2018.10.02. 12:40 – Lángoló Gitárok

Szólólemezt jelentet meg Márton András

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

marton_andras.jpg

Márton András a magyar rockzene egyik kevésbé közismert reneszánsz embere, hiszen amellett, hogy a KFT dobosa, számtalan más dologgal foglalkozik a zenekaron belül és azon kívül is. Szólólemezt viszont eddig még nem készített. Eddig, ugyanis december 7-én Szívgárda címmel új albumot jelentet meg. Sajtóbejelentés, részletes információk, és a Csak alszom című új dal a hajtás után. 

Több mint három és fél évtizede, egész pontosan az 1981-es Táncdalfesztivál óta ismerjük, számtalan alkalommal láthattuk színpadon, mégis, igazi meglepetés, hogy szólóalbummal rukkol elő Márton András. Persze veretes hagyománya van a popzene történelmében a dobfelszerelés mögül a mikrofonhoz előrelépő dobosnak - Ringo Starr, Phil Collins, Don Henley, hogy csak néhány nevet említsük. Márton András most első kislemezdalát, a Csak alszom című számot és annak klipjét mutatja be, a teljes album, a Szívgárda december elején érkezik.

Mártont persze eddig is sokoldalú embernek ismerhettük meg. Amellett, hogy a KFT dobosa, ő a zenekar menedzsere-producere a nyolcvanas évek óta, írt dalokat is zenekarnak, sőt énekelt is KFT-lemezen. Mi több: a KFT nagyobb koncertjeinek a forgatókönyvét is ő állította össze. Fordított Beatles-dalszövegeket, valamint szerkesztett és kiadott napilap stílusú történelemkönyvet SzemTanú címmel. Elindítója és szervezője volt eddig három David Bowie-emlékkoncertnek, szervezett kortárs zenei együttest ScArt néven, melyben az űr hangjaira alapozva játszottak instrumentális zenét ( ezzel a formációval Fonogram díjat is nyertek). 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét kapta. Van egy bogárhátú VW-je, szeret biciklizni, a körültekintő táplálkozás híve. Egy dolog azonban még hiányzott ebből a színes és sokrétű portfólióból: egy szólólemez.

A nagylemezt felvezető kislemezdal, a Csak alszom a szerző elmondása szerint arról a fura állapotról szól, amikor az ember nincs jelen a saját életében, és egyszer csak azon kapja magát, hogy átaludta az élete kis vagy nagy részét, a mindfulness tökéletes ellentétéről. A dal klipjét Karsai Kata, az SZFE elsőéves hallgatója és Erdész Tamás rendezte, a helyszínek többek közt az A38 Hajó, a Lupa Beach és a biatorbágyi viadukt.Ami a teljes lemezanyagot illeti, az tulajdonképpen nem is teljesen közelmúltbéli történet, hiszen az album címadó dalának alapja 15 éve született. Most ez a szám is elkészült, a KFT tagjainak közreműködésével. Az albumon összesen 9 dal szerepel majd: öt új dal mellett négy, a KFT-albumokról már ismert Márton-szerzemény, mindegyiket Márton András énekli és dobolja. A nagylemez december 7-én jelenik meg fizikai és digitális formátumban.

A Szívgárda elkészítését az Indiegogón közösségi finanszírozással, előrendeléssel már most is lehet támogatni. A támogatásért cserébe Márton András válogatott izgalmakat és különlegességeket kínál: a támogató hozzájuthat cintányérból készült lámpához, részt vehet a még zajló stúdiómunkában, de nyerhet személyes beszélgetést vacsorameghívással. A CD és letölthető digitális formátum mellett egy lemezbemutató rendezvényre is bejelentkezhetnek az érdeklődők.

Az albumról Márton András így nyilatkozott: 

A személyes szférán túlra tekintő anyag, melyet nagyvárosi benyomások, életérzések inspirálták. Érdekes, de ahogy jöttek a dallamok, valahonnan érkeztek hozzájuk szavak, mondatok, de angolul. Félig-meddig meg is voltak így a dalszövegek, már „csak” le kellett fordítanom magamat az anyanyelvemre. Úgyhogy ezek a szövegek fordítások, ne kérdezzétek, ki lehet az eredeti szerző, nem adta meg az elérhetőségét. És, hogy miért éppen most? Sok pillanat volt már, amikor egy-egy demót hallgatva azt gondoltam: úristen, ezt még nem fejeztem be! Na, majd most. Aztán folytattam valami mást. De hirtelen felébredtem ebből az álomszerű állapotból, amikor csomó egyéb dologban pörög az ember. És azt mondtam: ja, bocs, akkor most ez következik! Hát, valahogy így!

A még zajló felvételeken az anno rövid ideig KFT-frontemberként is üzemelő Mohai Tamás gitáros, Háry Péter basszusgitáros-billentyűs és Premecz Mátyás zongorista szerepelnek, a felvételek a budapesti Pannonia Stúdióban és Háry kecskeméti házistúdiójában, a Holy HOle-ban zajlottak-zajlanak. Az album masteringje egy legendás helyen, a Beatles-albumok felvételeinek mágikus-misztikus helyszínén, londoni Abbey Road stúdióban készül.

További információk Márton András Facebookján, Instagramján, és Youtube-csatornáján


rock hír kft márton andrás szólólemezKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása