2016.09.06. 17:33 – Lángoló

A Kerekes Band visszafoglalta Følklandet

Lángoló Premier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

back_to_folk_borito_web.jpg

A Kerekes Band idén szeptember 8-án jelenteti meg legújabb albumát, Back to Følk (Music from Følkland) címmel. A zenekar egy különleges utazásra szeretné elvinni a hallgatót, amelyben megmutatják az ősi Følklānd-szigetek mågyarï kolóniájának zenéjét. 

A szigetcsoport Magna Hungáriától délre terül el, amerre a Csülök-csillagkép ragyog. A szomáziak elől ide menekült mågyarïakról Desiderius testvér tesz említést a X. században: "Hajøïk nem levén, løval vevêk be az szïgetet. S menênek reājuk vïdrāk és kajmānøk, tengerï sünök és føkāk, de Hős Følklôrmān széjjel veretê az āllatok seregêt nagy dïcsősêgêben, s földet lelê nêpênek." A Følklānd-szigetek lakói tehát azóta is lovasnomád életet élnek, várva az értük jövő hajóra, és bízva az általuk tisztelt Szent Verébben. A helyi zenét jellemző furulya-koboz-brácsa központú szilaj pásztor hangzást hozza el nekünk a Kerekes Band legújabb lemezén kiegészülve a Szabad Európa Rádión hallott nyugati beat zenével.

A lemezt a Deezeren, illetve itt a Lángolón már meg is lehet hallgatni, a lejátszó alatt pedig a zenekar dalról dalra kommentárja olvasható.

  1. Back to Følk (Fehér Viktor)

Az album nyitószámaként egy elég ütős számot szerettünk volna írni. Ezzel a dallal foglalták el a Følkland szigeteket az ősi magyariak a 10. században. Utánakutattam, és kiderült, hogy a világtörténelem során ez volt az egyetlen lovasroham, amivel egy egész szigetcsoportot sikerült elfoglalni, ráadásul - egy vidrát leszámítva - senki sem sérült meg. A híres rohamra utal a dal közepén megszólaló dudás-pergős rész.

  1. Trans-Nomād Express (Námor Csaba)

Følklāndi utazásaim során alakult ki az ujjaimban a Trans-Nomād Express dallamvilága. Gyorsaság, fordulat és izgalom jellemzi a dalt, mint ahogy a vízi és légi utazásaimat is a szigetek között.

Volt, hogy elhagytak,

Volt, hogy megbasztak,

De büszkén vallom magam a Trans-Nømādi vadkannak!

  1. Aranycsődör (Kónya Csaba)

A følklāndi egy tipikus lovas nép. Følklānd szülöttjei napokig képesek lovagolni a végtelen sztyeppéken. Egy ilyen spirituális utazás közben született meg a fejemben az Aranycsődör basszusgitár témája, amit nagy tisztelettel ajánlok fel nagy utazónk, Durzïān Mārmønkānte és kedves családja emlékére.

  1. Følklormān Indulója (Fehér Zsombor)

Ezzel az indulóval kezdődött Følklānd-szigetek meghódítása. Mivel a furulya köztudottan úszik a vízen, így a følkföldi magyarok szigetfoglaló ősei magukkal vihették ezeket a hosszifuruglákat, amelyen a vezérük, Hős Følklormān Indulója elhangzik. Szám szerint kilenc hosszifurugla szólal meg egyszerre az indulóban, ezzel a számmal is emlékezve arra, amire később már senki nem emlékezett, hogy mire utalt.

  1. Szilaj (Csarnó Ákos)

Voltak ugye azok a fókák. Amikor az ősök bejöttek. Aztán a fókák is jöttek volna velük... vagyis úgy mondanám inkább, hogy nem jöttek volna velük,mert inkább nem akarták a fókák, hogy ide jöjjünk. Na most egy ilyen , vagyis egy olyan fóka megjelent múltkor éjjel a kertünk végében. Szétszedte a veteményest, a kölest szétszórta és a tejet is kiborította... Na akkor azt gondoltam, hogy ennek a fele sem tréfa, majd a sufniból elővettem a gereblyémet és elindultam az éjszakába a vadállat után. Volt nálam elemlámpa is.

  1. Hunør Khān (Fehér Zsombor)

Első kisfiam születése napján született meg az alapdallam a fejemben. Később ezt a dallamot dúdolva altattam el legsikeresebben. Ahogy Hunor nőtt, úgy fejlődött tovább a szerzemény is és ahogy egy évesen elkezdett járni, úgy a dal is felkerekedett, mint az orkán. Ez a selymes furulyahang totál ellentétben áll a følklāndi underground-ban megszokott kőkemény kísérettel, a Følklāndi Magyar Nagykövetség viszont ragaszkodott az autentikus megszólaláshoz.

  1. Flower Páva (Csarnó Ákos)

Sokan megszólnak bennünket, folklandiakat, hogy unott meg kedvetlen emberek lennénk. Nagyrészt a rokonok mondják ezt, de hát ők mondjuk ismernek bennünket. Ezzel a problémával kezdeni kellett valamit, ezért arra gondoltunk, hogy kicsit összeszedjük a venyigét, meg a kölesszárat, még a krumpli elszáradt szárát is. Amit aztán meggyújtunk, legalábbis nálunk, a mi szigetünkön ez Szentveréb napja előtti második vízkeletnapján szokás tengerparti hagyomány. Messzire látszik a máglya lángja. Aztán ott lehet szívni be a füstöt és lehet érdekes történeteket hallani.

  1. Følklānd Ősi Himnusza (Fehér Zsombor)

Zeng a kobzán táltosének,

Sokan játsznak fafurulyán,

Dalnokaink mind heréltek.

Ezzel a versszakkal végződik a følklāndiak ősi himnusza, amelyeket meghallva azonnal magunkra ismertünk. Ezek a sorok olyan nagy hatással voltak ránk, hogy vállalva a fenyegető veszélyt: bősz hullámokat, vad vulkánokat és az esetleges herélést is amellyel a himnusz riogat, úgy döntöttünk, hogy az új lemez szellemiségével a følklāndi magyarok kultúrája, ősi hagyományai előtt tisztelgünk.

  1. Sárkányfű (Csarnó Ákos)

A szigeteken manapság nagy probléma az allergia. A köles között egyre többször üti fel a fejét a sárkányfű. Végzetes gyomnövény, az ember elméjét támadja meg. Kisebb arányban az emésztésre is hathat, de azok akikre ily módon hat sokkal  kevesebben vannak. Van egy recept, aminek az egyik fő alkotóeleme a sárkányfű. Az az étel nagyon kiemelt helyet foglal el a folklandi gasztronómiában, mert csak a hozzánk látogató diplomatáknak és tengerjáró hajósoknak szoktuk felszolgálni. Sózzuk, borsozzuk, kis lángon pirítjuk, jó étvággyal fogyasztjuk!

  1. Puszta Beat (Fehér Viktor)

A Puszta Beat lüktetése az emberiség bölcsőjére, Afrikára utal. Ezeket a dallamokat, Følkland legnagyobb utazója, idősb Helmeczy Eduárd jegyezte le az 1900-as évek végén, amikor is nejével tunéziai álomnyaraláson vettek részt, a Høtel Marhabában.

  1. Anønymus (Kónya Csaba)

Az Anonymus egy basszusgitárra írt szerzeményem részlete, ami erre az albumra is felkerült. Itt természetesen egy rég elfeledett népi hangszeren, Høttāmørki Apentān játszom. Az Apentāt a lakatlan Høttāmørk szigetén készítik. A szomszédos Anønymusról úszik át két følklāndi és amikor elkészülnek vele ott helyben elássák, majd hazaúsznak. Nehéz hozzájutni!

  1. Sátorfa (Námor Csaba)

Négy napra száműzött az andornaki plébános az andornaki füzesbe a lelki megújulásom érdekében. Sikerült, mert újra tudtam építeni hitemet és ebből táplálkozik a Sátorfa is, hogy minden a már meglévő és ismert dologból ki lehet hozni egy még izgalmasabb, még újabb dolgot - kellő hittel!

A poszt megjelenését az NKA és a Cseh Tamás Program támogatta:

cstp_logo.jpg


premier folk rock hír kerekes band



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása