2018.03.02. 11:00 – Lángoló

A Balatontól a Stranger Thingsig - A Compact Disco új lemeze dalról dalra

Lángoló Premier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

compactdosco.jpg

Megjelent az idén 10. jubileumát ünneplő Compact Disco negyedik albuma amiről már több dalt ismerhet a közönség. A Veled című szám már 2017-ben megjelent és ez jelenleg is gyakran pörög  számos rádió műsorán, a hivatalos Magyar Rádiós Top 40-en például élvonalában szerepelt a dal. Az elektronikus zenei trió legutóbbi klipje a Lazul a város című számra készült, alább viszont ott a teljes lemez, amihez Pál Gábor billenntyűs dalról dalra kommentárt is fűzött.

A lemezt igazából két részre lehet bontani: a 2014 – 2015-ben keletkezett, egyesével megjelent magyar nyelvű dalainkat nézve, 2016-ban úgy döntöttünk, hogy nyár végén lemegyünk Csabiék nyaralójába a Balatonra, hogy albummá kerekítsük az addigi magyar nyelvű dalainkat. Aztán utána egy kicsit lassan, majdnem egy év kellett ahhoz, hogy ezeket a dalokat szépen egyesével véglegesre formáljuk, de végül is itt a lemez, ami tulajdonképpen a 2014-2017 közötti időszakunkat öleli fel.

1. Hideg szél

(zene: Lotfi Behnam, Pál Gábor, Walkó Csaba / szöveg: Pál Gábor)

Nem véletlenül ez az első szám, eredendően is intrónak szántuk a dalt. Ebből kifolyólag azt mondtuk, hogy szeretnénk kicsit elrugaszkodni a szoksásos popzenei formulánktól és szerekezetileg inkább a korábbi évtizedek klubzenéi felé tettünk egy kis kitérőt.

2. Közel

(zene: Lotfi Behnam, Pál Gábor, Walkó Csaba / szöveg: Tariska Szabolcs)

Ez az egyik darabja annak a csomagnak, ami kronológiailag a lemez második fele. Ezt a dalt nem is nagyon lehet kibontani, mert az egész gyakorlatilag pár óra megszületett egy este (a szöveg kivételével, amit 2017 őszén kerekített hozzá Szabi).

3. Csak a szó

(zene: Lotfi Behnam, Pál Gábor, Walkó Csaba / szöveg: Pál Gábor)

Ez volt a Te meg én utáni második magyar nyelvű dalunk. Itt kifejezetten szerettünk volna valami lassabb, ma már azt mondanánk „Stranger Things”-es hangulatú számot csinálni (persze, 2015 elején ezt a fogalmat még nyilván nem ismertük). Csabi ötlete volt és kérése irányomba, hogy ennek legyen egy kicsit elrugaszkodottabb szövege, aztán valahogy kialakult a „sok beszédnek sok az alja” mondás menti koncepció, ami alapból az inkább szavakra, mintsem mondatokra épülő szöveg felé terelt.

4. Parttalan

(zene: Lotfi Behnam, Pál Gábor, Walkó Csaba / szöveg: Tariska Szabolcs)

A dal alapötlete abból indult ki, hogy a Linda c. 1980-as évekbeli magyar sorozat végefőcímzenéjét, Vukán György egyik remekét hallgatva jutott az az eszünkbe, hogy a téma loopolva akár egy elektronikus zenei osztinátó is lehetne. Aztán ezzel improvizálgatva találtam ki a szintitéma fő- és kísérő szólamait, majd Csabi ezen felinspirálódva írta meg a dal vokális részét. A hangszerelést már együtt, a Balatonon kalapáltuk ilyenre, amihez szöveget számos hamvába holt kísérlet után sem sikerült írnom, így itt is Szabi húzott ki minket a csávából.

5. Lazul a város

(zene: Lotfi Behnam, Pál Gábor, Walkó Csaba / szöveg: Pál Gábor)

Ez volt az a dal, ami elsőként erősített meg bennüónket, hogy a balatoni alkotótábornak van értelme. Csabi és én lementünk fürdeni az első délután, mialatt Begi fent a házban összerakta a dal groove-ját, amire elkezdtünk jammelgetni Csabival és két nap alatt megírta rá a vokális részeket és ezzel párhuzamos megszületett a szintitéma is. Miután a zene készen lett, annak a hangulata nagyon erősen megfogott minket és Csabi találta ki a „lazul a város” koncepciót és bemondást, és ebből aztán ennek a dalnak a szövegét volt a legkönnyebb (a Te meg énnel együtt) megírnom.

6. Veled

(zene: Lotfi Behnam, Pál Gábor, Walkó Csaba / szöveg: Horváth Boldizsár)

Ez is egy „egyéjszakás balatoni” dal, itt kifejezetten enyhén funkosabb irányt szerettünk volna és ez a dal is szinte kigurult. Horváth Gáspár „JumoDaddy” régi ismerősünként ajánlotta öccsét, Boldit a Kelemen Kabátbanból szövegírónak. Mivel kifejezetten bírjuk a kelemenes szövegeket, gondoltuk, ez nekünk is jól állhat így belevágtunk a kalandba, Boldinak sem tartott sokáig előállnia a szöveggel. A versének volt egy változata, ami szerintem az egyik legfrappánsabb sorunk lett volna („azt bírom a nevedben, amit szeretek a nevekben / a Zoli nem ilyen, a Feri nem ilyen”), de a srácok attól tartottak, hogy valaki esetleg nem érti a humort és megsértődik, így végül egy kevésbé abszurd változattal készült el a dal.

7. Van az úgy

(zene: Lotfi Behnam, Pál Gábor, Walkó Csaba / szöveg: Walkó Csaba, Pál Gábor)

Ezt a dalt, negyedik magyar dalként a Feel The Rain diszkósabb klónjának szántuk, és szándékosan hasonló szerkezettel és zenei világgal indultunk el, aztán végül ettől koncepciótól eltávolodtunk menet közben, és egyedül a dal alapszerkezete őrzi már csak ezt.

8. Te meg én

(zene: Lotfi Behnam, Pál Gábor, Walkó Csaba / szöveg: Pál Gábor)

Ez az első magyar dalunk, amit hosszas, több éven át tartó vita előzött meg. Ebben én voltam az, aki nagyon sokáig elutasította a dolgot, leginkább azért, mert szerintem az ilyen típusú rövid, szegmentált vokálvilágú popzenéhez könnyebb nekem angol szöveget írni (és tényleg lassabban születnek a magyar szövegek). Csabinak nagyon erős koncepciója volt a dallal kapcsolatban, mind világát, mind szövegét tekintve, így elég jól behatárolt keretek között könnyen megírtam az első magyar dalunk szövegét (akkor még nem tudtam, hogy később ez nem fog ilyen könnyen menni).

9. Rázd le

(zene: Pál Gábor, Walkó Csaba / szöveg: Pál Gábor)

Ez is egy balatoni jammeléssel elinduló dal: Begi vásárolt egy mintacsomagot, amiben benne volt az A-Ha Take On Me komplett eredeti dobsávja. Elkezdtünk azzal hülyülni: kitaláltam rá egy harmónia kört, amire Csabiból szinte azonnal kiszaladt a refrén. Majd csináltunk hozzá egy verzét és elraktuk a dalt, mert nem nagyon akart összeállni. Aztán egyszer megszállt az ihlet, kidobtam a dalból az refrén énekén és harmóniamenetén kívül mindent, és drum-and-basss vonalon elölről kezdve kipattant a fejemből a szintiriff és ez hozott magával egy teljesen más koncepciójú verzét, ami Csabit is meginspirált és az új énektémát a verzére szinte azonnal és elsőre megírta. A refrén szövegének az első két sora is szinte azonnal, vásárlás közben született meg a fejembe, viszont a többi résszel hónapokig küzdöttem, míg egyszer csak – miután szinte mindent kidobtam az eredeti két soron kívül - hirtelen 2-3 óra alatt megírtam.


pop hír electro compact disco



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása