2017.01.31. 15:51 – dankógábor

Grandaddy- Franz Ferdinand- Midlake- Band Of Horses- és Travis-tagok álltak össze egy lemezre

bnqt_jan17_1024_1024.jpg

BNQT (azaz Banquet) néven ad ki lemezt a supergroup, amiben olyanok zenélnek, mint Eric Pulido a Midlake-ből, Ben Bridwell a Band Of Horsesból, Alex Kapranos a Franz Ferdinandból, Fran Healy a Travisből és Jason Lytle a Grandaddyből. A Volume 1 címmel április 28-án megjelenő nagylemezen minden említett zenész két-két dalt írt és énekelt fel. A lényegében szimpla örömzenélés miatt létrehozott projekt ötlete Pulidótól származik, és anyazenekarának, a Midlake-nek a zenészei játszanak még a dalokban, amik közül a Restart címűt meg is lehet hallgatni alább.


indie rock hír bnqt2017.01.31. 15:28 – dankógábor

Meghalt John Wetton, az Asia frontembere

67 éves korában, rákban elhunyt John Wetton, akit leginkább az Asia basszusgitáros-énekeseként ismert a világ, de többek között olyan csapatokban is megfordult, mint a King Crimson, a Uriah Heep, a U.K. vagy a Wishbone Ash. Az énekes már évek óta betegeskedett, két évvel ezelőtt is egykilónyi rosszindulatú daganatot távolítottak el a szervezetéből. Wetton már az Asia megalapításakor sztárnak számított főleg progrock-körökben, de a Geoff Downes-zal, Steve Howe-val és Carl Palmerrel összehozott saját zenekarával futott be igazán. Közben szólókarrierjét is elkezdte, az Asia pedig 1986-ban fel is oszlott. A zenekar ugyan 1989-ben ismét összeállt, de Wetton csak 2006-ban szállt vissza végleg. Az utolsó Asia-lemez 2014-ben jelent meg, utolsó szólólalbumát pedig 2011-ben adta ki.


hír asia john wetton2017.01.31. 12:52 – Lángoló

Újabb holland üdvöske az A38-on - Jön a De Staat

destaat03.jpg

A februárban szintén Budapesten (az A38 szervezésében az Akváriumban) fellépő Kensington mellett a De Staat az izmosodó holland poprock-színtér másik nagy sikersztorija. Az együttes még indulásakor, hét év lépett fel az A38 Hajón, most pedig igazi sztárzenekarként tér vissza, négy irgalmatlan sikerű nagylemezzel és jó pár nagy slágerrel gazdagabban.


hír zimmerman de staat2017.01.31. 10:47 – Magyar Ádám

Kanye Westet ki nem állhatom – DJ Bootsie-interjú

boci.JPG

Több mint két évtizede járja a színpadokat DJ Bootsie, ez idő alatt pedig jó pár dolgot átélt, és sok mindenről van markáns véleménye is. Interjúnkból megtudhatjátok, mit gondol a nemzetközi rapszíntérről, na meg a hazairól, amit maga mögött hagyott, vagy éppen iamyankről, de az is kiderül belőle, hogyan épít fel egy dalt egy olyan zenész, aki rengeteg különböző forrásből inspirálódva igyekszik színesíteni az elektronikát. (Fotó: Dancs Enikő Bianka)


interjú dj bootsie2017.01.30. 13:13 – Rácz Mihály

25 éves a Trottel Records

pdxcover1.jpgA Trottel Records hivatalos kiadóként 25 éves, azonban már a 80-as évek derekán kezdte pályafutását szamizdat kiadványokkal. Az első Pajtás daloljunk kazetták, azaz hazai punk válogatások akkor az egyik hozzáférhető csatornát jelentették a zenerajongók számára az egymás közti zene-cserebere mellett, mára pedig régi vágású gyűjtemények ritka darabjaivá váltak. Ezen kívül a kiadó nevét is adó - és hosszú története során számos név változaton átesett - Trottel zenekar albumait (melyeket bakeliten francia és német kiadók hozták ki először) terjesztették és publikálták – nem csak a hazai piacra. A Trottel kiadó pillanatok alatt bekapcsolódott a nemzetközi terjesztőhálózatokba, komoly piacot jelentettek akkortájt azok a térségek, ahová a turnéikat is szervezték. A kiadót a Trottel zenekart is vezető Rupaszov Tamást igazgatja, aki nem csak a lemez és kazettakiadásra állt rá, de turnészervezésben is az egyik legsikeresebb volt. Számos olyan banda kezdte nála, akik aztán innen leválva saját pályájukat kialakítva vagy kitanulták az önmenedzselést, vagy más kiadókhoz szerződtek.


punk hír trottel2017.01.30. 11:09 – Lángoló

Burns Kati a pakisztáni Lahooti Fesztiválon

lahooti1.jpg

Burns Kati - akinek zenéje évek óta a Kelet hatásait viseli magán -, a napokban tért vissza harmadik pakisztáni koncertútjáról. Világzenei és magyar népzenei előadóként ezúttal a sivatagos Szindh-vidéki Haiderábádba, a Lahooti Melo fesztiválra kapott meghívást. A január 21-22 között megrendezett nagyszabású fesztiválon részt vett egy népzenei témájú kerekasztal-beszélgetésen, aztán koncertet adott, a fesztivált követő néhány napos műhelymunka során pedig amerikai, nepáli és pakisztáni zenészekkel improvizált a We Believe In Music projekt keretében.


folk hír burns kati2017.01.30. 10:00 – Lángoló

Tizenhárom év után itt az első C.A.F.B.-dal Szakácsi Greggel

Lángoló Premier

cafb_foto_david_zsolt.jpg

Napokon belül érkezik az az EP, amit a nyáron megjelenő nagylemezük előfutáraként rögzített Szakácsi Greg és a C.A.F.B. zenekar. A korongon a már korábban közzétett Bikini-feldolgozás mellett négy saját szerzemény szerepel. A Békásmegyer, Szigony utca az első C.A.F.B.-szám, melyet Szakácsi és a punkzenekar a 13 év után megjelenő közös kiadványról előzetesként bemutat. (Fotó: Dávid Zsolt)


premier punk rock hír c.a.f.b. cafb2017.01.29. 14:15 – dankógábor

Meghalt Geoff Nicholls, a Black Sabbath egykori billentyűse

geoffnicholls.jpg

68 éves korában, tüdőrákban elhunyt Geoff Nicholls, a Black Sabbath billentyűse, aki az 1980-as Heaven And Hell lemezen játszott először lemezen a csapattal, és az 2007-es Live at the Hammersmith Odeon koncertalbumig az összes Black Sabbath-kiadványon szerepelt. A csapat része egyébként 1979-től 2004-ig volt, viszont a színpadon, 1986-os turnét kivéve nem igazán látszódott soha, a háttérbe vagy oldalra húzódva zenélt mindig a csapattal. Mellesleg nem csak a billentyűt kezelte, hanem gyakran volt másodgitáros, mikor Tony Iommi szólózott a dalokban. Halálhírét is Iommi erősítette meg Facebook-oldalán.


rock hír gyász black sabbath geoff nicholls2017.01.29. 12:48 – m.adi

Hazai újdonságok a rockabillytől az elektróig

dalmegosztás

Kihalófélben lévő, vagy már teljesen kihalt műfajok térnek vissza az aktuális dalmegosztásban, ahol a szinte mindig előforduló poprock, magyaralter, elektró vagy rap mellett ezúttal van rockabilly, rock and roll, sőt, még nu metal (!!) is. Az ötvenes évektől kezdve tehát elég sok mindent lefedünk ezúttal, neked már csak azt kell kiválasztanod a poszt végén, hogy melyik alkotás tetszett a legjobban.


magyar újdonság mystery gang dalmegosztás mygl2017.01.29. 08:42 – dankógábor

Bátky Zoltán lett a Wall Of Sleep énekese

wallofsleep_1.jpg

Új énekese van a Wall Of Sleepnek. A doom metal együttesbe az a Bátky Zoltán szállt be, akit eddig olyan, leginkább progresszív metálnak hívható zenekarokból lehetett ismerni, mint a Stonehenge, a Wendigo vagy az At Night I Fly, de ő énekel az After Cryingban is, illetve olyan csapatokban is megfordult, mint a H.A.R.D. vagy a Hungarian Queen Tribute. Ezen kívül a 2013-as X-Faktorban is indult, ahová saját bevallása szerint kultúrmisszió miatt jelentkezett, amit úgy is teljesítve érzett, hogy az élő műsorba már nem válogatták be.


metál hír wall of sleep doom2017.01.28. 10:30 – Lángoló

Vége a feszült várakozásnak - Itt vannak 2016 legjobb lemezei a Lángoló szerint

toplista_2016.jpg

Megint jó sokat gondolkoztunk, mik is voltak a legjobb lemezek az előző évben, de végre megszületett az eredmény. 2014-hez hasonlóan most csak egy lista lesz. Ebbe ment a poptól kezdve az indie-n, a hip-hop-on, a rockon át a metálig minden, és még a magyarokat sem szedtük külön. Mert ugye van jó zene, meg rossz, más nem számít. Alább a 2016-os legjobb 25 van. (A posztban van ugyan némi zene mutatóban, de a címekre klikkelve ott a teljes lemez, illetve a lista alatt a nevekre klikkelve feljönnek az egyéni kedvenceink.)


lista lista20162017.01.27. 14:27 – dankógábor

Az év legjobb black metal kiadványa lehet a Wiegedood új lemeze

wiegedood.jpg

Ha 2015-ben hallottam volna a Wiegedood első nagylemezét, akkor tuti az év végi listámon is rajta lett volna. Így viszont csak a budapesti koncertjükön döbbentem rá, hogy mit hagytam ki. Azóta viszont elég sokat megy a De Doden Hebben het Goed című négyszámos anyag. A zenekar ugyan belga, de a legszebb norvég hagyományokra építve játsszák a black metalt, sok Burzum-hatással, meg van bennük post metal is rendesen, ahogy az manapság szokás. A zenekar egy szabadidős projekt amúgy, Oathbreaker- Rise and Fall- és Amenra-tagok hozták össze, basszusgitáros meg nincs is benne, csak két gitár, dob meg ének. A poszt meg amiatt született, mert most jelenik meg a második lemezük a nagyon fantáziadús De Doden Hebben het Goed II címmel. Az ezen lévő Ontzieling című dalhoz pedig klipet is készítettek, amit TRVE-bb a TRVE-nál is. Mellesleg illik a kiváló dalhoz.


metál hír black wiegedood