2017.04.14. 12:59 – Lángoló Gitárok

Undertaking – V12BB4U demopremier 29 évvel később

Lángoló premier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

utg_logo_nelkul.jpg

Majdnem pontosan két évvel ezelőtt adtunk hírt arról, hogy készülőben van az Undertaking-könyv, amely a nyolcvanas évek kultikus magyar thrash zenekarának történetét meséli majd el. Az alkalmanként nálunk is publikáló Dudich Ákos, illetve a korábbi basszusgitáros, Jakab Viktor által jegyzett, az elmúlt két év alatt közel 600 oldalra duzzadt kiadvány a napokban jelenik meg Undertaking – Thrash metal Magyarországon a rendszerváltás idején címmel. Hogy teljes legyen a kép, a könyv egy CD-mellékletet is tartalmaz, az Undertaking első és egyetlen demófelvételének remasterizált, bónuszdalokkal kiegészített változatával, amelyet a hajtás után először itt, a Lángoló Gitárokon hallgathattok meg!

Az Undertaking a nyolcvanas évek végi magyarországi metálzenei színtér egyik meghatározó zenekara volt. Az együttes frontembere, Killan György egy egyedül elkészített demófelvétel után találta meg az együttes ritmusszekcióját Jakab Viktor basszusgitáros és Esztári Imre dobos személyében. Az Undertaking első fellépése 1988. november 26-án volt az újpesti Landler Jenő Művelődési Házban működő Thrash Mosh Clubban, amelynek később állandó fellépői voltak. Koncertjeiken alkalmanként több száz néző vett részt, de volt példa ezer feletti látogatószámra is. A gyors sikerek ellenére a csapaton belül személyes nézeteltérések alakultak ki a folytatást illetően. Utolsó koncertjüket 1989. október 13-án, a bécsi Rockhausban adták a Rage előzenekaraként.

A zenekar első és egyetlen demófelvétele V12BB4U címmel jelent meg. A hangfelvétel 1988 végén készült Kijevben. Az újra kiadott Scheer „Max” Viktor készítette, aki a következőket árulta el a felújított hanganyagról: 

„Az eredeti felvétel mesterszalagja nem állt rendelkezésre, és egy nem éppen kifogástalan állapotban lévő sorozatgyártott kazetta volt az, amiből kiindulhattunk. Emiatt nyilván komoly korlátokba ütközött a felvétel restaurálása. A folyamat több szempontból sem volt egyszerű: egyrészt a korabeli magyar és kelet-európai stúdiófelvételek minősége eleve elmaradt a hasonló zenét játszó nyugati bandák felvételeinek hangminőségétől, másrészt nem egy kidolgozott albumról, hanem egy viszonylag rövid idő alatt elkészített demo-felvételről van szó.

Emellett a mastering alapanyagaként szolgáló audiokazettát sem őrizték vitrinben a gazdái. A kazetta formátumú mágnesszalagos hanghordozó fizikai tulajdonságai közé tartozik, hogy a sok lejátszás koptatja, így folyamatosan károsítja a szalagon lévő mágneses hordozóréteget a magnetofon feje és a szalag közti fizikai érintkezés által, szemben a mai digitális világ hangformátumaival szemben, amelyeket tetszőleges alkalommal lehet minőségromlás nélkül lejátszani. A mágneses réteg kopásából, illetve a szalag nyúlásából keletkező hiányos, vagy károsodott részeket sajnos csak részben lehetett helyreállítani, de mindent összevetve a mai kor stúdiótechnikájának előnyeit kihasználva a célt sikerült elérni: az anyag megjelenése után közel húsz évvel élvezhető minőségben hozzáférhető, még ha az újramasterelt hanganyag minősége nem is éri el az új Body Count-album minőségi szintjét.” 

A V12BB4U felújított változata az ezen a héten megjelenő Undertaking – Thrash metal Magyarországon a rendszerváltás idején című könyv CD-mellékleteként lát napvilágot. Jakab Viktor, az Undertaking egykori basszusgitárosa, egyben a könyv egyik szerzője, így nyilatkozott a kiadványról, amely több mint két évig készült:

Nagyon jó érzés kézben tartani egy ilyen terjedelmű és kivitelű könyvet, a munka gyümölcsét. Amikor ránézek, többek között az is az eszembe fog jutni róla, és most már remélem, hogy a könyv létrejöttében közreműködő társaimnak is, hogy egykori zenésztársaim milyen örömmel pillantották meg, vették kézbe és lapoztak bele. Elkezdtem megfogalmazni, hogy ki mindenkinek és miért köszönöm, hogy az előbbi élményben is részesülhettem, de nagyon hosszú lenne a sor, és még így is tartanék attól, nehogy valakit, valamit kifelejtsek. Mindenki tudja magáról, hogy mennyi mindennel járult hozzá ehhez az ügyhöz. Köszönöm szépen mindannyiuknak!

Ez a könyv azért is készült ilyen hosszú ideig, mert mindig észrevettem benne valami hiányosságot, tisztázandó dolgot, pontatlanságot, esetleg hibát, amelyeket igyekeztem maximálisan eltüntetni. Nem mondom azt, hogy nem tudnám még tovább pontosítani, tökéletesíteni a tartalmát, viszont nem lehetett ezt a történetet a végtelenségig húzni. Azt gondolom, 99%-ra kerek benne minden. Már csak a visszajelzésekre vagyunk kíváncsiak!”

A szerzők elmondása szerint a könyv nem csupán egy zenekar története - korrajz is egyben, benne hiánypótló, kuriózumszámba menő interjúkkal: megszólalnak az Undertaking tagjai és rajongói, valamint az akkori metálszíntér színe-java, zenészek és szervezők egyaránt.

A megjelenés beharangozására a szerzők több dedikálást és közönségtalálkozót is szerveznek, ahol az eredeti tagok, köztük az 1990 óta Kanadában élő, a napokban hazalátogató frontember, Killan György dedikálják a könyvet. Aki tehát élőben szeretné begyűjteni a kétségkívül kuriózumnak számító anyagot, az megteheti ezt például ma és holnap este a Dürer Kertben, a Moshing Rabbits Fesztiválon, vagy a Mayhem-koncerten. A részletekkel, könyvrendeléssel kapcsolatban további információk itt, és az Undertaking Facebookos emlékoldalán!  


premier könyv magyar újrakiadás hír remaster thrash metal undertakingKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása