2018.07.11. 11:02 – Lángoló

Ha lenne még egy utolsó pillanatod valakivel az életben, te mit mondanál? - A Houdinis új lemeze dalról dalra

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

the_houdinis_2018_black_group1_cmyk.jpg

A paksi The Houdinis a nyolcvanas évek végén alakult: az alapító tagok, a később a HS7-ben zenélő Orbán Gyula dobos és Balczer Gábor Cziba gitáros, valamint Gallyas Vilmos Giles basszusgitáros mellett az évek során zenélt itt többek közt a quimby-s Kiss Tibi és Varga Livius is. A zenekar 1995-ig működött, ekkor, nagyjából a HS7 indulásával egy időben, parkolópályára került az együttes, mely három évvel ezelőtt újra aktivizálta magát. Az együttes két évvel ezelőtt – új tagokkal, Mihola Péter énekessel és Pintér Norbert gitárossal –  Ember (magyarul: parázs) címmel adott ki albumot.

Most pedig itt a folytatás, a Black című lemez, hét egyszerre mély és dinamikus új Houdinis-dallal. Az album Mihola Péter énekes szerint „két fokkal sötétebbre sikerült” a 2016-os nagylemezhez képest, mindemellett a frontember azt mondja, úgy érzi, sikerült szintet lépniük. A dalok a két gitáros, Balczer Gábor és Pintér Norbert ötleteiből közös próbatermi zenélésből születtek, a szövegeket Mihola Péter írta. A produceri munkákat a HS7 és Quimby lemezeiről ismert német hangmérnök/producer, Bernhard Hahn végezte, a keverés és a produceri utómunka egyrészt Brucker Bence (AWS), másrészt a Jappan & Barnsz duó mágusa, Takács Zoltán Jappán (ex-HS7, Soerii & Poolek) keze munkáját dicséri. Lentebb Mihola és Pintér minden dalról elmondja azt, amit tudni kell, de természetesen meg is lehet hallgatni az egészet.

A Houdinis július végén a FEZEN Fesztiválon koncertezik, szeptemberben pedig Budapesten mutatja be az új lemezanyagot, ami egyébként itt meghallgatható: 

Done

Peti: Ez a dal a fékevesztett szabadságról szól, talán a legfelszabadultabb szám a lemezen. Alapvetően mégis súlyos a mondanivalója, mert nem önfeledt suhanásról van szó, hanem egy ösztönös vonzásról, ami nem kímél semmit.

Norbi: Ez volt a legelső szám, amit összeraktunk az előző, Ember című lemez után és egyben ez az első szám, amit teljesen én hoztam a Houdinisbe. Dacára annak, hogy az Ember lemezmegjelenő koncert utáni második koncerten már játszottuk is, nem változtattunk rajta semmit az azóta eltelt két év alatt. Külön bírom az utolsó refrén előtti dob-basszus-ének kiállást.

Vége 

Peti: A Houdinis első magyar szerzeménye, illetve az első olyan magyar szövegem, ami jó lett. Ezért hat különböző szövegírónak is megmutattam, mert én sem nagyon hittem el, hogy tényleg jó. De azt mondták az, szóval, akkor biztos az. A dal a végről szól, legyen az bárminek a vége, amikor az ember visszagondol arra, hogy milyen súlyos érzések szabadulnak fel benne, amikor rájön, hogy valami véget ért.

Norbi: A Houdinisben általában úgy megy a dalírás, hogy vagy Cziba (Balczer Gábor - gitár) vagy én hozok egy felkész vagy majdnem kész dalt és ahhoz a többiek színezgetnek. Így volt ez az előző lemeznél és a Blacknél is. De ahogy ott is volt egy kivétel, a Come Back, úgy itt is, mégpedig ez, a Vége. Ugyan nem vagyunk egy próbateremben jammelős zenekar, de amikor épp egy másik számot próbáltunk összerakni, Cziba mutatott egy témát, hogy ezt találta ki ide. Gyorsan rávágtam, hogy felejtse el, mert ez annyira jó, hogy kár elpocsékolni és inkább legyen belőle egy önálló dal. Cziba párszor körbejátszotta a témát, mindenki rátette a saját elképzeléseit és 10 perc alatt megvolt a lemez egyik legjobb dalának zenei anyaga.

Hard Beatings

Peti: 2017-ben a Sony az ABSENTIA (ELFELEDVE) című sorozat promókampányának dalának választotta ezt a szerzeményt, ami az akkor még csak próbatermi verzióban létezett. Takács Zoltán Jappánnal sikerült egy olyan sötét történetté alakítani, ami bármelyik nemzetközi színtéren megállja a helyét. A dal a családon belüli erőszakról szól, arról, hogy mennyire torzul az ember személyisége egy ilyen trauma során.

Norbi: Bár nagyon egyszerű témákból áll az egész dal, de mégis nagyon szeretem. Az alapdallamot már évek óta játszogattam, ötletelgettem vele és nagyon örültem, amikor az egyik próbán Cziba elkezdte játszani, mire a zenekar maradék részével egyszerre belecsaptunk a zúzdába. Gondolom ezt hívják kémiának.

Thirst For More 

Peti: Az egyik legrégibb Houdinis-darab, amit most teljesen átdolgoztunk, zeneileg, szövegileg. Sötét dolgok, sötét szándékok között a legtisztább is elbukhat. Csak egy maradhat. Erről szól a dal.

Norbi: A “régi” Houdinis-számok közül ez az abszolút kedvencem, folyamatosan játszuk is a koncerteken, így amikor elkezdtük kiválogatni az ötletekből, hogy miket véglegesítsünk és legyenek rajta a Blacken, akkor mindenképpen szerettem volna, ha a Thirst felkerül. A régi verzióhoz képest sokkal sötétebb lett a végeredmény, amihez hozzájárul Peti egymillió vokálsávja, amikben a suttogástól a hörgésig minden megtalálható és Brucker Bence (AWS-gitáros, aki a keverésen kívül némi produceri munkával is segítette a lemez elkészültét) javaslata, miszerint az ő százszorosan mélyrehangolt gitárjával is feljátszottam a főriffet pár helyre.

Unspoken 

Peti: Egy ellentmondásos dalról van szó, amelynek viszonylag személyes kötődése van a szöveg részéről. Míg a dal maga egy pörgős, stadionos rock, addig a szöveg meglehetősen balladaian felteszi a kérdést: ha lenne még egy utolsó pillanatod valakivel az életben, te mit mondanál?

Norbi: Ennek a számnak az alapdallama egy keserédes éjszaka után született, amikor olyan reggel fél nyolc körül sem sikerült még elaludnom. Az eredeti elképzelés még sokkal szomorkásabb volt, de aztán volt pár olyan próba, ahol csak GyB-vel (Orbán Gyula – dob) ketten mentünk le a terembe ötletelgetni. Az egyik ilyenen mutattam meg neki a témát és mondtam, hogy olyan dobot képzelek el, ami nagyon szellős, nagyon légies, mint monjduk Phil Collinstól az In The Air Tonight, csak még kevesebb konkrétummal. Aztán amikor erre beindul a nagyon direkt, nagyon szögelős refrén... az azért elég jó, főleg élőben játszani. Órákig tudnék erről a számról beszélni, de most csak annyi még, hogy külön kiemelném Peti szövegét, nagyon-nagyon jónak és fontosnak tartom.

Mondd 

Peti: Az előző lemez óta tudtuk, hogy a “When Tomorrow Comes” után szeretnénk egy új, himnikus számot. Sokáig angol szövege volt, majd az utolsó pillanatban szerencsére mégis elkészült a magyar verzió. Egy szituációt idéz fel, ami mindenki számára ismerős lehet: beszélgetni egy olyan emberrel, aki a legkevésbé sem kiváncsi ránk.

Norbi: Ez a dal akart a legnehezebben összeállni. Ugyan a legnagyobb részét én írtam, mégis, szinte minden próba után mondtam a többieknek, hogy hagyjuk a fenébe, tegyük el majd máskorra, mert nem elég jó, nem szól jól. Aztán Cziba belerakott egy bridge-részt, ami amúgy szinte egy Houdinis-dalban sincs, illetve egy nagyon jó zúzdát a közepére és máris lett értelme az egésznek.

Szanaszét 

Peti: A harmadik magyar dal sokáig Samurai fedőnéven futott, mert némileg japános beütésű témák vannak benne. A dal jó ideig megfoghatatlan volt számunkra, mert nem találtuk azt a hangzást, amit szerettünk volna. Ezután jött Jappán (Takács Zoltán Jappán), és megoldotta. Az angol szöveg előbb készült el, Ten Feet Under Ground címen. Ez is ismert történet lehet, ha már voltál olyan kapcsolatban, ami kikészít, megőrjít, fáj, de mégis folytatod.

Norbi: Ez egy 100 százalékban Cziba-szám, gyakorlatilag kész témákat hozott a próbákra. A témákkal nem is vacakoltunk sokat, egy picit színezgettünk itt-ott, de, ahogy Peti is mondja, a soundot valahogy nem találtuk el. De szerencsére erre vannak a külső fülek, akik segítenek.

+ Hard Beatings (Instrumental Promo Mix) 

Peti: A lemez harmadik számának, az amerikai ABSENTIA sorozat promókampányában használt, eredeti instrumentális mix, ami egy külön érdekesség a zenekar részéről.

Norbi: Azért erre elég büszke vagyok. És elég fura érzés is egyben, hogy a témád, amit egy garzonban, egy huszonöt négyzetméteres, örökké sötét lyukban írsz meg, valami véletlen folytán a világ minden sarkában benne lesz a TV-ben és mindenféle tájakról írnak különböző emberek, hogy ez milyen jó és mennyire tetszik nekik és mikor lehet többet hallani a zenekarról. Hát most!


hír the houdinis



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása