teázik a színpadon. Ez az igazi punk, nem az alkohol. Viszont hiába, hogy nem fogyaszt alkoholt, mégis úgy viselkedik, mint aki megkergült. Mondhatni, igazi frontember.


rock hír antemasque2015.03.06. 10:30 – Lángoló

Azt tudtátok, hogy szombaton a Quimby karneválozik a Pecsában?

Azt mondják a szervezők, hogy egyrészt lesznek meglepetések a koncerten, illetve, hogy a karneváli hangulat biztosítása érdekében mindenki egy Kiss Tibi által rajzolt maszkot kap majd a bejáratnál. Ez lesz az ő télbúcsúztatójuk, tavaszvárójuk. Viszont mivel karnevál, ugye, így nem csak ők lesznek. Fellép még a hiperkarmás Bérczesi Róbert illetve Kovács Pista az Indigó Utcából. Ők egy akusztikus pódiumon szórakoztatják majd a közönséget. Lesz még az idén 25 éves Korai Öröm is, a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című film zenéjét jegyző Lóci, a hajnalig tartó bulit pedig a Korai's Banditos biztosítja. Szóval mindez március 7-én, a Pecsában, este fél nyolctól.


fesztivál hír quimby karnevál2015.03.06. 09:34 – Gnosis

A kínai nagy fail - Ghost Bath-lemezkritika

Ghost Bath - Moonlover (Northern Silence Productions)

3540372489-photo.jpg

Gyakorlatilag a teljes nemzetközi szaksajtó egybehangzó rajongását fejezte ki a Ghost Bath idei Moonlover című albumával kapcsolatban. Mennyire menő, hogy kínaiak és ilyen eszement király zenét csinálnak, mint, ami a április 10-én megjelenő album előzetes Golden Number számából következtethető is volt. How exotic, how beautiful!


lemezkritika hoax fail ghost bath hipszter blackmetal2015.03.05. 14:45 – dankógábor

A Lángoló tiszteletbeli szerzője is fellép a FEZEN-en

Igen, jön Danko Jones is, akiről azt kell tudni, hogy nem csak  szerző, hanem nagyon jó frontember is és általában jó zenét is csinál, még ha vannak is üresjáratok az életműben. Legutolsó lemeze például elég jó, meg is hallgatom gyorsan. Tiszta rock and roll, színpadra írták. Aztán lesz még Soilwork, ők svédek, nem kanadaiak, ahogy Danko. Ők ezt a hörgök majd éneklek típusú svéd death-es hangzású metált nyomják. Voltak már többször ők is, talán a FEZEN-en még nem. A szintén svéd Sabaton pedig már simán letehetné az állampolgársági vizsgát is, évente két-háromszor biztos megfordulnak Magyarországon. Legutóbb, nem is olyan régen a Pecsát rakták tele emberrel. Szóval a helyzet az, hogy erősödnek kegyetlenül a magyar rockfesztiválok. A metálisten Judas Priest, a Black Label Society és Gus G. indulással, meg a mostani bejelentéssel a FEZEN maga lesz a magyar fémmennyország (a Rockmaraton mellett). És még nem is árultak el mindent. METAL UP YOUR ASS! (A képen Danko Jones és a Soilwork frontembere, Bjorn Strid látható. Előbbi interjúzott az utóbbival. Ja, és itt van Danko Jones podcastje a nekünk írt Lady Gaga-cikkéből is. Nagyon cuki, tiszta zavarban voltunk tőle.)


fesztivál hír fezen2015.03.05. 13:55 – dankógábor

Már van vagy húsz új Metallica-dal

Ezt mondta Lars Ulrich, aki a Rolling Stone-nak hablatyolt még valami olyasmit is, hogy nem akarják szigorúan elválasztani a kreatív folyamatot a stúdiózástól. Hogy ebből mikor lesz bármilyen eredmény, még Ulrich sem tudja vagy csak nem árulja el. Azt viszont már tudja a világ, hogy elveszi a nála húsz évvel fiatalabb, a képek alapján egy fejjel magasabb modell barátnőjét, Jessica Millert. Olyanok voltak a legénybúcsúján, mint Bradley Cooper, Sir Ian McKellen vagy (természetesen) James Hetfield. Ez amúgy Ulrich harmadik házassága, sok boldogságot nekik! Ja, és az idei Record Store Dayen kijön a Metallica No Life ’til Leather című demója is limitált kazettán (később cd-n és bakeliten is), ezzel pedig hivatalosan is beszerezhető lesz egy olyan Metallica-anyag, amin az eredeti négyes, tehát Hetfield és Ulrich mellett Dave Mustaine gitáros és Ron McGovney basszusgitáros szerepel.


metál hír metallica2015.03.05. 12:03 – Nihil_AK

Frontérzékeny black metal - Marduk-lemezkritika

Marduk - Frontschwein (Century Media)

album_cover.jpg

Na igen, Morgan "én már csak az ilyen kemény dolgokban hiszek" Hakansson és kis barátai az idei lemezükön sem árulnak zsákbamacskát. Panzer Division Marduk című alapvetésük mai napig egyik kedvencem minden idők extrém metál felhozatalából - az album slágereit még a nem túl távoli múltban is szívesen énekelgettem cefreszagú lehelettel az éjszakai buszok csodálkozó közönségének egy-egy jobban sikerült kultúrprogram után hazafelé menet. Ezúttal ismét egy háborús témájú dalcsokorral hozakodott elő a talán legegyenesebb karriert befutott black metál zenekar. Jó előjel egy jó lemeznek.


lemezkritika marduk blackmetal ezt hallgasd frontschwein2015.03.05. 10:05 – dankógábor

Véres videóval indít Ozzy Osbourne eltitkolt lánya

katiekaars_aimeeosborne.jpg

Jó, nem titkolták el, de mivel Aimée Osbourne önszántából maradt ki az Osbournes című valóságshowból, így sokan azt hiszik, hogy Ozzy és Sharon családja csupán négytagú. Pedig nem. Aimée állítólag azért nem válallta a szereplést, mert önálló karriert szeretett volna, aminek most itt az első jele. Az ARO (arrow) ugyanis a lány projektje, hamarosan jön a debütáló EP is, az alábbi klip pedig ennek az előfutára. Egyébként a produkció messze van az apuka metáljától, ahogy ő mondja, elég sokat táplálkozott Kate Bush és a Portishead munkásságából.


pop hír electro aro2015.03.04. 16:54 – _Hóember_

Repülnek az egyesek – Öt raplemezekről

Jó adag raplemez jelent meg az év elején. Az más kérdés, hogy a mennyiség nem feltétlenül jelent minőséget, és valahogy kifejezetten gyenge alkotások kerültek elő. Van olyan, amit sokan vártak, mint például az új Big Sean lemezt. Bár meggyőződésem, hogy Big Sean lemezt csak az vár, akinek fogalma sincs a hiphopról. Itt a Joey Bada$$-debüt is. Ja, meg a végén elrejtettünk egy hallgatható alkotást.


lemezkritika hiphop rap