2016.01.31. 12:55 – dankógábor

Phil Anselmo náci megnyilvánulása felkavarta az amerikai metálszínteret

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Január 22-én olyat csinált Phil Anselmo volt Pantera-énekes, amit örökre bánni fog. A Dimebag Darrell emlékére rendezett Dimebash rendezvényen karlengetett és white power-ezett. Így:

Elég kimagyarázhatatlan a szituáció, de azért Anselmo megpróbálta, már ha a kommentjét annak lehet nevezni. Azt mondta, ez egy aznap esti backstage-es belső poén volt, mert fehérbort ittak. Hogy mi a kapcsolat a fehér felsőbbrendűség hirdetése és a fehérbor között, azóta sem tudni, mindenesetre Anselmo kijelentette, hogy ő mindenkit szeret, mindenkit utál, és nem kér bocsánatot. Néhányan még felemlegették, hogy a Pantera Far Beyond Driven lemeze környékén felröppent, hogy a metálzenekar rasszista lenne, mivel a szövegekből ezt, plusz még homofóbiát is kiolvastak. Illetve az sem segített akkor az ügyön, hogy Anselmo a színpadon egyszer hosszabb beszédet mondott a fehér büszkeség mellett. Egy ideig úgy tűnt, itt megáll a történet, még ha több amerikai médiai is erősen elítélte Anselmo tettét, illetve felrobbantak a kommentfolyamok. De nem állt meg.

Az olajat a tűzre Robb Flynn Machine Head-főnök öntötte, aki egy hosszú videóban ment neki Anselmónak:

Ő is ott volt az említett koncerten, és szerinte semmiféle fehérbor nem volt az öltözőben, meg magát a fehérbor white power összefüggést sem érti, főleg, hogy szerinte Anselmo német Beck'set ivott, ami ugye még cifrábban kapcsolódik a white power szövegeléshez. Ő nem hajlandó csak legyinteni az esetre, mert mi lett volna, ha mondjuk a metallicás Lars Ulrich üvöltözi a színpadról, hogy white power, azt is elnézné mindenki? Elmesélte, hogy Anselmo seggrészegen kifejtette neki, hogy gyűlölte a Machine Head "nigger korszakának" minden egyes másodpercét. Amúgy Flynn itt nem is a niggerezésen akadt ki elsősorban, hanem hogy Anselmo azért bírálja most, hogy hogyan nézett ki 17 évvel ezelőtt. Flynn szerint mindenki mondhat, amit akar, Amerika szabad ország, de nagyon rossz, hogy a rasszizmus felbukkant a metálban, és ha ennek helye van a színtéren, akkor ő nem akar beletartozni.

Flynn után más zenészek, például Darkest Hour- és All Shall Perish-tagok ítélték el Anselmót, illetve fejtették ki hatalmas csalódásukat, hogy egyrészt csorba esett a Pantera örökségén, illetve, hogy a rasszizmusnak semmi helye sem a metálban, sem a punkban, sem a hardcore-ban, mert ezek inkább arra hivatottak, hogy összetartsák az embereket.

Ezután már Anselmo sem vette félvállról a bocsánatkérést. Elismerte, hogy amit tett, az ocsmány, tiszteletlen volt, és nem odaillő. Nagyon sajnálja a dolgot, ezer százalékosan bocsánatot kér azoktól, akiket megsértett, mert jogos a sérelmük, és szeretne még egy esélyt.

A legutolsó fejezetet egyelőre a 2004-ben elhunyt Dimebag Darrell volt barátnője, Rita Haney írta a történetbe, aki elismeri, hogy Anselmo hibázott, de Flynn egy más jellegű, személyes sértődés miatt állt csak bele ebbe a white power dologba, plusz azért is elítéli, hogy mindezt nyilvános videóüzenetben tette, és nem férfiként, szemtől szemben. Azon meg plusz felháborodott, hogy a Machine Head frontembere a Panterát is elkezdte ekézni, mivel a többieknek egész egyszerűen semmi közük az ügyhöz. Egyelőre itt tart az ügy, de nem valószínű, hogy vége lenne.


metál hír pantera machine head phil anselmoKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása