2016.09.03. 10:18 – Dankó Gábor

A Red Hot Chili Peppers kétszer kért bocsánatot Magyarországtól

rhcp_artlasso_0022.jpg

Az egész ott kezdődött, hogy a Red Hot Chili Peppers lement a Qualitons koncertjére a híd alá, és Anthony Kiedis énekes kért egy CD-t a magyar zenekartól. Ezzel nagyjából meg is vették, nem csak a magyar rajongókat, de még azokat is, akik amúgy ki nem állhatják a zenéjüket. Innentől már csinálhatott bármit a csapat, édibiédi cukimackók voltak bárkinek, akik összefutottak velük Budapesten, még akkor is, ha sem aláírást nem adtak, sem fényképezkedni nem lehetett velük. Lényegében itt el is dőlt a már előre telt házas koncertek fogadtatása, a Red Hot Chili Peppers nem veszíthetett. Meg hát persze az 1996-os kisstadionos katasztrófánál csak jobbat lehet csinálni, ráadásul azóta ugye már nem egy drogos haveri társaság az együttes, hanem profi gépezet, akik teljesen kedvetlenül is minimum elfogadhatóra hoznak egy-egy estét. (Fotók: Artlasso)

Ahogy például arra hozták a Nova Rock-os fellépést is. Akkor azt a címet adtam a posztnak, hogy Fejes a langyos vízbe, és az azóta eltelt három hónap csak megerősített abban, hogy az osztrák-magyar határon csupán annyi történt, hogy kipipálhattam végre gyerekkorom meghatározó zenekarát, és azóta legalább elmondhatom magamról, hogy láttam őket élőben. De ennyi, semmi több, nagy örömet nem igazán okozott a koncert.

Ez történt csütörtökön

Szóval ilyen, tulajdonképpen negatív élménnyel, előítélettel indultam el a Budapest Arénába. Lesz, ami lesz, ha ugyanazt a haknit tolják csak, mint a Nován, maximum megnéztem két punnyadt koncertet, és örökre eltemetem őket. Ehhez képest még az első fél óra után is azt gondoltam, hogy de kurva jó, hogy van jegyem a második pesti koncertre is, mert így nem csak az derül ki számomra, hogy mit csinál egy ekkora, a dalsorrendet azért némileg változtatgató, néha jammelgető zenekar két egymást követő este ugyanott, hanem még kifejezetten élvezni is fogom az egészet.

A koncert a most megjelent The Getaway nagylemez első saját, arénás fellépése volt, így egyfajta főpróba is egyben. Eddig csak fesztiválokon játszottak, mióta újra aktív a zenekar, most kezdődik a klasszikus turné, ahol már ők az urak. Magyarán teljes pompájában megkaptuk azt, amire a Red Hot Chili Peppers jelenleg képes, zeneileg és látványilag egyaránt. A látvány pedig mindent vitt. Volt egy négyfelé szedhető kivetítő, de ez egy ekkora csapatnál alap, szóval nem ez volt a lényeg, hanem ami fentről jött. Nem tudom ez a plafonról leereszkedő, 3D-s ledfalként funkcionáló fényrúdsor mióta eleme a zenekar koncertjeinek, de engem nagyjából annyira elbűvölt vagy egy órán keresztül, mint egy nyálát csorgató kisgyereket a Teletubbies. Ezeket bámulva azt sem vettem észre, hogy közben zeneileg teljesen elvesztettem az érdeklődésemet a koncert iránt.

Pedig nem volt hakni a buli. Kifejezetten jó volt látni, hogy mekkora kedvvel játszik a csapat, sehol nem volt az az érzés, ami a Nova Rockon például, hogy ők inkább már mennének haza. A Red Hot Chili Peppers tényleg élvezte a második budapesti koncertjét, simán hihető volt, hogy nagyon bejön nekik a város, Flea pedig nem csak majdnem hibátlanul megtanulta a „köszi” szót, de még azt is elárulta a koncert végén, hogy örül neki, hogy magyar, amitől ugye el is olvadt a közönség (már aki értette). Egymással is viccelődtek, folyamatosan kommunikáltak, még ha nem is voltak egy hullámhosszon mindig mondjuk poénértésben, de pont az ilyen esetlenség adta a koncert báját. Ahogy az is a rutintól eltérő plusz volt, hogy Flea szokásos kézenállásos bejövetele után a lánya is átszaltózott a színpadon.

Azzal viszont sajnos nem nagyon lehet mit kezdeni, hogy a Red Hot Chili Peppers utolsó tíz évének daltermésébe koncerten sem kerül sokkal több élet, mint a lemezeken. Illetve nem is ezzel van a baj, hanem, hogy ők is úgy csinálnak, mintha az 1999-es Californication lenne az első igazi albumuk, az előtte lévő hat pedig csak amolyan különlegesség az életművükben, amikről pár dalt ugyan elő lehet venni, de ennél többel már megzavarnák a sok harmincas anyukát. Pedig ők nem látták, amit én, hogy a harmincas anyukák is hogy megvadultak a 1987-es keltezésű Me and My Friendstől, magukkal rántva a tizenéves fiukat, lányukat is a buliba. Jó, azt azért nem tagadom, hogy a legnagyobb ovációt mindig valamelyik Californication-korszakos, vagy az utáni dal váltotta ki, de hiába jó számok ezek, mégis inkább csak tábortűz mellé valók, mint egy arénás rockkoncertre. Vicces egyébként, hogy már az Under The Bridge-re sem volt akkora kalimpálás, mint az ezredforduló utáni dalokra. Hiába no, az is már negyed évszázados szám.

A ráadásra egyébként elővették a The Getaway leghosszabb és legjobb dalát, a Dreams of a Samurait is, ami után persze jött a Give It Away. Ez viszont először teljesen élvezhetetlen volt. Josh Klinghoffer gitáros nem tudom mit művelt, de ennyire random módon én is meg tudom pengetni a gitárt, ha a kezembe nyomják. Először azt sem tudtam mit játszanak. Jó, hasonlított arra a dalra, amiről egyébként Flea azt mondta nemrég, hogy simán el tudja képzelni azt az időt, hogy ha még egyszer el kell majd játszania a számot, akkor leesik tőle a farka. Aztán persze kicsit tisztult a kép, a basszus is megszólalt végre, a vége zúzás pedig így is katarzis lett. Én meg minden hibája ellenére úgy jöttem ki az Arénából, hogy várom a pénteki koncertet.

A csütörtökön játszott dalok:

 1. Can't Stop
 2. Dani California
 3. Scar Tissue
 4. Dark Necessities
 5. She's Only 18
 6. Me & My Friends
 7. Goodbye Angels
 8. Parallel Universe
 9. Go Robot
 10. The Adventures of Rain Dance Maggie
 11. I'm So Tired (The Beatles-feldolgozás)
 12. Under the Bridge
 13. Detroit
 14. Californication
 15. By the Way
 16. Dreams of a Samurai
 17. Give It Away

Ez történt pénteken

A második koncert után már nagyon valószínű, hogy a Red Hot Chili Peppers dupla főpróbának fogta fel a két budapesti bulit. Nem tudok más okot arra, hogy ennyire különböző koncerteket adjanak két egymást követő estén, ugyanott. Eddig legalábbis nem volt jellemző ez a turnén, szóval vagy az van, hogy kipróbáltak minden új látványvariációt, vagy az, hogy az arénaturnét komolyabban veszik, mint a fesztiválokat. Ez persze főleg azoknak szerencse, akik mindkettőre jegyet vettek, de ők aztán végképpen úgy érezhették, hogy maximálist kaptak a pénzükért.

A második este talán nem volt annyira vidám, mint az első, (valami technikai gondjuk akadt, lehet ezért), de sokkal elszántabbnak tűnt a csapat, a hakni érzet pedig fel sem merült most sem. Pénteken az is kiderült, hogy Flea nem csak a „köszi”-t tudja tökéletesen kiejteni, hanem a Budapestet is, szépen, s-sel. A város még mindig szép neki sőt, szebb, mint csütörtökön, és még mindig örül annak, hogy közölünk való. De ez csak az udvariaskodás része, amit persze el is hiszünk, természetesen.

A lényeg az volt, hogy péntek este kilenc olyan dalt játszottak, ami előző este nem hangzott el, de amik átfedések voltak, azokat is teljesen máshová rakták a setlistben. Eleve a By The Way-jel kezdtek, amit ugyan kissé esetlenül vezettek át a nyitó jammelésből, de utoljára 2011-ben csinálták ezt. Aztán a hetedik dalnál már nyilvánvaló volt, hogy teljesen más lesz a koncert, ekkorra már négy előző nap nem hallott számnál tartottunk. Közben az újlemezes Dark Necessitiest el is rontották, teljesen amatőr módon újra kellett kezdeni, Flea fogta is a fejét miatta. Ráadásul a dalok között jóval többet, de ami fontosabb, jóval élvezhetőbben jammeltek, mint csütörtök este. Az ilyenkor általában csak tébláboló Kiedis is többször úgy tűnt, mintha felkapná a fejét valami jobb témára.

Persze én továbbra is sírhatok, hogy pénteken már csak a két alap Blood Sugar Sex Magik-es dal maradt a setlistben az ősrajongóknak, de legalább a Give It Away nem volt olyan maszatolás, mint csütörtökön. Ezen a kettőn (a másik az Under The Bridge volt) kívül 1999 előtti dalt egyáltalán nem vettek elő, szóval nem volt Me & My Friends sem, mégis valahogy jobban egyben volt ez a koncert, mint az első. És hiába csak a punnyadtabb korszakukból játszottak, mégsem ült le úgy a buli egyszer sem, mint csütörtökön. Pedig itt már a fényekbe sem bambultam bele annyira, még ha továbbra is zseniális ötletnek tarom ezeket a folyamatosan mozgó, lebegő fényrudakat.

A pénteki koncert előtt féltem, hogy jól megszívatnak, és minimális változtatással letolják az előző estét, de pont az ellenkezője történt, csak pluszt kaptam. A Red Hot Chili Peppers igazából 1996-ban szívatta meg Magyarországot, hogy most, húsz év után olyan engesztelést adjon, amit jó sokáig emlegetünk. Ők is, meg mi is. Csodálkoznék, ha a következő nagyobb európai turnéjukon nem jönnének megint.

A pénteki dalsorrend:

 1. By the Way
 2. Dani California
 3. Otherside
 4. Dark Necessities
 5. Universally Speaking
 6. Right on Time
 7. Snow ((Hey Oh))
 8. Go Robot
 9. Californication
 10. We Turn Red
 11. Look Around
 12. I Want to Hold Your Hand (The Beatles-feldolgozás)
 13. Under the Bridge
 14. Sick Love
 15. Around the World
 16. Goodbye Angels
 17. Give It Away

(A fotók az első estén készültek.)


funk pop rock red hot chili peppers koncertbeszámolóKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzA89 2016.09.03. 10:37:11

Én konkrétan ezt ordas nagy szopatásnak érzem.

Sajnálom, hogy nem hallhattam olyan dalokat, amiket akár hallhattam is volna. Mondjuk az Othersidenál megint el lett maszatolva az érdemi szóló, de a Look Around tuti nagyot ütött és én a Sick Love-ot meg a We Turn Red-et is bírom.
Szóval oké, kimaradt a Can't Stop és a Scar Tissue, ez talán kicsit nyugtat, de utóbbiból is ugyanúgy hiányzott a klasszikus John.
Nagyon jó koncert volt amúgy az első, imádtam, bár szerintem illene még 2-3 számmal többet játszani.
És én is ezt írtam a kritikámban, hogy vissza fognak jönni és én is megyek majd:

www.promotions.hu/hu/kultura/item/2871-red-hot-chili-peppers-koncert-budapest-20-ev-kritika-sziki.html

dankógábor 2016.09.03. 10:39:54

@SzA89: "bár szerintem illene még 2-3 számmal többet játszani."

ez mondjuk igaz.

SzA89 2016.09.03. 10:52:13

Azért egy Depeche Mode nem áll meg 20-21 szám alatt és alsó hangon lenyomja a 2 órát.
www.setlist.fm/setlist/depeche-mode/2010/papp-laszlo-sportarena-budapest-hungary-73d77e71.html
http://www.setlist.fm/setlist/depeche-mode/2006/papp-laszlo-sportarena-budapest-hungary-7bd6b614.html#! két visszajövetellel is akár stb.
De mindegy, imádtam én is, csak egyszerűen csalódott vagyok, hogy miért kellett ennyit cserélgetni, mert persze az összes számot meghallgattam volna élőben. Szerencsés vagy, hogy te megtehetted.

dankógábor 2016.09.03. 10:55:49

@SzA89: Ezt inkább úgy kell felfogni, hogy minden este valami olyat lát az ember, amit a másik koncert látogatója nem. Ha például a Pearl Jam rajongói nem így fognák fel, már rég öngyilkosak lettek volna.

Pajszer Művek 2016.09.03. 11:21:58

Mi az elsőn voltunk és nagyon élveztük. Persze laikusok vagyunk és mind az orffennhordó "mindentjobbantudok" sznobizmus mind a hazai panaszkultúra érintetlenül hagyott bennünket.
Imádtuk.

...khm... 2016.09.03. 13:15:07

"azóta ugye már nem egy drogos haveri társaság az együttes, hanem profi gépezet"

Ez ugye vicc akart lenni?
1. Kiedis nem véletlenül lett rosszul nyáron.

2. Ezek a csávók zenészként egyáltalán nem nagy tudású profik, nagyjából bármelyik közepes magyar zenekar zenészei kenterbe vernék őket. És akkor nem olyanokról beszélek, mint mondjuk a (mára sajnos eléggé eltűnt) Black-Out, ahol csupa valóban profi zenél (kivéve az éneket). Szóval az, hogy elrontanak egy-egy számot, egyáltalán nem meglepő.

Plusz:
3. Flea egyébként magyar származású, és erősen törve, de valamennyire beszél magyarul. 1996-ban még azt is elmondta a sajtótájékoztatón (írta meg talán a Rockinform akkoriban), hogy felkeresi a rokonait, ha jól emlékszem, Jásdon.

4. Az 1996-os koncerttel mi is volt a baj? Az, hogy még gyerek voltál, és nem engedtek el anyuék?

5. Megtanulhatnál helyesen írni, mert kurvára nem megy.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.03. 13:39:18

en sirok legbelul, hogy ez gyerekkorod meghatarozo zenekara
ez a fospunpa
dehat valtoznak az idok, valtoznak a zenek
cask en nem valtozom

SzA89 2016.09.03. 13:50:19

Kíváncsi vagyok amúgy Kiedis mennyire él drogokkal az elmúlt 15 évben. Az önéletrajzában arról ír, hogy 2000 karácsonya óta tiszta, de az még 2002-03 környékén íródott.

Croma Soma 2016.09.03. 14:08:33

Én csak a péntekit láttam, de lefostam a bokámat a gyönyörtől!

Hogy mennyire jó zenészek, közepes magyar bandához képest?

Lehet, hogy Kovács Géza basszer tökéletesen el tudja játszani Flee szólamát, de ha neki kell hangszerelnie egy basszus szólamot, akkor a mackókvartra tellik... :) :((((((
Kár ezen vitatkozni! A Flee egy korszakos zseni, és valószínű, hogy miatta kell a gitárosnak is egy kicsit másképp játszani.

Egyébként ez pont a leghíresebb alteros számaiknál hallható leginkább.

AlbaZen 2016.09.03. 14:17:52

A gitáros Blackbird-öt szeretett volna játszani, ami annyira nem ment, ebből lett egy kis gyenge I wanna hold your hand. Ezt a kis Beatles betétet csinálták volna vagy jól, vagy sehogy. A saját számok viszont ütöttek. Örülök, hogy végül csak a második koncertre kaptam jegyet. Ez a tracklist nekem jobban tetszett és volt Otherside is!

átlátó 2016.09.03. 15:03:15

Bírom ezt a bandát is, @...khm...: , ettől még 1996-ban a Kisstadion ordas egy hakni volt...ne vitázz, velem, szinte nincsen olyan magyar viszonylatú és említésre méltó dobos, meg egyéb hangszeres, akinek a cuccát ne rángattam volna. Színpadra föl, meg le.

rézfaszú 2016.09.03. 15:05:04

Édibédi cukimackók?
Egy kicsit eltévedtél! :)

gregaba 2016.09.03. 17:16:45

"kipipálhattam végre gyerekkorom meghatározó zenekarát"

Remélem azért a FNM is ebbe a kategóriába tartozik nálad. Nagyjából ugye egyszerre kezdtek (1983 körül), de a FNM egyrészt már a kezdetekkor jobb zenét játszott, másrészt később se kurvult el ennyire, mint az RHCP 1995-től kezdve.

savrola 2016.09.03. 19:18:09

@hagyma: Hát, aki az RHCP-re azt mondja, hogy "fospunpa" (amúgy ez mi?) az elég komoly ízlésficammal rendelkezik. Gyanítom, hogy az általad kedvelt zenekarok mind a zenetörténelem csúcsai...

inkábbkeddenvásárolj 2016.09.03. 19:20:43

96-ban max a technika volt gyenge de fiúk rendesen odatették magukat. Kiedis persze hamis volt, de mikor nem az élőben?

savrola 2016.09.03. 19:32:34

@SzA89: Többnyire 1 óra 40 percet szoktak játszani.
@...khm...: Nyilván 15-20 év drogozása elmúlik nyomtalanul az emberben... Nem kell ahhoz aktív drogosnak lenni, hogy valakinek gyomorbaja legyen... "Ezek a csávók zenészként egyáltalán nem nagy tudású profik,nagyjából bármelyik közepes magyar zenekar zenészei kenterbe vernék őket." Persze, köszönjük Emese! :D Nyilván, csak a magyar nyelv és a menedzserek az okai, hogy nem jutnak el erre a világ színpadaira (néhány kivételtől eltekintve)... :D Félre ne értsd, én is imádok jó néhány magyar zenekart, de amit tolsz az kb. az szint, mikor a tesiből felmentett fotelhuszárok elkezdik fikázni Messit, vagy CR-t mert kihagynak egy-két helyzetet vagy 11-est, miközben szezononként rúgnak 45-50 gólt... :D

savrola 2016.09.03. 19:38:27

@gregorik: Az RHCP sem kurvult el. Más, ha úgy tetszik nyugodtabb zenét játszanak, de nem mentek át egysíkú slágergyárba, mint pl. a Bon Jovi. Na jó, a Stadium Arcadium dupla albuma valóban elkurvulásnak tűnik, de elég sok "használható" zene van rajta a valóban slágeresre sikerült Snow, Dani California és Tell me baby trión kívül.

...khm... 2016.09.03. 19:45:41

@Croma Soma:
Flea mint zseni?
Hát neked sem sok fogalmad lehet a zenéről...

Ha basszushangszerelés, akkor nézd meg a Másfél meg az egykori Kontroll Csoport számainak basszusmeneteit. Flea félóránként összefosná a bokáját, ha a közelébe érne bármelyiknek.

@átlátó:
Én ott voltam 1996-ban, és nem volt az.
De az nagyon tetszik, amikor a road megmondja a tutit, és megállapítja, hogy milyen egy buli. :-)
Baszd meg, a cucc cígölése meg a hangszeren játszás két elég különböző dolog.
Ja, én zenélek. :-)

@Yumurdzsak:
Én nem így emlékszem, több mint 1 órát játszottak, előttük meg Moby volt az előzenekar.

...khm... 2016.09.03. 19:50:50

@savrola:
Bizony, a magyar nyelv és a menedzserek is az okai.
Ahogy annak is, hogy az RHCP meg eljutott oda, ahova.
Majd egyszer fogjál valami hangszer a kezedbe, tanulj rajta pár évig, és után dumálj. Az a lényeg, hogy láthatóan kurvára nem értesz hozzá.
Bizony, egyáltalán nem valami jó zenészek.

Dave Navarro az volt, egy kifejezetten technikás gitáros, nem is bírta velük sokáig.
Egy jó zenészt ugyanis baromira tud zavarni, ha a többiek amatőrök, és folyton elbasszák.

clay 2016.09.03. 20:00:13

Hajlandó vagyok elhinni, hogy számos magyar zenész hibátlanul le tudná játszani az RHCP számait. Csak előtte ugye meg is kell írni azokat a dalokat, ez pedig általában nem akar itthon összejönni sajnos, pedig egy By The Way szintű nóta a youtube korszakban még Magyarországról is ismertté tenne egy zenekart.

Egyébként a pénteki setlist jobbnak tűnik, sajnálom, hogy a csütörtökire mentem, az nagyon leült a közepén vagy félórára.

sokol 2016.09.03. 20:14:21

@...khm...:

Hogy te mennyire képben vagy,azta!
Milyen érzés álnéven elmondanod a tutit,miközben látszik,hogy fogalmad sincs arról amiről beszélsz?

Tudod messziről jött ember azt mond amit akar.

Akárhogy is fáj a kicsi szívednek a RedHot korszakos zenekar,nagyszerű zenészekkel.
Ez teljesen objektív.
Ami Flea-t illeti,beválasztották minden idők 100 legjobb basszusgitárosa közé.
Olyanok, akik nálad valószínűleg jobban értenek a témához.Ez se zavarjon.

Szóval a tudatlanságról árulkodó,arrogáns megjegyzéseidet tartsd meg inkább magadnak mert itt nem valószínű,hogy sok ember fogja értékelni.

Még hogy ott voltál koncerten.

Lehet éppen akkor púderozta be anyuci a popódat amikor Anthony rázendített az Under The Bridge refrénéjre.

Ki tudja?

Mindenesetre várjuk az építő jellegű hozzászólásaidat.

Croma Soma 2016.09.03. 20:34:28

@...khm...: kedves olvtársam!
Vettem a fáradtságot és meghallgattam az első (gondolom legismertebb, leghallgatottabb) Kontroll Csoport számot a You Tubeon. Adtam egy esélyt, hogy tényleg lehet, hogy azért nem fogott meg soha, mert tiltották, és nem azért mert szar és unalmas.

Nos basszus szólam. Klasszikus mackó kvart csak kicsit bonyolutabban ütemen belül törve és punkosan nyolcadolva. Legalább nem negyedelve... :)
A szám hangsúlyosabb részén behozva diszkósan az oktáv hangot majd villám gyorsan visszatérve a mackókvarthoz. Csak ugrál a maci. :)

Nos ez szarrabb mint az ős punk nyolcados egysíkú zúzós lüktetése!

Flee szólamokat játszik. Zenél, de közben össze is fogja a zenekart. Ebben óriási társai a dobos, aki szintén zenél, pedig zúz is. A gitáros pedig óriási alázattal zenél. Nem nyomja agyon az énekest, hanem bedolgozik a zenei szövetbe, ahol elszabadul pedig jó témákat hoz.

Nem ugyanazt halljuk sajnálom!

inkábbkeddenvásárolj 2016.09.03. 21:22:38

Rockkoncertre nem azért járunk, hogy hibátlan zenéket halljunk, hanem hogy jól érezzük magunkat a powertől. Akinek ez csak akkor megy, ha minden a helyén van, mint a stúdióban, az inkább mennyen oda, ahol nem emberek játszanak, hanem valami gép.

Croma Soma 2016.09.03. 21:41:49

@inkábbkeddenvásárolj: nem akarok veled vitatkozni. :)

De pénteken nem nagyon volt kivetni való abban a koncertben. Ha volt akkor leszarom! :)

Billy Hill 2016.09.04. 01:06:55

Flea mesterrel nem kell b@szakodni... Marty McFly is megpróbálta, aztán tudjuk, mi lett belőle... (Illetve elsőre lett. Aztán meg nem lett. De ez most mindegy...) www.youtube.com/watch?v=pd_b-ecraF8

Yumurdzsak 2016.09.04. 01:16:20

@...khm...: welovebudapest.com/elmeny.kultura/9.kultikus.zenekar.legendas.budapesti.koncertje.a.80.as.90.es.evekbol

hát a 8 szám az semmiképp sem egy teljes koncert. nem voltam, ott de csak hosszat hallottam róla.

inkábbkeddenvásárolj 2016.09.04. 10:22:30

@Yumurdzsak: nem voltam, ott de csak hosszat hallottam róla.

Hát ja. Még én sem dugtam sosem, de annyi rosszat hallottam a pináról...

Yoss 2016.09.04. 10:35:29

@...khm...: A jó zenének nem feltétele, hogy világklasszisok játsszák. Egy kurva egyszerű riffel meg lehet venni az egész világot, lásd Sweet child'o mine. Ha nem így lenne, akkor Steve Vai és Satriani aratna a világban, de tudjuk, hogy nem így van. Ha jó zenét és jó szöveget tudnak csinálni, akkor már nyerő helyzetben vannak.

Yoss 2016.09.04. 10:39:45

@...khm...: Azért Frusciante is egy klasszis gitáros, a jobbik - nem csak zúzni tudó - fajtából! Flea is kurva jó basszeros. És ez a Josh nevű arc sem rossz gitáros szerintem.

Yoss 2016.09.04. 10:42:14

@inkábbkeddenvásárolj: Ja ezt gyakran hallani, de a számokat ismerve, ezeket kurvára nem egyszerű pontosan elénekelni. Elég érdekes dallammenete van a többségnek.

átlátó 2016.09.04. 10:59:39

@...khm...: ...értem... Tehát te egy szellemi munkás vagy a színpadon, én pedig csak a cígölő, aki egy fizikai munkás...valamint te, mint zen és ész nem tudod elképzelni, hogy a pakoló ember fúvós és billentyűs hangszereket is képes egészen tűrhetően kezelni amellett, hogy cígöli.
Elmondom akkor én így face to face...te vagy az a típus, akinek ha nem törlöm ki a taknyát, akkor belefullad...akkor most megmondta neked a road.
Többször volt alkalmam Billy Idolt élőzni... a roadok a végén kicsit beszálltak a bulejtoszba, - csak úgy ráadásként... a dobos ezért "kicsit tudott" gitározgatni a ráadásban, a gitárroad meg olyat nyomott, amiről te nem tudsz...na, éppen ezért innen kuss a neved és takarodj le ezzel a szemlélettel a színpadról. Azzal a tudattal kell élned, hogy ezt a tutit egy öreg, sokat látott és már annyira nem aktív szakember mondta bele a nyíknyál arcodba...khm...hogy a Kisstadion egy hakni volt ez a véleményem, hogy nálam "alaposabb zenei " tudással, meg szolfézs órákkal a hátuk mögött kritikusokkal is egyezett és ezt a mostani alkalommal is fölemlegették, engem nem befolyásol. Ahogyan te sem tudsz kisfiam. Ezzel a zenész-road viszonyoddal pedig már tőlem tudod, hogy takarodj le a színpadról. És kuss legyen, mert pofán baszlak egy kábelköteggel. Ez a hang és megjegyzésed között komoly ok és okozati összefüggés van. Kisgyerek.

átlátó 2016.09.04. 11:11:59

@...khm...: ...jut eszembe... a basszusról is teszel itt megjegyzéseket, majd ha esetleg találkozol a például a Szapival, neked Szappanos művész úr üdvözlöm, a Temesvári Pepót feltételezem ismerted...

snyper 2016.09.04. 11:12:30

és azt meg tudná nekem mondani valaki, hogy mi történt Chad kezével a Sick Love közben/után? sajnos lemaradtam róla

pannonfunk 2016.09.04. 11:30:38

Szappanos Gyuri is elismerően szólt Fleáról. Persze ízlések és pofonok kérdése.

Zozi79 2016.09.16. 23:26:46

@Yumurdzsak: Rövid volt a '96-os koncert (emlékeim szerint 1 és 1/4 óra), de a setlist biztos, hogy nem jó. Tuti, hogy volt pl. a Power of Equality is (szerintem a 2. szám lehetett) és a Pea is.