2018.10.16. 15:54 – Lángoló Gitárok

Egy zenekarnak a színpad az igazi terepe - Billy Graziadei - interjú

billy-powerflo.jpg

Pontosan egy hét múlva érkezik az A38-ra a Life Of Agony, akik előtt a Biohazardból és a Powerflóból ismert Billy Graziadei mutatja be szólózenekarát, amit nemes egyszerűséggel csak BillyBio névre keresztelt. A koncert apropóján készítettünk vele egy rövid interjút. 

Elég nagy titokzatosság övezte a BillyBiót, hiszen egy nyúlfarknyi előzetestől eltekintve nem hallhattunk a novemberben érkező nagylemezből semmit. Mit várhatunk?

A titokzatosság szándékos, hiszen imádom, hogy senki sem tudja, mit várjon. De amúgy őszintén: ha végignézed, hogy milyen zenét játszottam eddig a Biohazardtól kezdve egészen a Powerflóig, nagyjából azért el fogod tudni képzelni, hiszen nagyon én sem tudok kibújni a bőrömből. Húzós, de azért vannak fogós dallamok is, de mégis olyan súlyos, mint egy óriáskígyó ölelése. Mindenesetre a napokban kirakott előzetes videóból nagyjából azért képbe lehet kerülni a BillyBióval kapcsolatban.

Az album csak novemberben érkezik: nem túl kockázatos lemez nélkül belevágni egy turnéba?

Dehogyis! Szerintem egy zenekarnak igazából a színpad az igazi terepe, ott kell meggyőzni az embereket.

A Life Of Agony tagjaival gyakorlatilag gyerekkorotok óta barátok vagytok. Van olyan pillanat ezekből az évekből, amire szívesen emlékszel vissza?

Hű, rengeteg csodálatos közös élményem volt a Life of Agony-s srácokkal, hiszen tényleg szó szerint együtt nőttünk fel. Most hirtelen pont egy olyan jut eszembe, ami nem akkora sztori, viszont nagyon kedves emlék, százezer évvel ezelőttről, amikor a Metallicától kijött a Fekete Lemez. Joey Z-nél (Life Of Agony-gitáros) ültünk össze, hogy meghallgassuk. Amikor először végigment, csak fogtunk a fejünket, hogy mi az úristen volt ez? Aztán meghallgattuk újra és újra: gyakorlatilag három-négy órán keresztül szólt a lemez, mi pedig teljesen oda meg vissza voltunk tőle. Rendesen hiányoznak azok az idők, amikor egy-egy új lemez megjelenése valóságos házibulivá fajult: összegyűltünk valami havernál, hogy együtt hallgassuk meg, miközben egymás kezéből kapkodtuk ki a borítót, hogy mindannyian átnyálazhassuk a dalszövegeket, a közreműködők listáját, sőt, még a köszönetrovatot is, miközben szólt a zene. A mostani digitális terjesztésben ez már nincs meg, szóval pontosan ezért minden követ megmozgatok, hogy a BillyBio-anyagból bakelit is készülhessen.

Nyáron jártál itt a Powerflóval a Body Count előtt, és ahogy láttam, elég jól éreztétek magatokat azon a koncerten.

Ez így is volt, ugyanis az a buli volt a legjobb a turnén. Annyira bejött mindenkinek, hogy egészen a turné végéig emlegettük.

A Powerflót valódi zenekarként kezeled, vagy inkább projectként?

Úgy fogalmaznék, hogy a Powerflo 100 százalékig zenekar, a BillyBio pedig 100 százalékig én vagyok. Semmit nem kezeltem pusztán projectként, amiben eddig játszottam: mindegyik bandámra igazi zenekarként gondoltam, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennék nyitott a projectezésre.

A The Grind című Powerflo-dalra a magyar Gróf Balázs készített animációs klipet. Hogy találtatok egymásra?

Balázs készített egy reklámfilmet egy fesztivál számára évekkel ezelőtt, amiben az én karakterem is szerepelt, és ennek kapcsán ismerkedtünk meg. Mindig is szerettem volna egy hozzá hasonló animációsfilmes arccal dolgozni, úgyhogy nagyon boldog voltam, hogy végül össze tudtuk hozni ezt a Powerflo-videót. Ő készítette egyébként a BillyBio promóvideóját is.

Ha már az előbb szóba kerültek a projectek: úgy tíz éve Blu néven csináltál egy szokatlan hangzású zenekart, ami pár ígéretes felvétel után jószerivel eltűnt.

Ha tetszettek a Blu dolgai, akkor érdemes lesz majd meghallgatnod a BillyBio-lemezt. Szerintem rendesen meg fogsz lepődni.

Muszáj rákérdeznem a Biohazardra is: Scott Roberts távozása után mi a helyzet a banda körül? Kimondtátok, hogy vége?

Nem, és soha nem is fogjuk. A Biohazard létezik, és mindig létezni is fog. Nem tudom, mit hoz a jövő, és milyen felállásban lesz majd látható a zenekar, de nyugi, nem fogunk eltűnni.

Régóta köztudott, hogy elég komoly szinten foglalkozol küzdősportokkal, és fekete öved van brazil jiu-jitsuban. Egy ilyen turnén hogy tartod magad formában?

Mindenhova magammal cipelem a hordozható tatamimat, és rendszeresen edzek, illetve jó előre kinézem magamnak a helyi edzőtermeket, és ha belefér a menetrendbe, rendszeresen le is megyek egy-egy edzésre hozzájuk.

(Interjú: Vincze Ádám)

A koncertről további tudnivalók a rendezvény Facebook-eseményén


interjú punk hardcore metal biohazard billy graziadei powerflo billybioKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.