2018.03.22. 09:30 – Rácz Mihály

Bakeliten a magyar közélet - Ki Ner Ma? - Játék és muzsika a Trottel Recordstól

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

kinerma.jpg

A Trottel Records a klasszikus hazai punk és hardcore érát feltérképező, azt vonzó és felettébb kifejező köntösbe csomagoló LP sorozatában a Pajtás daloljunk válogatások, legutóbb pedig az ETA, majd a Leukémia korszakos anyagai után most egy a WNTS énekese, Beke Dani által szerkesztett, a jelen közéletére erőteljesebb kontúrokkal reagáló politikus zenekarokat összegyűjtő kompilációt publikált. Mondhatnánk műfajtól függetlenül, ám a punk-rock mellett elsősorban a hip-hopon van a fókusz, de azért némi folkos akusztika, sőt reggae is becsúszott.

A Kozmosz politikus poppunkja meglepő módon még a Petőfi rádió slágerlistáját is megjárta a banda feloszlása előtt, de itt van folytatásként az egyik mostanában életjeleket mutató utódzenekar, az Egyetlen is oktatásügyi témával. A Bankrupt több mint húszéves fennállása alatt bár nem jutott fel slágerlistákra, azért minőségi melodikus punkja beszivároghatott az arra hajlamosak fülébe. A szintén 1996-ban alakult The Snobs a kiüresedő és értékeit vesztő világunk elé tart fekete tükröt, míg az Apa Zenélnek elég egy ukulele is politikai fegyverként, a folkos gitárzenében érdekelt Greg Gale pedig egyetlen magyar nyelvű dalát szentelte közéleti témának. A WNTS, azaz Mászáros Lőrinc csengőhangjának megírói punk-rockra reppelnek, az Énésén és a Dekkoltás pedig már ízig-vérig hip hop produkciók, előbbi mindenekfelett hisz a „beszólás szabadságában”, míg utóbbi képben van a NER lényegér érintően is. G Ras a Riddim Colonyból és a ligetvédős táboráról ismerős Komáromy Gergő megmozdulásokon is énekelhető reggae slágereiről lehet ismerős.

Néhány dalcím miheztartás végett: Tedd le a kezed, Baszódjál meg KDNP!, Köszmédia, Mi szabadabbak vagyunk, mint ti valaha lesztek, Itt felejtettek, Happy Birthday Fidesz!

A kiadó így összegzi a Ki Ner Ma? válogatás lényegét:

Egy lemez azoknak, azoktól, akik szerint a zenében fontos dolgokról kell beszélni. Egy lemez azoktól, akik nem barackfáról álmodnak, hanem arról, hogy a problémák nem mennek el attól, ha félrenézünk. Egy lemez azoknak, akik azt akarják érezni, hogy nincsenek egyedül. Egy lemez rappel, rockkal, punkkal és poppal. Egy lemez, sok hang, egy üzenet. Egy Magyarország, 2018-ban.

Az LP megrendelhető a kiadótól: rupaszov@trottel.hu


válogatás hír trottel



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása