2018.09.22. 13:03 – Rácz Mihály

Az oláh cigány dalok és a klasszikus kamarazene találkozása - Romengo és a Mendelssohn Kamarazenekar a MOMKlutban

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

romengo_hd.jpg

„Az oláh cigány hagyományokat anyanyelvi szinten ismerő Romengo az elmúlt években többet lépett fel külföldön, mint itthon: a legrangosabb fesztiválokra kaptak meghívást, turnéztak Indiában és Mexikóban.” – kezdődik a koncertajánló szövege, mire az egyik szemünk örül, a másik sír, úgy tűnik, jobban megbecsülik őket a nagyvilágban, mint hazájukban. Mi a Romengot persze nagyon szeretjük, rendre írunk lemezeikről, legutóbb Lakatos Mónika énekesnő csodás szólólemezéről ezt.

Több, mint 25 országban koncerteztek eddig tehát, mindkét eddigi sorlemezük felkerült a rangos és a világzenében megkerülhetetlen World Music Charts Europe rádióslistára, azon belül is a Top 10-be. Zenéjük felettébb sűrű hangulatú, repetitíven építkező, miközben gazdagon hangszerelt, Lakatos Mónika hangja és énekstílusa pedig egyszerre varázslatosan kiáradó és megrendítően személyes. A Romengo beemel ugyan elemeket más kulturális közegekből is az autentikus oláh cigányzene mellé, a végeredmény mégis egységes, sugárzik belőle az átgondoltság és a zenei alázat.

A Szeptember 25-ei MOMKultos koncert külön érdekessége, hogy a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar társult partnerül az esthez. A 85-ben alakult és a barokk zenétől a klasszikán át a kortárs zenéig sok jelentős művet megszólaltató és a világ valamennyi szegletében örömmel fogadott együttes gyakran lép fel jazz és könnyűzenei kiválóságokkal is, Snétberger Ferenctől Bobby McFerrin-ig. A Romengoval való közös munka egyébként nem új keletű, egészen 2011-ig nyúlik vissza az örömteli kapcsolat.

Az est folyamán mindkét zenekar fellép saját repertoárral is, de természetesen a fénypont a közös muzsikálás lesz, ahol az oláh cigányzene találkozik a klasszikus kamarazenével.

Jegyek




Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása