2017.08.16. 13:02 – Lángoló Gitárok

„Az énekszólamok kivételével tulajdonképpen teljesen új dalok születtek” - Célegyenesben a Reframe

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

reframe_1.jpg

Augusztus 18-án debütál a Reframe projekt a Kaposfesten, amely minden túlzás nélkül az utóbbi idők egyik legérdekesebb magyar zenei vállalkozásának tűnik. Egy különleges koncerten Priger Zsolt, Bolyki György, Baráti Krisróf, és a Kaposfest Kamarazenekar öltöztetik új köntösbe a 30Y, az Akkezdet Phiai és az Elefánt dalait, valamint Vivaldi Négy évszakát. A múlt héten lezajlottak a próbák, és ha lehet hinni a híreknek, már minden készen áll a premierre, legalábbis ez derült ki Szendrői Csabával, a projekt ötletgazdájával készült miniinterjúnkban. Részletek a hajtás után!

Múlt héten lezajlott egy háromnapos próba, mondhatjuk, hogy zeneileg is összeállt a Reframe. Nektek milyen volt ezt megélni belülről?

Túl vagyunk a próbákon, amiket egy elég hosszú előkészítő folyamat előzött meg. A zenei producer, Prieger Zsolti, illetve a klasszikus hangszerelésért felelős Bolyki Gyuri a saját részeiket megírták előre, tehát elsősorban ők voltak azok, akik már a próbák előtti időszakban is sokat dolgoztak ezen. Az elmúlt napokban az történt, hogy mi, a zenekarok frontemberei végighallgattuk és végigénekeltük a dalaink általuk feldolgozott változatait élőben. Megnéztük, hogy amit elméletben kitalált Zsolt és Gyuri, azok hogyan működnek akkor, ha ott van a teljes kamarazenekar és az énekesek.

Mennyire változtak meg a hangszerelések?

Volt meglepetés, hiszen az énekszólamok kivételével tulajdonképpen teljesen új dalok születtek.  Ez mindenkinek egy speciális, kísérleti dolog, nem nagyon volt még ilyesmire példa. Olyan előfordul, hogy elektronikus hangzást szimfonikus zenekar csinál színpadon, de olyan, hogy előre megírt elektronikus zenére szimfonikus zenekar játszik, nem nagyon. Ez egy furcsa élethelyzetet teremt, amire mi kíváncsiak is voltunk. Valójában ez egy kísérlet, hogy működik, és minket az érdekelt, mi történik egy ilyen helyzetben. Úgy néz ki, hogy elég izgalmas lesz.

A Vivaldi-darab mennyiben változott?

Elég problémás kérdés volt, hogy egyáltalán bele lehet-e nyúlni komolyzenébe utólag? Természetesen azért adtunk hozzá némi érdekességet, de ezt konkrétan nem úgy kell elképzelni, átmentünk ilyen a lakossági, "klasszikusok diszkóritmusban" dimenzióba. Az elektronikus zenére játszott klasszikus zene elég kínos tud lenni, és ezt a csapdát mindenképpen ki szerettük volna kerülni. A zenei eszközök mellett egy másik művészeti ágat is segítségül hívtunk: az eredeti jegyzetektől eljutottunk odáig, hogy a világirodalom néhány klasszikus fejezete is megidéződik majd, hogy egy példát mondjak, az egyik tételnél Edgar Allen Poe egyik művéből hangzik majd el egy részlet. De hogy hol és melyik, az maradjon meglepetés!

Izgulsz?

Nagyon. De egyben várom is a bemutatkozó előadást, hiszen a munkánk gyümölcse ott érik majd be, a színpadon.

További információk a Reframe és a Kaposfest Facebook-oldalán!


interjú kollaboráció projekt elefánt vivaldi prieger zsolt anima sound system akkezdet phiai baráti kristóf 30Y kaposfest reframe bolyki györgy



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása