2016.10.20. 11:42 – Nihil_AK

Black metal menni Hollywood

Tényleg film készül a Lords of Chaos könyvből

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

bmhollywood.jpg

Úgy néz ki, most már tényleg mozit csinálnak a korai norvég black metal mozgalomról, hiszen a legfrissebb hírek szerint már befektetőket is találtak a témát feldolgozó Lords of Chaos könyv filmes adaptációjához. A rendező Jonas Akerlund lesz, akit elsősorban videóklipjeiről ismer a közönség, de több játékfilm is fűződik a nevéhez, és olyan színészekkel dolgozott, mint Dennis Quaid, Billy Crystal, Mickey Rourke, vagy a néhai Brittany Murphy. Akerlund zenei múltjával együtt - a korai Bathory dobosa volt - még akár autentikus rendezőnek is tekinthető, de vajon nekünk, nézőknek lesz-e okunk az örömre? Ezt vizsgáljuk a következőkben.

A befektetők között a Vice Films, az Insurgent Media és a Chimney Pot mellett a 20th Century Fox is megtalálható, a főbb szerepeket Emory Cohen, Jack Kilmer, Sky Ferreire és Rory Culkin játsszák majd. Producerként korábban Ridley Scott neve is felmerült, biztosan hallotta, hogy az Emperornak van Prometheus című lemeze.

A film alapját szolgáltató könyv 1998-ban jelent meg Lords of Chaos: The Bloody Rise of the Satanic Metal Underground* címmel. Játék! Vajon miről szólhat egy ilyen című könyv, melynek témája a norvég black metal. Gratulálunk, ön nyert, természetesen a korai norvég színtér közismert eseményeiről, mint például templomgyújtogatás, gyilkosságok és hasonlók, olyan szereplőkkel, mint a burzumos Varg Vikernes, Euronymus, meg persze Faust. Ugyan Michael Moynihan és Didrik Søderlind könyve magyarul ezidáig nem jelent meg, nemzetközi szinten az egyik legismertebb kiadvány ebben a témában, és természetesen az érintettek, maguk a zenészek, utálják is rendesen: az egyik főkolompos, Vikernes The Lords Of Lies címmel közölt terjedelmes cikksorozatot a Burzum weboldalán, a cím elég beszédes.

A tervezett filmről szóló első hírek még 2006-ban szivárogtak ki. Azóta a black metal színtér több képviselője adott hangot nemtetszésének.** Sigurd Wongraven, ismertebb nevén Satyr 2009-ben ezt nyilatkozta a témában:

"Most, amikor már végre a zenére koncentrálnak az emberek a műfajjal kapcsolatban, ebből a könyvnek álcázott pletykarovatból film készül. Mivel a Lords Of Chaos hihetetlenül rossz könyv, csak azt tudom feltételezni, hogy a film sem lesz jobb. Szomorú, hogy egy ilyen felületes történet, amit olyasvalaki írt, aki nem érti a black metalt, hivatkozási alappá vált. És szomorú, hogy egyesek hajlandók ilyen messzire menni, hogy hasznot húzzanak a black metal történetéből."

Meglehetősen ironikus, hogy a Satyricon Fuel For Hatred című dalának klipjét szintén Akerlund rendezte. Vikernes elmondása szerint leszarja, hogy mi történik a filmmel, hiszen akkor is nyer, ha teljes bukás lesz a vége, és akkor is, ha siker. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a készítők nem kértek engedélyt sem tőle, sem Euronymous (Oysten Aarseth, néhai Mayhem-gitáros) családjától, hogy felhasználják a történetüket, őket becstelen söpredéknek nevezte, és más kellemetlen dolgokat is mondott. 

De mit tegyünk mi, akik csak egy jó filmet szeretnénk megnézni a hétvégén? Nos, a sajnálatos tapasztalat az, hogy bármikor, amikor Hollywood úgy általában a rockzene felé közelített eddig, szinte mindig kiábrándítóan banális, bugyuta történet lett az eredmény, olyan karakterekkel, akik szellemi fejlettségben még egy boroskólában pácolt szimatszatyrot is alulmúlnak. Az egyetlen menekülési útvonal a humor, de még az olyan nézhetőbb filmeknek is bőven vannak kínos pillanatai, mint az Újra a régi, vagy a Majdnem híres, hogy az olyan vígjátékokról már ne is beszéljünk, mint a Pancserock, amelynek a létezésére az egyetlen mentség az, hogy Lemmy egy vicc és egy mondat erejéig szerepel benne.

Amikor viszont ez is elmarad, akkor történnek meg olyan audiovizuális terrorcselekmények, mint Tom Cruise-féle Mindörökké rock, vagy a Stephen Herek rendezte Rocksztár, Mark Wahlberg főszereplésével. Ráadásul utóbbi inspirációját szintén valós eseményszolgáltatta, nevezetesen az, amikor Tim Ripper Owens egy tribute zenekar énekeséből az igazi Judas Priest frontembere lett. Szerencsére a zenekar még idejében elhatárolta magát a mozitól, amelyben viszont szerepel Zakk Wylde, Jeff Pilson és Jason Bonham is, de hát mindenki követhet el hibákat.

Ezek után képzeljük el azt, amikor a Lords of Chaos harmincharmadik percében, mintegy előrevítve a hamarosan eljövő még sötétebb időket, CGI-lángok kezdik nyaldosni a Fantoft templom tornyát, amelyeket a Rory Culkin - igen, Macaulay öccse - által alakított fiatal Vikernes szuperplánban mutatott őrült tekintete tükröz vissza. Képzeljük el, ahogy H. János pultos (28) barátnőjével, Sz. Evelin műkörmössel (26) a stáblista tizenharmadik másodpercénél kilépnek a Westend mozijának kijáratán. Sodródnak a tömeggel, Jani kidobja a literes papírpoharat, meg a popcornos zacskót, Evelin pedig így szól: "Apááám, ez de duuurvaaaa...", aztán közös szelfit postolnak "Életkémmel blekmetálos mozi után <3 <3 <3" aláírással a Facebookra. Hát kell ez nekünk?! Megkérjük kedves olvasóinkat, szavazzanak!

*Idegen nyelven nem beszélő kedves nézőink kedvéért németül kb. A káosz urai - a sátáni metal underground véres felemelkedése

**Ezt a szóösszetételt már húsz éve le szerettem volna írni, csak nem volt rá alkalom eddig.


vélemény film hír hollywood black metal varg vikernes jonas akerlund euronymous lords of chaosKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása