2017.12.06. 12:15 – [MTI] Lángoló Gitárok

Már megint nem a Soerii & Poolek megy az Eurovízióra

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

leanderadal.jpg

Bemutatták A Dal 2018-ba bejutott harminc produkciót szerdán a budapesti Akvárium Klubban tartott sajtótájékoztatón. A dalválasztó show-t hetedik alkalommal rendezi meg a közmédia. A versenybe bejutott előadók között van A Dalban egyaránt harmadszor induló Király Viktor és Polgár Odett, ismét látható lesz a korábbi szereplők közül például a Leander Kills (ők vannak a képen, ez még tavaly készült), Heincz Gábor Biga, a Maszkura és a Tücsökraj. Számos kevéssé ismert induló is lesz, így Andy Roll, Dánielfy Gergely, Gulyás Roland, a Nene zenekar vagy Süle Zsolt. De Soerii & Poolek nem, pedig velük tuti nyernénk.

A hat évvel ezelőtti első A Dalban már indult Kökény Attila ezúttal két dzsesszelőadóval, Szőke Nikoletta énekesnővel és Szakcsi Lakatos Róbert billentyűssel közös produkciót fog bemutatni, A Dal 2013-ban látott Vastag Tamás dalának zenéjét Sztevanovity Krisztián, szövegét utóbbi édesapja, Sztevanovity Dusán szerezte.

A Dal 2018-ra több mint 350 pályamű érkezett, a zsűriben az elmúlt évekből ismert Frenreisz Károly, az LGT és a Skorpió alapító tagja, Kossuth-díjas rockzenész és Both Miklós Fonogram- és Budai-díjas zeneszerző, népzenegyűjtő mellett új tagként Schell Judit Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész, illetve Mező Misi, a Fonogram-díjas Magna Cum Laude énekes-gitárosa fog ülni. A két műsorvezető Rátonyi Kriszta és Fehérvári Gábor Alfréd Freddie lesz.

A Dal 2018. január 20-tól hat héten át szombatonként látható a Duna televízióban, a döntőt február 24-én rendezik, akkor derül ki, melyik dal és előadó képviseli Magyarországot a jövő évi Eurovíziós Dalfesztiválon Lisszabonban. A Dal 2018 felvezetőjeként január 6-án és 13-án a verseny elmúlt hat évadának legemlékezetesebb pillanatait mutatja meg a Duna Televízió. Király Viktor már kétszer is a legjobb 4-ig jutott A Dalban: 2012-ben testvéreivel, Lindával és Bennel közösen, 2014-ben pedig szólóban.

"Elsősorban azért jelentkeztem ismét a versenybe, hogy bemutassak egy új dalt, persze ha győzni fogok, az boldoggá fog tenni. A Budapest Girl című szám egy visszafogott, letisztult dal, nem igazán olyan, mint amilyet a közönség korábban megszokott tőlem. Egy szál gitár a kíséret, most nincs gazdag hangszerelés. Egy vagány lányról szól, akivel egymásba szeretünk, mégis eltűnik, nem jelentkezik. A dalban benne van a város iránti szeretetem is. Bár még mindig kétlaki életet élek, sokkal többet vagyok Budapesten, mint Amerikában" - mondta Király Viktor az MTI-nek.

Hozzátette, hogy két társszerzője volt, a brit Ash Hicklin, aki már Tiestóval is dolgozott, valamint Závodi Marcel, aki idén előadóként is bejutott A Dal döntőjébe Berkes Olivérrel duóban.

Heincz Gábor Biga hat év után tér vissza A Dalba, hiszen az elsőn lépett színpadra és döntőbe is került. Mostani dalának címe Good Vibez, amelynek zenéjét Biga, a szöveget Méhes Adrián írta. "Nem akartam addig visszatérni, amíg a megfelelőnek érzett dal meg nem születik. A Good Vibez popdal, és szerintem mondanivalójában és habitusában is a versenybe illik. Ma már a nem annyira trendi, autentikus és hagyományos módját űzöm a zeneszerzésnek, vagyis változatlanul gitáron írom a dalaimat. Hangszerelésben is maradtunk a puritánabb változatnál, egy kicsit akusztikusabb, de modern lett" - fejtette ki Heincz Gábor Biga az MTI-nek.

Kitért arra, hogy idén májusban megjelent stúdióalbuma, a Gátlás sztriptíz jövő tavasszal angol nyelven is piacra kerül egy külföldi kiadó gondozásában, és a lemezen rajta lesz a Good Vibez is. A dalválasztó show-ban nemcsak Magyarország legjobb dalát keresi és választja ki a zsűri és a közönség, hanem értékes szakmai díjakat is lehet nyerni. "A Dal 2018 Legjobb Dalszövege" és a "A Dal 2018 Felfedezettje" elismerés mellett jövőre is lesz online Akusztik Dalverseny.

Ők az indulók:

1. Andy Roll: Turn the Lights on (zene-szöveg: Dutka András) 
2. AWS: Viszlát nyár (zene: Kökényes Dániel, Brucker Bence, Veress Áron, Schiszler Soma; szöveg: Siklósi Örs) 
3. Ceasefire X: Satellites (zene: Vavra Bence András, Szűcs Norbert; szöveg: Kozma Kata) 
4. Dánielfy Gergely: Azt mondtad (zene: Dánielfy Gergely; szöveg: Völgyesi Árpád) 
5. Fourtissimo: Kisnyuszi a kalapban (zene: Ferencz-Kuna Valéria, Kuna Márton, Ferencz-Kuna Gyula, Kuna Bence; szöveg: Ferencz-Kuna Valéria, Kuna Bence) 
6. Gulyás Roland: Hypnotized (zene-szöveg: Márta Alex) 
7. Ham ko Ham: Bármerre jársz (zene: Tóth G. Zoltán; szöveg: Kathy Zsolt) 
8. Heincz Gábor "BIGA": Good Vibez (zene: Heincz Gábor; szöveg: Méhes Adrián)
9. Horváth Cintia: Journey (zene-szöveg: Balogh Tamás, Horváth Cintia) 
10. Horváth Tamás: Meggyfa (zene-szöveg: Horváth Tamás) 
11. Király Viktor: Budapest Girl (zene: Király Viktor, Ash Hicklin, Závodi Marcel; szöveg: Király Viktor, Ash Hicklin) 
12. Knoll Gabi: Nobody to Die for (zene: Knoll Gabi, Burai Krisztián, Stanislav Bendarzsevszkij; szöveg: Knoll Gabi) 
13. Leander Kills: Nem szól harang (zene-szöveg: Köteles Leander) 
14. Living Room: Kirakat élet (zene: Pál Benjamin; szöveg: Pál Benjamin, Prommer Patrik) 
15. Maszkura és a Tücsökraj: Nagybetűs szavak (zene: Biró Szabolcs, Boros Gábor, Földesi Attila, Kertész Csaba, Vikukel Dániel; szöveg: Bíró Szabolcs) 
16. Mayalina: Nekem te (zene-szöveg: Szalma Edvárd, Szikszai Péter) 
17. Nemzenekar: Waiting (zene: Pásztor Gyula, Károly Tamás; szöveg: Pásztor Gyula) 
18. Nene zenekar: Mese a királyról (zene: Vörös Milán Erik, Orsovai Renáta Katalin, Márkosi József, Boda Evelin, Varga Szabolcs Balázs, Ferencz Péter; szöveg: Orsovai Renáta Katalin) 
19. Noémo: Levegőt (zene: Takácsová Noémi, Szabó Dániel Ferenc, Szeifert Bálint Artúr, Tóth István; szöveg: Takácsová Noémi, Jeszenszky Márton) 
20. Nova Prospect: Vigyázó (zene: Kiss József; szöveg: Schautek Bálint) 
21. Peet Project: Runaround (zene: Ferencz Péter, Magán Olivér, Závodi Attila, Gudics Martin, Gudics Marcell; szöveg: Ferencz Péter) 
22. Polgár Odett: Aranyhal (zene: Toldi Miklós, Polgár Odett; szöveg: Hujber Szabolcs) 
23. SativuS: Lusta lány (zene: Szabó Márton; szöveg: Pájer Gábor) 
24. Süle Zsolt: Zöld a május (zene: Süle Zsolt, Bodnár Péter; szöveg: Süle Zsolt)
25. Szőke Nikoletta, Kökény Attila, Szakcsi Lakatos Róbert: Életre kel (zene: Szakcsi Lakatos Róbert; szöveg: Müller Péter Sziámi) 
26. Jela feat. Eszes Viki: Egy szó, mint száz (zene-szöveg: Jelasity Péter)
27. The Matter: Broken Palms (zene: Isaak Palmer, Kozák Örs, Joel David Perez Garcia, Antal Kert; szöveg: Isaak Palmer)
28. Tolvai Reni: Everest (zene: Bella Máté, Závodi Marcel; szöveg: Johnny K. Palmer) 
29. Vastag Tamás: Ne hagyj reményt (zene: Sztevanovity Krisztián; szöveg: Sztevanovity Dusán) 
30. Yesyes: I Let You Run Away (zene: Szabó Ádám, Somogyvári Dániel; szöveg: Yesyes)


hír a dalKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása