2018.10.29. 16:00 – Lángoló

Lehet-e beszélni gyerekeknek az elmúlásról? - Itt a Belvárosi Betyárok új dala

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

bebe_sajtofoto.jpg

Szabad? Kell? Lehet-e beszélni gyerekeknek az elmúlásról? És ha igen, akkor hogyan? Erre kereste a választ a Belvárosi Betyárok Mama című legújabb dalával, mely elsőre kissé szokatlan lehet egy leginkább gyerekeknek játszó zenekartól, de a dallal kapcsolatos élmények azt mutatják, sikerült megtalálni azt a hangot, ami nemcsak elmond egy ilyen párbeszédet, hanem el is indíthatja és segítheti is azt.

"Beszélgetős és formabontó dal" - mondja Váray László, a Belvárosi Betyárok társalapítója, dalszerző-szövegíró. - A Mama című dal egy szülő szemszögéből íródott, amikor arra a kérdésre válaszol, hova lesznek azok, akiket szeretünk és elmennek közülünk. Az a nyelv, amin a dal íródott, szintén kétirányú: egyszerre szól a gyerekekhez és a felnőttekhez, meggyőződésünk, hogy segíthet egy olyan beszélgetést, amit sokszor nagyon nehéz elkezdeni, mégis minden családban megtörténik."

"Tapasztalatom szerint a legtöbb szülő megrémül, ha a gyermek a halálról kérdezősködik, és igyekeznek megkímélni őt a témától. Nem nagyon tudjuk, miként búcsúzzunk a haldoklótól, mit mondjunk a gyászolónak, mit kezdjünk a saját fájdalmunkkal. Addig azonban gyermekünknek sem tudunk segíteni, amíg mi magunk rettegünk, és nem vagyunk képesek szembenézni saját, halálhoz, veszteséghez fűződő érzéseinkkel" - mondja dr. Kádár Annamária pszichológus. - "Ha kegyes, ködös hazugságokat mondunk gyermekünknek, hogy így védjük meg, ő a hiányzó részeket a fantáziájából pótolja ki, ami sokkal nyomasztóbb lehet, mint a valóság. Ilyenkor ugyanis a gyermek általánosít, és minden elváláskor aktiválódik az a félelme, hogy vajon viszontlátja-e még a számára fontos személyeket. A Mama című dalban megosztott gyász és szomorúság felszabadító erejű, hiszen valójában nem a halál ténye az, amitől a gyermekek megsérülnek, hanem azok a körülmények, amelyeket mi hozunk létre az esemény kapcsán. Ha nem beszélünk a veszteségről a gyermekünkkel, azzal akaratlanul is letiltjuk a gyászát. Abban azonban mindenképpen segítségünkre lesz a dal, hogy jobban rá tudjunk hangolódni a gyermek érzéseire, félelmeire, gyászára, és megfelelőbb módon viszonyuljunk ezekhez. Meg fogunk lepődni azon, hogy ha bennünk kicsit oldódik a szorongás, és tisztázódik néhány gondolat, mennyivel nyitottabbak és hitelesebbek leszünk, amikor gyermekünk „kényes” kérdéseket tesz fel nekünk. Amit nem tudunk szavakban elmesélni, hagyjuk, hogy a dal mondja el helyettünk!"

A Belvárosi Betyárok Váray László, Valastyán Tamás duója, novemberben jelenteti meg második albumát Tündértó partján címmel a Gryllus Kiadó gondozásában, mely a világ első bluegrass gyerekalbuma. Fejforgató című, 2016-os debütáló albumuk alig másfél év alatt országos ismertséget hozott a zenekarnak: a hazai koncertek mellett két földrész kilenc országába juttatta el a Betyárokat. Váray Laci gyerekdalainak sajátos világa, humora és nyelvezete nemcsak a gyerekeket tette rajongóvá, hanem a szülőket, nagyszülőket is. Óvónők és tanárok ajánlásával járják az országot és a világ magyar közösségeit, ahol a dalok köré épült előadásban mozgáskoreográfiával, interaktív módon szólnak a közönséghez. A minden online felületen és fizikai formátumban is megjelenő lemezen Tímár Sára népdalénekes és Kárász Eszter énekesnő is közreműködik..

Lemezbemutató koncertek:
2018. november 9. Győr. Kisfaludy Károly Könyvtár 17:30
2018. november 11. Budapest, Budapest Jazz Club 11:00

nka_hangfoglalo_logo_650.png


belvárosi betyárok #hangfoglaló2018Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása