2018.04.21. 17:51 – Boros Gábor

Megérdemelt vastaps - A Dj Bootsie Trio és a Talamba közös koncertje a Várkert Bazárban

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

img_6257.jpg

Dj Bootsie több évtizede úttörő a hazai hip-hop és elektronikus zenei szcénákban egyaránt. Az Árral Szembennel elsőként nyerték meg a Fila Rap Jamet, majd jelentettek meg két albumot nagykiadónál, mikor ez még csak keveseknek sikerült. Előbb a Yonderboi Quintett tagjaként az európai-, majd a Zagar scratch-mestereként a hazai fesztiválszínpadokat járta be. Tagja volt annak a szűk körnek, aki az UGAR Records gondozásában külföldi figyelemre is érdemes nagylemezt jelentethetett meg (The Silent Partner), majd, a világsztárokat is soraiban tudó londoni BBE Records ajánlott neki szerződést. Tizennegyedikén este a Várkert Bazárban, zenekara a DJ Bootsie Trio, a Talamba ütőegyüttes tagjaival adott úttörő, Tempóviadal névre keresztelt koncertet, amely két órás audió-vizuális utazás közepette mosta el a határokat bass music, hip-hop, kortárs elektronika és komolyzene közt. (Fotók: Lékó Tamás)

A közös koncert ötlete egy két évvel korábbi együttműködés kapcsán született mikor, Dj Bootsie Ég című EP-jének bemutatóján vendégművészként Grünvald László, a Talamba tagja is részt vett. A Tempóviadal a Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik kiemelt rendezvényeként került a Várkert Bazárba. A komolyzenei koncert hangulatra a helyszínen túl ráerősített, hogy a közönség nagyobbik fele ülve hallgatta, de a BTF bérletesei mellett, fullcap-es hip-hop fejek, ismert hazai színészek, külföldi egyetemisták és harmincas párok vették birtokba a koncerttermet.

img_6307.jpg

Az este rövid üdvözlés után rögtön zenekar bemutatással kezdődik, a Trio tagjai mellett (Dj Bootsie – produceri munka, hangminták, scratch, Vázsonyi János – szaxofon, fuvola, Lázár Tibor – dob) a Talamba négy tagja (V. Nagy Tamás, Szitha Miklós, Zombor Levente és a már említett Grünvald László) áll a színpadon. Ahogy a nyitó dalba megérkezik az első bólogatós hip-hop groove, jó látni az ütőegyüttes tagjainak arcán az önfeledt mosolyt, jó látni azt, mennyire élvezik, hogy egy számukra újszerű koncerthelyzetben vannak. Vázsonyi János fantasztikus, bármelyik hangszeréhez is nyúl, és mikor a lemezjátszóról megszólal egy magyar népzenei motívum, eluralkodik rajtam a gondolat, hogy Bootsie személyében van egy saját Kárpát-medencei Dj Krush-unk. A japán mesterrel kapcsolatos párhuzamot csak erősíti, mikor tökéletes arányban követik egymást a tűpontos, hihetetlenül feelinges scratchek, Dj Bootsie pedig a váltások előtt felemelt kézzel vezényel és utaztat bennünket egyre mélyebbre saját és zenésztársai világába. Másodikként szólal meg a klipből is ismerős Horseriders Toward The Abyss, a dalok közt csak rövid szünet, átkötő szöveg nincs, a hangulat a teremben kicsit komolyzenei, kicsit színházi, és tökéletesen egyedi. A Talamba tagjai előtt kottatartó, gyakran szó szerint szaladnak egyik különleges ütős hangszertől a másikig, miközben a vásznon festett képek elevenednek meg hála Kemuri profi, gyakran letaglózó vizuáljának.

img_6275.jpg

A produkció abszolút nemzetközi színvonal, dallamvilágában mégis legalább annyira magyar. Bass music alapú országimázsfilmzene. Az első pillanattól érződik, hogy hihetetlenül pontos, nagyon összepróbált műsor. A csúcspontok közül kiemelkedik a tekerős kézi sziréna (!) megszólalása, Vázsonyi János szólója, vagy amikor a scratch és a szaxofon válaszolgatnak egymásnak. A finálé első felében a februárban megjelenő új lemezről hallhatjuk az Orca című dalt. Az album egy jelentős részét Ligeti Gyurival közösen írta Bootsie, és egyaránt találunk majd rajta Bartók-átiratot és trap ütemeket. Kemuri vizuálja itt ér a csúcsra: a fogyasztói társadalom buta mosoly mögé rejtett sivárságáról szóló képek már-már elvonják a figyelmet a zenészek teljesítményéről. A koncert vége a második zenekar bemutatás, megismerkedhetünk az alkotók nevén túl a különleges hangszerekével is. Az egész produkcióból sugárzik az őszinteség, semmi megjátszás, az eredmény pedig egy és háromnegyed óra után a szűnni nem akaró, megérdemelt vastaps.

img_6404.jpg

Aki lemaradt volna erről a minden ízében kimunkált és egyedi, a bass music törzsi gyökereit kutató koncertről, az Dj Bootsie tervei szerint pótolhatja ezt az elkövetkező hónapokban a nagyobb megyeszékhelyeken, de a produkciót látva azon sem csodálkoznék, ha a nyitó koncerten jelenlévők mindegyike újra jegyet váltana.


koncertbeszámoló dj bootsie



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása